4 Ιουν 2011

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ 3/3: η αγανάκτιση που γίνεται συνειδητός πολιτικός αγώνας




Τα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, όπως και τα συλλαλητήρια του προηγούμενου Σαββάτου, παρά τον αποκλεισμό απ' τα μεγαλοκανάλια ως προς το μέγεθος και τη δυναμική, έδειξαν με καθαρό τρόπο πώς το οργανωμένο και προσανατολισμένο κίνημα, έχει διάρκεια, σταθερότητα και εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στον κόσμο.
Στη Σαλονίκη η συγκέντρωση είχε περί τις 4000 κόσμο, και η πορεία που έγινε, σταμάτησε περίπου για ένα τέταρτο στη συμβολή της Τσιμισκή με την Αριστοτέλους, όπου έγινε απόλυτα αισθητή η δυναμική της συγκέντρωσης, η συνοχή και ο καθαρός πολιτικός λόγος. Σε προηγούμενες συγκεντρώσεις πέρσι, το συγκεντρωμένο πλήθος είχε φτάσει μέχρι και 10.000. Ασφαλώς δεν είναι το πλήθος που θα θέλαμε ή θα περιμέναμε, ωστόσο οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν συνοχή και δεν είναι μια χαλαρή άθροιση ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι που κατεβαίνουν με το ΠΑΜΕ κάνουν συγκεκριμένα βήματα στη συνείδησή τους, αντιλαμβάνονται καθαρά τον πολιτικό προσανατολισμό των κινητοποιήσεων – πέρα απ' τον στενά συνδικαλιστικό – γνωρίζουν πολύ καλά το σαφές πολιτικό στίγμα του ΠΑΜΕ, και ότι η κινητήριος δύναμη του ΠΑΜΕ είναι οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ. Βλέπουμε και καινούριες φάτσες κάθε τόσο, άλλοι έρχονται και φεύγουν, άλλοι αρχίζουν και κρατούν πιο σταθερή επαφή, και με δεδομένη τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλονίκης, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ δείχνουν σημαντικά – αλλά όχι επαρκή ακόμα – μετρήσιμα βήματα.

Εδώ πρέπει να πούμε ένα “ευχαριστώ” από καρδιάς στους κ.κ Πεταλωτή και Λοβέρδο, που με τις γελοίες δηλώσεις του ο ένας, και την εντελώς βλακώδη και σπασμωδική προβοκάτσια του δεύτερου στη βουλή, μας διαφήμισαν μια χαρά, παρά το “απαγορευτικό” από τα κανάλια. Εδώ πράγματι έκανε φάουλ το κυβερνητικό επιτελείο, που από τη μια μίλησαν με λόγια συμπάθειας για τους ακομμάτιστους αγανακτισμένους, που το εγχείρημά τους ξεφουσκώνει πια εφόσον δεν έχει στόχο και προοπτική παρά κούφια διαμαρτυρία, κι απ' την άλλη προσπάθησαν να συκοφαντήσουν ξανά μανά το ΚΚΕ και τους αγώνες του. Την βλακεία τους αυτή αργά η γρήγορα θα την πληρώσουν ακριβά κι εδώ είμαστε, να μου το θυμηθείτε.
Δεν πανηγυρίζουμε σαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, δεν αυτοϊκανοποιούμαστε με τις συγκεντρώσεις μας και τη δυναμική μας. Έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις απ' τους εαυτούς και παλεύουμε να μας μάθουν, να μας ακούσουν ακόμα περισσότεροι, να ακούσουν τις θέσεις μας και να τους πείσουμε. Ξέρουμε ότι έρχονται τα χειρότερα στα εργασιακά, μετά τις νέες εξελίξεις. Ο κόσμος ακόμα δεν έχει αντιληφθεί σε όλο του το εύρος το μέγεθος της εξαθλίωσης που μας περιμένει άμεσα, στα επόμενα δυο-τρία χρόνια. Οι απολύσεις πάνε σύννεφο, οι ατομικές συμβάσεις επίσης, τα μέτρα τα καινούρια μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους κυριολεκτικά – τέρμα πια οι παρομοιώσεις – σε δούλους.
Στα μέσα Ιουνίου έρχεται πανεργατική απεργία, την οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βάζουν επιτακτικά στη διοίκηση της ΓΣΕΕ που κυριαρχείται από την ΠΑΣΚΕ, και συνεχώς κρατάν μια παρελκυστική στάση. Φωνακλάδες και συνδικαλισταράδες στα λόγια, αλλά στην πράξη, να καλέσουν μαζικά, ταξικά τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν όλοι ενάντια στο σύστημα, τσιμουδιά. Ήδη ξεφτίλισαν τον συνδικαλισμό με αποτέλεσμα να βλέπει ο κόσμος συνδικαλιστές και να τους σιχαίνεται και μαζί μ' αυτούς να καίγονται και τα χλωρά, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως το ΠΑΜΕ, που ποτέ δεν έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τους μεγαλοβιομήχανους να τα βρουν.
Απόδειξαν λοιπόν οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ, και η ψυχή του κινήματος, οι κομμουνιστές, ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να δουλεύουν σταθερά με στόχο να ξυπνήσουν τους εργαζόμενους ταξικά, να διεισδύουν στους χώρους δουλειάς και να βάζουν πραγματικά εμπόδια στα θεμέλια του συστήματος , που δεν είναι μόνο κυβέρνηση ή οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αλλά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Που ενοχλούνται πραγματικά και νιώθουν τα ζόρια όταν κατεβαίνει ο διακόπτης, σταματά η μηχανή, κλείνει η αποθήκη, μένει δεμένο το καράβι. 
Το σύστημα ξέρει από ποιον - ποιους κινδυνεύει. 

