4 Ιουν 2011

Πάτρα : Απο την πορεία του ΠΑΜΕ στους αγανακτισμένους του Καζάκη

Πάτρα - Πλατεία Ελευθερίας - 19:00

Παρόν σε άλλο ένα συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, αυτήν την φορά στην Πλατεία Ελευθερίας στην εργατογειτονιά των Προσφυγικών. Ο κόσμος σε ικανοποιητικά επίπεδα για συλλαλητήριο, όμως κυρίως νεολαία. Η πρώτη μας απορία είχε να κάνει με ακριβώς αυτό ...που βρισκόταν ο κύριος όγκος των εργαζομένων ? Η άλλη μας απορία σχετιζόταν με το ποιά θα ήταν η κατεύθυνση της διαδήλωσης και αν θα προτιμηθεί η πορεία προς το κέντρο και την πλατεία Γεωργίου ή θα υπερισχύσει η άποψη για ξεσηκωμό των εργατικών συνοικιών. Τελικά μετά την ομιλία του μέλους του ΠΑΜΕ, Π.Σκιαδά, η δεύτερη απορία μας απαντήθηκε, με την πορεία να ξεδιπλώνεται στους δρόμους της νότιας Πάτρας (Ιωνίας - Ακρωτηρίου - Παπαναστασίου - Ευβοίας - Αγίας Τριάδος).

Η πορεία του ΠΑΜΕ με την κόκκινη γραμμή (κλικ για μεγένθυνση)

Θα έλεγα πως η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν απο τις πιο μεγάλες σε μήκος, καθώς οργώσαμε μεγάλο τμήμα της πόλης (γύρω στα 3 χλμ η διαδρομή ). Μπροστά το βανάκι με τα μεγάφωνα και συνθήματα κατα ριπάς, πίσω ο κόσμος (και κυρίως οι νεολαίοι) με διάθεση και παλμό, στα πεζοδρόμια μοιράζανε φυλλάδια και ενημέρωναν τα καταστήματα και τους κατοίκους.

Πολύς κόσμος έδειξε ενδιαφέρον και έπαιρνε τις προκυρήξεις, άλλοι κλασσικά αδιαφορούσαν δείχνοντας πως έχουν λυμένα τα προβλήματά τους και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν, ούτε να διαβάσουν (ως γνωστόν οι προκυρήξεις του ΠΑΜΕ δαγκώνουν και είναι ποτισμένες με κομμουνιστικά μικρόβια). Ορισμένοι απο τα μπαλκόνια τους κρεμάμενοι, χειροκροτούσαν ή σήκωναν την γροθιά τους ως ελάχιστη ένδειξη συμμετοχής, άλλοι βγήκαν απο τα καφενεία και τα μαγαζιά, είτε απλά να δουν τι συμβαίνει, είτε και να ακουσουν. Ευτυχώς το βανάκι δεν τα έφτυσε (αν και προς στιγμή έδειχνε πως περνούσε πολύ δυσκολες ώρες) και έβγαλε ολόκληρη την πορεία μέχρι το τέλος ... και την πλατεία Ελευθερίας.

Λίγο πριν στρίψει η πορεία για να ολοκληρωθεί στο σημείο απο όπου ξεκίνησε, εμείς προχωρήσαμε ευθεία γιατί ήταν η στιγμή να κατευθυνθούμε στους αγανακτισμένους και την πλατεία Γεωργίου. Είχε φουλ πρόγραμμα η χθεσινή ημέρα.

Πάτρα - Πλατεία Γεωργίου - 21:15
Φτάνοντας στην πλατεία Γεωργίου διαπιστώνουμε πως ενώ οι σκηνές στο κέντρο της πλατείας έχουν αυξηθεί, το κίνημα των αγανακτισμένων στην ουσία έχει ήδη ξεφουσκώσει. Παραπάνω απο 300 δεν βρίσκονταν στην πλατεία και παρ'οτι είχε ανακοινωθεί πως θα παρευρεθεί μαζί μας ο αγαπημένος οικονομολόγος αναλυτής της εξωκοιβουλευτικής Αριστεράς, κ.Καζάκης.

Ήταν εμφανές πάντως, πως παρά την μικρή συμμετοχή, η πλατεία έχει ήδη χωριστεί σε 3 στρατόπεδα, με τα ΕΑΑΚ, το ΝΑΡ και τις υπόλοιπες συνιστώσεις της Ανταρσύα να κάνουν παιχνίδι στο θέατρο Απόλλων, οι hippies, οι κατασκηνωτές και τα λοιπά Συριζοαυτόνομα εναλλακτικά σχήματα, να παιζουνε με σκοινάκια, κορδέλες και ποδήλατα στο κέντρο της πλατείας, και στο πάνω συντριβάνι οι αρχικοί διοργανωτές (πιθανώς ΝΔ και λοιπές "δημοκρατικές δυνάμεις") που μάλλον αναρωτιούνται πως έχασαν το παιχνίδι απο τους φασαριόζους εξωκοινοβουλευτικούς.

Ο νέος Κλεισθένης της σύγχρονης Άμεσης Δημοκρατίας
Η περίσταση σήκωνε καφέ καθώς ο Καζάκης θα έβγαινε απο λεπτό σε λεπτό να μιλήσει στο διψασμένο για γνώσεις, πλήθος. Τέτοιες ευκαιρίες απλά δεν χάνονται. Κατα τις 22:00 η συμπαθητική κατα τα άλλα, φυσιογνωμία του οικονομολόγου αναλυτή κάνει την εμφάνισή της και η "λαϊκή συνέλευση πλατείας", ξεκινά με την ομιλία του, ρεζουμε στην ουσία, όλων των προηγούμενων τηλεοπτικών εμφανίσεών του  ...

