21 Ιουν 2011

Κομματικές επιχειρήσεις - Τυποεκδοτική

Επιχείρηση χαρακτηρίζεται η ποριστική οικονομική μονάδα που αποτελεί αυτοτελή και υπεύθυνη οργάνωση παραγωγικών συντελεστών και διαχείρισης συναλλαγών με τις οποίες και επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος.
Η ίδρυση μιας επιχείρησης, η λειτουργία της, οι δραστηριότητές της, γενικά η δράση της, υπόκειται στους Νόμους της χώρας που βρίσκεται.
Ελέγχονται δε από οργανισμούς όπως το ΣΔΟΕ, η Εφορία κλπ. Κι αυτό, ανεξάρτητα από τι ταμπέλα έχουν.

Άλλοι Νόμοι ισχύουν σε συνθήκες σοσιαλισμού και προφανώς άλλοι σε συνθήκες καπιταλιστικής κυριαρχίας.
Στον σοσιαλισμό, το προϊόν που παράγει κάθε ξεχωριστή επιχείρηση, γεμίζει το μεγάλο καλάθι της κοινωνίας, που από αυτό, καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων της και συνολικά της κοινωνίας, ενώ στον καπιταλισμό, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, η υπεραξία γενικά, πάει στις τσέπες του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε το καπιταλιστικό κράτος ή και στους δύο !
Είναι αυτοσκοπός το κέρδος, δεν μπορεί να «ζήσει» αλλιώς μια καπιταλιστική επιχείρηση.


Ο μοναδικός σκοπός μιας επιχείρησης στον σοσιαλισμό, είναι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά.
Είναι φανερό, ότι σε συνθήκες καπιταλισμού μιας χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση ως «νησίδα σοσιαλισμού».



Τα κόμματα, κοινωνικοί και πολιτικοί οργανισμοί, αποτελούν εθελοντικές οργανώσεις ανθρώπων μιας κοινωνίας, με κύριο σκοπό την άσκηση πολιτικής ή τον έλεγχο αυτής.
Στην ουσία, υπάρχουν δύο ειδών κομματικοί οργανισμοί στο έδαφος του καπιταλισμού.
- Τα κόμματα που υπηρετούν και εξυπηρετούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αστική τάξη, την λεγόμενη ελεύθερη οικονομία, τον καπιταλισμό.
- Και, υπάρχουν και κόμματα που κινούνται και δρουν στην απέναντι ακριβώς όχθη. Στην υπεράσπιση της Εργατικής Τάξης, στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, τα κομμουνιστικά κόμματα.
Ο διαχωρισμός αυτός συμβαίνει επειδή η καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση της παραγωγής είναι αυτή που δημιουργεί σταδιακά δυο τύπους ανθρώπων, τους έχοντες (καπιταλιστές) και τους μη έχοντες (προλετάριους – εργάτες). Όλα τα ενδιάμεσα στρώματα σταδιακά διαλύονται στις δύο αυτές κατηγορίες. Έτσι, ο αγώνας αυτών των δύο είναι ο σημαντικότερος και αποτυπώνεται και στην πολιτική σκηνή.


Όλα τα κόμματα, για τις λειτουργικές τους ανάγκες (με κάθε καλή έννοια), χρειάζονται χρήματα που μπορούν να τα αντλήσουν με δύο τρόπους. Στην Ελλάδα υπάρχει η λεγόμενη κρατική ενίσχυση, η οποία αναμένεται σύντομα να συνδεθεί με όρους στον τρόπο πολιτικής λειτουργίας των κομμάτων κάτι που το ΚΚΕ έχει αρνηθεί να κάνει, άλλος είναι μέσω συνδρομών των μελών και εισφορών από τους φίλους  τους (με ό,τι περικλείει η λέξη αυτή).
Επίσης, τα κόμματα, συχνά προχωρούν σε φανερές ή κρυφές, άμεσες ή έμμεσες, ομολογούμενες ή όχι, επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αυτό που με άλλα λόγια θα λέγαμε «κομματικές επιχειρήσεις»!
Φυσικά, τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, έχουν και άλλους «τρόπους» χρηματοδότησης, ώστε να μην πολυχρειάζονται φανερές επιχειρήσεις, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη υπόθεση της Siemens, αλλά και μια πληθώρα σκανδάλων χρηματισμού, που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως.
Τα άλλα κόμματα, όμως …
Έτσι λοιπόν, οι ανάγκες για πλατειά διάδοση των ιδεών και των Θέσεων, της καθημερινής προπαγάνδας, της απεξάρτησης από κάθε είδους εκβιασμούς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ίδρυσε Κομματική Επιχείρηση (σύμφωνα και με το άρθρο 45 του Καταστατικού του) στο χώρο του Τύπου, την γνωστή σε όλους πλέον, «Τυποεκδοτική».


Μια επιχείρηση που δεν έχει σκοπό το κέρδος (άσχετα αν δρα σε καπιταλιστικές συνθήκες), αλλά την καθημερινή διαφωτιστική – προπαγανδιστική δουλειά του ΚΚΕ, για τη διάδοση της ιδεολογίας και της πολιτικής του. Το ίδιο συμβαίνει και με το ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και την τηλεόραση.   
Στην «Τυποεκδοτική» δουλεύουν μέλη του ΚΚΕ, οπαδοί και φίλοι του. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιχείρηση για κέρδος, τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στην «Τυποεκδοτική», δεν τυπώνονται μόνο κομματικά έντυπα και εκδόσεις μαρξιστικού βιβλίου, αλλά και αστικές εφημερίδες. Τα έσοδα από αυτές τις «δουλειές» διατίθενται για την αυτάρκεια και την υγεία της επιχείρησης. Με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης οι αστικές εφημερίδες και περιοδικά αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα στο τυπογραφείο.
Για τους κομμουνιστές, η δουλειά στην «Τυποεκδοτική» (ή και σε όποια άλλη κομματική επιχείρηση) είναι κομματικό καθήκον, καταμερισμός δουλειάς!
Γιατί, είναι άλλο πράγμα να παλεύεις για την εργατική τάξη και να γράφεις για το δίκιο της και άλλο πράγμα να συμμετέχεις στα επιτελεία εκείνων που σχεδιάζουν αντιλαϊκές επιθέσεις.
Είναι άλλο πράγμα να στηρίζεις τον οικοδόμο, τον ναυτεργάτη, τον νεολαίο να δουλεύεις σε μια «επιχείρηση» που προσπαθεί να εξοπλίσει τον εργάτη με επιχειρήματα και να δράσει πολιτικά και άλλο πράγμα να στηρίζεις την αγριότητα της εκμετάλλευσης των αφεντικών και να πληρώνεσαι και πλουσιοπάροχα γι' αυτό.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερή η ποιοτική διαφορά της «Τυποεκδοτικής» συγκριτικά με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τα άλλα κόμματα στη χώρα μας. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι η «Τυποεκδοτική» και οι άλλες κομματικές επιχειρήσεις (πάντα στο χώρο του Τύπου) του ΚΚΕ δρουν σαν «σοσιαλιστική νησίδα». Αντικειμενικά, δρουν σε συνθήκες καπιταλισμού. Υπόκεινται στους νόμους του και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον ανταγωνισμό των άλλων επιχειρήσεων, αλλά και την πίεση σε σημείο στραγγαλισμού ολόκληρης της αστικής τάξης. Κυρίως, τα τελευταία χρόνια, που η πολιτική δράση του κόμματος, έχει βρει σημαντική απήχηση σε πολύ μεγάλη μερίδα του εργαζόμενου λαού μας, όσο και βιώνοντας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που αναφερθήκαμε παραπάνω. Μια σειρά δραστηριότητες, ξαφνικά «αποχωρήσαν» και βρήκαν πρόθυμες «αγκαλιές» σε άλλες ανταγωνίστριες επιχειρήσεις. Ξέρουν πολύ καλά και η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό καθώς και τα στηρίγματά τους, ότι ο μόνος τρόπος να πλήξουν το ΚΚΕ, είναι να το χτυπήσουν στον οικονομικό τομέα. Βλέπετε, το ΚΚΕ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που οι άλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν για να αυξάνουν κεφάλαιο και κέρδη, όπως συγχωνεύσεις, εξαγορές, χρηματιστήρια, αφού αυτά τα εργαλεία αυτομάτως οδηγούν σε άμεση εξάρτηση αυτής της δραστηριότητας από τους καπιταλιστές. Το ΚΚΕ, το μόνο στήριγμα που έχει, το μοναδικό αποκούμπι, τον μόνο αξιόπιστο και αποδεχτό συνεργάτη, είναι ο εργαζόμενος ελληνικός λαός (για να αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του, οργανωτής και καθοδηγητής της πάλης του).
Και σ΄αυτόν απευθύνεται, ώστε να συνεχίσει να παλεύει για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του.


