7 Μαΐ 2012

Μετεκλογικές σκέψεις:Δέν εχουμε μόνο ιστορία,αλλά και μέλλον!



Δευτερα, μετα τις εκλογες, σημερα και δεν ξερω ποιοι τελικα.. «πανηγυρίζουν», εκτος απο αυτους που δεν επρεπε ποτέ να ειχαν μπει στη Βουλη και φυσικα εννοω τη Χρυση Αυγη, με ενα..ποσοστο που δεν μπορω να δεχθω οτι αντιπροσωπευει τη χωρα και δεν με αφησε να ''χαρω'' και το οτι (επιτελους) δε θα ξαναδω αρκετους και αρκετες απο ΝΔ και Πασοκ να περιδιαβαινουν τα καναλια και να βγαζουν λογους με υφος..100 καρδιναλιων για το οτι ο Ελληνικος λαος πρεπει να συνηθισει να ζει στη …λιτοτητα και στη μιζερια! 

Ο Ελληνικος λαος εδωσε χθες στον υπαρχοντα δικομματισμο, ενα ηχηρο χαστουκι και μακαρι να εξαφανιστουν για παντα απο την πολιτικη ιστορια του τοπου, γιατι αρκετη ζημια εχουν κανει μεχρι τωρα! Το θεμα ειναι τι γινεται στη συνεχεια...

Ειδαμε οτι τα ποσοστα του ΚΚΕ δυστυχως υποχωρησαν στις μεγαλες πόλεις και αρκετοι το μεταφραζουν σαν μια ήττα, μεσα σε ενα συνθετο πολιτικο συστημα, οπου τα γνωστα κομματα καταρρευσαν μεν, αλλα ας μη ξεχναμε οτι υπαρχουν και τα αναχωματα τους, που θα δουμε στη συνεχεια το ρολο που θα επιλεξουν κι αυτα. 

Η γνωμη μου ειναι οτι ο κοσμος δεν εχει ακομα συνειδητοποιησει τα παιχνιδια, που παιζονται και απλα τιμωρησε αυτους που, κατα τη γνωμη του, θεωρει αμεσα υπευθυνους και μονο.
Ταυτοχρονα, ομως, πιστευω οτι και τα συνθηματα που χρησιμοποιουνται για να συσπειρωσει κανεις ενα λαο που- πως να το κανουμε-δεν ειναι γνωστης της...Μαρξιστικης θεωριας, αλλα δυστυχως ακομα ενημερωνεται απο τα ...κρατικα ΜΜΕ και καναλια, χρειαζονται αναλυση και επαναπροσδιορισμο, οσο και να μην αρεσει σε καποιους να το λεμε! 

Εδω και αρκετο καιρο φαινοταν, παντως, οτι δεν περνα καλα το ''μηνυμα'' του κομματος στις μαζες και δεν θα κουραστω να το λεω, οσο...δυσαρεστη κι αν γινομαι σε καποιους, που ειτε εθελοτυφλουν, ειτε ευκολα ειρωνευονται οσους εχουν αντιθετη μ αυτους γνωμη! 

Ειτε μας αρεσει ειτε οχι, συντροφοι, ζουμε σε μια εποχη που τα ΜΜΕ πρωτοστατουν στη διαμορφωση συνειδησεων και αποψεων, οποτε δεν ειναι δυνατον να αγνοουμε τη τεραστια σημασια που εχουν, ασχετα αν δεν συμφωνουμε, ή δεν το συνειδητοποιουμε, απολυτα, λόγω μη εμπειριας μας πανω στο θεμα. 

Καποιοι εγραφαν, χθες, οτι καλυτερα να εχουμε μια ησυχη συνειδηση απο το να παρουμε μεγαλυτερα ποσοστα! Δεν νομιζω οτι το ενα αποκλειει το αλλο, δεν ειναι ολα ...ασπρα, ή μαυρα, γιατι επιμενουμε να τα βλεπουμε ΜΟΝΟ ετσι;

Ειναι γεγονος οτι πολλοι απο εμας πικραθηκαμε για τα χαμηλα ποσοστα, αλλα βεβαια οι λογοι εχουν να κανουν, οπως ειπαμε, με το γεγονος οτι μια μεγαλη μεριδα του κοσμου (και οχι μονο στην Ελλαδα), δεν εχει ταξική συνείδηση και σε συνθηκες κοινωνικης καταρρευσης, οπως ειναι αυτη τη στιγμη η κατασταση στην Ελλαδα, εχουμε ξαναδει οτι το συστημα στηριζει και ενισχυει την ακροδεξιά ως φραγμα ενατια σε μια πιθανη ριζοσπαστικοποίηση των μαζων.


Κι ενω προσπαθουμε να καταλαβουμε καλυτερα τη παραλογη...''λογικη'' της ανοδου του ...ναζισμου πια, (ειναι οπαδοι των ναζι ξεκαθαρα), σε μια χωρα με τετοια αντιστασιακη ιστορια, οπως η Ελλαδα, διαβαζα ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο, που μας εστειλε ο ο φιλος spiral architect, το οποιο αναφερεται στην ανοδο του Χιτλερ και στο περιστατικο μιας ομιλιας του, οπως το βιωσε ο Ντιέγκο Ριβέρα ενας διακεκριμενος Μεξικανός προοδευτικός ζωγράφος, φιλος του Έρνστ Τέλμαν Ernst Thälmann, τοτε, ηγέτη του Γερμανικού ΚΚ (KPD).

Η διηγηση δειχνει καθαρα οτι πολλοι φιλοι και συντροφοι του αδυνατουσαν, τοτε, να δωσουν σημασια στη σοβαροτητα της ανοδου του ναζισμου, στη προπολεμικη Γερμανια, θεωρωντας τον Χίτλερ ως...«αστείο ανθρωπάκο»! 

Ο Ντιέγκο Ριβέρα τους απαντησε, τοτε, κατι που θεωρω ως πολυ λογικη εξηγηση:
«Μα αυτές οι ανοησίες γεμίζουν επίσης στα κεφάλια των ακροατών, αλαλιασμένων από την πείνα και το φόβο. Ο Χίτλερ τους υπόσχεται μια αλλαγή, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και επιστημονική. Λοιπόν, θέλουν αλλαγές, και μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν ακριβώς ό,τι λέει, αφού έχει όλα το καπιταλιστικό χρήμα πίσω του. Μ’ αυτό μπορεί να δώσει τροφή στους πεινασμένους Γερμανούς εργάτες, να τους πείσει να πάνε με το μέρος του και να στραφούν ενάντια σε εμάς. Επιτρέψτε μου να τον πυροβολήσω εγώ τουλάχιστον. Θα αναλάβω την ευθύνη. Είναι ακόμα εντός εμβέλειας».

Ο Χιτλερ, ομως, ηδη σε από τις πρώτες κι ολα συνεδριάσεις του υπουργικού του συμβουλίου, είχε ξεκαθαρίσει, πως ο θρίαμβος του Ναζισμού περνούσε μέσα από τη συντριβή του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι φιλοι του, Τέλμαν και Μίντσενμπεργκ, ήταν ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που θανατώθηκαν από τον ...«κλόουν», του οποιου την ομιλια  είχαν και οι τρεις παρακολουθήσει στην πλατεία εκείνη την ημέρα.

Πισω, στη δικη  μας πραγματικοτητα, να πουμε οτι τα πραγματα δεν θα ειναι καθολου ευκολα το επομενο διαστημα, αλλοι μιλουν ισως και για επαναληπτικες εκλογες .Παντως θα χρειαστει να γινουν αρκετες αναλυσεις απο το κομμα για να δει κανεις πως θα προωθηθουν οι θεσεις καλυτερα στο μελλον. 

Φυσικα η ανοδος της ακροδεξιας δεν κανει τα πραγματα ευκολοτερα, παρ ολα αυτα, οπως πολλοι εχουν πει, αν δεν υπηρχε στην Ελλαδα το ΚΚΕ με τους αγωνες του και με την ιστορια του, οι νεοναζι θα ειχαν μεγαλυτερα ποσοστα κι απο αυτα στη....Γαλλια!

Μενει να δουμε αν εχουμε καταλαβει τι κανουμε σωστα, για να το συνεχισουμε, οπως και τι δεν γινεται σωστα, που χρειαζεται να αλλαξουμε, ωστε να προσχωρησουμε ακομη πιο σταθερα και αποφασιστικα στο μελλον. 

