18 Ιουν 2011

Iσλανδία προς Ελλάδα: Mη κάνετε όπως εμείς!




Moλις χθες, 17 Ιουνη, οι Ισλανδοι γιορτασαν τη μερα ανεξαρτησιας της χωρας τους, μιας χωρας που απο το 2008 παλευει να ξεφυγει απο τη δινη της μεγαλυτερης, μεχρι τωρα, οικονομικης κρισης και μολις φετος αρχισε να βλεπει σημαδια ανακαμψης.

Η Ισλανδικη οικονομία, τη περασμενη εβδομαδα εκανε....''comeback'' στις διεθνεις αγορες, με το να δανειστει 1 δισ. δολλαρια, με επιτοκιο 5% για το πενταετες ομολογο, πολυ χαμηλότερο από ό, τι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Πολλοι λενε οτι η Ελλαδα θα επρεπε, ισως, να ακολουθησει τα βηματα των ανυποκτακτων Ισλανδων που αρνηθηκαν να πληρώσουν τα...σπασμένα των τραπεζών, ή τα χρέη που οι κυβερνήσεις τους υποχρεωναν το λαο να πληρωσει.


Παρ ολα αυτα τα θετικα σημαδια, ομως, οι Ισλανδοι  συμβουλευουν την Ελλαδα να μην αντιγράψει το μοντέλο αποκατάστασης της χωρας τους, ακομα κι αν το νησι του Ατλαντικου κατάφερε μια επιστροφή στις διεθνείς αγορές σε λιγότερο από τρία χρόνια, αφηνοντας τις τράπεζες με χρεη 85 δισ. δολάριων!

Reykjavik
Mαλιστα ο νομπελιστας Paul Krugman συγκρινοντας το παραδειγμα της Ιρλανδίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικου χρεους έχει προστατευθεί με κρατική εγγύηση, από το 2008, ειπε σε αρθρο του (24/11), στην New York Times, οτι θα ήταν καλύτερα η Ιρλανδια να ειχε χρησιμοποιησει το Ισλανδικο μοντελο "bankrupting yourself to recovery" ("πτωχευοντας προς την ανακαμψη"). 

Ομως ο Υπ. οικονομικων της Ισλανδιας, Steingrimur J. Sigfusson, λέει στο πιο πανω αρθρο, ότι η συμβουλη αυτη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν για το πώς οι επενδυτές θα μοιραστουν το κόστος ενός δεύτερου πακετου Ελληνικής διάσωσης.

Η Ισλανδία πρεπει να αποφευγει να δινει συμβουλες σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τράπεζες, λεει ο Sigfusson. "Αυτό που συνέβη ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν θα μπορούσε να ειχε αποφευχθει." Δεν ήταν επιλογή μας. "Αν δεν είχαμε περάσει τη νομοθεσία αυτή, η οικονομία της Ισλανδίας θα έχει καταστραφει τελείως", λεει ο Sigfusson.

Ενα απο τα πρωτα μετρα που πηρε η Ισλανδια ηταν:

Α. Nα υποτιμησει την Ισλανδική κορώνα, το νομισμα τους, ετσι η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγησε στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ηταν πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας.

Β. Οι Ισλανδοι αφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν και στη συνεχεια τις εθνικοποίησαν, αλλά εθεσαν και όρους για τη διαφυλαξη των καταθετων των πολιτων!

Σ ενα σχετικο  αρθρο που διαβαζα ειδα να αναφερεται παντως οτι ενω η ανεργία στην «υπάκουη» Ιρλανδία ηταν στο 14,1%, στην«απείθαρχη» Ισλανδία ηταν 7,3%. Μηπως και παρα τα οσα λεει ο Sigfusson, η λυση ειναι τελικα η ...ανυπακοη;

Ακουμε παντως να λενε οτι η Ισλανδία ειναι παράδειγμα μιας απευθείας και απομονωμένης τραπεζικής κρίσης, ενω η Ελλάδα ειναι τμήμα μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής δυσμενούς κατάστασης και φυσικα δεν χανουν την ευκαιρια να μας τονιζουν οι ειδικοι καθημερινα οτι θα ειχαμε ηδη οδηγηθεί στη χρεοκοπία, αν το περασμένο Μάιο δεν είχαμε προσφύγει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, παιρνοντας δάνειο ύψους 110 δις. ευρώ από την ΕΈκαι το ΔΝΤ.