υ.γ.: το παρόν άρθρο, αποτελεί συλλογική προσπάθεια της Ομάδας Γλομπινγκ

70 σχόλια:

  1. Για να δείξουμε ακόμα καλύτερα τους επιδιωκόμενους σχεδιασμούς και την επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ, σχετικά με τα οικονομκά του διαβάστε και αυτό, http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/6/2011&id=13586&pageNo=11&direction=1

    Φαίνονται οι σχεδιασμοί που χρόνια υπάρχουν στα συρτάρια (ακούγονται που και που) αλλά τώρα έρχονται ανοιχτά σαν αιτηματα της "πλατείας", κάτι που είχαμε επισημάνει και παλιότερα http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/normal-0-false-false-false-el-x-none-x_13.html όταν είχε αρχίσει να πέφτει στο τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θερμα μου συγχαρητιρια για το πολυ καλο αρθρο που ανεβασατε και απαντησατε σε ολες σχεδον τις ερωτησεις μου,ελπιζω στο υπολοιπο της ημερας να γινει μια συζητηση γυρω απο αυτο το θεμα.
    -ΕΡΩΤΗΣΗ:Μπορει ενα μελος του ΚΚΕ που δουλευει στην Τυποεκδοτηκη να δουλευει και καπου αλλου μιας και η εργασια στην Τυποεκδοτηκη ειναι κυριως κομματικο καθηκον και οχι βιοποριστικο;
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επί του πρακτέου:

    Η Τυποεκδοτική πάει για πώληση?

    http://tinyurl.com/5uzrytj
    (googlίστε και σεις)

    Αυτό τουλάχιστον ακούγεται εδώ και καναδυό μήνες με πιθανούς αγοραστές τον Μπενέκο (Ποντίκι) aka ... Μπόμπολας και τον Γιαννίκο. (της ... ζουζουνοπαρέας).

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ♦ Η κατάτμηση της χώρας σε πολύ μικρές περιφέρειες και οι μισοί βουλευτές να προκύπτουν από λίστα επι­κρατείας που θα καταρτίζεται με προκριματικές εκλογές μέσα στα κόμματα (στα γερμανικά πρότυπα)-Διαβασα πριν λιγο αυτο το αρθρο που ειχατε δημοσιευσει και θα ηθελα να μου κανατε μια διευκρηνιση οσον αφορα την παραπανω προταση.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Giorgos bookhunter: Πολύ κατατοπιστικά τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα !

    Γνωστοί είναι οι σχεδιασμοί τους από το ... 1919 ακόμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λάμπρος: Εσύ τι απαντάς στο ερώτημά σου ;

    υ.γ.: για να δω πως σκέφτεσαι ... (πολλά πολλά φιλικά χαμόγελα )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος (... πρακτικός) :

    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ !
    Πως σου ΄ρθε αυτό, πάλι !

    Αγαπητέ μου spiral architect, πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να μείνει το ΚΚΕ χωρίς έντυπα, χωρίς εφημερίδα, χωρίς την ενημέρωση της εργατιάς ...
    Μην τους ακούς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λάμπρος: Πολλά ακούγνται για να ξεγελαστεί και πάλι ο λαός μας ...
    Και αυτό, και άλλα πολλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδή (κακά τα ψέμματα) ο έντυπος τύπος πνέει τα λοίσθια, θα' πρεπε το ΚΚΕ να δώσει βάση στην ενημέρωση μέσα από τα νέα media.

    - Μετεξέλιξη του 902 σε web TV (και το ραδιόφωνο εννοείται) με live streaming και ταυτόχρονα να συνεχίζει να εκπέμπει σε ψηφιακή μπάντα.
    (παρέα με εργαλεία sharing, όπως rss, twitter κλπ)

    - Αλλαγή του προγράμματός τους με ενημερωτικές εκπομπές από νέους συντρόφους δημοσιογράφους σε συνεργασία με τους έμπειρους του Ρ. και να σταματήσει επιτέλους αυτός ο καταιγισμός διαφημίσεων ... προϊόντων αδυνατίσματος.
    (σε λίγο θα φωνάξουμε και τη Μοιραράκη ... αρπάξτε το ... το χαλί!)

    - Τα site μας να αποκτήσουν πιο όμορφο και λειτουργικό interface.
    (παράδειγμα που δεν μ' αρέσει αισθητικά (και ιδεολογικά) τόσο πολύ, αλλά ... http://www.pcf.fr/

    Τα παραπάνω απαιτούνται (κατά τη γνώμη μου) γιατί είναι θέμα σοβαρότητας και κύρους!

    Άντε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
    (παιδιά και του internet είμαστε!)

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Spiral εγω συμφωνώ, η παρουσία του κόμματος στο internet, ως μέσον προπαγάνδας, πρέπει να ενταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλοί πιστεύουν εκεί έξω ότι το κόμμα και οι άνθρωποί του ζούνε στην εποχή του Στάλιν. Αυτό δεν ισχύει και μάλιστα οι αναλυτές και υποστηρικτές είτε μέσα από το Ρ είτε αλλού, είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις σε τεχνολογία και οικονομία. Ίσως, κατά την άποψή μου, το ύφος της ρητορικής του ΚΚΕ να θυμίζει άλλες εποχές, αλλά δεν ξέρω αν έχει το περιθώριο να το αλλάξει χωρίς να χάσει το ιδεολογικό του στίγμα. Όμως το περιεχόμενο αυτής της ρητορικής έχει αναμφισβήτητα συγχρονισμό με τις εξελίξεις, απαντά σε αυτές, παίρνει θέση.
    Αυτή τη θέση λοιπόν νομίζω, και ο spiral architect έχει πολύ δικιο στης προτάσεις του, πρέπει να τη διαδόσει με όλους τους δυνατούς τρόπους.

    Δόξα τω Θεώ το ίντερνετ είναι ενα πεδίο όπου πραγματικά ο καπιταλισμός (ακόμα) δεν ελέγχει 100%. Υπάρχουν open source πλατφόρμες για μπλογκς, ιστοσελίδες, μοίρασμα οπτικοακουστικού υλικού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ μικρό ή ανύπαρκτο κόστος.

    Και για όσους τα φοβούνται ή τα καταδικάζουν όλα αυτά επειδή περιλαμβάνουν καπιταλιστικά παιχνίδια, να θυμήσω πως μιλάμε για απλά εργαλεία, όπως είναι άλλωστε και το blogspot, που γράφουμε εδώ και τρέχει από την καπιταλιστική Google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ως πρώην εργαζόμενος της Τυποεκδοτικής, το μόνο που θέλω να πω είναι πως μία από τις μεγαλύτερες τιμές που έτυχαν στη ζωή μου είναι πως το κόμμα μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση και να το υπηρετώ από θέση ευθύνης.
    Η απαλλαγή μου από τα καθήκοντα που μου ανατέθησαν και κάποιοι θέλουν να την ονομάζουν χυδαία σαν απόλυση, δεν αλλάζει σε τίποτα τπως εκεί μέσα έμαθα το μεγαλείο της συντροφικής αλληλεγγύης, πως τα κόκκινα μεροκάματα ήταν ότι πιο ευχάριστο μπορούσε να συμβεί σε έναν εργαζόμενο που ανακαλύπτει πως η ανιδιοτέλεια είναι ένα από τα βασικά μας όπλα απέναντι στο ξεπούλημα των πάντων.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέτρο θα ήθελα αν ήταν δυνατόν να μιλήσουμε, έχεις msn ή skype;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. όχι δεν έχω από αυτά τα "μηχανήματα του διαβόλου"!!!

