18 Ιουν 2011

Πάγκαλος = πολιτικός κομπλεξισμός


Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούμε τη λέξη “ευφημισμός” για να χαρακτηρίσουμε μια λέξη που εννοεί το αντίθετο απ' αυτό που εννοεί ετυμολογικά. Π.χ μια αρρώστια την ονόμασαν “ευλογιά” (ευλογία δηλαδή) πιθανότατα για να απαλύνουν το αρνητικό περιεχόμενό της. Μια πολύ καλή ανάρτηση για τις μορφές ευφημισμού στην ελληνική γλώσσα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ευφημισμού στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλο απ' το Θ. Πάγκαλο. Παν + καλός, ο καλός με όλους ή με όλα, ο τρίκαλος σε νεανική αργκώ. Ο Πάγκαλος τείνει να επιβεβαιώσει πλέρια (να μια πολύ αστεία προλεταριακή λέξη), να επιβεβαιώσει πλέρια λοιπόν την έννοια “ευφημισμός”.
Σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ οργίασε πάλι με ελεεινές δηλώσεις κατά Παπαρήγα και ΚΚΕ (και κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ), ότι “υπάρχει μια ομάδα σταλινικών που θέλουν να φέρουν μια δικτατορία στην Ελλάδα, μια δικτατορία που σκότωσε εκατομμύρια στην Ευρώπη. Θα κάνω τα πάντα για να τους νικήσω (πολιτικά [sic])”...