Γιατι δεν εχουμε μονο ιστορια, συντροφοι, αλλα και μελλον, το οποιο οφειλουμε να υπερασπιστουμε απεναντι  στο φασισμο, με οποια μορφη κι αν αυτος εμφανιζεται! 




42 σχόλια:

  1. Εύστοχη τοποθέτηση, ως συνήθως, φίλη Elva. Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπω κι΄εγώ, μόνο που τα λέω ολίγον τι πιό χύμα. Ετοιμάζω ανάλογο ποστ, έρχεται με την πρώτη ευκαιρία. Μέχρι τότε αυτό: Οι πάντες, τα πάντα, πάντοτε, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα είναι -το λιγότερο- απογοητευτικό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες! Να δέχεται καταιγιστική επίθεση από το Κεφάλαιο ο λαός, να δυαλύεται ο δικομματισμός και ταυτόχρονα να γυρίζει ο πολίτης την πλάτη του στο...ΚΚΕ, είναι από τα ΑΠΑΙΧΤΑ! Ας σταματήσουμε τις εύκολες και φτηνές δικαιολογίες και ας αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα ΟΠΩΣ έχουν. Και ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε βραχοκηπε

      Δυστυχως ετσι ειναι.Το αποτελεσμα κρινει πολλα και παρα τις προσπαθειες μελων, φιλων και οπαδων ηταν απογοητευτικό..Οι δικαιολογιες παντα θα υπαρχουν μεχρι να δει κανεις τι και ποιο ειναι το προβλημα, κατάματα, για να μπορεσει επιτελους να ακουστει η φωνη μας και γιατι οχι να μετρησει ως υπολογισιμη δυναμη και σε εκλογικες αναμετρησεις.

      Σιγουρα δεν ειναι οι εκλογες το μονο ...ζητουμενο, αλλα δεν μπορω να δεχθω οτι παρα τους αγωνες που να πειστει ο κοσμος, πολλοι ψηφοφοροι....σνομπαρουν, να το πω κι ετσι, το μονο κομμα που θα επρεπε να ψηφιζουν με χερια και ποδια, ειδικα στις σημερινες συνθηκες!

      Διαγραφή
  2. Λέει μια παροιμία: Αν σπείρεις ανέμους, θα θερίσεις θύελλες !

    Αυτό κάναν τόσο καιρό ...
    Με τις πλατείες, τους αγανακτισμένους, τις μούντζες, τα γιαούρτια, τους τραμπουκισμούς στις διαδηλώσεις και στα γήπεδα.

    Αυτήν τη στιγμή, 12.50 το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πτώσει κατά 6,36% !!!

    Η πρώθηση της ΧΑ έχει διπλό σκοπό. Πρώτο να φοβίζει τον κόσμο και να δεχτούμε τα μέτρα της Τρόϊκας και μαύρου μετώπου (ως το ... καλύτερο κακό) και δεύτερο να πει ο κόσμος "προκειμένου να μας κυβερνήσουν οι νεοναζί ας ξαναγυρίσουμε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ !!!

    Σε δυο μέρες ξεκινάνε οι λεγόνενες διερευνητικές.
    Εκεί να δεις ιστορίες που θα δούμε !

    Τώρα για το ΚΚΕ.
    Έχει μια μικρή άνοδο (γενικά) 1% και 5 έδρες παραπάνω.
    Αυτό δείχνει ένα πράγμα. Μέσα από έναν οχετό κατασυκοφάντησης, αποκλεισμό από τα κανάλια για πάνω από δύο χρόνια, χτύπημα αλύπητο των προσπαθειών του για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομώνων - και τι δεν ακούσαμε για τις απεργίες των ναυτικών, για το "κλείσιμο" επιχειρήσεων, ξενοδοχείων κλπ. - ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΛΑ !
    Θα μπορούσαμε και καλύτερα ;
    Ναι !
    Αλλά, θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα !
    Ας το σκεφτούμε κι αυτό ...
    Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, δεν κάνει το βήμα εύκολα κάποιος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Faro

      Ναι, αλλα χρονια λεμε οτι αυτοι συνεχως ..θυελλες «σπερνουν»! Εμεις ομως, απο την αλλη αφου το ξερουμε, δεν μπορουμε να κανουμε κατι ωστε να μη ...θερίζουμε τις..θύελλες, που αυτοι τοσο εντεχνα μας στελνουν επι χρονια, γιατι φυσικα η τακτικη τους αυτη δεν ειναι κατι.. καινουργιο!

      Toσο καιρο ακουμε κοσμο να λεει «παμε καλα», «εχουμε περισσοτερο κοσμο» στις συγκεντρωσεις, κλπ. Τελικα ολα αυτα δεν ειναι σε καμμια περιπτωση ενδειξεις για ενισχυση ψηφου προς το ΚΚΕ.

      Για το ρολο της Χ.Α δεν διαφωνει κανεις, αλλα αλλο οι...μπαμπούλες και αλλος ο δικος μας ρολος. Η μικρη ανοδος του ΚΚΕ οσο και αισιοδοξη να ακουγεται για καποιους, πιστευω οτι απογοητευει τους πολλους που θα ηθελαν να δουν τη σωστη πολιτικη γραμμη του να επιβραβευεται απο περισσοτερους!
      Αν οχι τωρα, σε εποχη κρισης, ποτε δλδ θα πεισει το ΚΚΕ και τι θα γινει αν πηγαινουμε ετσι σε καθε εκλογες, πως θα πεισουμε και αλλους, νεωτερους οταν οι ...αριθμοι δεν μας βοηθουν; Ας ελπισουμε να δουμε στη συνεχεια τι μπορει να γινει για να παμε καλυτερα, αρκει βεβαια να θελουμε να το δουμε!
      Εγω παντως δεν ειμαι ευχαριστημενη με τη λογικη ''ισως να ημασταν και χειροτερα!''. Το ..καλυτερα, ασχημα θα μας επεφτε,αν ξεραμε δλδ πως να το καταφερουμε;

      Διαγραφή
    2. Έτσι έκρινε ο κόσμος ...

      Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ;

      Όποιος εννοεί να βάλουμε νερό στο κρασί μας, να σκίσουμε το Πρόγραμμά μας, να γίνουμε ... σύριζα, δεν αντιμετωπίζει τα πράγματα ούτε ψύχραιμα ούτε λογικά.

      Εγώ δηλαδή δεν θα ήθελα μεγαλύτερο ποσοστό ;
      Όχι όμως σε βάρος των αρχών μας.

      Καταλαβαίνω την επίθεση που θα ενταθεί τις επόμενες δυο μέρες σε βάρος του Κόμματος (ακόμα πιο πολύ δε αν έχουμε νέες εκλογές) - βρήκαν ευκαιρία οι εχθροί μας -, αλλά ας μην πέσουμε στην παγίδα τους (των αστών εννοώ)!

      Είναι γεγονός ότι θέλουν και το ΚΚΕ φιλοΕΕ, φιλοΝΑΤΟ, φιλοΑστικό !

      Συγνώμη, αλλά αυτό ΔΕΝ το κατάφεραν το 1991, θα το καταφέρουν τώρα ;
      Στα δύσκολα, στις φουρτούνες φαίνεται ο καλός ο καπετάνιος !

      υ.γ. και μην μου πει κάποιος π.χ. για την επικοινωνιακή πολιτική του Κόμματος, ας μου δείξει την αντίστοιχη της ΧΑ !
      Ο κόσμος κάνει τις επιλογές του !

      Διαγραφή
    3. faro

      Kανεις απ οσους εδω μιλαμε δεν υπαινιχθηκε να ...βάλουμε νερό στο κρασί μας, κατι το οποιο ουτε καν διανοουμαι ν ακουσω!

      Το αντιθετο μαλιστα, εγω μιλαω για ενισχυση και προωθηση των θεσεων του ΚΚΕ με οποιοδηποτε τροπο γινεται, παραλληλα μαλιστα με τους συνηθισμενους, και δεν καταλαβαινω γιατι μια τετοια προταση βρισκει πολλους αντιθετους.
      Το οτι καποιοι θελουν να δουν το ΚΚΕ να ειναι...φιλοΕΕ, φιλοΝΑΤΟ, φιλοΑστικό,δε ξερω τι, δεν εχει καμμια σχεση με αυτα που λεω εγω και πιθανον και αλλοι που θελουν να δουν τα ποσοστα μας να καλυτερευουν.

