14 Ιουν 2011

Aνταπόκριση εκ Σουηδίας: "M´ ενα..διαλογισμό διώχνεις τον "εχθρό!"


(H ελπιδα για το μελλον ερχεται,τελικα, απο..Ανατολη!)

Καλα που διαβασα μια ανταποκριση απο ρεπορταζ στο Συνταγμα, που εκανε το συνεργειο της (Δεξιας) Σουηδικης εφημεριδας,   Svenska Dagbladet, στην Αθηνα, για να μαθω (και μαζι μ εμενα, οσοι απο εσας δεν γνωριζατε, καποια...αξιοπεριεργα, που αναφερονται λιγο πιο κατω), οτι ακριβώς δίπλα στο Κοινοβούλιο, όπου "η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί απεγνωσμένα με το μαστίγιο να περασει δέσμη δρακόντειων οικονομικών μέτρων, προκειμένου να καταφερει να συγκεντρωσει βοήθεια απο το εξωτερικο, έχει στηθει μια πολύχρωμη αντισκηνουπολη", οπως λεει ο δημοσιογραφος Τomas Lundin

Σε πανό, διαβάζει κανεις: "Δεν έχω χρέη, δεν πληρώνω, δεν πουλω" Μια διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης των 50 δις ευρώ, που σχεδιαζει η κυβέρνηση.
Τι το περιεργο, θα πειτε;
Συνεχιζω, ομως, διοτι το... "ζουμι" ειναι αμεσως πιο κατω:



Στο γρασίδι μπροστά από μια γιγαντιαία σε Ινδιανικο στυλ, σκηνη, μια ομάδα νέων ανθρώπων ασχολουνται με τη γιόγκα. (!) [To θαυμαστικο δικο μου ]. Στην είσοδο γραφει τα εξής: «Αφήστε τα παπούτσια σας εξω, πάρτε την καρδιά σας" και "Χορεψτε, χορεψτε χορεψτε".  (!)[ Κι αυτο το θαυμαστικο δικο μου, επισης!]

(Μεχρι χθες αγνοουσα τα...''ευεργετηματα'' του...συλλογικου διαλογισμου! Τωρα, ομως,..)
- "Εμείς διαλογιζομαστε συλλογικά για να απελευθερώσουμε θετική ενέργεια που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα," λέει ο 32χρονος Παυλος Καραβοβλιας, ενας σωματωδης νεος άνδρας με καταμαυρα γένια.
[ Βαριεμαι, πια, να βαζω..θαυμαστικα, οπως καταλαβαινετε.... ] Το αρθρο, ομως, συνεχιζει:

"Η πολιτική, δεν τον ενδιαφέρει. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται κάμπινγκ εδώ στην καρδιά της Αθήνας, ηδη από τις 25 Μαΐου, ο ίδιος δεν θελει απλώς να κάθεται στο σπίτι και να περιμένει τι θα σκαρφιστει η κυβέρνηση.

Στη πλατεία συναντωνται αριστεροί ακτιβιστες, αναρχικοί, hippies, δεξιοι και πάνω απ όλα ανοργάνωτη νεολαία που είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι και που αισθάνονται ότι πληρώνουν το τίμημα για την κατανάλωση της γενιας των γονιων τους, έναν τερατώδη φουσκωμένο κρατικο μηχανισμο και σημερινους διεφθαρμενους πολιτικους, που συναλλασουν τις υπηρεσίες με τις εύνοιες.

"-Μπορεί να μην έχουμε λύσεις. Τουλάχιστον, όμως, είμαστε εδώ και να δείξουμε ότι δεν καταπινουμε τα φαρμακα των πολιτικων, λεει η 23χρονη  Μαρία, που σπουδάζει αρχιτεκτονική και ήδη γνωρίζει ότι η πιθανότητα του να βρει κανονικη δουλεια, είναι τόσο μεγάλη όσο να βρει κανεις μια περιουσία στο δρόμο!

Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είναι πλέον πάνω από 36%, σχεδόν όσο και στην Ισπανία, όπου μια "χαμένη" γενιά νέων, μορφωμένων Ισπανων, πλενουν πιατα, ή πηγαινουν από τη μια θεση  "πρακτικής" στην αλλη και σπάνια κερδίζουν περισσότερα 5.000-7.000 κορωνες (550-770 Eυρω) ανά μήνα.

