13 Σεπ 2011

Αγανακτισμένη

Αναδημοσιέυση από το Ριζοσπάστη της 4/9/2011, ένα διήγημα που μιλά για τις σημερινές αγωνίες της εργατικής τάξης και ειδικά αυτών που δίνουν τον εαυτό τους στην ιστορική αναγκαιότητα με την ενεργό στράτευση τους.

Τελείωσε η Γωγώ το ΤΕΙ και επέστρεψε Αθήνα. Τέσσερα χρόνια στερημένα. Νοίκι, μικροδαπάνες, όλα μετρημένα, τίποτε περιττό. Γύρισε στο πατρικό, ένα τριάρι 75 τετραγωνικά στριμωγμένο ανάμεσα σε άλλα τριάρια 75 τετραγωνικών κάπου στα Πατήσια. Ολη η οικογένεια εκεί. Πατέρας, μάνα κι άλλη μια αδελφή που σειρά της ήταν να σπουδάσει, μα δεν το αποφάσιζε κιόλας να πάει όπου πέρασε. Η σκέψη, ίδια σκοτούρα, πέταγε μια στα έξοδα που θα επωμιζόταν πάλι η οικογένεια, αλλά και το μάταιο όπως διαφαινόταν της προσπάθειας. Εβλεπε το σαράκι της ανεργίας να φωλιάζει στα νιάτα της μεγαλύτερης αδελφής, κάνοντας το πτυχίο άσκοπο ξόδεμα.

Η Γωγώ δεν το δεχόταν. Για μια σειρά λόγους. Από το φιλότιμο έως την αισιοδοξία με την οποία έμαθε να αντιμετωπίζει τη ζωή. Το φιλότιμο που ήρθε ως βίωμα από το σπίτι της, τον περίγυρό της, όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που μεγαλώνοντας δίπλα τους είδε τη δύναμη με την οποία πάλευαν τις φουρτούνες. Την αισιοδοξία μαζί και με γνώση που ήρθαν από την Οργάνωση όπου εντάχτηκε νωρίς στα σπουδαστικά της χρόνια, από το πρώτο εξάμηνο ακόμα. Μια ένταξη που της ήρθε φυσιολογικά, δίχως πολλή σκέψη ή ενδοιασμούς. Σαν το λουλούδι που δένει σε καρπό ώστε η ομορφιά του να θρέψει τελικά τον κόσμο. Μπήκε γιατί εκεί ανήκε, από πάντα.

Βγήκε στη γύρα για δουλειά. Παιδεύτηκε μα δεν τα παράτησε. Εψαξε για οτιδήποτε. Ωσπου γνωστός γνωστού της μίλησε για μια θέση λαντζέρισσας σε κάποια καφετέρια του Θησείου. «Ο,τι να 'ναι» σκέφτηκε και πήγε. Ωράριο κυλιόμενο της είπε το αφεντικό, ένα ρεπό τη βδομάδα, δέκα ώρες πλύσιμο, φόρτωμα ξεφόρτωμα στα πλυντήρια, συνεχής τροφοδοσία από την κουζίνα στο μπαρ για 35 ευρώ. Ούτε καν 40 να στρογγυλέψει ο εκμεταλλευτής το ποσό. «Ενσημα;» ρώτησε η Γωγώ. «Ενσημα, κορίτσι μου, δεν μπορώ» ξεκίνησε γλυκά να ξεφουρνίζει τις δικαιολογίες. «Η εποχή είναι δύσκολη, με τα χίλια ζόρια κρατάω το μαγαζί... τι να πω; Αν θέλεις ασφάλιση ίσως να ψάξεις αλλού».


Το ζύγισε η Γωγώ στιγμιαία, όλα σε μια στιγμή, εικόνες η μια πάνω στην άλλη, όλες της ανάγκης. Ανάγκη να σπουδάσει η «μικρή». Ανάγκη να ελαφρύνει κατάτι τον οικογενειακό προϋπολογισμό, να μη χρειάζεται χαρτζιλίκι, ακόμα κι ένα λογαριασμό να πληρώσει. Ολα τα ζύγισε εκεί, όρθια μπρος του. Η ανάγκη βιάζει τις αποφάσεις. «Πότε ξεκινάω;» έδωσε την απάντησή της. «Ελα αύριο».