Ξεκίνησε απο τα γνωστά περι φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, πράγμα το οποίο θα έλυνε και το ζήτημα του κρατικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τον Καζάκη, 48δις € κερδη έχουν διαφυγει στο εξωτερικό απο την αρχή της κρίσης (δηλαδή το 2008), και εαν αυτά φορολογηθούν με 45% έχουμε αμέσως αμέσως τα 21δις € του ελλείμματος. Βέβαια απο την μια μιλάει για φορολόγηση κερδών τριετίας ώστε να καλυφθει το ετήσιο έλλειμα (οεο ?), απο την άλλη δεν μας λέει ΠΟΙΟΣ θα τους φορολογήσει, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά πως σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας και κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, δεν πρόκειται η φορολογία να επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα απο κανέναν. Δεν το επιτρέπει η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους και οι χαμηλές επενδυτικές αποδόσεις, πως να το κάνουμε δηλαδή. Όλα αυτά όμως, δεν έχουν σημασία για το πλήθος το οποίο χειροκροτά.

Με το κλασσικό σύστημα των ερωτοαπαντήσεων, ο Καζάκης συνέχισε να μας βομβαρδίζει με αριθμούς, στοιχεία και απόψεις για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την ρεφορμιστική και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. 6,8% η ύφεση της χώρας και όχι 4,5% όπως λέει η κυβέρνηση, 84% το ποσοστό του δημοσίου χρέους που εκφράζεται σε ομολογα, πράγμα που κάνει το χρέος μη διαχειρίσιμο και πληρωτέο, 60.000 Έλληνες κατέχουν πλούτο 1 τρις ευρώ (να φορολογηθούν τα τσογλάνια !) ... η ΕΛΕ είναι καλή κίνηση αλλά δεν φτάνει, πρέπει να αποδειχτεί πως το χρέος δεν ωφέλησε τον ελληνικό λαό ώστε να διαγραφεί τμήμα του ... και άλλα τέτοια ωραία.

Σε αυτό το χρονικό σημείο υπήρξε μια παρεμβολή, κάποιας υστερικής η οποία πήρε το μικρόφωνο και στην κυριολεξία ούρλιαζε κατά των δημοσίων υπαλλήλων, στα πρόσωπα των οποίων έβλεπε όλο το πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι αντεπαναστατικές τσιρίδες της συνοδευτηκαν απο τις απαραίτητες επαναστατικές κραυγές αποδοκιμασίας και η εν λόγω κυρία, τράπηκε σε φυγή.

Η εικόνα είναι καταπληκτική. Λες και είναι παρόντες χιλιάδες !
Ευκαιρία βρήκε ο Καζάκης απο την μεριά του, και αφού κατακεραύνωσε την κοινοβουλευτική Αριστερά (κακό ΚΚΕ, καλό ΝΑΡ που με καλεί και στις συγκεντρώσεις του) όχι μόνο ως μη επαναστατικές δυνάμεις αλλά χαρακτηρίζοντάς την ως την πέμπτη φάλαγγα της αστικής εξουσίας, μας παρουσίασε διαμέσω των δημοσίων υπαλλήλων, το άκρως επαναστατικό του όραμα. Την Νορβηγία όπου παρά τους 800.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι αριθμοί ευημερούν !!! Και δωστου η ανάπτυξη, και να σου το θετικό εμπορικό ισοζύγιο, και πάρε και μια ανεργία του 2% κλπ κλπ ... Ένας οικονομικός παράδεισος δηλαδή ! Ο δεύτερος δρόμος προς τον Σοσιαλισμό Reloaded. Μόνο που η χώρα αναφοράς άλλαξε, και η Σουηδία του Ανδρέα έγινε Νορβηγία του Καζάκη (Αλήθεια, με τον σουηδικό παράδεισο τι γίνετε στις μέρες μας?).

Επιτόπου γυρίζει ο Μάννυ, τον οποίον τον απασχολούν περισσότερο οι κοινωνικοί δείκτες μια χώρας και όχι οι οικονομικοί, και μου λέει με νόημα "Για αυτό και η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του Black Metal", που όσο και να μας αρέσει, είναι δείγμα του ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά σε αυτήν την χώρα ... (όπως άλλωστε και με εμάς που την ακούμε).

Εκστασιαμένοι χειροκροτούσαν απο κάτω οι ναρίτες. Μάλλον οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι έλεγε, αλλά δεν βαριέσαι, χειροκρότα αφου την λέει και στο ΚΚΕ ! Εξάλλου ανάμεσα στο προσκύνημα της νορβηγικής οικονομίας, πέταγε και μερικά παραδείγματα εργοστασίων με εργατικό έλεγχο, να μυρίσει και λίγο σοβιέτ ... Η αριστερή πρωκτοβουλία του ΠΑΣΟΚ έτριβε τα χέρια της με αυτά που έλεγε ο οικονομόλογος αναλυτής.

Τα (στημένα) ερωτήματα των "οργανωμένων" αγανακτισμένων, οδήγησαν ύστερα την συζήτηση της λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας, στην έξοδο απο την Ευρωζώνη, την επαναφορά του εθνικού νομίσματος και την κρατικοποίηση ουσιαστικά της κεντρικής Τράπεζας. Εδώ ο Καζάκης επανέλαβε τα γνωστά περι των 147 τόννων χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, περι ιδιωτικού Ευρωσυστήματος το οποίο βρίσκεται πάνω απο τα κράτη, περι ενός ευρώ το οποίο δεν το εγγυάται και δεν είναι υπευθυνος κανείς κλπ κλπ. Μας εξήγησε πως εαν η χώρα αποχωρήσει απο το Ευρώ (εντός συστήματος φυσικά) τότε η οικονομία θα στηριχθεί μέσω της εκτύπωσης νέου νομισματος το οποίο θα ελέγχεται πλήρως απο το κράτος (το αστικό κράτος ?). Δηλαδή με λίγα λόγια, οι Έλληνες αστοί αφου καταφέρουν να ξεφορτωθούν τον διεθνή ανταγωνισμό εντός της χώρας, και σηκώσουν τοίχη δασμών και προστατευτισμού, θα μοιράσουν μισθούς, συντάξεις και επιδοτήσεις, μέσω του κράτους που αυτοί θα ελέγχουν ? Σωστά το κατάλαβα, ή μήπως έχασα κάτι ?