Στην Ισπανία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες κρατουν το τιμόνι, όπως και στην Ελλάδα, σήμερα σχεδόν το 45% των νεων ηλικίας 16-24 ετών, ειναι χωρίς δουλειά! Και τα δυο τριτα εκείνων που έχουν καποια δουλεια πρεπει να ειναι "ευχαριστημενοι" με μια δουλειά περιορισμένου χρονου. Λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να εγκαταλείψουν το σπίτι, ποσω μαλλον να ξεκινησουν οικογένεια και να κανουν παιδια.

Η Μαρία, που στην πλατεία Συντάγματος είναι υπεύθυνη για μια καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή με τους διαδηλωτές, τόσο online όσο και στο ραδιόφωνο, είναι πολιτικα δραστηριοποιημενη σε μία από τις πολλές ομάδες της Ελληνικης άκρας αριστεράς. Αλλά στις διαδηλώσεις στην πλατεία, δεν συμμετεχει σαν μέλος ενος κόμματος. Οι πολιτικές νεολαϊστικες ομάδες απαγορευονται και η κομματική προπαγάνδα δεν είναι ευπρόσδεκτη. Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιει το κίνημα για δικούς του σκοπούς.

Αντ 'αυτού, οργανώνονται διαδηλώσεις σε μια κουραστική και χρονοβόρα άμεση δημοκρατική διαδικασία. Η ομάδα κουζίνας με τα γιγαντιαια μαγειρικα σκευη μαγειρευει φαγητο για οσους μενουν στις σκηνες συνεδριάζουν κάθε απογευμα και όλοι μπορούν να συμμετεχουν, να συζητήσουν και να αποφασίσουν. Κατα τον ιδιο τροπο οργανώνεται η ιατρικη ομάδα, η ομάδα πολυμέσων και όλοι οι άλλοι που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. Σε μια σημαντική συνάντηση κάθε βράδυ συζητουν τις αποφάσεις πριν την τελική έγκριση της κοινοτητας.

Οτι αυτη η ετερογενης κίνηση λειτουργεί χωρίς ηγέτες, χωρίς ιεραρχία και χωρίς συμπαγή σχήματα ξεχωρίζει τόσο από το συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική αριστερά που έχουν εκπλαγει από την την αυθόρμητη αυτη διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές, με τη σειρά τους, δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στα σωματεια, ή στα κόμματα, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις.

-"Οι διαδηλώσεις που συνεχεια κανουν τα σωματεια, μου καθονται στο λαιμό. Είναι μονο ένα κενό τελετουργικό", λέει ο 23χρονος Χρήστος, φοιτητής, που φοράει ένα λεπτό λευκό παντελόνι και το πανω μερος του σωματος του ειναι γεμάτο απο τατουάζ με συλλαβες και κουλουριασμενα φίδια!

Στην πραγματικότητα, πολλοί Έλληνες βλεπουν τις διαμαρτυρίες των σωματειων και τις απεργίες, σαν τη προσπαθεια των προνομιουχων, που προσπαθουν να παραμείνουν αγκιστρωμενοι σε μια πολιτική, που για χρόνια ευνοουσε κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

-"Τα σωματεία παλεύουν για το status quo", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικος διευθυντής της ΙΟΒΕ*. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτο δεν είναι πλέον εφικτο. Αυτό που εχουμε ως επιλογη ειναι περικοπες, ή πτώχευση, μεταρρύθμισεις, ή καταστροφή''.

Οι νέοι, στην πλατεία Συντάγματος, αρνουνται να αποδεχθουν ότι αυτό θα ήταν η μόνη επιλογή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα αιτήματά τους - το μόνο πράγμα που όλο αυτό το ετερόκλητo πληθος μπόρεσε σχετικά να συμφωνήσει- είναι να μη περασουν τα μετρα  λιτότητας της κυβέρνησης.

- ''Είναι άδικο και βαθιά ανήθικο'', είπε η 23χρονη Μαρια, φοιτητρια αρχιτεκτονικής. ''Πρέπει να υπάρχει άλλη λύση''!