      Αν δεν το καταλαβαινει κανεις, τοτε εχουμε προβλημα να συνεννοηθουμε και μεταξυ μας! Δεν ξερω τι επικοινωνιακή πολιτική εκανε η ...Χ.Α και δεν με ενδιαφερει, ουτε φυσικα αναφερομαι σε κατι αναλογο, να εξηγουμαστε!

      Εγω μιλαω για ενα κομμα που εχει ΟΛΑ τα δικαια με το μερος του και παρ ολα αυτα δεν μπορει να προωθηθει καλυτερα στην ευρυτερη κοινωνια, στην απολιτικ κοινωνια.
      Τι σχεση εχει η Χ.Α που στηριζει την εκστρατεια της πανω στο μισος της εναντια σε ξενους και δυστυχισμενους ανθρωπους;

      Διαγραφή
  3. φάρε η προώθηση της ΧΑ έχει κι έναν τρίτο σκοπό.
    Αν ο κόσμος συνεχίσει να μη δέχεται τη φοβέρα των μέτρων της τρόικας και δεν ψηφίζουν τα κόμματα που θα την υπηρετήσουν,
    να κυβερνήσουν οι νεοναζί

    α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μη έχουμε αυταπάτες,οταν το 85% του λαού πιστεύει οτι το μέλλον του είναι μέσα στην Ευρωπαική Ενωση,αυτό βέβαια δεν δείχνει ωριμότητα,ουτε ταξική συνείδηση.
    Οσο για τα ποσοστά του ΚΚΕ,προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση,μπορώ να πώ οτι το περίμενα,(αντε στη καλύτερη,μεχρι10%).
    Βέβαια δεν πιστεύω οτι η ανατροπή θα ρθεί μέσα κοινοβουλευτικές διεργασίες,και πολύ περισότερο μεσα από εκλογές,όμως με ενα καλύτερο ποσοστό θα ισχυροποιούσε περισσότερό τις θέσεις του.
    Δεν το θεωρώ ομως σε καμμία περίπτωση ήττα,με τις συγκεκριμένες συνθήκες.
    Το ΚΚΕ εδειξε οτι εχει ενα αμετάβλητο σταθερο πυρήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σοσιαλδημοκρατία ανέπαφη, και η ακροδεξιά ενυσχιμένη εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης.
    ραντεβού στα γουναράδικα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. vomoloxius

    Τελικα, αυτο φανηκε, οτι μια μεγαλη μεριδα του λαου, δυστυχως, ουτε ταξικη συνειδηση εχει και επιπλεον θελει να παραμεινει στην ΕΕ! :(

    Εγω πιστευω παντως οτι το ΚΚΕ υπέστη μια ήττα, γιατι μια σχετικη αυξηση τη περιμενα σε ποσοστα, οχι υπερβολικα πραγματα, αλλα οπωσδηποτε μεγαλυτερη απο τα τωρινα ποσοστα, ακριβως επειδη μιλαμε για εποχη κρισης.

    Το καλο ειναι παντως οτι ολα αυτα που συζητουνται αυτη τη στιγμη στο κομμα κλπ. φορεις πιστευω οτι θα λειτουργησουν υπερ της αναδιοργανωσης και βελτιωσης του, οποτε εχω εμπιστοσυνη οτι θα γινουν καλυτερες ζυμωσεις στο μελλον. Το θεμα ειναι οτι ισως επρεπε να ειχαν ληφθει νωριτερα υπ οψιν..
    Καλλιο αργα, παρα ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα άλλαζε τα πράγματα αν το ποσοστό ήταν ακόμα και 12 % !

      Μην ξεχνάς ότι ένα 19 % έμεινε εκτός βουλής !

      Διαγραφή
    2. faro

      Eγω πιστευω οτι ολο και καποια θετικοτερη απηχηση θα ειχε ενα μεγαλυτερο ποσοστο, δεν θα μας εσωζε βεβαια, αλλα μη ξεχναμε και τον ψυχολογικο παραγοντα!

      Διαγραφή
  7. Στις εκλογές που το νέο ΠΑΣΟΚ ξεπήδησε, το ΚΚΕ κατάφερε να μην αποδυναμωθεί, αλλά και να ατσαλωθεί κινηματικά. Και το έκανε όχι με πρόγραμμα σαν του 1981 που έκλεινε και λιγο το ματάκι ελαφρώς προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ξεκάθαρη πολεμική.

    Οπως έδειξε το γεγονός οτι είχε με διαφορά την μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση, μόλις μια μέρα απο την επίσης τεράστια πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Ελευσίνα, ο κόσμος που ψήφισε ΚΚΕ ήξερε ακριβώς τι έκανε. Δεν πήρε τις λεγόμενες "ψήφους διαμαρτυρίας". Αντιθέτως, οι δύο μεγάλοι εκλογικοί νικητές, ΧΑ και ΣΥΝ, δεν μπορούν να το πούν αυτό. Οι πρώτοι γιατί δεν έχουν κάνει ούτε μία πολτιική τοποθέτηση περαν του μεταναστευτικού(δεν είναι τυχαίο οτι την στηρίζει κόσμος και "αντιμνη" και "μνη", και άτομα που "τα χώνουν στο σύστημα" και άτομα που το υπερασπίζονται) και ξέραν καλά οτι πουλάει το μυστηριακό προφίλ τους ,για αυτό και αρνήθηκαν πολλές φορές να βγούν στα κανάλια, όπως αναφέρουν και διάφοροι δημοσιογράφοι. Τώρα που θα χρειαστεί να πάρουν θέσεις για θέματα, θα δούμε αν και κατα πόσο θα μπορέσουν να παραμείνουν.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε οτι με μια μικρή ψήφο, χωρίς αγώνες και θυσίες, όλα θα γίνουν όπως πρίν. Απλά με τον τσαμπουκά και τα good looks του Αλέξη. Δε με πειράζει τόσο για τον απολίτικο κόσμο που έκανε την επιλογή, αλλά σε κάποια άτομα σε ένα διάστημα θα τους το τρίψω στη μούρη, γιατί ξέραν. Επίσης, τη στιγμή που τα ελληνικά ΜΜΕ θυμόντουσαν απο την ΒΚ μέχρι τον Στάλιν που γκρέμιζε εκκλησίες, γλύφαν τον κουλ Αλέξη μέχρι και τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων!

    Απο κει και πέρα, ζουμε σε τελείως ρευστούς καιρούς και τα πράγματα αλλάζουν ριζικά μέρα με τη μέρα. Και οι εκλογές αυτές δεν ήταν το τελικό ξεκαθάρισμα,όπως βλέπουμε και απο το αποτέλεσμα, έχουμε πολλλλύ δρόμο μπροστά μας. Εύχομαι μόνο να βγεί κυβέρνηση ο Τσίπρας, γιατί απο τη θέση της αντιπολίτευσης θα μπορεί ακόμα να το παίζει τσάμπα μάγκας με ανεδαφικά προγράμματα. Its economy, stupid!

    Εδώ είμαστε και θα τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνωνυμε ( ενα nick; )

      Και βεβαια εδω ειμαστε και θα τα λεμε..Συμφωνω βεβαια οτι ο κόσμος που ψήφισε ΚΚΕ ήξερε ακριβώς τι έκανε και οτι το ΚΚΕ δεν πήρε .."ψήφους διαμαρτυρίας", οπως αλλα κομματα, αλλα βασιστηκε στις δικες του δυναμεις, οι οποιες ειναι σταθερες, αλλα χρειαζεται ακομη περισσοτερη δουλεια, ωστε να πεισθουν και αλλοι οι οποιοι προφανως θεωρουν οτι μεσω της ψηφου διαμαρτυριας τους προς τον Τσιπρα (?) και απο τον ..καναπε, θα φτιαξουν ...ολα και παλι! :(

      Αρκετα απο τα ξενα ΜΜΕ επαιξαν το γνωστο ρολο του αποπροσανατολιστη με το να ασχοληθουν και να προβαλλουν αρκετα και τον Τσιπρα, οπως και τη ΧΑ!
      Ας ελπισουμε οτι θα ακολουθησουν τη ..πορεια τους και αργοτερα, ειδικα για τη ΧΑ, εχουμε πολλα να δουμε και ν ακουσουμε, τα οποια δεν θα ειναι καθολου κολακευτικα και πιστευω οτι θα συμβαλλουν στο να χασουν τη μαχη των εντυπωσεων, αν δεν την εχουν ΗΔΗ χασει με αυτα που διαβαζουμε οτι κανουν απο τη πρωτη κιολας μερα μετα τις εκλογες..