    Μπορείς να επικοινωνήσεις στο imerologio@yahoo.gr και τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δούμε ή να τα κανονίσουμε εκεί ίσως και με msn αν υπάρχει κάτι έκτακτο.
    Απλά τώρα φεύγω και θα το δω αύριο.

    Να συμπληρώσω μόνο πως όταν μιλάμε για ηλεκτρονική παρέμβαση του κόμματος στην κοινωνία, είναι κάτι που πρέπει να το προωθήσουμε εμείς κυρίως που είμαστε "ειδικευμένοι". Εμάς βαραίνει αυτό το καθήκον και πρέπει να το προωθήσουμε άμεσα.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπον φαρε εγω θεωρω πως ναι θα μπορουσε να δουλευει για βιοποριστικους λογους καπου αλλου(αν και για τους περισσοτερους κομμουνιστες η ζωη ταυτιζεται με τους αγωνες τους και την προσφορα τους στο κινημα)αλλα μην ξεχναμε πως εκτος απο ιδεαλιστες πρεπει να ειμαστε και ρεαλιστες και στους δυσκολους καιρους του καπιταλισμου που δεν τα φερνουμε ευκολα βολτα πολλες φορες οι δυο δουλειες ειναι αναγκαιες.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΑΓΚΕΣ ΘΕΩΡΩ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΑ ΜΗ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΠΙΑ ΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΟΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΥΜΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ(ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ Η LIVE ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΑ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ)0 902 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ,ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ(ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ)ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝ ΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ!ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ 902 ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΕΧΕΙ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΑΠΟ ΠΛΗΡ.ΦΙΛΟΥ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΤΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προς σχολιαστή με το όνομα ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ:
    Φίλε,δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ειδικότερα θέματα περί της λειτουργίας του 902, η ανάρτηση αυτή είναι η προσέγγισή μας στο πως λειτουργεί το κόμμα σε συνθήκες καπιταλισμού, ποια όρια έχει κλπ.
    Φήμες υπάρχουν πολλές για πολλά πράγματα, αλλά δεν θα ασχοληθούμε μ' αυτές :)
    Για την οικονομική υποστήριξη του κόμματος, πάντα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες φίλε μου, όσα κι αν δίνεις χαμένα δεν πάνε σίγουρα.
    Θα σε παρακαλούσα επίσης την άλλη φορά που θα σχολιάσεις, να σχολιάζεις με μικρά γράμματα, όχι κεφαλαία, το έχουμε ως όρο στον σχολιασμό :) ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγω πιστευω πως πρεπει τον ψηφικο κομμουνιστικο κοσμο να τον αναλαβει με δυναμικη πρωτοβουλια η ΚΝΕ και να δημιουργηθει ειδικο επιτελειο στο ΚΚΕ νεων τεχνολογιων ενημερωσης και επικοινωνιας.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λάμπρο, αλλο ιδεαλιστής και άλλο ιδεολόγος. Εμείς ειμαστε ιδεολογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑlexD Ενταξει το μονο ευκολο να γραφω με μικρα.Παντως πιστευω να παρακολουθουν στο κομμα τις ενδιαφερον και καλοπροαιρετες αποριες και προτασεις φιλων σε διαφορα blog.Ετσι κι αλλιως ολοι το καλο του κομματος θελουμε.Αν ξερει καποιος κατι παραπανω στις 1-2 ερωτησεις μου ας γραψει θα ξαναμπω το βραδυ.Αποστολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αποστόλη, εμείς δεν εκπροσωπουμε το κόμμα και ούτε ξέρουμε τις μελλοντικές του αποφάσεις. Ωστόσο πιστεύουμε ότι έχει τα αυτιά του και τα μάτια του ανοιχτά.

    Δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σου γιατι δεν μπορούμε να σου πουμε τίποτα παραπάνω απο μια γνώμη.

    Πάντως είναι αλήθεια, τόσο το ΚΚΕ, όσο και η κομμουνιστική ιδεολογία, πολεμάται τα μέγιστα και με βρώμικους τρόπους, όχι με αντιπαράθεση και επιχειρήματα, αλλά με ψευτιές και διαδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. spiral architect: Σε κάθε περίπτωση, είναι αναντικατάστατη η δουλειά στους τόπους εργασίας, εκεί που ζει και κινείται η εργατιά, η πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση.
    Στα σωματεία !

    Καλό το internet, αλλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Alex: Και, ξέρεις, όλοι αυτοί, όταν είδαν προχθές (άντε καλά, ... αντίπροχθες), είδαν την σ. Αλέκα Παπαρήγα με το lap top τελευταίας τεχνολογίας, ... έπεσαν από τα σύννεφα !!!
    Τι να τους κάνουμε ;
    Ας ... πρόσεχαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος (Πέτρος): Θέση ευθύνης στην Τυποεκδοτική ;;;
    Όλοι οι εργαζόμενοι στις κομματικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος (Λάμπρος): Άρα, έδωσες μόνος σου την απάντηση στο ερώτημα σου ...
    Τι άλλο να πω εγώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος (Αποστόλης) : Γνωρίζουμε πολύ καλά και τι θέλει και τι κάνει η αστική τάξη και οι παρατρεχάμενοί της.

    Έχουν γνώση οι φύλακες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λάμπρος: Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν απευθύνονται ΜΟΝΟ στους κομμουνιστές, αλλά σε όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @faros:
    Βρε δεν διαφωνώ, οι χώροι δουλειάς προηγούνται, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποκτήσουμε και συγκριτικό πλεονέκτημα στα media (κλασσικά και ιντερνετικά)

    Να ανοίγει κάποιος (έστω και ex-KKE) το kke.gr ή το 902 TV και να "γεμίζει το μάτι του" έχοντάς το στη θεση μνήμης 1, εκεί που τώρα έχει το ΜΕΓΚΑ ή τη ΝΕΤ!

    Από την άλλη η πανσπερμία μπλογκ μας εξουθενώνει...
    (ουφ!)

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγω βρε συντροφοι γιατι νομιζα οτι το να εισαι ιδεαλιστης ειναι δυνατοτερο απο το να εισαι ιδεολογος;
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Λάμπρος:

    http://tinyurl.com/6er7t86 και http://tinyurl.com/6e9pkcb

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πιστεύω φίλοι μου ότι το ΚΚΕ θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην τηλεόραση.Να δώσει ότι χρήματα έχει σε διαφημιστικά σποτάκια στα κανάλια.Τα σποτάκια του κόματος που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι και ΑΠΛΑ και ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ και ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ.Κάθε ζώνη να βομβαρδίζετε κυριολεκτικά απο τα σποτάκια.Φιλικά Γιάννης ο τρίτεκνος ενας νέος ψηφοφόροςτου ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. νομιζω οτι η τηλεαγορα εχει καλα και φθηνα πραγματα για τους εργαζομενους και το λαικο νοικοκυριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οι "απ' έξω" δεν μπορούν να καταλάβουν καθόλου την ιδιαιτερότητα της Τυποεκδοτικής, του Ριζοσπάστη. Άλλωστε είναι σχεδόν και οι ίδιοι που τσουβαλιάζουν όλα τα Κόμματα. Κόμμα το ΠΑΣΟΚ, Κόμμα και το ΚΚΕ, άρα το ίδιο.

    Δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει για έναν Κομμουνιστή, να έχει την τιμή να δουλεύει στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ. Επειδή έχω περάσει κι εγώ πριν μια δεκαετία από τον Ριζοσπάστη, ένοιωθα πολύ περίεργα όταν φίλοι το πρώτο πράγμα που με ρωτούσαν ήταν για τον μισθό μου. Άντε να τον εξηγήσεις τον άλλο, ότι δεν είσαι εκεί για τον βασικό μισθό που παίρνεις, (που έτσι κι αλλιώς θα πάρεις και αλλού) αλλά για χίλια δυο άλλα πράγματα. Για το ότι είναι μια εργασία που πρώτα απ' όλα εντάσσεται στα Κομματικά σου καθήκοντα. (για κάποιους το καθήκον είναι απαξιωτικό, για εμάς είναι τιμή) Είναι ο τρόπος που εσύ προσφέρεις στην Εργατική Τάξη. Νοιώθεις πραγματικά ότι η εργασία σου έχει κοινωνικό χαρακτήρα και δεν είναι απλά ένας τρόπος επιβίωσης. Η υπεραξία που παράγεις πάει στην Εργατική Τάξη και όχι στο αφεντικό σου. Τι πιο όμορφο από αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. spiral architect: Περίμενε λίγο ... (τεράστιο χαμόγελο) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Λάμπρος: Δεν ξέρουμε ... (μεγάλο χαμόγελο) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιάννη, χρειάζονται πολλά λεφτά γι αυτό και επί πλέον μην ξεχνάς ότι για να γίνει κάτι πρέπει να θέλουν και οι δύο ...
    Κατάλαβες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Rocean: Σημαντική η προσωπική καταγραφή και κατάθεση !
    Να πω κι εγώ, ότι όταν στην περιοχή μας βγάζαμε εφημερίδα και είχαμε και ραδιοφωνικό σταθμό, η δουλειά εκεί (και πολλές φορές μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα) ήταν το κάτι άλλο ...
    Η συλλογική δουλειά, το καλαμπούρι, η συντροφικότητα κλπ. ... κανένας "μισθός" δεν μπορεί να τα καλύψει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Η λέξη "ιδεαλισμός" είναι φορτισμέν αρνητικά. Εχω ενα βιβλίο που της κάνει ιστορικη ανάλυση, θα παραθέσω κομμάτια του πιο αργα διότι τώρα δεν προλαβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Για το θέμα του ιδεαλισμού, ο Ένγκελς κατηγορώντας τον Στάρκε που έλεγε ότι ο Φοϊερμπαχ είναι ιδεαλιστής επειδή επιδιώκει την προοδο της ανθρωπότητας και αφού πρώτα πει ότι αυτή είναι η άποψη του γερμανού φιλισταίου (αρνητική περιγραφή του μικροαστού, ο χαρακτηρισμός είχε επικρατήσει μεταξύ των φοιτητών στο Βερολίνου), αλλά δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα λέει:

    "Το γεγονός είναι πως ο Στάρκε κάνει εδώ μια ασυγχώρητη παραχώρηση –αν και χωρίς ίσως να το
    καταλαβαίνει– στην πατροπαράδοτη φιλισταϊκή προκατάληψη ενάντια στη λέξη υλισμός, που είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης δυσφήμησης των παπάδων. Με τη λέξη υλισμός ο φιλισταίος εννοεί τη λαιμαργία, το μεθύσι,την ευχαρίστηση των ματιών, τη σαρκική ηδονή, την αλαζονεία, την πλεονεξία, τη φιλαργυρία, την τσιγγουνιά,την κερδοσκοπία και τις χρηματιστηριακές απάτες –με λίγα λόγια, όλα τα βρομερά ελαττώματα όπου
    παραδίνεται ο ίδιος στα κρυφά και με τη λέξη ιδεαλισμός, την πίστη στην αρετή, την αγάπη του πλησίον και γενικά ένα «καλύτερο κόσμο» που στους άλλους τον εκθειάζει, μα που σ’ αυτόν ο ίδιος πιστεύει το πολύ όσο του βαστάει η ζάλη που ακολουθεί αναγκαστικά τις συνηθισμένες του «υλιστικές» καταχρήσεις ή τη χρεοκοπία και
    τότε τραγουδάει το αγαπημένο του τραγούδι: τί είναι ο άνθρωπος; μισός ζώο, μισός άγγελος."

    (Φρίντριχ Ένγκελς: Το Τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας και ο Λουδοβίκος Φοϊερμπαχ)

    Τι μας λέει δηλαδή ο Ένγκελς; Ότι οι έννοιες χρησιμοποιούνται χοντοκομμένα και παραποιούνται "λόγω της αρνητικής επίδρασης των παπάδων". Ο ιδεαλισμός σαν έννοια και φιλοσοφικό σύστημα γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα από τον ΠΛάτωνα, η έννοια της Ύλης (άρα και του υλισμού), ως φιλοσοφικής κατηγορίας εμφανίζεται πρωτα στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο Ιδεαλισμός (Idealism) και παλαιότερα Ιδεοκρατία είναι φιλοσοφική θεωρία που στο Βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας, δηλαδή τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και εξωτερικού κόσμου, ή συνείδησης και ύλης, παίρνει θέση υπέρ της πρωταρχικότητας του πνεύματος, της Νοήσης και της Συνείδησης. Οι ιδεαλιστές φιλόσοφοι υποστήριζαν ότι μόνο η συνείδησή μας έχει πραγματική υπόσταση και ότι ο υλικός κόσμος είναι μόνο προϊόν των αισθήσεων, των παραστάσεων μας και των αντιλήψεών μας.

    Ο Ιδεαλισμός είναι στενά συνδεδεμένος με την θρησκεία αφού είτε άμεσα είτε έμμεσα όλες οι ιδεαλιστικές φιλοσοφίες καταλήγουν στην ύπαρξη κάποιας ανώτερης δύναμης ανεξάρτητης από τον άνθρωπο. Ο ιδεαλισμός έχει εκφάνσεις στην κοινωνική ζωή και στην ίδια την διαδικασία της γνώσης. Η πορεία της γνώσης η γενίκευση των φαινομένων "βοηθάει" πολλές φορές στην διάσπαση της συνείδησης από την πραγματικότητα, στο μετασχηματισμό των γενικών εννοιών σε έννοιες απόλυτες αποσπασμένες από την ύλη.

    Για περισσότερα

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B4%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Παράδειγμα τέτοιας ιδεαλιστικης θεωρίας είναι το σπήλαιο του Σωκράτη και ο κόσμος των ιδεών. Δηλαδή πως ότι βλέπουμε και αισθανόμαστε, ειναι απλά μια αντανάκλαση των πραγματικών "όντων", δηλαδή των "ιδεών". Η ιδέα είναι το πραγματικό, το άφθαρτο, το αιώνιο, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικό, δεν είναι τίποτα παραπάνω απο την εντύπωση της ιδέας.

    Για να κατακτήσει κάποιος τον κόσμο των ιδεών σύμφωνα με τον Σωκράτη, όπως μαθαίνουμε απο τον πλάτωνα, πρέπει να το κάνει μέσω της φιλοσοφίας. Ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει τις ιδέες όχι μέσω του εμπειρικού κόσμου αλλά μέσω του πνευματικού, με τη χρήση δηλαδή της λογικής. Κατά τον πλάτωνα, το πνεύμα είναι ανεξάρτητο απο το σώμα, και πρίν υπάρξει στον κόσμο μας, ζει στον κόσμο των ιδεών έχοντας γνώση, την οποία την χάνει όταν γεννηθεί σαν "υλικό" όν. Όπως προείπα, ο τρόπος να κατακτήσει αυτήν την γνώση, είναι η φιλοσοφία. Οι ιδέες για τον Πλάτωνα είχαν στην ουσία "θεική" υπόσταση, και ο κόσμος τους ήταν ανώτερος απο τον κόσμο των θνητών.