Οι νέοι στην Αθήνα, ειναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκει, μέχρι να αποσυρθουν τα μετρα λιτοτητας. Οι διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη, αντίθετα, εξαντλήθηκαν σταδιακά, όταν η αστυνομία ''καθαρισε'' τις προαλλες το καμπινγκ με τις σκηνες, στο Puerto del Sol. Ωστόσο, εξακολουθούν σε άλλες Ισπανικές πόλεις και εχουν εξαπλωθεί στο Λονδίνο και  στο Παρίσι.

Κοινό στοιχείο, για όλoυς που συμμετεχουν, είναι ότι πλέον δεν περιμένουν τίποτα από τους πολιτικούς. [Η επισημανση με σκουρο, δικη μου].  
Η κριτική στρέφεται κατά του οικονομικού συστήματος. Και αντίθετα απο πριν, όλο και περισσότερο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τον όργανισμο, που για μεγαλο διάστημα, οι νέοι της Ν. Ευρώπης ειχαν μεγαλύτερες προσδοκίες''.


Σημ. Ο τιτλος της εφημεριδας δεν ειναι, φυσικα, ο ιδιος με αυτον του αρθρου.

*(Iδρυμα Οικονομικων και Βιομηχανικων Ερευνων: Eνας ιδιωτικος, μη κερδοσκοπικος, ερευνητικος οργανισμος. Σε μια απο τις  θεσεις τους, διαβαζα για τη "Σταθερή προσήλωση στον Ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας και [τη σύγκλιση με την Ευρωπαική Ένωση").


34 σχόλια:

  1. Διαβάστε εδώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    http://aristeripolitiki.blogspot.com/

    Είναι από τα πράγματα που συνταράσσουν!


    Χθες η Λαϊκή Συνέλευση της «αμεσοδημοκρατίας» της πλατείας Συντάγματος πήρε τη μεγαλύτερη και πλέον αντιδραστική κατηφόρα της. Αποφάσισε: «ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ»!!!

    Το γράφουν χωρίς ντροπή και στο ψήφισμα της πλατείας, 13/6 (http://real-democracy.g/ )!

    Εγώ το λέω χωρίς περικοκλάδες: Ντροπή τους και πάλι ντροπή τους! Ντροπή τους για το αίμα που έχυσαν χιλιάδες αγωνιστές της δημοκρατίας, για τους εκτελεσμένους, για τους βασανισμένους.

    Έχω προειδοποιήσει εγκαίρως για ολοκληρωτικές ροπές στην «αμεσοδημοκρατια». Όσο είναι νωρίς γρηγορείτε. Δεν είναι αστεία αυτά. Όταν ο μικροαστισμός αρχίζει να επιτίθεται στη δημοκρατία μέσα από την «αμεσοδημοκατια» το επόμενο βήμα είναι ο φασισμός. […]

    Που θα καταλήξουμε δηλαδή; Μέσα από μια πλατεία, στη νομιμοποίηση κάθε επίθεσης στη δημοκρατία; Αυτοί είναι οι «αγανακτισμένοι» ή μήπως οι προγραμματισμένοι; […]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαλογιζονται!!!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!
    Παντως απο αυτο το υπεροχο τραγουδι κραταω τους εξης στιχους;Γιατι να ειμαστε σε αυτο τον κοσμο;ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΒΟ!
    ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρπων φασισμός στην πλατεία!
    ……………
    «Καιρός για αλλαγή πλεύσης. Ο κίνδυνος στις πλατείες παραμονεύει. Ο δρόμος προς τον φασισμό είναι στρωμένος με ροδοπέταλα λαϊκισμού και «αμεσοδημοκρατιας»!»

    http://aristeripolitiki.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ""Η πολιτική, δεν τον ενδιαφέρει. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται κάμπινγκ εδώ στην καρδιά της Αθήνας, ηδη από τις 25 Μαΐου, ο ίδιος δεν θελει απλώς να κάθεται στο σπίτι και να περιμένει τι θα σκαρφιστει η κυβέρνηση.""

