24 Ιουν 2011

Go Back to Where You Came From - Το νέο ριάλιτι της Αυστραλίας

Άρθρο του Manny Calavera

Αναρωτιέται κανείς τι άλλο θα σκεφτούν οι τηλεοπτικοί παραγωγοί. Μετά τα ριάλιτι τύπου Big Brother όπου ένα πλήθος αργόσχολων συνωστίζεται σε ένα σπίτι με σκοπό να διασκεδάσει το φιλοθεάμον κανιβαλιστικό κοινό, τα ρεάλιτι τύπου extreme makeover τα οποία εκμεταλλεύονται τη δυστυχία, τις ανασφάλειες και τη γενικότερη ζημιά που έχει κάνει η κοινωνία της εικόνας στους ανθρώπους, τα ριάλιτι μαγειρικής, τα ριάλιτι με ανήλικα παιδιά (!!) και ζώα, το τηλεοπτικό δίκτυο SBS της Αυστραλίας είπε να πρωτοτυπήσει (ή για να μην είμαστε τόσο κακοπροαίρετοι, είπε να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση ή μάλλον ακόμα καλύτερα να επιμορφώσει το κοινό για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες). Άρα μάλλον πρόκειται περί εκπαιδευτικής τηλεόρασης τελικά!

Από δω και κάτω ακολουθεί ελεύθερη απόδοση του κειμένου, με δικό μας σχολιασμό εντός παρενθέσεων:

Διαβάζουμε λοιπόν στη σελίδα του BBC το άρθρο αυτό, που ξεκινά ελαφρώς ειρωνικά (όπως αρμόζει σε μία βρετανική σελίδα εξάλλου) λέγοντας ότι όταν εμφανίζονται οι γιοι και οι κόρες των Αυστραλών στην τιβι είναι συνήθως με μαγειρικά σκεύη (και φόντο μια φουλ εξοπλισμένη κουζίνα, συμπληρώνω εγώ- έτσι για να καταλαβαίνουμε ότι αυτή η υστερία μαγειρέματος δεν έχει καταλάβει μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την υφήλιο).

Αυτή την φορά όμως έγινε κάτι καινοτόμο για τα τηλεοπτικά δεδομένα (συγχαρητήρια στο Think tank των Αυστραλών και τα συναφή). Έξι Αυστραλοί με ισχυρές απόψεις πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα (είδατε, όπου υπάρχει πρόσβαση από θαλάσσης, όπου μπορεί να δέσει βάρκα -με λίγα λόγια ή σαπιοκάραβο υπάρχει αυτό το ζήτημα) έξι λοιπόν αυστραλοί ξεκινούν και ακολουθούν ένα αντίρροπο –από αυτό που κάνουν οι πρόσφυγες- ταξίδι, !

Πρώτη στάση στο κατάλυμα, στο νοτιοδυτικό Σίδνει, μίας οικογένειας Ιρακινών που ζητά άσυλο και στη συνέχεια στο σπίτι μιας οικογένειας από το Κογκό στο Άλμπερι με τελική κατάληξη στις γενέτειρες αυτών των ανθρώπων - Μέση Ανατολή και Αφρική.

Συνδυασμός Big Brother, Survivor και Amazing race με αφήγηση που θα ταίριαζε σε καμπάνια του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως διαπιστώνει εύστοχα το άρθρο. Το ριάλιτι αυτό, με τίτλο «Go Back to Where You Came From» (να πάτε από εκεί που’ρθατε ) είναι ήδη πολυσυζητημένο. Παρακάτω το άρθρο κάνει και μια αναφορά στα tweet-αρίσματα που έχουν γίνει επ’ αυτού.

Ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης ή μήπως τελικά μέσο ενίσχυσης των ήδη ισχυρών απόψεων (διαβάζετε ξενοφοβικών) διερωτάται ο αρθρογράφος, μεταφέροντας τις απόψεις διαφόρων τηλεθεατών. «Θα περπατούσατε ένα μίλι φορώντας παπούτσια πρόσφυγα?», συνεχίζει παρακάτω.