Βέβαια, όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει απο συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς του δεξιού οπορτουνισμού, αλλά το ερώτημα "με ποιά εξουσία θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά" και "ποιον τρόπο ανάπτυξης θα πορευθούμε ύστερα", μάλλον δεν απασχόλησε κανέναν, παρα μόνο τους κομμουνιστές που ηταν παρόντες.

Κάτα τις 12:00 η ώρα, η διαλεκτική μας πείνα για Καζάκη υπερκαλύφθηκε, και αποχωρήσαμε ...

27 σχόλια:

  1. Για τον πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό παράδεισο, θα μας τα πει η Έλβα που τα ξέρει καλά, κι απ' την καλή και την ανάποδη.
    Χτες κοίταζα στο real-democracy.gr στο φόρουμ είχαν βάλει και θέμα, το ελβετικό μοντέλο λέει...
    Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, και γαμώ τα κοινωνικά μοντέλα. Τελικά υπάρχει καλός καπιταλισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το ρεπορτάζ για την συγκέντρωση - διαδήλωση του ΠΑΜΕ !

    Ένα σχόλιο για τον μεσιέ Καζάκη.
    Το θέμα δεν είναι τι λες ...
    Το θέμα είναι να λες αυτό που θέλουν να λες, αυτοί που το λες !!!

    υ.γ.: είδατε πως σήμερα αναδεικνύονται οι ... λαϊκοί ηγέτες της σήμερον ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω βαρεθεί να ακουω για Νορβηγίες Ελβετίες και λοιπές μαλακίες. Ακόμα και αν ήταν πραγματικοί παράδεισσοι, είναι επειδή εξυπηρετούν ενα σκοπό στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι επειδή συσσωρεύεται εκεί πλούτος κλεμμένος απο άλλες χώρες.

    Τι και αν 2-3 χώρες είναι, που δεν είναι, καπιταλιστικοί παράδεισσοι, αμα το 70/100 του κόσμου(ανα τον κόσμο:), λόγω της ανισοκατανομής του πλούτου και της αναποτελεσματικότητας της καπιταλιστικής παραγωγής, ζεί κάτω απο τα όρια της φτώχειας, στην εξαθλίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο λόγος σου είναι γεμάτος από τις εμμονές που κατηγορεί ότι φέρει ο Καζάκης. Η ερώτηση στο ποια εξουσία θα πραγματοποιήσει και τι για ένα λενινιστή έπρεπε να είναι λυμένη. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις το οικονομικό από το πολιτικό αίτημα. Ο Καζάκης προσπαθεί να αποδείξει σε αυτιά όχι τόσο εκπαιδευμένα όσο τα δικά σου (μας) το αυτονόητο που δεν είναι αυτονόητο. Κάτι που το ΚΚΕ δεν έκανε ποτέ. Δεν εξήγησε ποτέ γιατί η ΕΕ είναι κακή, δεν εξήγησε ποτέ γιατί το ευρώ είναι για το πέος. Μάλλον γιατί η επίκληση στην αυθεντία σου φτάνει. Εύκολη η αφορισμοί στο ρεφορμιστή αλλά και καμιά ματία στο καθρέφτη δε κάνει κακό. Γιατί κάνεις τα ίδια σε χειρότερο βαθμό. Και το να φέρνεις παράδειγμα τη Νορβηγία γι ανα δείξεις πως δε φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι για τη γαμώκριση τους, ε δε σημαίνει πως τη θεοποιείς κιόλας. Έλεος... Αυτά από ένα άνθρωπό που θα πορευόταν μαζί σου αν ήταν στη Πάτρα και δε θα πέρναγε καν από τη πλατεία γιατί σιχαίνετε το απολίτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κάτι που το ΚΚΕ δεν έκανε ποτέ. Δεν εξήγησε ποτέ γιατί η ΕΕ είναι κακή, δεν εξήγησε ποτέ γιατί το ευρώ είναι για το πέος. Μάλλον γιατί η επίκληση στην αυθεντία σου φτάνει."

    Αυτό τώρα πραγματικά το πιστεύεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Καζάκης κάνει μεγάλο έγκλημα που αφήνει τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει λύση μέσα απο το σύστημα, αλλα αυτα για σένα προφανώς είναι λεπτομέρειες, φτάνει που εξήγησε πρώτος στον πλανητη γιατί είναι "κακή" η Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ανάλυση Καζάκη επικεντρώνεται στη λύση με έξοδο απο το ευρώ και διαγραφή χρέους.Η λύση που προτείνει είναι αρκετά θολή και θυμίζει νεοκενσιανικές πολιτικές,ίσως πιο "αριστερές."
    Επισής και το νέο ΕΑΜ που προτείνει,σαν πολιτικό φορέα της λύσης,μάλλον ευχολόγιο είναι παρά ρεαλστική πρόταση.
    Παρόλα αυτά είναι αλήθεια πως ο Καζάκης γραφει πολύ συνεκτικά,κατανοητά για τον ευρύ κόσμο.
    Και κάτι ακόμα.Είναι απο τους πρώτους που κατάλαβαν και διατυμπάνισαν το εύρος και τη σοβαρότητα της κρίσης για τη χώρα μας.Όποιος τον διαβάzει στο Ποντίκι θα συμφωνήσει.
    Ενα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του κυρίως για τον εκλαικευτικό του λόγο:

    http://dimitriskazakis.blogspot.com/2011/06/blog-post_02.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κατάλαβες compasso. Έκανε ένα 10λεπτο αφιέρωμα στην Νορβηγία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απλά ήταν η αφορμή. Εδώ έλεγε πως τα περισσότερα εργοστάσια της Νορβηγίας βρίσκονται υπό απόλυτο εργατικό έλεγχο (??), τι λέμε τώρα. Μάλιστα ένας εκ των παρευρισκομένων άνευ μικροφώνου, που μάλλον δεν του άρεσε η ρεφορμιστική αναφορά, του έλεγε πως η Νοβηγία έχει πετρέλαια (του απαντάει ο Καζάκης, και η Ελλάδα έχει τα ίδια πετρέλαια), η Νορβηγία είχε κάνει συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, παραμένει καπιταλιστική κλπ κλπ

    Καμία αναφορά στον τρόπο παραγωγής ή στην ιδιοκτησία των κύριων μέσων παραγωγής, καμία αναφορά στον τρόπο οργάνωσης, καμία αναφορά στην αστική εξουσία, καμία αναφορά στον νέο τρόπο ανάπτυξης. Χρέος, ευρώ και στείρος οικονομισμός για άλλη μια φορά ...

    Όσο για τον ρεφορμισμό τον δικό μου, για τον οποίο με κατηγορείς, θα ήθελα επεξήγηση και μάλιστα άμεση. Και από πότε compasso κάνουμε διαχωρισμό πολιτικής και οικονομίας ?

    "Ο Καζάκης προσπαθεί να αποδείξει σε αυτιά όχι τόσο εκπαιδευμένα όσο τα δικά σου (μας) το αυτονόητο που δεν είναι αυτονόητο."
    Τους ναρίτες εννοείς που βρίσκονταν απο κάτω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως το 45% φορολόγηση στα κέρδη κι εμείς σαν άμεσο αίτημα το βάζαμε και το βάζουμε, από την τωρινή κυβέρνηση δηλαδή.
    Σε αυτό δε μπαίνει ζήτημα δηλαδή "με ποιά τάξη στην εξουσία θα πραγματοποιηθεί". Μακάρι να πραγματοποιηθεί και τώρα, και χτες ακόμη. Θετικό θα είναι.
    Να τον χτυπάμε σαν χταπόδι δηλαδή, αλλά για αυτά που όντως πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αθλιε, το κακό είναι ότι δεν φτάνει να λες κάτι, πρέπει και να γίνεται δυστυχώς. Όσο επιτρέπεις στους καπιταλιστές να έχουν τα μέσα παραγωγής, αυτοί θα παρακάμπτουν σταδιακά τον όποιο περιορισμό τους θέτεις και θα βγαίνουν απο πάνω. Και μέχρι χθές η εργασία ήταν στην θεωρία ως ενα βαθμό προστατευμένη, ε σήμερα βρήκαν την αφορμή και έριξαν όλα τα στεγανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβάστε κάτι αξιόλογο για την Σουηδία και τον "σοσιαληστή"
    Ούλαφ Πάλμε :
    http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_05.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αθλιε, έπρεπε να ακουσεις την συλλογιστική ακολουθία του Καζάκη.

    "Το πρόβλημά μας είναι το έλλειμμα των 21 δις €. Εαν φορολογήσουμε τα διαφυγόντα κέρδη στο εξωτερικό απο την αρχη της κρίσης (μιλάει για κέρδη 3ετίας), δηλαδή τα 48δις €, με 45%, νατα τα 21 δις, αμέσως αμέσως καθαρίσαμε με το πρόβλημα." Πάνω κάτω ετσι το'πε ..

    Εαν συμπλήρωνε εκεί, πως "Για αυτό το χρέος αποτελεί ένα εργαλείο εκφοβισμού, ώστε να περάσουν τα μέτρα στήριξης της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους", δεν θα το σχολίαζα καν ...

    Αλλά ουσιαστικά τι σου μένει από αυτόν τον συλλογισμό ? Πως η λύση βρίσκεται στην σωστή φορολόγηση ! Βέβαια ο συλλογισμός του έχει και οικονομικά λάθη, καθώς μιλά για φορολογηση κερδών 3ετίας ώστε να αποσβέσει το ετήσιο έλλειμμα.

    Τωρα το ότι το ΚΚΕ χρησιμοποιήσε παλαιότερα παρόμοια επιχειρήματα, με ένα διαφορετικό είναι η αλήθεια τρόπο, βασισμένο σε άλλο σκεπτικό και διαφορετικές αντικειμενικές συνθήκες (το ΠΑΜΕ τα χρησιμοποιεί ακόμα βεβαίως βεβαίως), είναι ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση, στο οποίο μπορώ να σου εκθέσω τόσο αρνητικές απόψεις, όσο και θετικές. Σίγουρα μπορεί να υπήρξαν οφέλη σε ζητήματα τακτικής, αλλά απο την άλλη τα αιτήματα αυτά ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΑ εντός συστήματος, και αυτό το γνωρίζουμε όλοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ Paul διάβασα το κείμενο της ομιλίας του Καζάκη που αναφέρεις. Δεν το γνώριζα και είναι πράγματι πάρα πολύ ενδιαφέρον, ειδικά όσον αφορά στα ιστορικά στοιχεία για τις οικονομικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης από το Μεταξά και μετά.