    Ενω σαφεστατα ειναι πιο εποικοδομητικο να κανεις Γιογκα και διαλογισμο στην πλατεια..(Γιαμα γιαμα γιαμα γιαμα γιαααααμα)
    Γιατι οχι θα μου πεις, ειναι και αυτη μια μορφη διαμαρτυριας..ελπιζω μονο τα τσακρα της μητερας γης να αποκαταστησουν τις συναπτικες επαφες στον εγκεφαλο ορισμενων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο λαός ειναι ακόμα μπερδεμένος, αγώνα να δίνουμε να επηρρεάζουμε όσους μπορούμε να ξεκολήσει το μυαλό τους, αυτό προτείνω εγω.

    Δεν ξέρω τι σχεδιάζουν βέβαια απο την αλλη πλευρά, ως εναλλακτικό σχέδιο, αμα ο κόσμος δεν τα "καταπιεί" τα νεα νεα μέτρα. Δηλαδή πως θα τον διαχειριστούν, θα προκύψει κάποιος mein Fuhrer ή θα τους διώξουν με καταστολή απο τις πλατείες; Δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα για την γιόγκα, κάθε ψωνισμένος πικραμένος, βρήκε ευκαιρία να παέι στην πλατεια να πουλήσει την πραμμάτεια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν αυτούς στο φαρ ουέστ που πουλούσαν τις θαυματουργες σκόνες και τα ματζούνια προς πάσα νόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ λέω να πάω να τους προτείνω να απαγορέψουν και τα βιβλία κοινωνιολογίας και πολιτικής οικονομίας, και να επιτρέπουν μόνο τα Αρλεκιν, στο όνομα της ενότητας και του αμανιπουλάριστου του απογευματινού χαβαλέ στις πλατείες....
    Κάτι μου λέει πως δεν θα υπάρξουν και ...οργισμένες τουλάχιστον αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχοντας υπόψη του τι γίνεται στο Νότο ... έ, δεν θα μπορούσε κι ο δημοσιογράφος του ... Βορρα, να κάνει κάτι το διαφορετικό !

    Όλοι τους, ντόπιοι και ξένοι παπαγάλοι - δημοσιογράφοι, ψάχνουν να βρουν "αγανακτισμένους" της δικής τους επιλογής, για να "περνούν" την διατεταγμένη γνώμη τους, ως αλλουνού !

    Βέβαια, κάτι περιπτώσεις σαν το ... γιόγκα, έ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ... ατραξιόν της ιστορίας.

    Ότι υπάρχει κίνδυνος διολίσθησης προς ακροδεξιές ατραπούς, επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή.
    Ας μην γενικεύουμε όμως, και ας μην νομίζουμε ότι όλο το "κίνημα της πλατείας" πάει προς τα κει !

    Πιο πολύ σαν μπαχαλάκηδες μοιάζουν οι περισσότεροι ...
    Όχι ότι δεν υπάρχουν και οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ !
    Εμάς, αυτοί μας ενδιαφέρουν - και στις 15 θα συναντηθούμε μαζί τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 1:17 μ.μ.

    Ευχαριστουμε για το πολυ σημαντικο link. Γνωριζω το ιστολογιο, διαβασα τι γραφει και εφριξα κι εγω με τα ....μαντατα απο τη Λαϊκή Συνέλευση της «αμεσοδημοκρατίας» της πλατείας Συντάγματος! Παμε δλδ για πολυ μεγαλες ...πολιτικες αλλαγες στη χωρα! Ντροπη λεω κι εγω σε οσους ζητουν τη καταργηση των κομματων γιατι δυστυχως εχουν δικιο οσοι λενε οτι οταν ο μικροαστισμός αρχίζει να επιτίθεται στη δημοκρατία, μέσα από την «αμεσοδημοκατια», το επόμενο βήμα είναι ο φασισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαμπρο

    Oυτε εγω το ηξερα, δεν ξερω αν το ειχαν γραψει ελληνικες εφημεριδες, αλλα κι εγω δεν το πιστευα οταν το διαβαζα... Ελεος, δε λες τιποτα..Εδωο κοσμος καιγεται και αυτοι...διαλογιζονται για τη χωρα!!
    Ειχε δικιο ο John Lennon, ο οποιος πολλες φορες στη ζωη του ηρθε αντιμετωπος με το συστημα και πιστευε οτι μονο μεσω των αγωνων υπαρχει λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 1:28 μ.μ.