      http://bit.ly/JhOUip

      Διαγραφή
  8. Η αληθεια ειναι οτι και εγω μολις ειδα τα εξιτ πολς λεω δεν μπορει τουλαχιστον το 9,5% θα το παρουμε!Τι να κανουμε δυστηχως δεν το πηραμε.Εχουμε περασει ομως και χειροτερα εννοειται οτι δεν θα το βαλουμε κατω.Το μεγαλο συμπερασμα που βγαινει για το Κομμα συνοψιζεται σε μια λεξη:ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!!!!Θελει πολυ ακομα για να γυρισει ο ηλιος και επειδη μπορει να ξαναγινουν εκλογες και ισως να παρουμε παρακατω δεν αφηνουμε κανενα που να μην του μιλησουμε,ανοιγουμε θεματα παντου απανταμε στον καθενα και ψαχνουμε συμμαχους απο τα κατω.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρο

      Σιγουρα εχουμε περασει και χειροτερα,αλλα αν συνεχισουμε μ αυτη τη λογικη δεν βοηθα..
      Οτι χρειαζεται πολυ δουλεια ειναι το μονο σιγουρο, αλλα παραλληλα με τη δουλεια να δουμε και τι αλλο μπορει να γινει, ωστε να καλυτερευσει η εικονα-στερεοτυπο, που δυστυχως πολλοι εχουν στο νου τους για το ΚΚΕ και ενισχυεται βεβαια απο τα ΜΜΕ!
      Αλλαγη τακτικης και ..επιθεση, αντι για την συνηθισμενη αμυνα, οπως ελεγε κι ο φιλος βραχοκηπος, τις αλλες. Ισως και με καποιες τετοιες κινησεις να αλλαξουμε τελικα τις λαθος νοοτροπιες και στερεοτυπα, που λειτουργουν ανασταλτικα και δεν συμβαλλουν στο να προωθουνται οι προτασεις, το προγραμμα του κομματος και τελικα η ψηφιση του, στις εκλογες

      Διαγραφή
  9. Το 2009 στις ευρωεκλογές του Ιούνη όπως και στις εκλογές του Οκτώβρη στήριξα το Σύριζα(ο μαλάκας!) και με την ψήφο μου και με την προσπάθεια επηρεασμού του φιλικού μου κύκλου.Έχοντας τότε πρόσφατα απεγκλωβιστεί από το πράσινο "μαντρί" του δικομματισμού και με τα πρώτα ψήγματα της ταξικής μου συνείδησης να γενιούνται,προσπαθούσα να πείσω το φιλικό μου περιβάλλον να απεμπλακεί από το δικομματισμό,έχοντας και ως όπλο την εύκολη συναίσθηση του τρόπου σκέψης ενός (πρακτικά)απολίτικου και χωρίς καθόλου ταξική συνείδηση ανθρώπου,μιας και προερχόμουν από αυτούς.Τα αποτελέσματα των τότε εκλογών είναι γνωστά.
    Από τότε πέρασε πολύς πολιτικός χρόνος και παρά τα 2,5 χρόνια εμένα μου φαίνεται οτι ο εαυτός μου του 09' ήταν κάποιος άλλος,πόσο μάλλον κάποια χρόνια πριν(ειλικρινά ντρέπομαι-μιλάμε για πολύ ύπνο!!).
    Η ταξική μου συνειδητοποίηση ήταν ραγδαία και αντιλαμβάνομαι οτι ήταν αποτέλεσμα τόσο της εντατικής(λόγω ελεύθερου χρόνου-φοτητής και μετά άνεργος) ενασχόλησης μου με την (φτωχή) ακόμη θεωρητική μου κατάρτιση,όσο και της βιοματικής εμπειρίας των κοινωνικών συνθηκών και του συμπυκνωμένου πολιτικού χρόνου.
    Σε αυτές τις εκλογές(αλλά και πρίν) έδωσα-πάλι- μάχη στο φιλικό μου περιβάλλον προσπαθώντας να πείσω τους φίλους μου για το σωστό των θέσεων του ΚΚΕ.Παρά την σχετική επιτυχία,αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η μαζική πρόθεση και τελικά συρροή των πρώην πασόκων στο Συριζα.Και μου έκανε εντύπωση το πως ενώ παλιότερα μάλιαζε η γλώσσα μου να τους πείσω να απεμπλακούν από το δικομματισμό,τώρα χωρίς να τους επηρεάσει κανένας σε προσωπικό επίπεδο,ήταν πρόθυμοι να απεμπλακουν(και για ακόμη μια φορά με κοιτούσαν σαν εξωγήινο αφού δεν συμβάδιζα με το ρεύμα).
    Από αυτό κατάλαβα οτι όσο κόπο και να κάνεις για να πείσεις κάποιον,θα καταφέρεις ελάχιστα πράγματα,από αυτά που καταφέρνει η βιοματική κοινωνική και πολιτική εμπειρία των μαζών.
    Όλα αυτά τα λέω για να στηρίξω την θέση που λέει οτι,η δημιουργία ταξικής συνείδησης και οργάνωση του ταξικού κινήματος δεν είναι θέμα ούτε προσώπων,ούτε επικοινωνίας,ούτε προεκλογικών τακτικών.
    Μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστότητα της επαναστατικής θεωρίας που έχει παράξει το κομμουνιστικό κίνημα μέσα από την μακρόχρονη εμπειρία του,η οποία οδηγεί στην αντίληψη των παραγματικών συνθηκών και στην υιοθέτηση της σωστής πολιτικής στρατηγικής(και όχι τακτικής).
    Με τα εργαλεία που μας έχει κληρονομίσει ο μαρξισμός-λενινισμός μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε ένα βήμα μπροστά στην πρόβλεψη της επόμενης μέρας.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται μπροστά μας σαν να την βλέπουμε σε επανάληψη και όλος αυτός ο θίασος από ΝΔ ώς Συριζα μοιάζει με μαριονέτες που είναι αναγκασμένες να συμπεριφέρονται με το προβλεπόμενο τρόπο,του σεναρίου που γράφει το συμφέρον της αστικής εξουσίας.
    Δεν νιώθω καμία απογοήτευση από το αποτέλεσμα των εκλογών.Όλα πάνε με βάση το σενάριο.Το οπορτουνιστικό μέρος των υποτιθέμενα εργατικών κομμάτων καλείται απο την αστική εξουσία,να βγει από την εφεδρεία και να παίξει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει,να είναι δηλαδή ακόμη μια φορά η πέμπτη φάλλαγγα μέσα στο ταξικό κίνημα,προσπαθώντας να παρασύρει την εργατική τάξη υπό την ηγεμονία των μικροαστικών στρωμάτων(που η ύπαρξη τους είναι συνηφασμένη με την σωτηρία της αστικής τάξης)και όλοι μαζί στην δήλωση υποταγής στην άρχουσα αστική τάξη.
    Αλλά όπως έδειξε και η ευρωπαική εμπερία(με την αποτυχία του ευρωκομμουνισμού),τα όρια του καπιταλισμού δεν δίνουν περιθώρια ελιγμών(είναι ο καπιταλισμός,ηλίθιε!! που αν είχε περιθώρια ελιγμών θα τα έδινε στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο) και η συνάντηση τους με την αστική διαχείριση θα σημαίνει και το τέλος των αυταπατών.
    Τότε θα αρχίσουν οι μεγάλες ευθύνες των κομμουνιστών και για αυτό δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο,ώστε να είμαστε έτοιμοι.

    WrongTendency(W.T)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. WT

      Δεν διαφωνω με οσα λες στο σχολιο σου, φιλε WT, που εισαι αξιεπαινος επειδη εισαι ειλικρινης, οσο λιγοι, για τις επιλογες σου, αλλα αν προσεξουμε μιλας για ατομα που, εχουν εξοικειωθει με τα.. «εργαλεία του μαρξισμόυ-λενινισμου σχετικα με την πρόβλεψη της επόμενης ημέρας ... ».

      Για μενα εκει ειναι το θεμα, δεν ειναι ολοι οι ψηφοφοροι εξ ισου κατατοπισμενοι και δεν μπορουμε να απευθυνομαστε ΜΟΝΟ σε οσους εχουν τετοιες γνωσεις και εκει ειναι το λαθος πολλων.