    Ολα αυτά απο μνήμης, αν εχω κάνει κανένα λάθος πείτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. το θέμα είναι ότι πιθανότατα αυτά είναι λογάκια του Πλάτωνα. Από την άλλη η τάση(ο ιδεαλισμός) αυτή αναπτυχθηκε σχετικά φυσιολογικά. Ο "ορθόδοξος" χριστιανισμός ωφείλει πολλά στα εργαλεία της αρχαίας ιδεαλιστικής φιλοσοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Τι εννοείς σχετικά φυσιολογικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Βασικά ο ιδεαλισμός πολεμήθηκε πολύ απο τους εμπειριστές, όπως ήταν νομίζω ο Τζων Λοκ και Τόμας Χόμπς(Ο Χόμπς νομίζω ήταν απολυταρχικός και ο Λοκ φιλελεύθερος, για την ακρίβεια απο τους θεμελιωτές της φιλελεύθερης ιδεολογίας).
    Οι ιδεαλιστές υποστήριζαν ότι στον άνθρωπο υπήρχαν εμφυτευμένες, απο μια ανώτερη δυναμη, ιδέες. Το δικαιολογόύσαν λέγοντας, ότι παρόλο που ένας ανθρωπος δεν έχει δει ποτέ άγγελο, παρόλα αυτά γνωρίζει την μορφή του. Αργότερα αυτή η θεωρία όπως ήταν φυσικό δέχθηκε έντονη κριτική καθώς, δεν θυμάμαι τώρα ποιος φιλοσοφος, υποστήριξε ότι ενα άγγελος είναι απλά ενας συνδιασμός πουλιού και ανθρώπου που κάνει το ανθρώπινο μυαλό. Για τους εμπειριστές δεν υπήρχε παρθενογένεση ή a priori μνήμη στο μυαλό, τα πάντα προερχόταν απο τον εμπειρικό κόσμο.
    Μεταγενέστερος μεγάλος ιδεαλιστής θεωρείται ο Kant, ο οποίος ξεκινούσε απο την αποδοχή ύπαρξης του θεού, ο οποίος εγγυάται στον άνθρωπο ότι τα ερεθίσματα που παίρνει απο τον "εμπειρικό" κόσμο, δεν είναι ψευδή, αλλά ανταποκρίνονται σε μια πραγματικοτητα, την οποία όμως την προσλαμβάνουν τα αισθητήρια όργανα με εναν υποκειμενικό τρόπο. Για τον Kant, ο μόνος τρόπος να έχουμε γνώση των αισθητών, είναι μέσω των μαθηματικών και της γεωμετρίας, που ως ανώτερες επιστήμες, υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αισθήσεις και ερμηνεύουν τον κόσμο αντικειμενικά.
    Υπο αυτήν την εννοια, του ότι δηλαδή παραδέχεται την ύπαρξη και την δυνατότητα ερμηνείας ενος υλικού κόσμου, θεωρείται ότι παντρευει τον ορθολογισμό με τον εμπειρισμό. Δηλαδή ναι μεν, ο ορθός λόγος προέρχεται απο μια ανώτερη δύναμη, τον θεο, και είναι εσωτερική ιδιότητα του ανθρώπου. Όμως μέσω αυτού, δηλαδη των μαθηματικών που συνδέονται αμεσα με τον ορθό λόγο,μπορούμε να συλλάβουμε τον εκτατό κόσμο. Για τον Λοκ όμως, καμία ιδέα δεν υπάρχει και κανένας ορθός λόγος, ανεξάρτητα απο την εμπειρία. Σύμφωνα με την θεωρία του ο άνθρωπος γεννιέται κενό χαρτί(tabula rasa), και μόνο μέσω της εμπειρίας, που προσλαμβάνεται απο τις αισθήσεις, δημιουργούνται μέσα του και οι "ιδέες".

    Λολ, αφορμη βρήκα να ξεσκονίσω τις γνώσεις μου στην φιλοσοφία, ελπίζω να μην σας τα πρηξα:)

    Αλλη φορά όταν κάνετε ερωτήσεις να είστε έτοιμοι για όλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αν και δεν είναι χώρος εδώ για τέτοια. Μια που ρωτάς λοιπόν. Ο ιδεαλισμός, άρχισε να εμφανίζεται όταν υπήρχαν ερωτήματα (σχετικά με τη νόηση και τον κόσμο, σχετικά με την πολλαπλότητα του κόσμου, την κίνηση-ακινησία κ.α.) που δεν μπορούσαν να απαντηθούν από τον υλισμό που έιχε αναπτυχθεί στην Ιωνία. Τα πρώτα βήματα προς τα εκεί έιχαν γίνει ήδη από τους Πυθαγόρειους, τον (υλιστή κατά βάση) Ξενοφάνη, αλλά ιδαίτερα από τη σχολή της Ελέας που ακολούθησε τον τελευταίο (ιδαίτερα ο Παρμενίδης αλλά και ο Ζήνων). Φυσικά ο ιδεαλισμός ως τέτοιος εμφανίζεται στην Αθήνα. Ο πρώιμος ιδεαλισμός είχε επιρροές από την ορφική λατρεία, έντονη στη Μεγάλη Ελλάδα, όπου αναπτύχθηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτηση του Λάμπρου, μιας και από κει ξεκίνησε η φιλοσοφική κουβέντα.

    Προφανώς, υποθέτω, η ερώτηση του Λάμπρου αφορά στον ιδεαλισμό στην πολιτική και όχι στην αντίληψη του κόσμου και του σύμπαντος. Ο ιδεαλισμός εισήχθη πολύ νωρίς στο πολιτικό πεδίο από τον Πλάτωνα, κυρίως με την Πολιτεία αλλά και τους διαλόγους του Σωκράτη.

    Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί κυριαρχεί το ρεύμα που ονομάζεται πολιτικός ρεαλισμός. Για να το πω απλουστευμένα, ο κόσμος δεν αρέσκεται πια στο να αναζητά ιδανικές πολιτείες και κοινωνίες, ούτε να διατυπώνει "μεγάλες ιδέες", και το λέω με πλήρη συνείδηση της επικινδυνότητας του όρου.
    Το 19ο και 20ο αιώνα ο ιδεαλισμός βρήκε φωλιά στις εθνικοαπελευθερωτικές και στις κοινωνικές επαναστάσεις, στα εθνικιστικά κινήματα, στα δημοκρατικά κινήματα υπερ των μειονοτήτων ή των γυναικών, και κατά την προσωπική μου άποψη, στην όρθωση του σοσιαλισμού.
    Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την έκβασή τους, διακηρύχθηκε με ιδεαλιστικό τρόπο το όραμα μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής ή/και καθόλα πιο προοδευτικής από αυτήν που επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη.

    Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν συμφωνώ με το Λάμπρο, γιατί ο ιδεαλισμός ανοίγει το δρόμο για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο, ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές κάθε χρονική στιγμή.
    Πιστεύω πως για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να είσαι και ιδεαλιστής και ιδεολόγος, ουτώς ώστε να δώσεις σχήμα και να μοιραστείς με άλλους ανθρώπους το όραμά σου για την κοινωνία και την "πολιτεία".
    Από την άλλη μεριά μπορείς να είσαι ιδεολόγος χωρίς να είσαι ιδεαλιστής, δηλαδή να είσαι υπέρμαχος μιας εντελώς μετριοπαθούς ιδεολογίας που πρόσκειται στον πολιτικό ρεαλισμό. Αυτή, αν θέλεις, σήμερα εκπροσωπείται από τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς. Ίσως όταν πρωτοεμφανίστηκε με τη μορφή του αμερικανικού ονείρου να είχε μια ισχυρή δόση ιδεαλισμού μέσα της, αλλά σήμερα είναι σάπια και διεφθαρμένη.

    Τέλος έρχομαι στα δικά μας. Πιστεύω πως το να είσαι κομμουνιστής και να επιθυμείς και να αγωνίζεσαι και να διακηρύττεις τη σοσιαλιστική κοινωνία, και ειδικά όταν το κάνεις χωρίς να συμβιβάζεσαι με καμία ρεφορμιστική συνθήκη, σημαίνει ότι έχεις ένα ισχυρο ιδεαλιστικό όραμα. Όσο κι αν ο ιστορικός υλισμός της μαρξιστικής σκέψης διέπει την επιστημονική κατασκευή της σοσιαλιστικής θεωρίας, ο Πλάτωνας θα σε κυνηγά παντού, γιατί είσαι συνεπής στο όραμά σου.

    Πιθανό να διαφωνήσουν μαζί μου αρκετοί συνομιλητές, αλλά καλό δεν είναι αυτό; Αλλωστε, μεταξύ άλλων, για να λέμε τις απόψεις μας είμαστε δω. Επίσης ζητώ συγγνώμη για το ιδιαίτερα μακροσκελές σχόλιο.