    Εχεις δικιο, οσο βλεπουμε τετοια φαινομενα πρεπει να μας κανουν και να ανησυχουμε, αλλα και να προβληματιζομαστε επισης για το πως φθασαμε εδω. Πιστευω οτι χρειαζονται αμεσες αλλαγες και ανοιγματα πριν ειναι αργα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Manny C.

    Ακριβως! Θα ηταν κωμικοτραγικο, αν δεν ηταν αληθινο! Η γιογκα και ο διαλογισμος στην πλατεια επιτρεπονται, βλεπεις, τα κομματα (και μαλιστα ολα τα κομματα!!) ...ειναι στο περιθωριο!!
    Τι να κανει και η...μητερα γη, ποσες.. συναπτικες επαφες να πρωτοπρολαβει να.. αποκαταστησει..στον εγκεφαλο καποιων!
    Πολυ δουλεια!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Poe

    Ο λαός ειναι σιγουρα μπερδεμένος, αλλα γι αυτο πρεπει να ενημερωνουμε οσο μπορουμε για το τι ισχυει!
    Ποιος ξερει τι σχεδιάζουν απο την αλλη πλευρά, ως εναλλακτικό σχέδιο και δεν σου κρυβω οτι ανησυχω πολυ, γιατι ο κόσμος δεν δειχνει να "καταπινει" τα νεα μέτρα, ουτε με...γιογκα, ουτε χωρις...γιογκα!
    Μακαρι να μην γινουν αληθινα τα χειροτερα που ολοι φανταζομαστε και μας προκυψει κανενας νεος...αρχηγος, που θα θελει να μας σωσει απο τους..σωτηρες! :(((

    Y.Γ Oi tυποi στο φαρ ουέστ πουλούσαν τις θαυματουργες σκόνες και τα ματζούνια προς πάσα νόσο [και πασα μ@...α ], συμπληρωνω εγω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. TRASH

    Καλα λες, τι τα θελουν τα..επιστημονικα, αφου καταληγουν σε ...γιογκα και σε τοσο δημοκρατικα ψηφισματα που ζητουν τη καταργηση των κομματων!! Με ενα...Αρλεκιν, ξεχνιεται κανεις καλυτερα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. faro

    Oπως γραφω στην αρχη του κειμενου, ο συγκεκριμενος δημοσιογράφος, ειναι δεξιος, οποτε του ηρθε κουτι το οτι βρηκε εκει μεσα και ατομα που περνανε τη γραμμη..."διαλογισμος για να ...φυγει ο εχθρος!", που φυσικα δεν αντιπροσωπευει ολους τους συγκεντρωμενους.

    Παντως αν αυτο δεν τους εκπροσωπει το ψηφισμα που διαβασαμε πιο πανω σε σχολιο ειναι σιγουρα κατι που θα επρεπε να ανησυχει βαθεια και τους υπολοιπους "αγανακτισμένους" που μαζευονται καθε μερα στο κεντρο και διαμαρτυρονται.

    Ομως ακομα κι αν αυτα που γραφει ο ξενος αυτος δημοσιογραφος ειναι ενα ..ακραιο παραδειγμα και οπως λες "ας μην νομίζουμε ότι όλο το κίνημα της πλατείας πάει προς τα κει", τι γινεται απο την αριστερα και τις προοδευτικες δυναμεις, ωστε να μη φτασουμε να ...κλαιμε τη χωρα, σε λιγο καιρο, εφ οσον ολοι βλεπουμε να υπάρχει ενας "κίνδυνος διολίσθησης προς ακροδεξιές ατραπούς"!

    Κανεις δεν ειπε οτι δεν υπαρχουν.. ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ αγανακτισμενοι, αλλα εφ οσον εχουν καταφερει να χωρισουν το κοσμο σε διαφορες τεχνητες, ή και πραγματικες υποκατηγοριες, το θεμα ειναι να μη διαλυσουν ετσι τις υγιεις αντιδρασεις μεσω του.. εκφυλλισμου του εργατικου κινηματος, ή και μεσω της αυτοαπομονωσης του, κατι για το οποιο κατηγορουν το ΚΚΕ, οπως ξερεις.