Για την Ελλάδα λενε οτι οι φοβοι για κίνδυνο χρεοκοπίας, εχουν να κανουν με τη δομή της κοινότητας και τους συσχετισμους των μελων της και ειναι κυριως ο φοβος για διάσπασή της ΕΕ ειναι που ωθει στα επιχειρηματα αναγκης του πακετων δανεισμου, τα οποια ομως δεν ξερει κανεις ποτε θα σταματησουμε να "χρειαζομαστε", ουτε φυσικα ασχολουνται οι οικονομολογοι αυτοι με τις οικονομικες συνεπειες στους λαους. Αυτα ειναι ψιλα γραμματα, απ ο τι καταλαβαινετε..

Nα πω και οτι οι Ισλανδοι οπως και πολλοι αλλοι Βορειοευρωπαιοι, δεν θελουν ουτε καν ν ακουσουν για το ευρω, εχοντας σαν «παραδειγμα προς αποφυγη» χωρες που οπως η Ελλαδα, η Ισπανια και η Ιρλανδια, (επονται κι αλλες), παλευουν να ανταπεξελθουν μεσα σε σκληρα μετρα λιτοτητας που προκαλουν τελικα περισσότερη ζημια στην οικονομια. Ειναι δυνατον να το παραβλεψει κανεις, με τοση ανεργια και λουκετα στην αγορα;

Σαν να μην εφτανε αυτο, διαβαζω σημερα στην Σουηδικη  SvD, συνεντευξη του Γ. Στουρναρα (ΙΟΒΕ), ο οποιος ισχυριζεται οτι: "Η Ελλάδα έχει μεγάλους ανεκμετάλλευτους πόρους, αλλά είναι πολιτικά παράλυτη. Μεγάλη ευκαιρία για μας είναι να αφήσουμε την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αναλάβουν και να κάνουν ό, τι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φερει εις περας".

Δε θελω oυτε να σκεφτομαι "τι" περιλαμβανεται σε αυτο "που δεν μπορει η κυβερνηση να φερει εις περας"!

Πηγες:  


6 σχόλια:

  1. Υπ.Οικονομικών: Άμεση μείωση δαπανών και συλλογή εσόδων
    (Γραψε δηλαδη το αντιθετο,στην περιπτωση μας!)

    Tι να μας συμβουλευσει, ρε γμτ, μια χωρα που οι πολιτικοι δε κοιταζουν τη τσεπη τους, αλλα το καλο του τοπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ισλανδία δεν αποτελεί παράδειγμα, σε καμία περίπτωση, ούτε είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάκαμψη του Ισλανδικού λαού, επειδή η χώρα επέστρεψε στα σαγόνια των εγχώριων και διεθνών τοκογλύφων.

    Ούτε φυσικά υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των πολιτικών της Ισλανδίας και της Ελλάδας ή της Γερμανίας. Αστοί πολιτικοί οι μεν, αστοί και οι δε ... τα ίδια συμφέροντα προασπίζουν ! Και τα συμφέροντα επιτάσσουν ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.

    Στην Ελλάδα το εργατικό κόστος μειώνεται με Μνημόνια, στην Ισλανδία το εργατικό κόστος μειώνεται με υποτίμηση. Μια χαρά βολεύτηκε η ισλανδική ολιγαρχία, με την κατα το ήμισυ "ανυπακοή" των Ισλανδών.