    Ετσι συνοψίζω τη δική μου απάντηση στο Λάμπρο: ναι, νομίζω ότι το να είσαι ιδεαλιστής είναι ισχυρότερο από το είσαι ιδεολόγος, αλλά είναι ακόμα πιο ισχυρό να είσαι και τα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. κόκκινοςδρόμοςΤετ Ιουν 22, 02:37:00 μ.μ. EEST

    Παιδιά να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι εννοεί ο καθένας με τον όρο ιδεαλισμός.
    Ο ιδεαλισμός ως φιλοσοφικός όρος θεωρεί ως πρωταρχική την ιδέα σε αντιπαράθεση με την ύλη (ως φιλοσοφική έννοια πάντα) . Το ότι δηλαδή η ιδέα γεννάει την ύλη (ωραίο παράδειγμα του ποε με τον Πλάτωνα)και κατ'επέκταση προϋπόθεση ύπαρξης μιας υλικής μορφής είναι η ύπαρξη της αντίστοιχης ιδέας.
    Από την ιδεαλιστική αντίληψη απορρέει και η λογική "πρώτα αλλάζει ο άνθρωπος και μετά η κοινωνία", λογική συντηρητική που φρενάρει τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

    Από την άλλη υπάρχει και ο όρος ιδεαλισμός με την έννοια της πίστης και τήρησης αρχών-ιδανικών.

    Δεν ξέρω αν η μία έννοια προήλθε από την άλλη αλλά πάντως σήμερα δεν έχουν σχέση, απλή
    συνωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Θεωρώ την κουβέντα που άνοιξε, αν και ξεφευγει απο το αρχικό άρθρο, διαφωτιστική, και θα ήταν κρίμα να μην γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @κόκκινοςδρόμος

    Θα διαφωνήσω στο διαχωρισμό των ορολογιών, τουλάχιστον αν δεχθούμε πως για την ερμηνεία του ιδεαλισμού ξεκινάμε από τον Πλάτωνα. Ο ιδεαλισμός όντως στη φιλοσοφική του βάση κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στην ύλη και την ιδέα. Όμως ο Πλατωνικός ιδεαλισμός έχει τρεις φύσεις: είναι οντολογικός, τελολογικός και λογικός. Η αναφορά στο ότι η ύλη υπάγεται και εξαρτάται από την ιδέα έχει να κάνει με το οντολογικό κομμάτι.
    Όταν μεταφέρεται στο πολιτικό πεδίο, περνάμε στον τελολογικό ιδεαλισμό, δηλαδή στη διατύπωση ιδεών και εννοιών που εμπεριέχουν ένα σκοπό ή μια λειτουργία, όπως θα έπρεπε αυτή να είναι. Και εδώ εισάγεται η έννοια του "ιδανικού" ή αλλιώς, του "αγαθού", που είναι διάχυτο στη φιλοσοφία του Πλάτωνα.
    Στο πολιτικό πεδίο λοιπόν η ιδέα δεν αντιστοιχεί στην "υλική" του πραγματικότητα, αλλά σε κοινωνικές μορφές, όπως η πόλη, ο λαός (δήμος), και κοινωνικές λειτουργίες, όπως η εκπαίδευση, η διακυβέρνηση.
    Στην Πολιτεία ο Πλάτωνας λοιπόν περιγράφει την την ιδανική πολιτεία, ως την ιδέα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για αυτήν με βάση την αρετή και το "αγαθό" ως πρωταρχική ιδέα καθοδήγησης του ανθρώπου στην πορεία του προς τη διαμόρφωση της κοινωνίας του. Αυτό μάλιστα το συγκρίνει σε σχέση, κατ' επεκταση, με την πολιτεία ή πολιτείες που ήδη υπάρχουν και δεν είναι "ιδανικές" δηλαδή για παράδειγμα πολιτείες με τυραννικό καθεστώς.

    Επιπλέον, διαφωνώ και στο ότι η ιδεαλιστική αντίληψη φρενάρει τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Ο Πλάτωνας δεν υποστήριξε πως πρώτα αλλάζει ο άνθρωπος και μετα η κοινωνία, ή καλύτερα, δεν διατύπωση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων αυτών. Στον Πρωταγόρα μάλιστα θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική αρετή ως κτήμα όλων των ανθρώπων προκειμένου να συσταθεί η ιδανική πολιτεία. Εξηγεί πώς μπορεί να διδαχθεί για να μην παραπλανούνται οι πολίτες από το "μη αγαθό".

    Εν πάση περιπτώσει μπαίνουμε σε μια μεγάλη συζήτηση τώρα, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη και παίρνοντας ως αρχή την Πλατωνική διατύπωση του ιδεαλισμού (δεν γνωρίζω τόσα πολλά για τις διαφοροποιήσεις των Ευρωπαίων του Διαφωτισμού), το οντολογικό περιεχόμενο των ιδεών (υλη - ιδεα) είναι συμπληρωματικό με το τελολογικό (εννοια - σκοπος) και δεν είναι απλή συνωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Βασικά για τον πλάτωνα, ο τελεολογικός προορισμος του ανθρώπου ήταν προφανώς αυτος να γίνει φιλόσοφος.

    Οι φιλόσοφοι στην πολιτεία είχαν ρόλο καθοδηγητηκό, εξού και "φιλόσοφος βασιλέας". Αυτό σίγουρα ενέπνευσε τους συντηρητικούς οι οποίοι αναγνωρίζουν, ειδικά οι απολυταρχικοί, την φυσική ανωτερότητα κάποιου, η οποία του δίνει το δικαίωμα να βασιλεύει. Η πολιτεία του Πλάτωνα δεν είναι μια πολιτεία ισότητας, είναι ιεραρχική, έχει ρόλους, ανώτερους και κατώτερους. Η πολιτεία του Πλάτωνα είναι "ιδεατή" και με την απλή ερμηνεία της λέξης, αλλά και με την προχωρημένη, δηλαδή ότι είναι μια πολιτεία που λειτουργεί σε αρμονία με τον κόσμο των ιδεών, αφού εκείνοι που έχουν γνώση του κόσμου αυτού, είναι εκείνοι που ηγούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Από κομμάτια του Ένγκελς:

    Η ενότητα του κόσμου δε συνίσταται αποκλειστικά στο είναι του (ύπαρξή του), μ' όλο που η ιδιότητα αυτή, δηλαδή το είναι του, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της ενότητάς του, γιατί ο κόσμος πρέπει πρώτα να είναι, να υπάρχει, προτού μπορέσει να είναι ενιαίος. Η πραγματική ενότητα του κόσμου συνίσταται στην υλικότητά του, κι αυτό δεν αποδείχτηκε με μερικές ταχυδακτυλουργίες, φραστικές ακροβασίες, αλλά ύστερα από μια μακρόχρονη και επίμονη εξέλιξη της Φιλοσοφίας και των φυσικών επιστημών.

    Εμείς, είδαμε ξανά υλιστικά τις ιδέες του κεφαλιού μας σαν απεικονίσεις των πραγματικών πραγμάτων, αντί να βλέπουμε τα πραγματικά πράγματα σαν απεικονίσεις αυτής ή εκείνης της βαθμίδας της "απόλυτης αλήθειας". Ετσι, η διαλεκτική περιορίστηκε σε επιστήμη των γενικών νόμων της κίνησης, τόσο στον εξωτερικό κόσμο, όσο και της ανθρώπινης νόησης». Με το μαρξισμό, δηλαδή, «η διαλεκτική της ιδέας έγινε απλώς η συνειδητή αντανάκλαση της διαλεκτικής κίνησης του πραγματικού κόσμου


    Για τη διαλεκτική Φιλοσοφία δεν υπάρχει τίποτα το οριστικό, το απόλυτο, το ιερό. Αποκαλύπτει για όλα και σε όλα τον παροδικό τους χαρακτήρα και τίποτα δεν υπάρχει γι' αυτήν, εκτός από το αδιάκοπο προτσές της γέννησης και αφανισμού, της ατέλειωτης ανύψωσης από το κατώτερο στο ανώτερο και η διαλεκτική Φιλοσοφία δεν είναι παρά το απλό αντικαθρέφτισμα αυτού του προτσές στον σκεφτόμενο εγκέφαλο. Έχει, βέβαια, και τη συντηρητική πλευρά, να αναγνωρίζει ότι κάθε βαθμίδα της γνώσης και της κοινωνίας δικαιώνεται για την εποχή της και τις συνθήκες της. Μα, μόνο αυτό. Η συντηρητικότητα αυτού του τρόπου αντίληψης είναι σχετική, ο επαναστατικός της χαρακτήρας είναι απόλυτος, είναι το μόνο απόλυτο που παραδέχεται η διαλεκτική Φιλοσοφία

    Αυτό που έσπρωχνε τους φιλόσοφους προς τα μπρος δεν ήταν καθόλου, όπως νόμιζαν, μόνον η δύναμη της καθαρής σκέψης. Αντίθετα. Αυτό που στην πραγματικότητα τους έσπρωχνε προς τα μπρος, ήταν προπάντων η τεράστια και όλο και πιο ορμητική πρόοδος των φυσικών επιστημών, και της βιομηχανίας. Στους υλιστές αυτό προβάλλει άμεσα στην επιφάνεια».