    Εγω, παντως, δεν πιστευω οτι πρεπει να χωριζεται ο κοσμος σε αυτους που διαδηλωνουν "μακρια απο τους αλλους" και σε αυτους που "διαδηλωνουν στο Συνταγμα". Φυσικα δεν μιλαω για τυχον προβοκατορες, ..διαλογιστες, κλπ "φρουτα", αλλα για οσους απο αγνοια, απογοητευση απο το συστημα, βρεθηκαν εκει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαν πολύ πλειοψηφία δεν νομίζουν ότι είναι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι αρχηγοί των αγανακτισμένων? Οργίζομαι και εγώ βλέποντας να κατατίθενται προς ψήφιση (και τελικώς και να υπερψηφίζονται) στις λεγόμενες λαϊκές συνελεύσεις τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις. Όμως εμένα μου φαίνεται ότι περισσότερο έχει καβαληθεί το καλάμι, παρά ότι στον πολύ κόσμο περνάνε φασιστικές νοοτροπίες.

    Α.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για τον ομαδικό διαλογισμό, νομίζω ότι κάτι σαν "ουδέν σχόλιον" αρκεί.

    Α.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επανάσταση με γιόγκα, ενδιαφέρον! αμα οι κομμουνισταί απανταχου της Ελλάδος συγκεντρώσουν την σκέψιν των, διαλογιστούν βαθέως την αταξική κοινωνία, οι δυνάμεις του σύμπαντος θα συνομωτήσουν και τσουπ! θα γίνει κομμουνισμός και ούλοι θα είναι χαμογελαστοί και όμορφοι, ο κόσμος μας θα γίνει ένας καταπράσινος και ειρηνικός τόπος, όλοι θα ξυπνάν το πρωί και θα λεν στο γείτονα "σ'αγαπώ" (και που με βάζεις θ' απαντάει ο άλλος).
    Με λίγα λόγια, ο κόσμος απ'την ανέχεια άρχισε να την ψωνίζει. Εμείς που ακόμα είμαστε στα συγκαλά μας, να κάνουμε αυτό που λέει ο poe. Tσούκου τσούκου μπώλ. Δέκα τοις εκατό από δαύτους να επηρεάσουμε, θα κάνει μεγάλη διαφορά στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και να δεις ότι, παίρνοντας αφορμή και από τα εδώ γραφόμενα, μπορεί να βγει κανένας και να πει ότι το ΚΚΕ είναι ξεπερασμένο και οπισθοδρομικό επειδή στις θέσεις του για τον αθλητισμό και τη σωματική αγωγή δεν συμπεριλαμβάνει και την γιόγκα.

    Α.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο «γανναρισμός» με μπόλικη οικολογική γαρνιτούρα, έχει κάποια πέραση –νέο σύνταγμα, απαγόρευση των αριστερών κομμάτων.
    Μην το υποτιμάτε αυτό το στοιχείο. Αυτά κυοφορούνται εδώ και 2-3 χρόνια … Από τότε που μάζευε τους υπηκόους για οικολογικές δραστηριότητες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εύστοχο σχόλιο στο ιστολόγιο tasos

    http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_8996.html#comments

    MARKO είπε...
    Μήπως τελικά να το πουν άμεσο φασισμό αντι για άμεση δημοκρατία;;;θα είναι πιο ειλικρινές...
    14 Ιουν 2011 3:37:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πέρα από την πλάκα, αν συνδυάσει κανείς τα δύο γεγονότα, το άνθρωπο με τη γιόγκα δηλαδή από τη μιά, και τις προτάσεις που έρχονται στο τραπέζι πχ περί κατάργησης κομμάτων και άλλων σχετικών απαγορεύσεων, μιλάμε για τρομακτικές εκδοχές.

