16 Μαΐ 2013

KKE: Ερώτηση για το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης: 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο Κέντρο Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πρόσφυγες στοιβάζονται στο Κέντρο Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο. Το κτήριο, που χρονολογείται από το 1949, έχει μια σειρά κτηριολογικά σοβαρά προβλήματα, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, δεν έχει κεντρική θέρμανση και ζεστό νερό, οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστες.



Εκεί στοιβάζονται ανά δέκα σε δωμάτια, περίπου 200 Κούρδοι πρόσφυγες (ανάμεσα τους 40 ανήλικοι) και 100 Αφγανοί (ανάμεσα τους 30 ανήλικοι). Από αυτούς περίπου 170 έχουν τη λεγόμενη ροζ κάρτα (έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, η οποία εξετάζεται), σε λίγους έχει αναγνωριστεί το λεγόμενο προσωρινό (για ένα χρόνο) καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας. Στους υπόλοιπους δεν έχει δοθεί η δυνατότητα ούτε καν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Να σημειωθεί ότι παλιότερα υπήρχε υπηρεσία εξυπηρέτησης αιτούντων άσυλο στο τμήμα αλλοδαπών Λαυρίου, η οποία καταργήθηκε και πλέον, για να καταθέσουν αίτημα ασύλου ή να ανανεώσουν τη ροζ κάρτα, είναι αναγκασμένοι να υφίστανται την ταλαιπωρία και το κόστος μετακίνησης μέχρι τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, χωρίς οικονομική βοήθεια από πουθενά. 

Επιπροσθέτως, το Κέντρο αντί να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη, όπως θα έπρεπε, το διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός, με τον οποίον όμως το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας δεν έχει υπογράψει φέτος την ανανέωση της σχετικής σύμβασης. Χρήματα δεν έχουν δοθεί, ενώ οι περίπου 35 εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού στο Κέντρο είναι περίπου τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Οφείλονται χρήματα στους προμηθευτές, έχει σταματήσει η τροφοδοσία με κρέας και είδη υγιεινής και αναμένεται να σταματήσει και για άλλα τρόφιμα και προϊόντα.

Γι’ αυτά και άλλα τέτοια ζητήματα οι πρόσφυγες έχουν ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να εκθέσουν την κατάσταση και να διεκδικήσουν λύσεις αλλά, όπως καταγγέλλουν, το υπουργείο αρνείται να τους δεχτεί. Οι πρόσφυγες ζητούν συγκεκριμένα να επισκευαστεί άμεσα το κτήριο και να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα. 

Ας σημειωθεί επίσης ότι το 2009 παραχωρήθηκε χώρος από το Δήμο Λαυρίου στο υπουργείο Υγείας στην περιοχή "Νεράκι" για χρονικό διάστημα 6 μηνών, ώστε να μετεγκατασταθούν προσωρινά οι πρόσφυγες μέχρι να επισκευαστεί το κτήριο. Εγκαταστάθηκαν πρόχειρα καταλύματα "κοντέινερ" χωρίς τις απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα διασφάλιζαν μια υποτυπώδη ανθρώπινη διαβίωση. 

Οι πρόσφυγες του Κέντρου από την πλευρά τους ζητούσαν δικαίως εγγυήσεις για το ότι θα επιστρέψουν ξανά στο κτήριο, χωρίς να θέτουν καν χρονικό όριο. Αυτό κανένας υπουργός δεν το εγγυόταν, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα κονδύλι για την επισκευή του κτηρίου, ούτε κάποια μελέτη επισκευής, δηλαδή η παραμονή τους στα κοντέινερ κάθε άλλο παρά προσωρινή θα ήταν.



Η προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλωσε την πίεση προς τους πρόσφυγες, σε σημείο που απείλησε με μήνυση αυτούς που παραμένουν μέσα στο επικίνδυνο κτήριο. Ο σκοπός του υπουργείου και του κράτους ήταν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους σε περίπτωση κατάρρευσης του κτηρίου. Από τότε δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο κρίσιμο κτηριακό πρόβλημα, ενώ τα κοντέινερ παραμένουν στην περιοχή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να χρηματοδοτηθεί άμεσα και να λειτουργήσει το Κέντρο, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές και να περάσει στην ευθύνη του κράτους.
  • Να επισκευαστεί άμεσα το κτίριο του Κέντρου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραχωρώντας παράλληλα στους πρόσφυγες, μέχρι την επισκευή του, χώρο με ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
  • Να αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα στους πρόσφυγες του Κέντρου.
  • Να επαναλειτουργήσει η υπηρεσία πολιτικού ασύλου στο Λαύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...