      Ναι, μεν εχεις δικιο οταν λες οτι η ιστορία επαναλαμβάνεται μπροστά με τον θίασο από ...ΝΔ ώς Συριζα, αλλα το ζητημα ειναι οτι πολλοι ακομα δεν εχουν αντιληφθει οτι η ψηφος τους αυτη δεν διαφερει απο το 80, 81 οταν ψηφιζαν Πασοκ και πιστευαν οτι εκαναν την πιο...''επαναστατικη πραξη'' της ζωης τους!

      Χθες ακουσα σ ενα ρεπορταζ μια γυναικα να λεει οτι ενω ψηφιζε δεξια ολα τα χρονια....ANAΓΚΑΣΤΗΚΕ να ψηφισει Αριστερα, τον ...ΣΥΡΙΖΑ για να τιμωρησει τους υπευθυνους της κρισης! Αυτο λοιπον που καταφερε ο Συριζα, να καρπωνεται ενα..διφορουμενο αριστερο προφιλ, ενω ειναι υπερ της ΕΕ και των μονοπωλιων, δεν επρεπε κατα τη γνωμη μου να αφησουμε να γινει και αυτο θα μπορουσε να αποφευχθει με το να γινει μια καλυτερη προωθηση των δικων μας θεσεων.

      Λες οτι δεν νιώθεις καμία απογοήτευση από το αποτέλεσμα των εκλογών, «επειδη ολα πηγαν με βάση το σενάριο». Μακαρι να αισθανονταν ετσι και αλλοι ψηφοφοροι του ΚΚΕ, που δεν ειναι βεβαια ...αιθεροβαμωνες, αλλα ολο και κατι καλυτερο πιστευαν οτι θα καναμε σε αυτες τις εκλογες!

      Οπως εχουμε ξαναπει πολλες φορες και απο αυτο το μπλογκ, παραλληλα με τους αγωνες χρειαζεται και ενας ...επαναπροσδιορισμος του πως θα πρεπει να δουλεψει κανεις απο δω και περα ωστε να περασει καλυτερα το μηνυμα μας και αυτο δεν το λεω εγω αλλα αν κανεις μια γυρα σε πολλα φιλοΚΚΕ μπλογκς, αυτο θα διαβασεις.

      Και δυο χρειαζονται, γιατι να πρεπει να διαλεξουμε σωνει και καλα ΕΝΑ τροπο, μια στρατηγικη; Την εμμονη στο οτι τιποτα νεωτεριστικο δεν χρειαζεται να κανουμε για καλυτερευσουν τα πραγματα, εγω δεν τη καταλαβαινω και δεν με πειθουν τα οσα λεγονται. Οι δυσκολοι καιροι απαιτουν πιο εξειδικευμενες λυσεις, εγω αυτο ξερω και αυτο καταλαβαινω.

      Διαγραφή
  10. Και εγω παιδια θεωρω οτι πιο σωστο ειναι να βαζουμε το βαρος μας στο πως θα διαδωσουμε στον κοσμο τις θεσεις του κκε παρα στο πως θα του κανουμε κριτικη μεσω ιντερνετ, για πραγματα που μπορει να μην εχουμε και δικιο.
    Εγω τουλαχιστον αυτο προσπαθω εδω και μερικα χρονια και ετσι νομιζω πρεπει να γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πιστεύω ότι δύο σημεία πρέπει να αλλάξουμε, για αρχή να δούμε λίγο πιο ανοιχτόμυαλα κάποιες θέσεις μας και στην συνέχεια να αλλάξουμε ηγεσία. Δυστυχώς η κα Παπαρήγα και η ηγετική ομάδα που την περιβάλλει θεωρούνται πολιτικοί της παλιά γενιάς και πρέπει να ανανεωθούν με πρόσωπα νέα και άφθαρτα.

      Διαγραφή
    2. Aνωνυμε (ειναι δυσκολο να βαλεις ενα nick;)

      Κινδυνευεις να θεωρηθεις (κι εσυ)..υπερ του δεοντος ..νεωτεριστης, αν ζητας αλλαγες! :-)
      Oπως ειπαν ομως και αλλοι, σιγουρα θα συζητηθουν πολλα θεματα και λογω εκλογων, οπως και αργοτερα στο συνεδριο και δεν εχει βεβαια να κανει με το οτι η ηγεσια δεν ειναι επαρκης κλπ., οσο με το τι εξυπηρετει καλυτερα τις αναγκες του κομματος. Προσωπικα θαυμαζω την Αλεκα για τις γνωσεις της και το κουραγιο της, αλλα χρειαζεται να εχει κανεις μεγαλες αντοχες, ειδικα οταν μιλαμε για ατομα καποιας ηλικιας που καποια στιγμη αντικαθιστουνται απο νεωτερα στελεχη.
      Η ιδια η Αλεκα εχει, αλλωστε, πολλες φορες πει οτι οποια θεση της αναθεσουν θα τη δεχθει και αυτο δειχνει τη διαφορα του ΚΚΕ με αλλα κομματα εξουσιας.

      Διαγραφή
    3. Το θεμα ειναι, και παει περισσοτερο στον ανωνυμο αυτο, οτι την Αλεκα δεν μπορουμε να την αλλαξουμε απο το ιντερνετ, οταν θα γινει το συνεδριο ας αποφασισουμε οπως πρεπει.

      Διαγραφή
  11. WT
    Προσυπογραφω ενα προς ενα τα συμπερασματα στα οποια καταληγεις.Και προς επιρρωσιν αυτου που λες δες και της προτασεις του Βενιζελου για κυβερνηση με κεντρικο πυρηνα την "αριστερα"

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τωρα ερχεται το Συνεδριο του Κομματος και πιστευω πως χρειαζομαστε ανανεωση οχι για θεμα προσωπων,αλλα γιατι ο νεος ανθρωπος εχει ορεξη παλευει με τα σημερινα δεδομενα και τωρα που οπως λεει και το αρθρο εχουμε μελλον χρειαζομαστε και ανθρωπους που να το αντικριζουν.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρο

      Στο συνεδριο του κομματος θα συζητηθουν πιστευω ολα εκεινα τα θεματα που πολλοι συζητουν και ας ελπισουμε οτι θα υπαρξει ευκαιρια να γινουν οχι φυσικα αλλαγες πολιτικης,δεν ειναι εκει το προβλημα, αλλα καποιες ρυθμισεις που ειναι απαραιτητες για να λειτουργησουν τα πραγματα σε μια καλυτερη βαση. Πιστευω οτι σιγουρα θα γινουν βελτιωσεις στη συνεχεια, ειναι επιτακτικες στους καιρους που ζουμε.

      Διαγραφή
  13. Για να καταλάβω δηλαδή - θα συνεχίσετε με Παπαρήγα και Μαίλη και γενικότερα την ίδια ομάδα; Συγνώμη αλλά έπρεπε να χτυπάτε τουλάχιστο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές (όπου σας πήρε άπειρους ψήφους η Χρυσή Αυγή).

    Έχω κουραστεί να προσπαθώ να προπαγανδίσω τις θέσεις του ΚΚΕ και να διαλύει κάθε πρόοδο που κάνω η τάδε ή η δείνα μαλακία της Αλέκας (θυμηθείτε την χαζοχαρούμενη στάση στο ερώτημα και αν γίνετε πρωθυπουργός;) ή του Γραφείου τύπου (θυμηθείτε τις πατάτες).

    Παιδιά, έχω στηρίξει ΚΚΕ τρείς φορές ως τώρα - αρκετά. Περιμένω ριζικές αλλαγές στην κορυφή για να ξαναστηρίξω - μαγκιά σας αν πιστεύετε πραγματικά ότι όλα βαίνουν καλώς - εγώ δεν μπορώ να δεχτώ το κόμμα μου να παίρνει λίγο περισότερο από τους φασίστες. Κάτι κάνουμε πολύ λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανωνυμος (άλλο πραγμα η...ανωνυμια σημερα, κανεις δε κανει το κοπο να βαλει ενα ονομα βρε παιδια!)

      Σε παραπεμπω στο προηγουμενο μου σχολιο, αλλα να πω οτι κι εγω εχω προβλημα να δεχτώ ''να παίρνει το κόμμα μου λίγο περισότερο από τους φασίστες'' και καλο ειναι να δουν απο το κομμα τι μπορει να γινει γι αυτο αμεσα, ωστε να προχωρησουμε καλυτερα στη συνεχεια.

      Διαγραφή
  14. Δεν ειναι θεμα προσωπων.

    Το κομμα δεν εχει την πολυτελεια να παραγνωριζει και επιδεκτικα αγνοει
    βασικους επικοινωνιακους κανονες.