    Κατα τα άλλα δεν εμφανίστηκε εμπορικό πλεόνασμα επειδή η Ισλανδία υποτίμησε μόνο το νόμισμα ! Η Ισλανδία αυξάνει εδώ και 20 χρόνια τις εξαγωγές της (εκτός απο 2 χρονιές, το 2003 και το 2005) με αποτέλεσμα στην 20 ετία 1992-2001 να τις 5πλασιάσει. Αντιθέτως το 2008 είχαμε μια μεγάλη μείωση κατα 15% στις εισαγωγές της, πράγμα που με την ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών, έφερε το εμπορικό πλεόνασμα. Αλλά και πάλι, ποιός καρπώθηκε αυτό το πλεόνασμα, αφού στον αντίποδα οι μισθοί έχουν πάρει την κατρακύλα και το ισλανδικό κράτος βγαίνει να δανειστεί 1 δις €, δηλαδή το 20% του ΑΕΠ της ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυο πραγματάκια.
    - Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες.
    - Και στην Ισλανδία και αλλού, οι λύσεις που δίνονται είναι στα πλαίσια της διαιώνισης του καπιταλιστικού συστήματο. Πράγμα που σημαίνει ότι κρίσεις θα έρχονται και θα ξαναέρχονται συνέχεια.
    - Το σύστημα πνέει τα λοίσθια, ότι κι αν κάνουν.
    - Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος.
    Τρομοκρατούν τους έλληνες με τη δήθεν χρεοκωπία, εκβιάζουν για τα χρέη, με σκοπό να δεχτούν χωρίς πολλές αντιδράσεις να ξεπουληθεί στους Γερμανούς, Γάλλους και Αμερικανούς ο ορυκτός πλούτος της χώρας, το πετρέλαιο κλπ.
    Άυτό δηλαδή ακριβώς που προσπαθούν να κάνουν στη Λιβύη με πόλεμο !

    Άρα είτε ακολουθήσουν κάποιο παράδειγμα ... της Ισλανδίας ή της Ιρλανδίας ή ..., οι σχεδιασμοί είναι για άλλα πράγματα ...
    Αρκεί να το κατάβουμε επιτέλους αυτό - το βλέπω χλωμό ...
    Τα παπαγαλάκια έχουν κάνει καλή δουλειά !
    Και συνεχίζουν να την κάνουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nik

    Αν και δεν εχω τη καλυτερη γνωμη για τους πολιτικους, ειδικα οταν αναφερεται κανεις σε αυτους που υπηρετουν τον δικομματισμο, οι ανθρωποι ειναι περαν συγκρισεων και θα συμφωνησω, ετσι, με τη διαπιστωση σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Redfly
    Kατ αρχην τα links παραπεμπουν σε ...δεξιας αποχρωσης ΜΜΕ και φυσικα βλεπουν το θεμα απο τη σκοπια τους.

    Κανεις δεν ειπε οτι η Ισλανδία εχει ανακαμψει. Eχει δρομο, ακομα, μπροστα της. Ο λογος γινεται κυριως για τη τακτικη της χωρας να σωσει τους πολιτες-καταθετες και οχι τις τραπεζες, που ειναι μοναδικη, σε συγκριση π.χ με τη τακτικη αποπληρωμης χρεους της Ιρλανδιας, και αυτο ειναι προς τιμην των Ισλανδων. Η ανεργια τον Ιανουαριο του 2011 ηταν στην Ισλανδια 8,5%, ενα οχι και τοσο κακο ποσοστο σε συγκριση με αλλες χωρες της ΕΕ, ειδικα οταν μιλαμε για μια χωρα που περασε τετοια κριση.

    Φυσικα και οι απανταχου αστοί πολιτικοί προασπίζουν τα ίδια συμφέροντα. Δεν περιμενει κανεις κατι αλλο. Παντως απ ο τι εχω καταλαβει οσα χρονια μενω σε βορεια χωρα, δυσκολα θα βρεις σε χωρα της Σκανδιναβιας..λαμογια σαν τα δικα μας, που εχουν..διδακτορικο στη..
    διαφθορα!