    Είμαι σίγουρος πως ο ΔΚ είναι καλά διαβασμένος τουλάχιστον όσον αφορά στον τομέα του, δηλαδή στα οικονομικά και όντως μπορεί με απλουστευμένο τρόπο να εξηγήσει στον "απλό" κόσμο, σ.σ. αυτόν που δεν ασχολείται με τα οικονομικά και τα πολιτικά, τι ακριβώς συμβαίνει με το Memorandum. Μπράβο του λοιπόν γι' αυτό, εγώ προσωπικά τουλάχιστον θεωρώ καλοδεχούμενη κάθε πληροφόρηση που μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματική εικόνα της κατάστασης.

    Θα ήθελα όμως να εκφράσω και τις ενστάσεις μου σχετικά με δυο σημεία, το ένα σχετικά με το κείμενο και το άλλο σχετικά με τη ανάρτηση του compasso.

    Ο ΔΚ μιλάει για μια νέου τύπου εξουσία και μια χώρα με ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, αλλά δεν προσδιορίζει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Πώς μπορεί ένα κράτος δεμένο στη διεθνή αγορά και στην ΕΕ να έχει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική και πώς μπορεί να καθοριστεί αυτή αν οι εκάστοτε κυβερήσεις συνεχίζουν να στηρίζουν και να στηρίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο; Διότι αν θυμάμαι καλά ο ΔΚ λέει "'εξω από το ευρώ" αλλά όχι έξω από την ΕΕ (διορθώστε με αν κανω λάθος). Το ότι η Νορβηγία και η Ελβετία όμωςι είναι και εκτός ΕΕ και ΟΝΕ με δικό τους νόμισμα δεν τους καθιστά αυτόματα πάραδεισους, όπως ανέφερε και o Poe, απλά εφαρμόζουν ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο καθιστώντας πιο αργές τις διαδικασίες εμφάνισης των καπιταλιστικών κρίσεων. Επίσης, λεπτομέρεια βέβαια αλλά σημαντική: η διαφορά μεταξύ ελληνικού και νορβηγικού πετρελαίου είναι ότι οι Νορβηγοί το εκμεταλλεύονται, τροφοδοτώντας έτσι και τα ελλειμματικά κενά της οικονομίας τους και διατηρώντας μια "ανταγωνιστικότητα" χωρίς τραγική στασιμότητα στους μισθούς.
    Τίποτε από αυτά δεν αλλάζει όμως ότι οι σχέσεις παραγωγής παραμένουν καπιταλιστικές, αφήνοντας τεράστια κερδοφορία για τους μεγάλους ομίλους (βλ. Statoil, Reitangruppen, Norske Hydro, Coop κ.α.).
    Δεν πιστεύω πώς οι χώρες αυτές λοιπόν δίνουν ένα παράδειγμα προς μίμηση επειδή οδεύουν με αργότερους ρυθμούς στην υπερπαραγωγή ή/και υπερσυσσώρευση κεφαλαίου.

    Σχετικά με την αναφορά ότι το ΚΚΕ δεν έχει εξηγήσει γιατί η ΕΕ είναι 'κακή', νομίζω ότι είναι τουλάχιστον άδικη. Χιλιάδες οικονομικές και μη αναλύσεις και όχι μόνο στον Ρ αναδεικνύουν ακριβώς τη δομική οικονομική ανισότητα στην ΕΟΚ και στην ευρωζώνη μετέπειτα. Μπορεί να μην θυμάμαι προσωπικά άρθρα αφιερωμένα στις συμφωνίες του Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται ο Καζάκης, αλλά από το Μάαστριχτ και μετά τουλάχιστον το ΚΚΕ έχει δώσει πολύ ξεκάθαρα την πολεμική του για το θέμα.

    Ίσως η ρητορική περί πλουτοκρατίας και μονοπωλίων να μην προσιδιάζει στο ύφος του λόγου του Καζάκη, και ενδεχομένως να μη γινεται αρεστή σε κάποιους (ούτε σε μένα ίσως!) αλλά οι οικονομικές αναλύσεις των ανθρώπων του κόμματος είναι εξίσου σοβαρές και αποκαλυπτικές.

    Τέλος, σχετικά με το διαχωρισμό πολιτικού και οικονομικού: Κατά την ταπεινή μου άποψη μπορείς να διαχωρίσεις οικονομία και πολιτική μόνον σε επίπεδο επιστημονικής εργασίας και ίσως μόνο σε case studies, αλλά ως κοινωνικά υποσυστήματα είναι αλληλένδετα. Υπάρχει οικονομική επιλογή που να μην είναι ταυτόχρονα και πολιτική; ή τουλάχιστον να υπαγορεύεται από μια πολιτική στάση; Αν προτείνει τη φορολογία των μεγαλοκεφαλαιούχων της Ελλάδας (επειδή παραθέτει κ πίνακες της CreditSuisse) δεν είναι κι αυτή μόνο μια διαχειριστική κατεύθυνση όπως πολλές άλλες που έχουν προταθεί; Και μια απορία, πώς θα έχεις κυβέρνηση που εκπροσωπεί ένα παλλαϊκό μέτωπο τύπου ΕΑΜ όπως λέει, αλλά θα βρίσκεσαι ταυτόχρονα μέσα στο Μάαστριχτ και στη Λισαβώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ειναι δυνατόν να διαχωριστεί το κοινωνικό το οικονομικό και το πολιτικό, μόνο αφαιρετικά(όπως ανέφερε ο Άλεξ), αλλά και πάλι πρέπει να γίνει σύνθεση.

    Και εγω έχω μάθει πράγματα απο τις αναλύσεις του Καζάκη, και ναι κάνει ως ενα βαθμό καλή κριτική στην καπιταλιστική οικονομία, αλλά ως εκεί. Στις μέρες μας χρειαζόμαστε πλήρη αμφησβήτηση του καπιταλιστικού μοντέλου σε όλα τα επίπεδα, που θα οδηγήσει στην ανατροπή του, κάτι που το ΚΚΕ το κάνει και για αυτό είναι ενα επίπεδο πιο πάνω απο τον Καζάκη και τους Καζάκηδες γενικά.