Για να μην σας αραδιάσουμε το πόσο βρώμικα ψεύδη έχει πει ο μίστερ για το KKE, θα υπενθυμίσουμε λίγα πράματα από την προσωπική του ιστορία.
Ο Πάγκαλος, κάπου εκεί μέσα στις νεανικές φοιτητικές του ανησυχίες, είχε πρωτοστατήσει στην οργάνωση μιας νεολαιίστικης οργάνωσης με την ονομασία “Δημοκρατική Αριστερή Συνεργασία 114” το '63 η οποία εντάχτηκε στη νεολαία Λαμπράκη λίγο αργότερα. Κάπου ανάμεσα στα χρόνια 63-67 ο Πάγκαλος έγινε οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ. Τα άγρια εκείνα χρόνια της παρανομίας και των πολιτικών δικών, ο Πάγκαλος χρημάτισε μέλος του καθοδηγητικού οργάνου της κομματικής οργάνωσης Παρισίων (ήταν φοιτητής στο Παρίσι), είχε τη συμπάθεια και τα εύσημα από τον αρχιοπορτουνιστή ψευτοκομμουνιστή, ύπουλο εχθρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος τον Λεωνίδα τον Κύρκο. Κατόπιν παρέμβασης του τότε γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, του Κώστα του Κολιγιάννη συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στην ιστορική 12η ολομέλεια (1968) που έγινε ουσιαστικά η διάσπαση του κόμματος και η διάκρισή του ανάμεσα στο γραφείο εσωτερικού (ΚΚΕ εσωτερικού) και τα εξορισμένα μέλη της καθοδήγησης που είχαν περάσει στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
Ο Πάγκαλος μετά απ' αυτή τη σύντομη διαδρομή του μέσα από το ΚΚΕ, έφτασε σήμερα να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος, όχι μόνο ενός κόμματος, αλλά και μιας ιδεολογίας που υποτίθεται ότι πίστεψε σ' αυτήν και την υπηρέτησε. Αλλά μάλλον είχε άλλους σκοπούς.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) από το κόμμα περνάν διάφοροι, μεταξύ των οποίων και μερικοί ύπουλοι εχθροί και καριερίστες, όπως ο πολύς Θ. Πάγκαλος, γόνος μιλιταριστών και εγγονός του ανεκδιήγητου δικτάτορα Θ. Πάγκαλου του γηραιότερου, αστείο καραβανά και παντελώς ανίκανο στα πολιτικά, που πήρε την εξουσία τέτοιες μέρες πριν 86 χρόνια, τον Ιούνιο του 1925 εκμεταλλευόμενος την πολιτική αστάθεια, αλλά και τις διασυνδέσεις του στο στρατό.
Η δικτατορία του Πάγκαλου διακρίθηκε για την κατάργηση του κοινοβουλίου (που τώρα ο εγγονός του μας κόπτεται για τη δημοκρατία), για το κυνήγι κάθε γυναικείας φούστας με απόσταση 30 πόντους απ' το έδαφος και πάνω, για το αναγκαστικό “εσωτερικό δάνειο”, ή αλλιώς το κλέψιμο της μισής αξίας όλων των χρημάτων που κυκλοφορούσαν στην αγορά, για την βλακωδέστατη κίνησή του να διατάξει εισβολή των ελληνικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία τον Οκτώβρη του 26, η οποία ανακόπηκε από στρατεύματα της ΚτΕ με την επιβολή πολεμικής αποζημίωσης προς τη Βουλγαρία, μας φόρτωσε δηλαδή κι επιπλέον χρέος, δεν έφτανε η ήδη τραγική κατάσταση, αλλά και το πιο γελοίο απ' όλα, την σύναψη συμφωνίας με τη Γιουγκοσλαβία και συγκυριαρχία στη Σαλονίκη, στο λιμάνι και τη σιδηροδρομική γραμμή Γευγελής-Θεσσαλονίκης. Εννοούνται φυσικά οι ανηλεείς διωγμοί κομμουνιστών, δημοκρατών πολιτών αλλά και παντός πολιτικού, στρατιωτικού, ιδεολογικού αντιπάλου.
Με τέτοιες χονδροειδείς βλακείες και πολιτικούς χειρισμούς που κι ένα παιδί δέκα χρονών θα έκανε καλύτερα, ο Πάγκαλος ανατράπηκε μετά από ενάμιση χρόνο από άλλον καραβανά, τον Κονδύλη, ο οποίος ήταν κι αυτός βρωμερός αλλά όχι και γελοίος ταυτόχρονα.
Ο εγγονός του αξιοθρήνητου καραβανά, γιος καραβανά κι ο ίδιος, φέρων το όνομα του απόλυτου όνειδους της ελληνικής ιστορίας και φορτωμένος με ιστορικό και οικογενειακό κόμπλεξ, επαναστάτησε συνειδησιακά κι έγινε φοιτηταριάτο με τα λεφτά του επίσης καραβανά μπαμπά, κι έφτασε μέχρι και (ψευτο-)κομμουνιστής να γίνει. Κι επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται, κι επειδή όλο και κάποιος πολιτικός αταβισμός θα είχε μπολιάσει την ψυχή του νεαρού και τελώντος εν συγχίσει Θόδωρου, το γύρισε τελείως. Το παιξε σοσιαλδημοκράτης πρώτα, κεφαλαιοποίησε το κυνήγι από τους πολιτικούς επιγόνους του παππού του, τους πατακοπαπαδοπουλαίους, είδε ότι – κακώς εννοούμενο – “χαΐρι” (διάβαζε: λαμπρή καριέρα με δόξα και λεφτά) με το ΚΚΕ δεν είχε, δεν μπορούσε να γίνει πλούσιος με το ΚΚΕ. Εξ ού και η βρώμικη και πλήρως ερμηνεύσιμη από ψυχολογικής απόψεως προβοκάτσια προς το ΚΚΕ σχετικά με τον Γερμανό: ο ίδιος θα ήθελε να είναι πολιτικός ολκής, μέσα σε ένα ΚΚΕ που θα είχε φανερές ή υπόγειες συμφωνίες για μπίζνες με διάφορες εταιρείες. Το ότι ο Πάγκαλος αγαπάει τις μπίζνες και τα λεφτά, είναι αποδεδειγμένο με τη βούλα.
Και θέλοντας να διώξει από πάνω του τις ιδιότητες του παντελώς ανίκανου στα πολιτικά παππού του, ο ίδιος έγινε Μακιαβελικότερος του Μακιαβέλι, επέβαλε μέσω των γνωριμιών του και μέσω της οικονομικής “ισχύος” του – ένεκα πόθεν έσχες – στο ανδρείκελλο τον Γιωργάκη την ογκώδη παρουσία του, τον έχει μπάστακα, αντιπρόεδρο, δηλαδή γενικό ντερβέναγα της κυβέρνησης, μην κάνοντας στην ουσία τίποτα. Και μετά σου λέει για “σταλινισμό”! Που ο ίδιος στο σχεδιασμό συκοφάντησης του ΚΚΕ και της αριστεράς έχει ξεπεράσει κάθε Γκαίμπελς και Λαβρέντι Μπέρια που υπήρξε ποτέ.
Θα μπορούσε να είναι ένας σοβαρός αντίπαλος του εργατικού και λαϊκού κινήματος ο Πάγκαλος, αλλά όλη η πορεία της ζωής του δείχνει ότι είναι ένας συμπλεγματικός τυχοδιώκτης που εν τέλει δείχνει τις τραγικές αδυναμίες του, ένας εγωπαθής ηδονιστής λάτρης της εξουσίας που έχει καταφέρει να γίνει το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα.  