10 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά δυναμικό και υπερήφανο το συλλαλητήριο στην Αθήνα με πορεία Ομόνοια-Σύνταγμα-Ακρόπολη. Στο Σύνταγμα (ώρα 8.30 μμ.) υπήρχαν, εκτός από τις σκηνές, λίγοι στις σκάλες. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι «αγανακτισμένοι» έχουν χάσει τη δυναμική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΝ ΣΟΥΗΔΟ –http://giannissouidos.wordpress.com/2011/06/03/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%B6%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%AE/


    Πάρα πολύς ο κόσμος σήμερα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (ο Ζούγκλας λέει αυθαίρετα για 3.000 άτομα). Οι εκτιμήσεις από άτομα που μίλησα και έχω επαφή είναι τουλάχιστον 15.000-20.000 διαδηλωτές. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
    Πέρα από το συλλαλητήριο υπήρχαν δράσεις σήμερα σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους ε όλη την Ελλάδα, κάτι που οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι, αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι.
    Και πάλι βέβαια τα ΜΜΕ δεν κάλυψαν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ούτε την ομιλία από τον Γιάννη Πάσουλα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, εκτός από μερικά δευτερόλεπτα με μερικά πλάνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν γινόταν η ομιλία που που δεν αναφέρονταν σε κλέφτες αλλά στην αιτία της κρίσης και την λύση του, ο ΣΚΑΙ και ο Ζούγκλας έδειχναν την πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με μερικές εκατοντάδες άτομα που έκαναν την βολτούλα τους.


    ΜιΡο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα Γιάννενα είχε κόσμο, χωρίς βέβαια να είναι ο πολύς κόσμος που μαζεύεται στις απεργίες. Δυναμική κινητοποίηση, σταράτες κουβέντες στην ομιλία και πορεία συμπαγής και χωρίς να σταματάνε καθόλου τα συνθήματα. Νομίζω ότι έκανε αίσθηση και δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη η κινητοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα γιαννενα δυστυχως οι αγανακτισμενοι ειναι γυρω στα 300 ατομα και συνεχεια μειωνονται.Εκτος του οτι μεσα σε αυτους ειναι συριζα,κοε,σεκ,μ-λ κτλ που κανουν τους ακομματιστους.Η κνε κανει βολτες και μιλαει με κοσμο αλλα δεν βλεπω να γινεται κατι.Προχθες ελεγαν οτι θα πανε περιφρουριση στα praktiker κατι που μαλλον δεν εγινε.Νομιζω το πιο σημαντικο ειναι αυτο που λεχθηκε και στο τελος της πορειας που τελειωσε στη νομαρχεια (βλεπε εκει που ειναι οι αγανακτησμενοι) οτι ο αγωνας και στις 15 θα δοθει στους χωρους δουλειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ καλη η πορεια και στην Πατρα (χωρις να εχει την πολυ μεγαλη συμμετοχη που υπαρχει στις απεργιες, μαζευτηκε ωστοσο πολυς κοσμος -αν σκεφτεις οτι η συγκεντρωση ηταν στην πλατεια Ελευθεριας που βρισκεται αρκετα μακρια απο το κεντρο). Επισης η αποσταση που διανυσαμε ηταν πολυ μεγαλη γιατι περασαμε απο πολλες λαικες γειτονιες και η ανταποκριση του κοσμου ηταν πολυ ενθουσιωδης..αναμενατε στο ακουστικο σας για φουλ ανταποκριση απο Red.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι ΜΟΝΟ ο κόσμος ...
    Αλλά η ποιότητα των συγκεντρωμένων.

    Δηλαδή τι να το κάνεις να μαζέψεις 10.000 κόσμο που μετά από λίγο θα σκύψουν το κεφάλι ...
    Ενώ και 1.000 να μαζέψεις, αν αυτοί είναι σωστά προσανατολισμένοι, αποφασισμένοι για την ρήξη, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, είναι αρκετό προς το παρόν !

    Σιγά σιγά τα ρυάκια θα γίνουν ποτάμι ...
    Χρειάζεται υπομονή και επιμονή !

    ΠΑΜΕ καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα σε πω τσιτάτο τώρα Φάρε, και δεμπάνα κοροϊδεύει ο κόσμος :)
    "Δέκα οργανωμένοι εργάτες, έχουν περισσότερη δύναμη απ' όσο χίλιοι ανοργάνωτοι" Λένιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παίδες, λίγο ασχετο αυτό που αναρτώ, αλλά μόλις ανακάλυψα αυτό το βιντεάκι-προπαγάνδα του πασόκ:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rb5E-qCQR7Q

    Είτε σε εξοργίζει είτε σε ζαλίζει από το ψέμα.

    Έχουν βάλει φαινεται και τα τσιράκια τους να αναρτούν συνέχεια μετριοπαθή και επαινετικά σχόλια για το ΓΑΠ.

    Μήπως να δίναμε ένα στίγμα όλοι μαζί κι εμείς; Είμαι στο τσακ να μάθω πώς να κάνω βιντεάκια για να αναρτήσω μια πρέπουσα "απάντηση" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέχασα επίσης να προσθέσω πως για να αναρτήσει κανείς σχόλιο πρέπει πρώτα να εγκριθεί (από το πι-αρ τημ της κυβερνησης)... Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Alex μας έδωσες ιδέα. Δευτέρα-Τρίτη, το βίντεο-απάντηση που λες θα είναι έτοιμο. Αν δεν είχα δουλειά θα το βαζα μπροστά αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...