    Αν τώρα κάποιος δεν διαβάζει ριζοσπάστη και βγάνει συμπεράσματα απο αυτά που ακούει απο αριστερά και δεξιά, καλό είναι να το αναφέρει γιατί έχει μεγάλη σημασία. Ενα search για σχετικά με την καπιταλιστική οικονομία και τον τρόπο παραγωγής στο site του θα πείσει και τον πιο δύσπιστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ""ο λόγος σου είναι γεμάτος από τις εμμονές που κατηγορεί ότι φέρει ο Καζάκης. ""

    Ολοι οι ανθρωποι εχουν εμμονες..απλα καποιες ειναι πιο επικυνδυνες απο καποιες αλλες..δλδ πχ ο Manny εχει εμμονη με τα πραγματα στο σπιτι του..δεν πρεπει να αλλαζουν θεση για κανενα λογο γτ τοτε ο Manny αρρωσταινει..αυτη η εμμονη επηρεαζει μονο το Manny και το ατομο που εχει την ατυχια να μοιραζεται την ιδια στεγη μαζι του..οι εμμονες με το χρεος κτλ αποπροσανατολιζουν τη συζητηση απο τις πραγματικες αιτιες του προβληματος..ειναι σαν να μιλας για την εγκληματικοτητα και αντι να μιλας για τις αιτιες που ωθουν τον ανθρωπο στο εγκλημα να λες οτι ΦΤΑΙΕΙ η ελλειπης αστυνομευση
    Μην με παρεξηγεις..ο Καζακης λεει καλα πολλα πραγματα και ειναι φοβερος στην οικονομικη αναλυση αλλα μεχρι εκει..και η κριτικη της κοκκινομυγας αυτο το νοημα ειχε

    ""Η ερώτηση στο ποια εξουσία θα πραγματοποιήσει και τι για ένα λενινιστή έπρεπε να είναι λυμένη. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις το οικονομικό από το πολιτικό αίτημα. Ο Καζάκης προσπαθεί να αποδείξει σε αυτιά όχι τόσο εκπαιδευμένα όσο τα δικά σου (μας) το αυτονόητο που δεν είναι αυτονόητο. ""

    Μα εκει ειναι το προβλημα..κανοντας λογιστικες αναλυσεις ΔΕΝ εξηγεις στον αλλο που ειναι το προβλημα..δυστυχως mon ami πρπει να χρησιμοποιησεις και καποιες απο τις απαγορευμενες λεξουλες (ή εστω τα συνονυμα τους)..αστικη ταξη, πλουτοκρατια, μπομπολολατσηδες κτλ..αλλιως δεν αναφερεσαι στις ΑΙΤΙΕΣ αλλα στα αποτελεσματα (διοτι το χρεος, τα ελλειματα, οι υπρσυσωρευση κερδων κτλ κτλ ειναι αποτελεσματα του εγγενους προβληματος του καπιταλισμου και των αντιφασεων του)

    ""
    Κάτι που το ΚΚΕ δεν έκανε ποτέ. Δεν εξήγησε ποτέ γιατί η ΕΕ είναι κακή, δεν εξήγησε ποτέ γιατί το ευρώ είναι για το πέος. ""

    Το Ευρω ειναι για το πεος και o Manny ευρω-πεος : ]]]]

    ""Εύκολη η αφορισμοί στο ρεφορμιστή αλλά και καμιά ματία στο καθρέφτη δε κάνει κακό.""

    Ειναι κακο για την ταπεινοφροσυνη μου (βλεπει ο Manny ποσο ομορφοπαιδο ειναι και αντε να τον μαζεψεις μετα) : p

    ""Αυτά από ένα άνθρωπό που θα πορευόταν μαζί σου αν ήταν στη Πάτρα και δε θα πέρναγε καν από τη πλατεία γιατί σιχαίνετε το απολίτικο. ""

    Εδω διαφωνω φιλε μου! Ο Manny δεν ειχε συμμετασχει ποτε σε group therapy και με το κινημα του δοθηκε η ευκαιρια
    -Ειμαι ο Manny και ειμαι καλα
    -Και ο Manny ειναι ενταξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια ειλικρινά ταπεινή ερώτηση:
    Γιατί πρέπει να είναι κανείς λενινιστής για να καταλάβει δυο-τρια απλά πράγματα, πριν φτάσει καν στο big picture της καπιταλιστικής φύσης;
    Ότι, πρώτον, μέσα σε 3 χρόνια, όπως και σε κάθε κρίση, οι μεγάλες τραπεζες και οι μεγάλες πολυεθνιικές, σε όλο μα σε όλο τον κόσμο, έγιναν πλουσιότερες, και δεύτερον, η φτώχεια και η ανεργία αυξήθηκε, πάλι, σε όλο μα σε όλο τον κόσμο.
    Δηλαδή είναι ΤΟΣΟ δυσκολο πια το απλό μυαλουδάκι του απλού ανθρώπου να συνδυάσει αυτά τα δυο πραγματα; Πρέπει να το πει ο Λένιν ή το ΚΚΕ ή ο άλφα και ο βήτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Alex συνονόματε, όχι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς λενινιστής ή κουκουές για να τα καταλάβει αυτά τα πράγματα, αλίμονο. Κι εσύ κι εγώ απορούμε, πώς διάολο ο άλλος δεν βγάζει τέτοια λογικά συμπεράσματα, αλλά πραγματικά ο μέσος εργαζόμενος, ακόμα κι αν τελείωσε λύκειο, έχει πλήρη μεσάνυχτα από τέτοιον ορθολογισμό (ο λενινισμός είναι ταυτόχρονα και πλήρης ορθολογισμός). Πράμα που μάλλον μας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της καπιταλιστικής παιδείας, το ότι ο άλλος δεν παίρνει ένα βιβλίο, μια εφημερίδα να διαβάσει κι έτσι δεν εξασκεί το μυαλό του και την κριτική του ικανότητα. Που επίσης μας βάζει τους κομμουνιστές, τους κουκουέδες ειδικότερα προ των ευθυνών τους: θέλει πολύ δουλειά η ταξική συνείδηση. Ο ξεσηκωμός φυσικά είναι πιο εύκολος, είναι ψυχολογικής φύσεως. Ακόμα κι αν ξεσηκωθείς, ακόμα και να πάρεις την εξουσία μια μέρα, πάλι την ίδια δουλειά πρέπει να κάνεις, να επιδράσεις στο επίπεδο συνείδησης του μέσου εργαζόμενου. Γνώμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ρε παιδια, μπορειτε να μου πείτε τι προτείνει το ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση; Ή να μου δώσετε κάποιο λινκ, κάτι; ξέρω τη "λυση" των βρυκόλακων (πασοκ-νδ), τις λύσεις τυπου βαρουφακη, τυπου καζάκη κλπ... ΚΑΤΙ ΚΑΠΩΣ ΜΕΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ - όχι κανα 60σελιδο μανιφέστο.