17 σχόλια:

  1. Εντάξει ... μισητό δεν το λες ...
    Δεν μπορεί ούτε μίσος να ... εμπνεύσει !

    Αηδία, ναι !
    Σιχαμάρα, ναι !
    Ένα, ... μπλιαχ, έ, το λες !

    Μια περιφρόνηση, τη νιώθεις !
    Ένα "δε πα να ... ανασχηματιστεί", το δηλώνεις !
    Ακόμα, και μια λύπη για το ποιοι μας κυβερνάν, την αισθάνεσαι !

    Αλλά μίσος ...
    Πρέπει ο άλλος να το αξίζει το μίσος για να το νιώσεις ...

    υ.γ. πολύ καλή η ιστορική αναφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε παιδια πειτε την αληθεια στον λαο επιτελους!!!εκεινο το σκυλακι ο λουκανικος που παει σε φασαριες του τσιπρα δεν ειναι ιδιοκτησια??εχω δει τον αλεξη να τον πηγαινει βολτα ,σε αριστερο παρκο στην καισαριανη !!χαχαχαχα ρε τον παγκαλο ανχωδη νευρψση ιδεοληψιας εχει !!χαχαχαχ καποιος να του στειλει προζακ σε σχημα σουβλακι ,να τον κανουμε καλα τον αμοιρο !!χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... και παρακαλώ να μην γεμίσει η ανάρτηση σχόλια για τη σκατοσακκούλα. Θα της δώσουμε κύρος, που δεν της πρέπει!

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... αλλά δεν κρατιέμαι:
    http://www.slang.gr/lemma/show/Pagkalos_17618

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέχασες οτι κατ' εντολήν της CIA και των Αμερικανών έδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους. Επίσης, το ρόλο του στα Ιμια, όταν χαριεντιζόταν στο MEGA ενώ σκοτώνονταν οι πιλότοι (κατά πάσαν πιθανότητα από τους Τούρκους).
    Δεν χρειάζεται το γενεαλογικό του δέντρο για να αποδείξει κανείς οτι ο άνθρωπος είναι ο περισσότερο επικίνδυνος πολιτικός μετά τον Μητσοτάκη, μάλλον τον ξεπερνάει. Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα καλά, ο Μπέρια όμως τι σχέση έχει με το Γκέμπελς ρε μάστορη?
    prop-agit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχα, μόνο μη μας πει τώρα όταν το συκοφαντούμε και πει να αρθεί η ανωνυμία, δύσκολοι καιροί...

    Δυο τρία επιπλέον στοιχεία:

    Ο παππούς Πάγκαλος έδιωξε από τη δημόσια εκπαίδευση τους Βάρναλη και Γληνό, για τις προοδευτικές τους ιδέες. Επίσης ήταν από τους οργανωτές των Ταγμάτων ασφαλείας...

    Ο πολιτικός χώρος που ανήκε ήταν οι βενιζελικοί και αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως η αστική τάξη συνολικά με βενιζελικά φασιστοειδή τύπου Πλαστήρα και Πάγκαλου πολέμησε ενωμένη ενάντια στον ταξικό της αντίπαλο. Ο εγγονός κατέληξε στον ίδιο πολιτικό χώρο εν' τέλει. Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα δηλώνει συνεχιστής πολιτικός των Βενιζελικών.

    Prop-agit-άδικο δεν έχεις. Αλλά και ο Μπέρια, τρελό οπορτούνι, και μην μιλήσω για αυτά που ισχυρίζοταν ο Μολότωφ, για τη δολοφονία Στάλιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αναφορά στον Λαβρέντι Μπέρια και η εμμεση εξίσωση του με τον Γκαίμπελς είναι τουλάχιστον ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ηταν καλος πρωταγωνιστης σε βιβλιο του de sade

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Propagit: καμμία σχέση. Αλλά λουλούδι για μύρισμα δεν ήταν. Κι εγώ είχα υπόψη μου τον ισχυρισμό του Μόλοτωφ κι όχι τα δήθεν έγγραφα για το Κατίν. Πιστεύω ότι ήταν υπέρ του δέοντος μακιαβελικός (προσωπική άποψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τους φασίστες, ανεξαρτήτως αποχρόσεως, κόκκινους, μαύρους, ροζ, μπλε με βούλες κλπ τους γνωρίζουμε όσοι διαβάζουμε ιστορία, στο δια ταύτα πότε θα φτάσουμε ρε μάγκες; Μηρυκαστικά έχουμε καταντήσει ορέ επαναστάτες, εκαταλαβέτε το ή ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν ξέρω ρε παιδιά ποιός ήταν πράγματι ο ρόλος του, η περίοδος είναι πολύ θολή.
    Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι ο ένας ήταν μέλος του ΠΓ του Πανενωσιακού ΚΚ και ο άλλος ήταν Ναζί και μάλιστα ο ένας τσάκισε τα μούτρα του άλλου.
    prop-agit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι όπως ένας παλιός μπλόγκερ μας θύμισε στο Γκράνμα (ζήτω και η NKVD):