    Οι εκλογες αναμεσα στα αλλα ειναι και αφορμη πλατιας προπαγανδισης των θεσεων σου.

    Να διεξαγεις αυτον τον αγωνα με "αρνηση" ειναι εκτως καθε λογικης και επιστημης.

    Το ΚΚΕ ειναι κομμα που στηριζεται στην επιστημη.
    Αυτο πρεπει να ισχυει και στο θεμα της επικοινωνιας.

    Κατα τη γνωμη μου θα πρεπει να αναλυθει ολη η επικοινωνιακη σταση του κομματος και του ΠΑΜΕ απο τις 6 του Μαη 2010 και μετα.

    Η αποτυχια βρισκεται στο γεγονος οτι με την "αρνητικη" σου επικοινωνιακα σταση, απετυχες στην διαδοση νεων αυταπατων, κυρια σε εργατολαικα στρωματα
    στην Αθηνα - Πειραια - Θεσσαλονικη, ακριβως στα στρωματα που σαν κομμα εδινες το μεγαλυτερο βαρος.

    Οι επιτυχιες στις παραπανω περιοχες που ειχαν αποτυπωθει στις περιφεριακες εκλογες, χαθηκαν.

    Δεν ειναι θεμα για ψηλαφακια οσο για την αφυπνηση των εργατολαικων στρωματων.
    Η κατασταση που βιωνει η εργατικη ταξη ακριβως στα ασατικα αυτα κεντρα, αυριο με τα νεα μετρα θα ειναι η κατασταση που θα βιωνει η εργατια σε ολη την επικρατεια.

    Αν δεν παρθουν μετρα ΤΩΡΑ θα μετραμε πισογυρισματα.

    AntonXXXX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ΑntonXXXX

      Tα εχουμε ξαναπει πολλες φορες και οπως καταλαβαινεις, συμφωνω απολυτα με τα σχολια σου, αλλα σε λιγους αρεσουν οσοι κανουν κριτικη, ακομα κι αν εχουν καπου δικιο.
      Ουτε εγω πιστευω οτι το θεμα ειναι στα προσωπα, αλλα στη τακτικη και επιμενω οτι ειναι λαθη τακτικης, γιατι δεν μιλαμε για τη πολιτικη του κομματος που τουλαχιστον για μενα ειναι αψεγαδιαστη. Ομως οταν η προπαγανδιση των θεσεων δεν προωθειται σε ικανοποιητικο βαθμο, τοτε ας μη περιμενουμε και αυξηση των ποσοστων του κομματος, το οποιο χονδρικα σημαινει οτι θα υπαρχει προβλημα στο μελλον οταν οι μεγαλυτερες γενιες ''φυγουν'' και οι νεωτεροι δεν θα επαρκουν, για να δωσουν ωθηση και καλυτερα ποσοστα. Κι εγω απογοητευτηκα κυριως απο τη τωρινη χαμηλη υποστηριξη του ψηφοδελτιου του ΚΚΕ στα μεγαλα αστικα κεντρα, δεν το περιμενα για να πω την αληθεια.Ομως ελπιζω στο οτι επειδη ακριβως οπως λες το ΚΚΕ ειναι κομμα που στηριζεται στην επιστημη, θα βρεθει καλυτερη λυση και στο θεμα της επικοινωνιας, αρκει να θελουμε να βρεθει και να ειμαστε ετοιμοι να συζητησουμε γι αυτο, χωρις ...φοβο και παθος!

      Διαγραφή
    2. Ελβα δεν ειναι η κριτικη, ειναι το που γινεται, οσον αφορα εμενα τουλαχιστον.

      Διαγραφή
  15. Αφού προβώ σε ορισμένες διαπιστώσεις , θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή κι αφελή ερώτηση προς όλους τους συντρόφους του ΚΚΕ.

    Προσωπικά δηλώνω ανένταχτος αριστερός με σαφείς αποστάσεις και από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και από εκείνη του ΚΚΕ , μολονότι προχθές παρείχα κριτική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση απολύτως διερευνητική των προθέσεών του και της δυνατότητάς του να συγκροτήσει αριστερό μέτωπο για τη σωτηρία του λαού και της χώρας ..

    Λοιπόν , αν δεν απατώμαι , ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% μέχρι πρότινος κι έχουν φυσικά και τα ποσοστά τη σημασία τους , εδώ και πολύ καιρό περίπου παρακαλούσε το ΚΚΕ για κοινή πορεία στις εκλογές στη βάση ενός κοινού μετώπου στα πρότυπα του ΕΑΜ για τη διάσωση του λαού , που εξαθλιώνεται με ταχείς ρυθμούς . Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την εβδομάδα των εκλογών σημειώθηκαν πέντε αυτοκτονίες στη χώρα .. Το ΚΚΕ όχι απλώς δεν δέχθηκε να συζητήσει καν , αλλά με περισσή αλαζονεία απέρριψε κάθε συζήτηση με τη γνωστή καταγγελτική, απαξιωτική ρητορική περί κομμάτων του ευρωμονόδρομου κ.α.
    Ο Τσίπρας πάλι από την πλευρά του , έφτασε να προσφέρει και την πρωθυπουργία στην Παπαρήγα και ,εξ' όσων καταλαβαίνω, την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων στο ΚΚΕ , στο ενδεχόμενο μιας κοινής εκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας ... Μάλλον όμως το ΚΚΕ είχε και έχει διαφορετική άποψη ...

    Το ερώτημά μου είναι πιστεύω σαφές : Αν αντίθετα , το ίδιο το ΚΚΕ είχε αναλάβει εδώ και δυο χρόνια την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αριστερού μετώπου και την εν γένει ανασύνθεση των δυνάμεων της αριστεράς , μπορούσε ή όχι να ασκήσει πολιτική ηγεμονία στο χώρο και ουσιαστικά να ηγηθεί των εξελίξεων ??Η επιλογή της ψήφου του λαού απαντά μάλλον καταφατικά στο ερωτημά μου ...διότι ο λαός επιβράβευσε το αίτημα Τσίπρα για μια κυβερνώσα Αριστερά .. και επεφύλαξε στο ΚΚΕ αντιμετώπιση ανάλογη προς εκείνη που διεκτραγωδείται στο γνωστό καβαφικό ποίημα " Στα 200 π.Χ.
    Αλεξανδρος Φιλιππου και οι Ελληνες πλην Λακεδαιμονιων#.

    θα μου φέρετε ίσως τα γνωστά αντεπιχειρήματα για τους
    (ανύπαρκτους )ιδεολογικούς όρους και προυποθέσεις μιας τέτοιας συμμαχίας με το δεδομένο της αδυναμίας έκπτωσης των αρχών και αξιών ενός κομμουνιστικού κόμματος , που είναι σαφώς αντίθετο σε κάθε ευρωενωσιακή πολιτική κ.α.
    Θα σας απαντήσω πως δυστυχώς , δεν είναι διόλου εφικτό να ξυπνήσει ένα πρωί ο αλαφιασμένος και συγχυσμένος στην πλειονότητά του ελληνικός λαός , έχοντας λάβει την επιφοίτηση του κομμουνιστικού πνεύματος κι επομένως έτοιμος να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στη βάση μιας ιδεολογικής καθαρότητας ...

    Οι παραδόσεις του μαρξισμού - λενινισμού , όπως τουλάχιστον τις αντιλαμβάνομαι εγώ , μάλλον συνηγορούν υπέρ της άποψής μου , αναφορικά με την ανάγκη παράλληλης δράσης σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο , δράσης που δεν αποκλείει σαφώς τη συγκρότηση συμμαχιών απέναντι στον ιστορικό αντίπαλο . Η Ιστορία των επαναστάσεων προσυπογράφει επίσης , νομίζω , με σαφήνεια την άποψή μου ...
    Στην περίπτωσή μας , το ΚΚΕ, πιστεύω, κλώτσησε μια μοναδική ευκαιρία , όταν την είχε , να ηγηθεί των εξελίξεων στην πολιτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της ευρύτερης αριστεράς ..
    Η άποψή μου , νομίζω κατέστη σαφής , είναι πως πρώτα αντιμετωπίζεις τα πρακτικά προβλήματα και διευρύνεις τους όρους της πολιτικής σου παρέμβασης και απήχησης και μετά ( δουλέυοντας φυσικά παράλληλα σε ιδεολογικό επίπεδο ) επαναστατικοποιείς τις μάζες , αφού πρώτα έχεις συμβάλλει ουσιωδώς στην άρση των συνθηκών αλλοτρίωσής τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κι ένα ακόμη μικρό ερώτημα :

    μιας και ,καθώς φαίνεται , θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές , πώς πιστεύετε θα αντιδράσει σημαντικός κόσμος του ΚΚΕ που ίσως νιώθει εντελώς αμήχανα από τις εξελίξεις ??Όταν μάλιστα η χώρα διαλύεται , ο λαός καταστρέφεται , κι η ηγεσία του κόμματος δια στόματος Παπαρήγα διατύπωσε το απίθανο πως κι αν ακόμη λάβει διερευνητική εντολή θα την καταθέσει άμεσα ??