    γ.ν.κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. και ευχαριστώ προκαταβολικά (το ξέχασα) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε μου, η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ είναι η εξής: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6205301

    δημοσιεύτηκε στις 17 Απρίλη φέτος. Είναι λίγο μεγαλούτσικο, αλλά αξίζει να το διαβάσει κανείς γιατί είναι η ολοκληρωμένη πρόταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επίσης φίλε, η σημερινή ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου (του ανώτερου ας πούμε οργάνου) του ΚΚΕ, που αναφέρεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις στις πλατείες, είναι εν ολίγοις και η αγωνιστική πρόταση του κόμματος
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6289606

    Σε βάλαμε πολύ διάβασμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. φίλε αλέξανδρε,

    για την ακρίβεια το homework μου το έχω κάνει και το 2ο το έχω διαβάσει από την "πηγη":

    http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_politikoy_grafeioy_gia_tis_ekdhloseis_laikhs_aganakthshs

    :-)))

    Σε ευχαριστώ για το 1ο, ακριβώς κάτι τέτοιο ήθελα να εξορύξω από τους ειδικους (εσάς). Θα το μελετήσω και θα τα ξαναπούμε.

    γιώργος ν.κόσμος

    ΥΓ. Για να μη κρύβομαι πάντως, επειδή πιθανώς να μη πρόσεξες καλά το ψευδώνυμο, σου είχα ρίξει ένα δυνατό κράξιμο στο κράξιμο που είχες ρίξει εσύ για το κίνημα των αγανακτισμένων αφού του είχες δώσει ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ περιθώριο των 2 ημερών. αυτό ΔΕΝ το παίρνω πίσω. το θεώρησα και το θεωρώ ταπεινό και μικρόψυχο. τουλάχιστο χαίρομαι που σε αναιρεί η ίδια η ηγεσία του κόμματός σου, παραδεχόμενη ότι είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ "ενθαρρυντικό στοιχείο". μολαταύτα, μπορούμε να συνεχίσουμε να "αλληλογραφούμε" σαν πολιτισμένοι άνθρωποι - που μάλιστα σιγα-σιγα διαπιστώνω ότι ΔΕΝ διαφωνούμε σε βασικά θέματα. απλά η αισθητική πολλών εδω μέσα (χλέυη - ειρωνεία - ψιλοψεματάκια - απολυταρχισμός) με χαλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω ή να ανοίξω άλλο κύκλο αλληλοκραξίματος, επαναλαμβάνω τρια πράγματα:
    1) Είχαμε γράψει στην αρχή με σεβασμό γι' αυτούς που κατέβηκαν να διαδηλώσουν. Η κριτική που έγραψα είναι από άποψη αρχών κι όχι από ζήλεια. Η σκληρή κριτική με βάση πολιτικές αρχές, όταν εκλαμβάνεται ως ζήλεια σημαίνει ότι πολύ δηλητήριο υπάρχει σε πολλούς συμπολίτες μας για τους κομμουνιστές.
    2) Αυτό που αντίκρυσα κατεβαίνοντας φίλε μου ήταν γελοίο, δεν θα το ωραιοποιήσω για να τα' χω καλά με κάποιους. Και αν υπήρξε κάποια φωνή λογικής, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ήταν αποτέλεσμα της κριτικής που έγινε (όχι κατ' ανάγκην από εμάς βεβαίως)
    3) Γράφουμε ευκρινώς στους όρους ότι υποστηρίζουμε τις θέσεις του ΚΚΕ αλλά ΔΕΝ το εκπροσωπούμε κι ούτε φέρει ευθύνη το ΚΚΕ γι'αυτά που γράφουμε. Μπορείς λοιπόν να τα βάλεις μαζί μας, αλλά όχι με το ΚΚΕ
    4) Χλεύη, ειρωνία, ψιλοψεμματάκια κι απολυταρχισμός; Το τι χλευασμό, ειρωνία, χοντρά ψέμματα και απολυταρχισμό έχω υποστεί στην καθημερινή ζωή επειδή λέω καθαρά ότι είμαι κομμουνιστής, δεν είναι τίποτα μπροστά στην καθαρά πολιτική κριτική που έκανα. Έχω μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πως πρέπει να μιλάνε οι κομμουνιστές, ανθρώπινα, φιλικά και με ψυχραιμία στις προκλήσεις. Αυτά που απορρίπτω για τους κομμουνιστές, όταν τ' ακούω από ψευτοεπαναστάτες χασικλήδες που συμμετέχουν σε παρωδία λαϊκής συνέλευσης, εκεί αφήνω την ευγένειά μου κατά μέρος αγαπητέ μου. Λυπάμαι, μιλάω μόνο εκ μέρους μου τώρα, αν ο πολιτικός μου πολιτισμός σε χαλάει πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι σαν άνθρωπος και σαν κομμουνιστής. Δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε τους πάντες. Αγνόησε αν θέλεις τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας που σε ενοχλούν και δες αν η ουσία των όσων γράφουμε πείθει τον κόσμο. Αυτά τα ολίγα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τρία είπα, τέσσερα έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. φίλε αλέξανδρε,