    Είναι σχεδόν φυσικό αυτό που συμβαίνει. Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν ασχολούνται με την πολιτική (πόσο μάλλον τα κοινά γενικώς) και δεν έχουν πολιτική και κοινωνική παιδεία. Μέσα από τις διαδικασίες της εξατομίκευσης και της καπιταλιστικής εξειδίκευσης, οι άνθρωποι έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά στο επαγγελματικό τους αντικείμενο για δεκαετίες, τόσο γιατί είναι επιταγή της αγοράς εργασίας αλλά όσο και προς αναζήτηση κοινωνικής ταυτότητας.
    Ο άνθρωπος ξέρει καλύτερα γιόγκα παρά πολιτικη ανάλυση οπότε λεει τίμια "αυτό ξερω αυτό προσφέρω", και εδώ φαίνεται η απόλυτη αδυναμία του κινήματος των αγανακτισμένων να καθοδηγήσει τα μέλη του στη διατύπωση πολιτικών αιτημάτων.

    Η δημόσια εμπειρία είναι πλήρως κατακερματισμένη για τους περισσότερους ανθρώπους, γιατί πολύ απλά δεν είχαν ποτέ το χρόνο ή τη διάθεση να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση και αντίληψη των κοινών. Μέχρι χθες χιλιάδες άνθρωποι θεωρούσαν την πολιτική και τους πολιτικούς κάτι απολύτως ξένο και άσχετο με τη δική τους ζωή και τα δικά τους σχέδια για το μέλλον. Άλλοι πάλι την περιφρονούσαν θεωρώντας τους εαυτούς τους υπεράνω ή απλώς καταφεύγοντας στο γνωστό "όλοι ίδιοι ειναι".
    Γνωρίζουμε όμως όλοι πολύ καλά πως το τι συμβαίνει στο ρημάδι το κοινοβούλιο έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας και πως στο ρου της ζωής μας καλούμαστε είτε με την ψήφο μας είτε με τον τρόπο ζωής μας να πάρουμε πολιτική θέση (όχι κομματική απαραίτητα).

    Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν το θέμα της γιόγκα όσο τραγελαφικό κι αν είναι, καταδεικνύει πόσο απαίδευτο είναι πολιτικά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι από τη μια υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος να παρασυρθούν αυτοι οι άνθρωποι από τις ενθουσιώδεις αγανακτισμένες φωνές περί καταργήσεων και απαγορεύσεων, που ούτε καν συνειδητοποιούν - πιστεύω - ότι ο φασισμός τους περιμένει στη γωνία, και από την άλλη είναι ένα πρόσφορο έδαφος για καλλιέργεια της ταξικής συνείδησης.

    Θα ήθελα να καταλογίσω και ένα θετικό στοιχείο σε όλη αυτήν την ιστορία: οι αντιδράσεις των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ μπορεί να φούσκωσαν τα μυαλά των διαδηλωτών αλλά επίσης επέτρεψαν σε πολύ κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι έχει δύναμη. Προφανώς αυτό δε φτάνει και είναι καθήκον μας να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ο κόσμος αυτός να καταλάβει ότι η δύναμή του πρέπει να αξιοποιηθεί στους εργασιακούς και κοινοτικούς χώρους.

    Νομίζω ότι για το μυαλό του "ακομμάτιστου" (του πραγματικά ακομμάτιστου) το κλειδί είναι να συμβιβάσει στο μυαλό του το ρόλο του ως πολίτη με το ρόλο του ως εργάτη. Διότι δεν είμαστε απλά Έλληνες πολίτες, αλλά ανήκουμε στην εργατική τάξη, είτε το εργαλείο μας είναι μολύβι είτε πληκτρολόγιο, είτε σφυρί, είτε μικροσκόπιο, είτε εγχειρίδιο γιόγκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Elva, απλά, προσπάθησα να πω, ότι ναι μεν λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε τι, αλλά δεν χρειάζεται να πέφτουμε στη λούμπα που πάνε να στήσουν γνωστά παπαγαλάκια.

    Από την άποψη που προσπαθούν να πλασσάρουν "όλοιίδιοι είναι", το επόμενο βήμα τους είναι "όλοι οι αγανακτισμένοι τα ίδια πιστεύουν, μακρυά από κόμματα, να πληρώσουν οι κλέφτες, στα πλαίσια όμως του καπιταλιστικού συστήματος" ...
    Ε, ΔΕΝ είναι έτσι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε (Α.Δ.)

