1 Μαΐ 2012

Το καλό να λέγεται...(το μισογεμάτο ποτήρι)



Ήμουνα πριν από μερικές μέρες για καφέ και γκρίνιαζα σε ένα φίλο, ως συνήθως, για το πώς πάνε τα λόγια μου χαμένα, για το πώς εξηγώ και ξαναεξηγώ τα ίδια και τα ίδια στους ίδιους ανθρώπους και την άλλη μέρα, έχοντας πάρει την δόση τους από καλομασημένη μιντιακή προπαγάνδα, είναι σα να μην τους έχω πει τίποτα.

Ύστερα άρχισα να σκέφτομαι 1-1 τα άτομα με τα οποία βρίσκομαι σε επαφή και κάνουμε πολιτικές συζητήσεις, τα οποία δεν άνηκαν στον χώρο του ΚΚΕ ούτε ως μέλη ούτε ως οπαδοί και προς μεγάλη μου ικανοποίηση συνειδητοποίησα μερικά πολύ θετικά πράγματα. Καταρχήν σε βάθος χρόνου, που αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 6 μήνες ως μια δεκαετία, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν έχει μείνει ασυγκίνητος από την επαφή μαζί μου. Και τι εννοώ με αυτό. Μια μερίδα από τις «επαφές» μου, έχει φτάσει από εκεί που αδιαφορούσε για τις θέσεις του ΚΚΕ να με συμβουλεύεται και να με ρωτάει για να μαθαίνει, οι ερωτήσεις βέβαια δεν είναι πάντα του επιπέδου που θα ήθελα, όμως και μόνο που κάποιος ζητά τη γνώμη σου για ένα ζήτημα είναι μια μικρή νίκη. Κάποιοι άλλοι πάλι ψήφισαν το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές και έσπευσαν να μου το πουν, ενώ μια μικρή μερίδα, άρχισε να συμμετέχει σιγά-σιγά στις δράσεις των λαϊκών επιτροπών και του ΠΑΜΕ. Τέλος, ακόμη και μέσα από εδώ(το internet και τα blogs), υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων, με τους οποίους ήρθα σε επαφή, που επηρεάστηκε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τα άρθρα μου, τα διάφορα σχόλια ή την κουβέντα που είχαμε υπέρ των θέσεων του κόμματος.


Τι θέλω να πω με όλα τα παραπάνω; Ότι όσο και αν καμιά φορά μας φαίνονται οι κόποι μας ότι δεν βρίσκουν την επιθυμητή ανταπόκριση, όσο και αν απογοητευόμαστε, όσο και αν μερικές φορές μας δίδεται η εντύπωση ότι μιλάμε σε τοίχο, τίποτα τελικά δεν πάει χαμένο. Και δεν πάει χαμένο όχι επειδή απλά και μόνο επηρεάζουμε τους άλλους, αλλά επειδή ερχόμενοι σε επαφή και σε ιδεολογική σύγκρουση, γινόμαστε καλύτεροι και εμείς. Δηλαδή μπαίνουμε σε ένα στίβο μάχης που μας βοηθάει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις επαφές μας και στην προπαγάνδα μας γενικά.
Τόσο εγώ, και κρίνοντας από εμένα φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για άλλους συντρόφους, αισθάνομαι μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτούς που προσπαθώ να τους πείσω να μας προσεγγίσουν πολιτικά. Θέλω για τα ζητήματα που τους μιλάω να έχω γνώση, να αποφεύγω τις υπερβολές και να μην φάσκω και αντιφάσκω στα δύσκολα, προτιμώ να τους πω δεν ξέρω από το να τους πω ψέματα. Αποφεύγω επίσης να τους δίνω ψεύτικες ελπίδες, να μην τους λέω αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν, επιλέγω να τους λέω την αλήθεια(έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι), όσο δυσκολοχώνευτή και αν είναι αυτή. Ο βασικότερος λόγος είναι, εκτός του ότι δεν είναι του χαρακτήρα μου να ξαμολάω παρλαπίπες, ότι δεν είναι ο στόχος μου να τους πείσω για μια στιγμή μέχρι να ρίξουν ένα ψηφαλάκι και τέλος. Με ενδιαφέρει να τους κινητοποιήσω, και αυτό είναι κάτι που ούτε γίνεται δυνατό από την μια μέρα στην άλλη, ούτε επιτυγχάνεται με το είδος εκείνο της σχέσης που χτίζεται σε σαθρά θεμέλια. Είμαι βέβαιος πως δεν πρόκειται να τους κινητοποιήσω όλους, μεγάλο ρόλο στην αφύπνιση τους άλλωστε θα παίξουν και οι εκάστοτε συνθήκες. Όμως πέρα από κάθε απογοήτευση και φαινομενικά χαμένη προσπάθεια, κοιτάζοντας πίσω και μετά μπρός, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι κόποι μου δεν έχουν πάει καθόλου μα καθόλου χαμένοι.