    «με κάθε επιστημονική ανακάλυψη αλλάζει και η μορφή του υλισμού».



    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Δεν ήξερα πως υπάρχει τ'ετοιο ενδιαφέρον για φιλοσοφικά ζητήματα, αν είνια μπορούμε να ανοίξουμε και τέτοια θέματα, όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα τελευταία σχόλια που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το θέμα της τυποεκδοτικής και των κομματικών επιχειρήσεων (και ίσως να είμαστε πιο προσεχτικοί στο να μην πλατιάζει ένα θέμα ώστε να είναι δυνατό στους αναγνώστες να παρακολουθούν τα σχόλια μαζί με το αρχικό κείμενο).

    Κόκκινος Δρόμος- για ιδεαλισμό ως φιλοσοφικό ρεύμα και άλλο ως έννοια σήμερα δες το σχόλιο μου χθες: 10:37 μμ, όπου παραθέτω πως το έβλεπε ακριβώς το θέμα αυτό ο Ένγκελς...

    άλεξ- δεν έχεις δίκιο, αυτό που μπερδέυεις εσύ ε,ίναι αν δεχόμαστε ή όχι την "ιδέα" σαν έννοια. Την Ιδέα την δεχόμαστε αλλά όχι σαν πρωταρχική, όπως κάνει ο ιδεαλισμός. Για μας η ιδέα είναι αποτέλεσμα, δημιούργημα του εγκεφάλου, που συμβαίνει λόγω της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου (του ζωντανού εκείνου όντος που έχει το ανεπτυγμένο όργανο αυτό σε βαθμό τέτοιο, ώστε να παράγει αφαιρετική σκέψη-συνείδηση) με το περιβάλλον. Είναι δηλαδή ακόμα μια μορφή κίνησης της ύλης, και όχι η ύλη αποτέλεσμα της έκφρασης της ιδέας (όπως πχ έλεγε ο Χέγκελ ότι είναι ο κόσμος αποτέλεσμα αλλοτρίωσης της "απόλυτης ιδέας", ή ο Πλάτωνας σχετικά εμ το σπήλαιο). Ο ιδεαλισμός έχει δύο παραλλαγές, κατά βάση πάνω παρουσίαζα τον αντικειμένικο ιδεαλισμό, υπάρχει και ο υποκειμένικός που έχει σχέση κύρια με το θέμα νόησης και κόσμου, αλλά και εδώ υπάρχει η έννοια του πνεύματος της ιδέας ως πρωταρχική (πχ ο Καρτέσιος έλεγε ότι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα έξω με τη σκέψη, σημαίνει ότι υπάρχουν τα δεδομένα μες στη σκέψη με μεσολαβητή το θεό. Ο μπέρκλευ έλεγε ότι δεν υπάρχει τίποτα αληθινό έξω από εμάς, όλα είναι προϊόντα των αισθήσεων κτλ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πέτρο-έξοχο ποστ... από το αντινύριγκ δεν είναι να θυμάμαι καλά; το τελευταίο σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. κόκκινοςδρόμοςΤετ Ιουν 22, 05:53:00 μ.μ. EEST

    αλέκο-δ επίτρεψέ μου να επανέλθω ακόμα και αν ξεφύγαμε από το θέμα του ποστ.

    Σίγουρα ο πλάτωνας είναι από τους κλασικούς και κορυφαίους ιδεαλιστές φιλοσόφους, μα δεν είναι ο μόνος και σίγουρα ο ιδεαλισμός ως φιλοσοφική σκέψη δεν σταματάει σε αυτόν. Ο ντε καρντ, για να συμπληρώσω τον πόε, είναι και αυτός εξέχων εκπρόσωπος του ιδεαλισμού. Οπότε δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον όρο μόνο στον Πλάτωνα (ποτέ μου δεν τον συμπάθησα αυτόν τον τύπο). Ούτε ξεκινάμε να ορίσουμε τον ιδεαλισμό παίρνοντας ως βάση τον Πλάτωνα

    Απ'οτι καταλαβαίνω διαπιστώνεις ότι στην φιλοσοφία του Πλάτωνα οι δύο παραπάνω ορισμοί για τον ιδεαλισμό συνταυτίζονται. Την ίδια λογική είχε και ο Χέγκελ όταν μιλούσε για την διαλεκτική πορεία των ιδεών που μέσα από την σύγκρουση των αντιθέσεών τους φτάνουν στην απόλυτη ιδέα. Γεγονός είναι πως αυτές οι σκέψεις δεν ξεφεύγουν από τον φιλοσοφικό ιδεαλισμό, απλά στην λογική τους περιλαμβάνουν και την έννοια του προτύπου (τώρα που το σκέφτομαι στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο ντε καρντ).

    Καταλήγω, κοντολογίς, πως οι δύο έννοιες δεν ταυτίζονται αλλά η μία εμπεριέχει στοιχεία της άλλης.

    ελπίζω να βγάζει άκρη αυτό που έγραψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @Giorgos
    Ναι, αυτό που λες έχει να κάνει με τη θέση των ιδεών στον ιστορικό υλισμό. Εγώ δεν ισχυρίστηκα πως οι ιδέες είναι πρωταρχικές στον ιστορικό υλισμό, τουναντίον.
    Αυτό που είπα είναι πως ο ιδεαλισμός ως εξιδανίκευση και ο ιδεαλισμός ως διακήρυξη των πρωταρχικών ιδεών δεν είναι δύο διαφορετικές έννοιες, αλλά οι δυο συνιστώσες του, ο οντολογικός και ο τελολογικός, πάντα στο πλαίσιο της Πλατωνικής σκέψης. Έτσι εστίασα συγκεκριμένα σε αυτήν, βάσει της οποίας η ιδέα δεν είναι απλά ένα νόημα που παραγέται από ηλεκτροχημικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά "αρχέτυπο". Γι' αυτό και το οντολογικό πεδίο δεν είναι ασύνδετο από το τελεολογικό.

    Τώρα από κει και πέρα αν συμφωνούμε με αυτό ή όχι είναι άλλη ιστορία. Σχετικά με τις δόσεις ιδεαλισμού στις πολιτικές ιδεολογίες, νομίζω και μόνο η φαντασίωση της ιδανικής κατ' αυτές κοινωνίας τις τοποθετεί σε μια διαδικασία σοβαρού φλερτ με τον ιδεαλισμό. Όπως τουλάχιστον, επαναλαμβάνω, διατυπώθηκε από τον Πλάτωνα (προσωπική μου κ μόνο άποψη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. κόκκινοςδρόμοςΤετ Ιουν 22, 06:04:00 μ.μ. EEST

    "Τι μας λέει δηλαδή ο Ένγκελς; Ότι οι έννοιες χρησιμοποιούνται χοντοκομμένα και παραποιούνται "λόγω της αρνητικής επίδρασης των παπάδων". Ο ιδεαλισμός σαν έννοια και φιλοσοφικό σύστημα γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα από τον ΠΛάτωνα, η έννοια της Ύλης (άρα και του υλισμού), ως φιλοσοφικής κατηγορίας εμφανίζεται πρωτα στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη..."

    Η γέννηση του βασικού προβλήματος τις φιλοσοφίας μπορεί όντως να γεννήθηκε στην αρχ. ελλάδα αλλά δεν είναι βέβαιος αν οι όροι υλισμός-ιδεαλισμός είναι τόσο παλιοι.