    Κι εγω ελπιζω να ισχυει αυτο που λες, οτι στις λεγόμενες λαϊκές συνελεύσεις, που περνουν καποιες απαράδεκτες προτάσεις, οπως η καταργηση των κομματων, φανταζομαι οτι μερικες φορες και λογω φορτισης καποια πραγματα περνουν χωρις πολυ σκεψη...
    Αλλιως, αν ειναι νηφαλιες oι αποφασεις, τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα απ ο τι φανταζομαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. AlexD

    Καλα, τι γινεται στο....Νοτο; Τωρα ζειτε τα..60´s, εκει; ;)
    Μονο τα παιδια των….λουλουδιων λειπουν απο το oλο..σκηνικο! Ελπιζω, παντως, να μπορεσουμε να επηρεασουμε καποιους, οπως λες...

    Υ.Γ Αρχισε καλου κακου...διαλογισμο και...
    γιογκα,ωστε να τους..πλησιασουμε! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμε (Α.Δ)

    Nα...συμπεριληφθει παραυτα και η ...γιόγκα, καλου κακου! Θα μεινουμε πισω; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμε 5:21 μ.μ.

    Δεν ειναι να υποτιμά κανεις τετοια στοιχεία, ουτε την κακως εννουμενη οικολογια, που πισω απο τη βιτρινα κρυβει άλλα συμφεροντα, που καμμια σχεση με...οικολογια δεν εχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμε 5:28 μ.μ.

    Πραγματι καλο το σχόλιο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Alex

    Το παιρνουμε λιγο και στη πλάκα, επειδη ο συνδυασμος της...γιόγκα με τις προτάσεις περί κατάργησης κομμάτων και άλλων σχετικών απαγορεύσεων, ειναι...εξωφρενικος!

    Ειναι γεγονος οτι εφ οσον η πλειοψηφία των πολιτών δεν ασχολούνται με την πολιτικη, αναζητουν μια κοινωνική ταυτότητα και μεσα απο αυτα που κανουν, ή ...δεν κανουν, φαίνεται και η αδυναμία του κινήματος να καθοδηγήσει τα μέλη του στη διατύπωση πολιτικών αιτημάτων. Υπαρχουν ομως και ευθυνες στους πολιτικους, για το γεγονος, που, οπως λες, "μέχρι χθες χιλιάδες άνθρωποι θεωρούσαν την πολιτική και τους πολιτικούς κάτι απολύτως ξένο και άσχετο με τη δική τους ζωή και τα δικά τους σχέδια για το μέλλον".

    Η λογικη του "όλοι ίδιοι ειναι" ειναι κατι που ακουμε πολυ πιο συχνα τωρα απ ο τι παλιοτερα που λιγο πολυ τα ορια στη πολιτικη ηταν πιο ξεκαθαρα απ ο τι σημερα, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειναι κυριολεκτικα πολιτικά απαίδευτο και ετσι ευκολα μπορει να χειραγωγηθει

    Φυσικα και πρεπει να προσπαθήσουμε να τους προσεγγισουμε ωστε να καταλάβουν ότι η δύναμή τους πρέπει να αξιοποιηθεί στους εργασιακούς και κοινοτικούς χώρους.

    Κι εγω πιστευω οτι ειναι αρκετα δυσκολο να συμβιβάσει κανεις απο αυτους τους πολιτες στο μυαλό του το ρόλο του ως πολίτη με το ρόλο του ως εργάτη. Οταν σε μια συζητηση καποιος ρωτησε γνωστους μου, "Μα γιατι ειστε με τους εργοδοτες; Εργατες ειστε!" "Ε οχι και εργατες, ....υπαλληλοι γραφειου ειμαστε", απαντησαν! Τι να πεις, μετα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. faro

    Συμφωνω, απολυτα μετα την επεξηγηση σου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Aνωνυμε

    Eυχαριστω για τα πολυ ενδιαφεροντα links.
    Eχεις απολυτο δικιο oταν λες: ''H αρχή της λύσης του ελληνικού δράματος θα έρθει όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όλον αυτό τον αδιάφορο συρφετό που διαμορφώνει την επίπλαστη ατζέντα της επικαιρότητας (με πρώτη και πιο αδιάφορη την κυβέρνηση)''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...