Για αυτό κουράγιο σύντροφοι και ένταση των προσπαθειών, να μην χαλαρώσουμε αλλά να γίνουμε εμείς το στήριγμα για να ξεσηκωθούν και οι υπόλοιποι.

Poexania(Λαγωνικάκης Φραγκίσκος)

8 σχόλια:

  1. . Για
    να σοβαρευτούμε λίγο που λέτε ότι νάνε για το παΣΟΚ . Το παΣΟΚ ήταν πάντα σταθερό στης αρχές και το πρόγραμμα του, είχε όμως πάντα ένα πρόβλημα με τους στόχους που έβαζε ενώ σημάδευε το κεφάλαιο το λαό πετύχαινε πάντα. Δεν ιδεολογικό πρόβλημα κατά τα λεγόμενα του με στην εστίαση είναι το πρόβλημα. Ήταν και είναι πολύ αλλήθωρο. Να λέμε και καμία χαζομάρα πριν σαλτάρουμε εντελώς. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει να εισαγει μερικα "εξυπνα όπλα" fire and forget απο τους φιλους τους τους Αμερικανους το ΠΑΣΟΚ
    και μετα να τους ευχαριστήσει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και τίποτα δεν πάει χαμένο ...

    Μιλούσε για την "σπορά" πολύ συχνά ο αείνηστος Χαρίλαος.

    Κάποια στιγμή θα "φυτρώσει" ...
    Αργά ή και γρήγορα !

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη μηνα φαρο
    σημερα στα Χανια ειχε μεγαλη προσελευση η πορεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poe, οπως τα λες ειναι. Και μιλαω σαν ανθρωπος που βρισκεται και στα δυο σκελη που περιγραφεις, πρωτον ως επηρεαζομενος (Κατα ενα μεγαλο ποσοστο κι απο εσενα τον ιδιο:) ), δευτερον ως -θελω να πιστευω- καποιος που επηρεαζει, κατα ενα βαθμο εκεινους με τους οποιους συναναστρεφεται.
    Κι εξακολουθω να ακουω τους παντες, ο,τι κι αν ακουω, διοτι μονο αν ακους με ανοιχτα αυτια τον αλλον, μπορεις να επηρεασεις και τα δικα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σελιν, μακαρι να ηταν ολοι σαν και σενα, γνωριζω οτι σου εχω κανει μερικες ενστασεις και σου εχω επισημανει καμποσα πραγματα στα "χρονια της νιοτης σου" αλλα πλεον πηγαινεις απο το καλο στο καλυτερο και σιγουρα στην προπαγανδα οι προσπαθειες σου εχουν αποτελεσμα γιατι εισαι πιο κοντα στον "αμυητο" απο οτι εγω πχ.
    Σιγουρα το να καταλαβαινεις αυτον που προσπαθεις να του δωσεις να καταλαβει ειναι απαραιτητο αλλιως θα ειναι σαν να τα εξηγεις στον εαυτο σου.
    Πολυ συχνα κοιτω να μπω στην ψυχοσυνθεση του αλλου για να τον καταλαβω, αλλα αυτο δεν το χρησιμοποιω για να του πω αυτο που θελει να ακουσει, αλλα για να του πω αυτο που θελω με τον τροπο που θα υπαρχουν πιθανοτητες να το χωνεψει.

    Απο ενα σημειο και περα ομως ο κοσμος πρεπει οπως και εσυ να μην περιμενει τα μασημενα και να αρχισει να ψαχνεται, οπως και εσυ δηλαδη που δεν περιμενεις κανεναν πλεον να σου τα βαλει στο κεφαλι.

    Τεσπα, καλα παμε φιλε, βημα βημα την φορα σταθερα και επιμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ειναι καθολου ευκολη η αφυπνιση τους ωστοσο... Ειδικα οταν γινεται ΚΑΙ αυτο:

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=137009&catid=3

    "Το Υπουργείο Παιδείας κάνει προαιρετικό το μάθημα "Πολιτική και Δίκαιο" γνωστό ως "Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος" και αυτό μόνο για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης της Β΄Λυκείου. Ουσιαστικά καταργεί το μάθημα που έβαλε στα σχολεία το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατήργησε μόνο η Χούντα. "

    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ.......

    Sartiv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε νταξ, το σχολειο το εχουν κανει καια υτο ετσι και αλλιως στα δικα τους μετρα, και απο πριν ηταν δηλαδη. Ε τωρα θα το κανουν και το σχολειο προαιρετικο και τα βιβλια υποσχεση, οποτε θα παμε απο το καλο στο καλυτερο. Το καλυτερο σχολειο βεβαια στα πολιτικα ειναι η οργανωμενη δραση στην πραξη και η συνεχης επιμορφωση στην θεωρια.

    Βεβαια αμα το εχουν μεγαλωσει το παιδι σαν ζομπι, θα περιοριζεται η επιμορφωση του στο so you think you can dance και στο λασουσουρελα(αυτα ειναι τα τελευταια που θυμαμαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...