    Λουί Aραγκόν: Πρελούδιο στους καιρούς των κερασιών.

    Τραγουδώ την Γκεπεου που σχηματιζεται

    στη Γαλλία αυτή την ώρα

    Τραγουδώ την Γκεπεού ανάγκη της Γαλλίας

    Τραγουδώ τις Γκεπεού του πουθενά και του παντού

    Ζητώ μια Γκεπεού για να ετοιμάσουμε το τέλος ενός κόσμου

    Ζητήστε μια Γκεπεού για να ετοιμάσουμε το τέλος ενός κόσμου

    για να υπερασπιστούμε αυτούς που προδόθηκαν

    για να υπερασπιστούμε αυτούς που είναι πάντα προδομένοι

    Ζητήστε μια Γκεπεοΰ εσείς που σας υποτάσσουν, εσείς που σας σκοτώνουν

    Ζητήστε μια Γκεπεού

    Σας χρειάζεται μια Γκεπεού

    Ζήτω η Γκεπεού μορφή διαλεκτική του ηρωισμού

    που μπορούμε να αντιτάξουμε στην ηλίθια εικόνα των αεροπόρων

    που οι ηλίθιοι τους νομίζουν ήρωες όταν σπάνε τα μούτρα τους στη γη

    Ζήτω η Γκεπεού αληθινή εικόνα της υλιστικής μεγαλοσύνης

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στο θεό Σιάπ και τη «Μασσαλιώτιδα»

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στον πάπα και τις ψείρες

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στην κερδοσκοπία των τραπεζών

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στις μανούβρες της Ανατολής

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στην οικογένεια

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στους αλιτήριους νόμους

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια στο σοσιαλισμό των δολοφόνων τύπου Καμπαγιέρο, Μπονχούρ,ΜακΝτόναλντ. Ζεργκιμπέλ

    Ζήτω η Γκεπεού ενάντια σε όλους τους εχθρούς του ΙΙρολεταριάτου

    ΖΗΤΩ Η ΓΚΕΠΕΟΥ

    prop-agit

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αδερφε ξεφευγεις και δεν μου αρεσει.ανακαλεσε αμεσως για τον μπερια γιατι θα θυμωσω και δεν θα σου αρεσει καθολου το γαλλικο λεξιλογιο μου για σενα κ τους οικειους σου.αντε με τις χαζοπονηριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. prop-agit, σου είπα και χθες δίκιο έχεις... δεν είναι σωστή οποιαδήποτε τάυτιση και επίσης έχεις δίκο για την εποχή, άσχετα αν ο φίλτατος Λαβρέντι, δεν μας τα έλεγε και πολύ καλά.

    Και δεν εννοώ τίποτα σχετικά με οποιοδήποτε τσάκισμα αντεπαναστατών, αλλά πράγματα που είχε εκφράσει και εφαρμόσει, σχετικά με την πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί που όπως βλέπουμε σήμερα οδήγησαν στο πισωγύρισμα. (Ο Μολότωφ έλεγε επίσης στα απομνημονεύματα του του ότι ο Μπέρια ήρθε σε μια συνεδρίαση του ΠΓ και έλεγε ότι "σας έσωσα", εννοώντας ότι δηλιτηρίασε το Στάλιν, αν αυτό ισχύει...)

    Δες ας πούμε αυτό από το Wikipedia "As he had promised, after Stalin's death in 1953 Beria elevated himself to First Deputy Premier, where he carried out a brief campaign of liberalization; the economic realities of the Soviet alliance with the West during World War II as well as Stalin's especially irrational hatred in his final years had ideologically disillusioned Beria, who spoke of "de-Bolshevization" and craved the renewed wealth and resources a lucrative strategic peace with the US would provide." Εμένα δεν μου κάθεται και τόσο καλά πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ααα και πολύ ωραίο το ποίημα του Αραγκόν επίκαιρο!!! άντε να κάνουμε και εμείς τη δική μας Γκεπεου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...