    (πες 3 και γράψε και 13, δε είναι αυτό το πρόβλημα)

    δεν θέλεις να με στεναχωρήσεις μεν, αλλά το κάνεις γιατί δεν διαβάζεις ΚΑΛΑ αυτά που γράφω. απλά ελληνικά γράφω. γιατί τα διαστρεβλώνεις στο μυαλό σου όταν τα διαβάζεις;

    πάμε λοιπόν:

    1) Δεν με εξόργισες με την κριτική σου! κατάλαβέ το επιτέλους! με το γεγονός ότι έδωσες σε αυτό το κίνημα 2 μέρες περιθώριο με εξόργισες! αυτό ηταν μικρόψυχο. ΟΧΙ η κριτική! (όχι εσύ σαν άνθρωπος γενικότερα φυσικά). (και η κριτική ήταν σε γενικές γραμμές ακριβής και σωστή, γκέκε;).

    2) στο 2 ισχύουν ακριβώς τα ίδια με το "1)" ακριβώς παραπάνω. επιπλέον να προσθέσω ότι "τι περιμένεις να γίνει μέσα σε 2 μέρες; τι φτιάχτηκε σε 2 μέρες; πόσο μάλλον κάτι το οποίο ΔΕΝ έχει ιστορικό προηγούμενο! ΔΕΝ έχει κάτι να πατήσει πανω;" Και στο παρισινό μάη έτσι μπάχαλο ξεκινήσανε και χειρότερα! σιγά-σιγά βρίσκει τα πατήματά του. και σε πληροφορώ επειδή προσπαθώ όσο μπορώ να πηγαίνω και να συμμετέχω δεν άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του λόγω κριτικής. από μόνος του ο όχλος άρχισε δειλά-δειλά να "συμμαζεύεται". απλή λογική χρειάστηκε και ψυχραιμία.

    3)με σένα τά βαλα. ξεκάθαρα. όχι με το ΚΚΕ. τώρα αρχίζω να το ψηλαφίζω είπαμε. πως να το κατηγορήσω για κάτι ενώ ΔΕΝ το ξέρω. απλά χάρηκα που σε ψιλοακύρωσε το ίδιο το κόμμα σου, η ίδια η "αρχή σου". ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, το σημείο "3)" δηλαδη με ψιλοκούφανες και πείσθηκα ότι ΔΕΝ προσέχεις ΚΑΛΑ όταν διαβάζεις τι γράφει ο άλλος. το "3)" σου ξεφύτρωσε από το πουθενά. Πραγματικά!

    4)για το τι έχεις τραβήξει στη ζωή σου, δε με ενδιαφέρει. δεν χωρά εδω μέσα τέτοια ατάκα. δεν είναι επιχείρημα. σου επαναλάμβάνω βέβαια ότι το θέμα ήταν το ξέσκισμα σε 2 μέρες. όχι η ίδια η κριτική (πάλι λέω σε γενικές γραμμές σωστή). Στην άποψή σου περί του πως πρέπει να μιλάνε οι άνθρωποι (διόρθωση: οχι μόνο οι κουμουνιστές) συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ. και προσπαθώ να το τηρώ όσο μπορώ (άνθρωποι είμαστε, ξεφεύγουμε καμμια φορά). στο σύνταγμα δεν έχει μόνο χασικλήδες και μπεκρήδες έχει και υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους! και σου ανέφερα και πριν ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα μπροστά. πήγαινε ξανα αύριο-μεθαύριο αν θες να το διαπιστώσεις! μη περιμένεις θαύματα, αλλά βήματα έχουν γίνει. και για μένα αρκετά μάλιστα! όσον αφορά την αισθητική που δε μου αρέσει δε μιλούσα προσωπικά για σένα. τουναντίον! πες πως έκρουσα ένα κώδωνα κινδύνου.

    γ. ν.κόσμος.

    ΥΓ. χρωστάω ακόμα διάβασμα σε αυτό που μου έστειλες οπότε μη με τσακίσεις με καμμια ογκοδέστατη απάντηση (plz) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχουμε ανοίξει μια κουβέντα που δεν έχει και πολύ νόημα αγαπητέ. Προσπαθείς να ερεθίσεις τον γράφοντα (και τους υπόλοιπους) με αναφορές στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του.
    Αυτό το είδος σχολιασμού που θέλει να προκαλέσει νευρικότητα κι αναστάτωση δεν το συνεχίζω για πολύ. Αν έχεις κάτι να σχολιάσεις επί της πολιτικής ευπρόσδεκτο. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν απαντάς νομίζοντας ότι έχω πει κάτι που δεν έχω πει. και το θεώρησα σωστό να ανταπαντήσω. Anyway, δεν θέλω να ερεθίσω κανέναν, απλά υπερασπίζομαι με επιχειρηματα τα λεγόμενά μου. σταματώ εδώ.

    καληνύχτα, γ.ν.κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...