    Διαβαζα οτι ο γνωστος καθ. Οικονομικων, Joseph Stiglitz, του Columbia University, στη Nεα Υορκη, επαινεσε την τακτικη της Iσλανδιας, ενω μιλησε υποτιμητικα για την αντιστοιχη της Ιρλανδιας
    http://www.bloomberg.com/news/2011-02-01/iceland-proves-ireland-did-wrong-things-saving-banks-instead-of-taxpayer.html

    Φυσικα πρεπει να σκεφτεται κανεις και το οτι το δημοσιο χρεος της Ισλανδίας δεν ειναι τοσο μεγαλο οσο της Ιρλανδιας και της Ελλαδας και αυτο ειναι ενας απο τους λογους που κανουν την αποπληρωμη του ευκολωτερη.

    Ενας αλλος λογος ειναι οτι Ισλανδία ειναι μια Σκανδιναβικου τυπου οικονομια, που οσο και να εχει ''φθαρει'' το μοντελο δεν παυει να ειναι ενας συνδυασμος καπιταλιστικης δομης και ελεύθερης αγοράς με ένα αρκετα καλο (ακομη!) σύστημα πρόνοιας, κατι που ποτε δεν ειχε η Ελλαδα.

    Eτσι δεν ισχυουν παντα αυτα που ισχυουν στις αλλες χωρες και μαλιστα διαβαζα οτι η Ισλανδικη κυβερνηση ανησυχει για το γεγονος οτι 2.000 υπαλληλοι ανωτατης εκπαιδευσης στον οικονομικο τομεα εχασαν τις δουλειες τους και επειδη η κυβερνηση τους συνειδητοποιουν οτι αν φυγουν αυτοι οι ανθρωποι θα ειναι κακο και για τη χωρα και για την οικονομια, ετσι εχουν σκοπο, αντιθετα απο το Ελληνικο κρατος, που αδιαφορει για τους μορφωμενους και ανεργους νεους, δαν χωρα να προσφερουν ευνοικους ορους στους πολιτες της, ωστε να τους κρατησουν.

    "Privatization and the massacre of welfare schemes cuts are in ecstasy, as it is seen in the conditions that the EU has imposed to Greece and Portugal. Icelandic government has taken the right decision to protect the welfare and the institutions of our anti-privatization and increased equality in society through taxation".

    http://www.beinternacional.eu/en/news/1592-islandeses-demonstram-ha-vida-para-alem-do-fmi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. faro

    Μα αυτο λεμε, οτι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες, γι αυτο το αρθρο συγκρινει την Ιρλανδια και την Ισλανδια και μαλιστα οι ιδιοι οι Ισλανδοι λενε οτι δεν πρεπει να δινει κανεις ευκολα οικονομικες συμβουλες.

    Το οτι οι κρίσεις θα έρχονται και θα ξαναέρχονται συνέχεια στο συστημα αυτο ειναι σιγουρο, αλλα το θεμα ειναι οτι και μεσα στο συστημα υπαρχουν εναλλακτικες λυσεις και κανεις δε χρειαζεται να πηγαινει σαν το...προβατο στη σφαγη, (οπως μας πανε εμας!) πριν να δει σαν χωρα το συμφερον του κατω απο τις συνθηκες που ζει.
    Στη περιπτωση αυτη η Ισλανδια ειναι... αξιεπαινη γιατι τολμησε κατι αλλο απο την Ιρλανδια.
    Εχεις oμως δικιο στο οτι ειδικά στην Ελλάδα, ισχυει ο μπαμπουλας της ..τρομοκρατιας, με σκοπό να δεχτουμε να ξεπουληθεί η χωρα σε οσους εχουν τα κεφαλαια να αγορασουν.

    Το σιγουρο ειναι οτι εχουν σχεδια για άλλα πράγματα, αλλα δεν ωφελει βεβαια και οταν οι λαοι καταπινουν τη ...προπαγανδα τους και δεν αντιδρουν οπως πρεπει με το να καταλαβουν ποιο ειναι το δικο τους συμφερον και οχι του κεφαλαιου, που τους λενε τα ΜΜΕ νυχτα μερα μεχρι να το αποδεχτουν και οι ιδιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...