    Πώς μπορεί να εμηνεύσει λ.χ. ένας σχετικά νοήμων κομμουνιστής τα παρακάτω λόγια του Δημήτρη Γληνού και τι έχει να αντιτάξει σήμερα ένας Μαντρέκας ή Μαίλης στο κολοσσιαίο μέγεθος ενός Γληνού ??


    Δ. Γληνός : «Όταν αφήνεις το λαό να πεθαίνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά, και λες έπειτα πως θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι σα να λες ότι θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει»

    (σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία , θα επιθυμούσα μια ουσιαστική, έντιμη απάντηση πέραν των γνωστών ξύλινων , αν βέβαια υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο ... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού διευκρινήσω πως και εγώ μπορώ μπορώ να συγκρίνω τον τσίπρα με τον ζαχαριάδη προκειμένου να γελοιοποιήσω τον πρώτο, θα σου απαντήσω πολύ εύκολα.
      Εφόσον πιστεύεις πραγματικά πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να παραμείνει εντός ΕΕ-Ευρώ, χωρίς χρέος, χωρίς μνημόνια, και με τις εργασιακές σχέσεις πίσω στην δεκαετία του '80, πολύ ορθά ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κακό, άλλοι πιστεύουν και στον Αη βασίλη.
      Μια φορά όταν θα κοψοχεριάζεσαι, καλό θα είναι να θυμάσαι πως οι κομμουνιστές δεν σου είπαν ψέμματα...
      Υ.Γ.
      Οι κανόνες σχολιασμού του μπλογκ απαιτούν ένα ψευδώνυμο στην αρχή ή το τέλος του σχόλιου (όπως πχ του ντονΧΧΧ) προκειμένου να μπορεί να γίνει συζήτηση. Τα ανώνυμα σχόλια κόβονται μεά από αυτήν την υπενθύμηση.

      Διαγραφή
    2. Το κομμάτι του Γληνού που παράθεσες είναι επιεικώς χυδαίο εφόσον υπονοεί πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται την εργατική τάξη στο παρόν, όταν είναι το μόνο που την υπερασπίζεται, στα σωματεία, τις απεργίες, τις επανασυνδέσεις ρεύματος, το άνοιγμα διοδίων και σταθμών μετρό μία πενταετία πριν, τις οικονομικές ενυσχίσεις απεργών, και ένα σωρό άλλα.
      Τέτοια υπονοούμενα λοιπόν, δεν βοηθάνε να γίνει καμμία σοβαρή (επι της πραγματικότητας δηλαδή) κουβέντα...

      Διαγραφή
  17. @ΤRASH
    νομίζω υπήρξα αρκετά σαφής στην τοποθέτησή μου νωρίτερα , μην μου αποδίδεις λοιπόν προθέσεις ή απόψεις που δεν εξέφρασα.

    Και εξηγούμαι :
    προσωπικά πιστεύω στην ανάγκη πλήρους αποδέσμευσης από την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Και υπό την έννοια αυτή είμαι πολύ πιο κοντά στην αντίληψη του ΚΚΕ απ’ ότι του Σύριζα …ίσως επίσης εγώ να έχω ήδη αποδεχθεί την επιφοίτηση του κομμουνιστικού πνεύματος , σε ιδεολογικό , αξιακό επίπεδο …

    Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την πλειονότητα του ελληνικού λαού . Ούτε μπορείς να τους πείσεις ή να τους επηρεάσεις για το αντίθετο ,αν πρώτα δεν κάνεις συγκεκριμένες επιλογές σε πολιτικό επίπεδο που να καταστήσουν προφανή τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής για το λαό , ώστε να επιτρέψουν την ωρίμανση της σχετικής ιδέας στη συνείδηση του μέσου πολίτη

    ... Αν δεν ρισκάρεις να βγεις από την ασφάλεια της γωνίτσας σου και να ξανοιχτείς στο πέλαγος της κοινωνικής και πολιτικής αβεβαιότητας και αναστάτωσης σε εποχές αναδιάταξης των πάντων , βεβαίως και των πολιτικών ισορροπιών στη χώρα ..

    Μπορείς φυσικά να συνεχίσεις αυτό που ξέρεις καλύτερα κι επαναλαμβάνεις αυτάρεσκα με κάθε ευκαιρία … Να καταγγέλλεις τους πάντες και τα πάντα , να συνδράμεις τακτικιστικά το λαικό κίνημα , όχι όμως κατ’ αποκλειστικότητα , όπως μάλλον άστοχα επεσήμανες νωρίτερα ..υπάρχουν κι άλλοι , πλην ΚΚΕ , αλληλέγγυοι σε απεργούς , απολυμένους κ.α.

    Κι εδώ ακριβώς είναι το θέμα μου και εδράζεται και το ερώτημα που έθεσα νωρίτερα .. (κι αυτό εξηγεί επίσης την ,όπως προείπα, κριτική υποστήριξή μου στο εγχείρημα Τσίπρα ..)

    Για ποιο λόγο το ΚΚΕ αν και του προσφέρθηκε η δυνατότητα καιρό πριν δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να ασκήσει ηγεμονικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της αριστεράς και τέλοσπάντων να σταθεί αντάξιο των ιστορικών του καταβολών διαμορφώνοντας ένα νέο ΕΑΜ , το οποίο θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει και την πολιτική πραγματικότητα χειραφετώντας ευρείες λαικές μάζες από το μπλοκ του δικομματισμού ?

    Γιατί προτίμησε την περιχαράκωση στην ιδεολογική καθαρότητά του όταν γύρω του κατέρρεε εκ των πραγμάτων το κοινωνικό συμβόλαιο που εξέθρεψε και συντήρησε το φαύλο δικομματισμό ??
    Γιατί δίχασε μεγάλο μέρος του ίδιου του κόσμου του ?
    Τι σόι κόμμα είναι αυτό που επαγγέλλεται την επανάσταση , αλλά καθώς φαίνεται βολεύεται μια χαρά στα έδρανα του αστικού κοινοβουλίου και όταν το απαιτούν οι καιροί κωφεύει μπροστά στις πολιτικές προκλήσεις ??

    Εκ των πραγμάτων πάντως επιβεβαιώθηκε ο Τσίπρας , καθώς πράγματι ο λαός ψήφισε υπέρ μιας κυβερνώσας αριστεράς , την οποία ο Περισσός ούτε μπόρεσε να την διακρίνει ως πολιτικό διακύβευμα , ούτε μάλλον θέλησε ποτέ σοβαρά να την επιχειρήσει ..

    Η Ιστορία θα κρίνει άπαντες . Γνωρίζετε πολύ καλά πως η αλαζονεία όπως και η ατολμία δεν έχουν καμιά σοβαρή ιστορική προοπτική ούτε βέβαια συνάδουν με τις παρακαταθήκες του μαρξισμού - λενινισμού .

    Οι επόμενες εκλογές θα δείξουν αν όντως έχω δίκιο εγώ κι όσοι σκέφτονται ανάλογα (γνωρίζετε ότι δεν είναι λίγοι ) ή εσείς που ως νέοι καβαφικοί Λακεδαιμόνιοι επιλέξατε το δρόμο σας .. Φυσικά καίριο ρόλο θα παίξει στο εξής και η στάση του Τσίπρα , όπως και πολλών μελών σας , που είμαι σε θέση να γνωρίζω πως βράζουν κυριολεκτικά …

    Όσο για το παράθεμα του Γληνού , δεν υπαινίχθηκα τίποτε .. Συντάσσομαι πλήρως με τα λόγια του κι εννοώ στο ακέραιο τις διατυπώσεις του … εκτός αν πιστεύετε ότι εκεί έξω δεν σοβεί πόλεμος και δεν εξαθλιώνονται με ολοένα μαζικότερους ρυθμούς συνάνθρωποί μας … Η πιστεύετε επίσης πως όταν η σύνταξη κι ο μισθός φτάσει στα 100 ευρώ κι ο αγώνας των απεργών της Χαλυβουργικής στα 2 χρόνια λ.χ. , θα επέλθει η κομμουνιστική επιφοίτηση που έλεγα πριν … Η ιστορία έχει πλειστάκις αποδείξει ότι στο μεσοδιάστημα θα έχουν έρθει οι φασίστες και θα’ χουν επιβάλλει την δική τους τάξη … Έχουμε ήδη τα κατάλληλα προμηνύματα …..