    κατά τα άλλα γιώργο συμφωνώ απόλυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @Poe

    Ακριβώς έτσι είναι φίλε μου, και χαίρομαι πολύ που το θίγεις, γιατί ο Πλάτωνας έχει γίνει τσίχλα στα δοντάκια μερικών μερικών δεξιόφρονων, που ερμηνεύουν την Πολιτεία του Πλάτωνα με σημερινά δεδομένα και το φίλτρο της σύγχρονης δυτικής σκέψης. Κάθε άλλο όμως, ο Πλάτωνας θεωρούσε δεδομένο και αναγκαίο ο ηγέτης να είναι και φιλόσοφος, ώστε να γνωρίζει την αρετή και το δίκαιο. Και πράγματι μίλησε για ιεραρχία στην ιδανική πολιτεία, όχι όμως όπως αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ιεραρχία σε άρχουσα και αρχόμενη τάξη, αλλά σε ιεραρχία οριζόντιων ρόλων.

    Κλασικό παράδειγμα η παρεξηγημένη έννοια των "αρίστων" που πολλοί φιλόλογοι ερμηνέυουν με τη σημερινή έννοια της αριστοκρατίας. Μόνο που ο "αριστος" του Πλάτωνα και της αρχαίας Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με τους αριστοκράτες που καταλαβαίνουμε σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην Πολιτεία ο ηγέτης-φιλόσοφος δεν έχει προσωπική περιουσία.

    Με παρόμοιο τρόπο κάτι φασιστόμουτρα βγαίνουν στην ΤιΒι και καπηλεύονται όλην την αρχαία ελληνική γραμματεία (ξερουμε ποιοι, <>). Λες και χρειαζόμασταν αυτούς για να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας ή λες και αυτοί είναι οι συγχρονοι συνεχιστές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κόκκινε δρόμε, με βοηθησες να διορθώσω ενα τραγικό λάθος, εκεί που λεω για τον Καντ, εννούσα τον Καρτέσιο(Ντεκάρτ), αυτόν αφορούν πραγματικά αυτα που ανέφερα στο σχόλιο μου στις 2:46.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @ κοκκινοςδρομος

    Καμία αντίρρηση, δεν είπα να συμπαθήσεις ντε και καλά τον Πλάτωνα. Σχετικά με τον Χέγκελ όμως, όταν αναφέρεσαι στην απόλυτη ιδέα, γιατί μιλάς για διαλεκτική πορεία; Αν δεν κάνω λάθος ο Χέγκελ ήταν πολύ περισσότερο επηρεασμένος από την Αριστοτελική σκέψη και μάλιστα την "ενοποιητική ουσία" της αλληλεπίδρασης των ιδεών. Έτσι προχωρησε στη σύγκρουση που λές για να καταλήξει στην απόλυτη ιδέα, απομακρυνόμενος από τον Πλάτωνα. Δεν τον ξέρω καλά, συγγνώμη γι' αυτό, διαφώτισέ με :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Νταξ, για του συντηρητικούς, δείγμα ανωτερότητας ήταν πχ το αίμα ή η ελέω θεό εξουσία.
    Για τους φιλελεύθερους την ανωτερώτητα την κερδίζεις μεσα απο εναν κοινωνικο στίβο, όπου όλοι έχουν υποτίθεται ίσες ευκαιρίες, και μέσα σε αυτόν το στίβο άξιοι είναι εκείνοι που θα "τερματίσουν" στις πρώτες θέσεις.

    Βέβαια και οι 2 αυτές θεωρίες είναι ιδεαλιστικές, με την κακή έννοια(για εμένα ο ιδεαλισμός είναι έννοια φορτισμένη αρνητικά έτσι και αλλιώς), επειδή αρχίζουν και τελειώνουν στον κόσμο των ιδεών και δεν μπορούν να έχουν καμιά εφαρμογή και καμια ισχύη στον πραγματικό κόσμο, πέραν απο το να παρέχουν ενα πλαίσιο αιτιολόγησης της ανισότητας που παρατηρείται.

    Εγω προτιμώ τα παρακάτω λόγια του Μαρξ, και μια κοινωνία που θα λειτουργεί με άξονα αυτά του τα λόγια.


    "Ο καθ ενας θα προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του και θα αμοίβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Κατα τη γνώμη μου ο Χέγκελ ήταν "προπομπός" της θεωρίας της πάλης των τάξεων του Μαρξ. Σαν φιλόσοφο, αυτόν και τον Αριστοτέλη τον "συμπαθώ" ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Κατά τη γνώμη μου τα πολιτικά του Αριστοτέλη διακατέχονται απο πολύ λιγότερο "ιδεαλισμό" απο ότι η πολιτεία του Πλάτωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εδω που φτάσαμε, ρίξτε μια ματιά και σε ενα παλιό μου άρθρο

    http://poexania.wordpress.com/2010/07/06/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. κόκκινοςδρόμοςΤετ Ιουν 22, 06:48:00 μ.μ. EEST

    αλέκο-δ
    αν περιμένεις από εμένα να σε διαφωτίσω σώθηκες!

    Ο Χέγκελ δεν έλεγε θέση-αντίθεση=σύνθεση; Ε με αυτήν την έννοια ουσιαστικά έλεγε πως μέσα από την διαλεκτική πορεία των ιδεών θα φτάσουμε κάποια στιγμή στην ολοκλήρωση της απόλυτης ιδέας (στο Θεό ίσως; δεν ξέρω). Τον σύνδεσα με τον Πλάτωνα στο βαθμό που έχουν και οι δύο κάποια ιδεατά πρότυπα. Είναι τελείως υποκειμενική δική μου σκέψη. Τώρα αν έχει ο Χέγκελ περισσότερα κοινά με τον Αριστοτέλη δεν ξέρω.

    έντγκαρντ άλαν
    και ο κάντ ιδεαλιστής ήταν οπότε μη μασάς


    Άντε διάβασμα τώρα γιατί το έχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ναι φίλε Κόκκινε δρόμε, αλλά επειδή ανέλυσα και τον πυρήνα της σκέψης του, καλό είναι να μην σχηματίσει κάποιος την λάθος εντύπωση, γιατί εγω έβαλα τα λόγια του Ντεκάρτ στο στόμα του Καντ.

    Απο τον Καντ μου αρέσουν και συμφωνώ κιόλας με μερικά κομμάτια της ηθικής του θεωρίας, όχι το σύνολο αυτής βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @κοκκινος δρομος

    Αυτό περιμενω. Δεν ξέρω πόσο "φιλος" της διαλεκτικής είναι ο Χέγκελ. Πάντως με τον Αριστοτελη κωλος και βρακί είναισε παρα πολλά πράματα. Αντε πάμε να διαβάσουμε μαζί.. χοχο

    @Ποε, είμαι ονειροπόλος γι' αυτό προτιμώ τον Πλάτωνα! και έχεις δικιο είναι πολύ πιο ρεαλιστής ο Αριστοτέλης. Είναι κακούλης ομως ώρες ώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. ααα και φτάσαμε αισίως τα 68 σχόλια με τουτο δω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. κόκκινοςδρόμοςΤετ Ιουν 22, 07:31:00 μ.μ. EEST

    άλεξ αμα σου πω ότι σε μπέρδεψα με τον alexD τι θα μου πεις; Χίλια συγγνώμη. Μη με παρεξηγάς δεν είμαι καθόλου παρατηρητικός.

    69 και πάμε γερά για υπερκάλυψη (να και μια λέξη που έχει κάποια σχέση με το ποστ χα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. χαχαχα, θα σου πω ευχαριστώ γιατί είναι κολακευτικό. μου αρέσουν πολύ τα κείμενα του alexD!

    Επαναφέρω τη συζήτηση στο 4.11, οπότε και ο αγαπητός φίλος Πέτρος, πρώην εργαζόμενος στην Τυποεκδοτική, έδωσε το δικό του στίγμα. Μακάρι να έχουμε κι άλλες τετοιες μαρτυρίες εκ των έσω για την αποκατάσταση της αλήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...