Στη συνέχεια παρατίθενται ενδεικτικά οι άποψες μερικών εκ των έξι Αυστραλών συμμετεχόντων (και υποθέτω ότι είναι από τις αρχικές τους δηλώσεις). Εμείς παραθέτουμε ενδεικτικά μία:

«Πρέπει να πάνε αμέσως πίσω» λέει ο Άνταμ από το Σίδνει. «Είχαμε πλημμύρες, κυκλώνες, φωτιές και ξοδεύουμε εκατομμύρια δολάρια για να στεγάσουμε αυτούς τους εγκληματίες» 
(!!Ομοιότης!! Να τους πάρτε σπίτια σας!)

Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στο άρθρο σε κάποια παλιότερη δήλωση της πρωθυπουργού Julia Gillard, η οποία είπε ότι το debate (εκ του ελληνικού δίβατον) πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα «δεν θα πρέπει να περιορίζεται από την αυτολογοκρισία και την πολιτική ορθότητα» κάτι που, όπως λέει στο άρθρο στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο ριάλιτι το έδεσαν σκοινί κορδόνι (όπως λέμε εμείς εδώ).

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τον τρόπο που τα μίντια έχουν καλύψει το ζήτημα των προσφύγων, για κατηγορίες από κάποιους ότι το σόου είναι ελαφρώς στημένο, για την πολυπολιτισμικότητα της Αυστραλίας και yada yada yada για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σόου, ως κοινωνικό πείραμα ήταν εξόχως αποκαλυπτικό, παραθέτοντας το παράδειγμα της μίας εκ των συμμετεχόντων, 63χρονης Raye η οποία είχε αρχικά δηλώσει, όταν ένα πλοίο με μετανάστες είχε βυθιστεί «καλά να πάθετε μπάσταρδοι, αν είχατε έρθει (στην Αυστραλία) με το σωστό τρόπο αυτό δεν θα είχε συμβεί» για να γίνει αγνώριστη μετά το τέλος της εμπειρίας της με αυτό το ριάλιτι. Η στιγμή της αποκάλυψης, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ήρθε όταν η 63χρονη γυναίκα επισκέφθηκε στα πλαίσια του ριάλιτι μια οικογένεια από το Κογκό και άκουσε την δραματική τους ιστορία.

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι η μεταστροφή αυτής της γυναίκας είναι αντικείμενο μελέτης για την δύναμη της τηλεόρασης.

(Εγώ απλά θα συμπληρώσω ότι η αναμφισβήτητη δύναμη της τηλεόρασης συνήθως χρησιμοποιείται για κακό και ΠΑΝΤΑ για το κέρδος).

4 σχόλια:

  1. Τα εχουν δοκιμασει ολα εκτος απο το να.. εξαφανιστουν μια και καλη αυτου του ειδους τα..reality shows, τα οποια παιδευουν εαυτους και αλληλους, σε ολη την υφηλιο, δυστυχως!

    ''Garbage and more garbage'' θα ελεγα στους Αγγλους (του ΒΒC) και στους Αυστραλους εμπνευστες του show!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω καποιες ιδεες για ριαλιτι, αλλα φοβαμαι να τις εκφρασω μην και πραγματοποιηθουν : ]]]

    Σε αυτην την περιπτωση (οπως και σε καθε τετοια εκπομπη) δεν ειμαι σιγουρη για το ποιος ειναι το garbage : ]]]

    Θα ειχε εξαιρετικο ενδιαφερον μια μεταφορα στην ελληνικη τηλεοραση (αφου ετσι και αλλιως η ελληνικη τιβι δεν εχει σχεδον ποτε να επιδειξει κατι πρωτοτυπο)

    Θα ηθελα στην θεση του παρουσιαστη τον Αδωνις Γεωργιαδις και οι 6 συμμετεχοντες να ειναι μια τυχαια επιλογη απο το πανω μερος της πλατειας συνταγματος : ]]]]]]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού ωραίο, Μάννυ! Συνέχισε τις παρουσιάσεις αυτού του είδους! Το θέμα της μετανάστευσης πιστεύω πρέπει να το αναδείκνύουμε όσο πιο ενεργά, επιθετικά και στην πραγματική του βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thanks G

    θα το κανω (αφου τα διαβαζω που τα διαβαζω τα αγγλοσαξωνικα δικτυα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...