    Αντώνης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...μιας και απάντηση δεν πήρα εδώ και τρεις μέρες από χρήστες του μπλογκ σας ,σκέφτηκα βέβαια το ρητό " απορία ψάλτου βήξ " κι είπα να μην σας κουράζω άλλο ... Όμως , ευτυχής διαπιστώνω πως ο προβληματισμός που εξέφρασα αφορά ακόμη κι επώνυμους και σκεπτόμενους της αριστεράς , όπως ο Δ. Τσακνής ..που νομίζω στήριζε και στηρίζει ΚΚΕ , δεν γνωρίζω αν είναι και μέλος του κόμματος ...

    δείτε τι λέει στο λινκ που παραθέτω και κυρίως τι λέει για το ΚΚΕ ..

    http://konserbokoyti.blogspot.com/2012/05/blog-post_8820.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FSNGTk+%28%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%29


    Αντώνης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερεις, Αντώνης Μ., ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκήσει κριτική ακόμα και αυστηρή στο ΚΚΕ !

      Πόσο μάλλον άνθρωποι που βρίσκονται στο Κίνημα χρόνια !

      Βέβαια, να πω ότι κι αυτοί που ασκούν κριτική, πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν την ίδια τουλάχιστον κριτική.

      Να πω δηλαδή, ότι στην κριτική πρέπει να παίρνονται υπόψη οι πραγματικές θέσεις του Κόμματος και όχι αυτό που νομίζει αυτός που ασκεί κριτική.
      Έτσι δεν είναι ;

      Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι συμμαχίες, γίνονται πρώτα στον κόσμο, κάτω, όχι στις κορυφές !
      Και, εκεί κάτω, στα συνδικάτα π.χ. βλέπουμε από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συνασπίζονται ΠΑΝΤΟΥ σε ένα αντιΚΚΕ μέτωπο.
      Ακόμα και στις διαδηλώσεις και τις πορείες, οι συνδικαλιστές και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ τρέχουν να πλαισιώσουν τα μπλογκς της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ !
      Αυτό, φαίνεται ότι κάποιοι, δεν το λαμβάνουν υπόψη τους !

      Διαγραφή
  19. ... είναι φανερό πως συμφωνώ επίσης πλήρως και με όσα λέει για τον Σύριζα , τη ΔΗΜΑΡ τη θεωρούσα πάντοτε ,προσωπικά, μεταμφιεσμένο Πασοκ , επομένως δεν συζητώ καν για αυτή ...



    Αντώνης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @faros
    λυπάμαι , αλλά δεν έχω καθόλου ανάλογη αντίληψη σε σχέση μ' αυτό που υποστηρίζεις για την υποτιθέμενη αντιΚΚΕ στάση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικά .. Άλλα βλέπω εγώ και στο συνδικαλιστικό χώρο και κυρίως στο επίπεδο της εκπορευόμενης πολιτικής γραμμής από τον Περισσό . Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο προεκλογικά , όσο και μετεκλογικά , φαίνεται πως το κύριο πρόβλημα για την Αλέκα ήταν και είναι ο Σύριζα ... και η πόλωση ξεκινούσε από πάνω και διαχεόταν βέβαια σ'όλη την έκφραση του κομματικού μηχανισμού...

    Φυσικά δεν μπορώ να αποκλείσω μεμονωμένα φαινόμενα αντι ΚΚΕ στάσης από διάφορους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ... Δεν με ενδιαφέρουν μεμονωμένα πρόσωπα όμως και οι προσωπικές τους εμπάθειες και αντιπάθειες , με ενδιαφέρουν οι κυρίαρχες πολιτικές γραμμές ... και παρόλο που βέβαια έχω πολλές ενστάσεις και για το ΣΥΡΙΖΑ ( μολονότι του έδωσα ψήφο ανοχής και διερευνητική των προθέσεων και ικανοτήτων του ) είμαι πεπεισμένος για την αστοχία της πολιτικής ηγεσίας του ΚΚΕ και την βαθύτατη αντιδιαλεκτική στάση της , που προδίδει σαφή αδυναμία να δει τη δυναμική της εποχής ... εποχής που καταρρέει η δικομματική πανούκλα κι ο κόσμος είναι ευεπίφορος σε μια νέα πολιτική αφήγηση ...
    Το ΚΚΕ δεν τολμά κι αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στα ποσοστά του ... κι όσο θεωρεί η νυν ηγεσία ότι με το να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ και να δοξολογεί τον εαυτό της για την κομμουνιστική καθαρότητά της
    (κομπάζοντας για την επιβεβαίωση των θέσεών της περί ΟΝΕ , Ε.Ε. και λοιπά , αλλά μην κάνοντας πρακτικά τίποτε το ουσιαστικό πέραν τακτικής επαναστατικής γυμναστικής )
    θα βρίσκει απήχηση στις λαικές μάζες , τόσο θα συρρικνώνεται ... εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε σύντομα ...

    Ήμουν σαφής εξ’ αρχής νομίζω ..Αν θέλεις πράγματι να διευρύνεις την επιρροή σου στον κόσμο και να προετοιμάσεις ιδεολογικά τις συνθήκες για το σκοπό σου , τότε συμμαχείς και με το διάβολο , αν οι συνθήκες προσφέρονται ..
    (και στο κάτω κάτω από τις 12 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές που θα θεωρούσαν μια τέτοια συμμαχία απολύτως θεμιτή και ευκταία …)
    Έτσι έλεγε ο Λένιν , έτσι θα έκανε σε κάθε εποχή κάθε συνειδητοποιημένος επαναστάτης … Ένας συνειδητοποιημένος μανδαρίνος όμως μιας άκαμπτης και αυτοαναπαραγόμενης ,κλειστής γραφειοκρατικής δομής ίσως έχει εντελώς άλλη άποψη …

    Αντώνης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνης Μ.: Κοίτα φίλε μου, θεμιτές οι διαφωνίες σε έναν δημόσο διάλογο.
      Αρκεί να έχουν αρχή, μέση και ... τέλος !

      Διαφωνείς για αυτά που λέω για τους συνδικαλιστές και καταλήγεις στις εκλογές και στην ... Αλέκα !
      Έ, δεν έχει ειρμό αυτό !

      Εγώ, ξέρεις, ως συνδικαλιστής για πάνω από 30 χρόνια σε χώρο των ΔΕΚΟ, σου δηλώνω ξεκάθαρα ότι είναι τα πράγματα όπως τα λέω.

      Και δεν ήταν μεμονωμένα, προσωπικά περιστατικά, αλλά ΓΕΝΙΚΗ γραμμή ολόκληρης της συνδικαλιστικής τους παράταξης.

      Μάλιστα !
      Προφανώς προτείνεις στο ΚΚΕ να γίνει και ολίγον ... ΣΥΡΙΖΑ, για να αυξήσει την επιρροή του στον κόσμο !
      Δηλαδή η λογική που εκφράζεις, μεταφράζεται σε ... ψηφαλάκια !!!

      Φίλε μου, εμείς δεν προτάσσουμε κάτι τέτοιο !
      Για μας η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι το πρώτο !
      Να λέμε ψέματα, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό, έ, αυτό ΔΕΝ θα το δείτε από μας.

      Δεν είμαστε σαν τα μούτρα του ΣΥΡΙΖΑ, πως να το κάνουμε !

      Και μην πιάνεις σε παρακαλώ το όνομα του Λένιν, το τι έλεγε ο Λένιν το ξέρω πολύ καλά.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με τον Μεγάλο Επαναστάτη Κομμουνιστή Λένιν, όση ο ... φάντης με το ... ρετσινόλαδο !!!

      υ.γ.: Το ΚΚΕ δεν κομπάζει, μην διαστρεβλώνεις τα πράγματα, στο κάτω κάτω πάρε θέση, επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του και για την ΟΝΕ και για το Μάαστριχτ και για την ΕΕ, ναι ή όχι ;

      Διαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...