22 Μαΐ 2013

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: Τρίτη νύχτα βίαιων επεισοδίων !

 
Για τρίτη διαδοχική νύχτα συνεχίστηκαν χθες τα βίαια επεισόδια στη Στοκχόλμη, καθώς αυτοκίνητα και κτήρια πυρπολήθηκαν, τα τζάμια αστυνομικού τμήματος έσπασαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις. (Φωτο: REUTERS/SCANPIX SWEDEN)
  
Οι αναταραχές ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής στο προάστιο Ηusby όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες, αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. 

Αφορμή στάθηκε ο θανάσιμος πυροβολισμός από την αστυνομία ενός 69χρονου για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι κυκλοφορούσε κρατώντας μαχαίρι.

Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι το επεισόδιο φανερώνει τον ρατσισμό εις βάρος εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ οι αναταραχές έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το πόσο καλά ενσωματωμένοι είναι οι μετανάστες στη σουηδική κοινωνία. Η Σουηδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στην Ε.Ε. σε σχέση με τον πληθυσμό της.

«Στον πυρήνα βρίσκεται μία ομάδα θυμωμένων νεαρών που πιστεύουν ότι με τη βία μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία», δήλωσε χθες ο  πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό δεν είναι εντάξει. Η χρήση βίας δεν αποτελεί τρόπο έκφρασης της ελευθερίας του λόγου στη Σουηδία», υπογράμμισε. 

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την εγκληματικότητα και να δείξουμε ότι δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε και μία συζήτηση για τα αίτια της εγκληματικότητας και μιλάω κυρίως για τη μακροχρόνια ανεργία», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών Stefan Löfven. 
(Πηγη)
.........................................................................................................
Στοκχόλμη: Συγκρούσεις με την αστυνομία σε προάστιο μεταναστών
Η Σουηδία περιορίζει τώρα τον ρόλο του κράτους, υστερα από δεκαετίες εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου» παροχών κοινωνικής πρόνοιας.

Ενώ το επίπεδο διαβίωσης, κατά μέσον όρο, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν την μακροχρόνια ανεργία στους νέους και την φτώχεια, που έχουν πλήξει κυρίως τις κοινότητες των μεταναστών.

Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά, έγραψε ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει την δημιουργία γκέτο στα προάστια.

Το εθνικιστικό κίνημα Sverige Demokraterna (Σουηδοί Δημοκράτες) έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Περίπου το 15% του πληθυσμού είναι μετανάστες -το μεγαλύτερο ποσοστό για σκανδιναβική χώρα.

Η ανεργία σε αυτή την κατηγορία πολιτών κυμαίνεται στο 16%, σε σχέση με το 6% που ισχύει για τους Σουηδούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...