Ορθοστασία, οσμές απορρυπαντικών, πόνοι στη μέση, φλεβίτης, κι όλο «γρήγορα, πιο γρήγορα». Η πρώτη πληρωμή, τέλος δεκαπενθήμερου, μετρίασε κάπως την κούραση. Ενα πρωινό ήρθαν στην καφετέρια φίλοι της από την Οργάνωση της γειτονιάς της. Βγήκε από την κουζίνα να πει μια καλημέρα, ξέκλεψε πέντε λεπτά να κάτσει μαζί τους. Το αφεντικό τους είδε. Είδε έναν δύο να έχουν τον «Ριζοσπάστη» στην κωλότσεπη. Δε μίλησε. Ετσι κι αλλιώς με τρεις καφέδες και δυο μπίρες που πήραν έβγαλε το μισό μεροκάματο της Γωγώς. Αν τους έπιανε πελάτες κέρδος του ήταν. Αλλά μέχρι πελάτες, μέχρις εκεί.

Τρωγόταν βέβαια, όπως τρώγονται όλοι αυτοί οι τύποι να εμφανίζονται κάτι άλλο από ό,τι είναι. Μαθές για την ψυχολογία τους (κι ένα τομάρι ακόμα βολεύεται να νομίζει ότι είναι κάτι καλύτερο...), μαθές για την έξωθεν καλή μαρτυρία (...έστω να δείχνει κάπως καλύτερο). Πήγε στην κουζίνα να ανοίξει κουβέντα. «Τι λέει Γωγώ; Κουκουεδάκι είσαι; Κουκουεδάκι;». «ΚΝίτισσα» απάντησε η Γωγώ νιώθοντας κείνη τη στιγμή (πόσα σπουδαία μπορούν να συμβούν σε μια στιγμή!) όλη την περηφάνια που κρύβουν μέσα τους αυτά τα τρία γράμματα. «Εντάξει, εγώ δε λέω, τις επιλογές του καθενός τις σέβομαι» άρχισε λογύδριο ο ...δημοκράτης για να το συνεχίσει μεταλλάσσοντάς το σε μια απίθανη όσο κι αναμενόμενη λαθολογία, φυσικά με αιχμές για το Κόμμα, διανθισμένη με μπόλικη έγνοια για τα «κινήματα» που απλώνονται πανταχόθεν του πλανήτη και «κάποια στιγμή πρέπει κι εσείς να εκσυγχρονιστείτε, να ανοιχτείτε, να συνδεθείτε μαζί τους». Απίθανος τύπος: έβριζε τους «Πακιστανούς» ότι απλώνοντας πραμάτεια στον πεζόδρομο του Θησείου χαλούν τη μόστρα στα μαγαζιά, έβριζε κάτι μαστόρια Αλβανούς ότι του φάγανε λεφτά μα δουλειά δεν του έκαναν, κι από την άλλη διαφήμιζε τον πόνο του για το τάδε κίνημα Ινδιάνων το χαμένο στην τάδε γωνιά του Αμαζονίου. Κι όμως, «δυσκολευόταν» εδώ, τώρα, σε αυτή τη γωνιά της Αθήνας, στην κουζίνα του, να κολλήσει πέντε ένσημα στη Γωγώ, να έχει έστω ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Απάντησε η Γωγώ με επιχειρήματα, όμορφα λογικά βάσιμα. Φοβήθηκε ο τύπος μην πειστεί, προσποιήθηκε ότι έχει μια δουλειά κι έφυγε.

Η ανεργία κάλπαζε, η κρίση οξυνόταν μαζί και η ταξική πάλη. Προκηρύχθηκε πανεργατική απεργία. Ανθρωπος του μόχθου η Γωγώ και συνειδητοποιημένη δε χρειάστηκε πάνω από μερικά δευτερόλεπτα να αποφασίσει πού θα πάρει θέση. Οπως δέχτηκε τη σκληρή δουλειά σαν κάτι φυσιολογικό στη ζωή της, εξίσου φυσιολογικό της ήρθε να πει στο μαγαζί «αύριο απεργώ». Δαγκώθηκε το αφεντικό μα προσώρας το κράτησε μέσα του. Μη χαλάσει το ίματζ του ...προοδευτικού που καλλιεργούσε να το πουλά, άλλη μια ατραξιόν του καταστήματος (μια αρλουμπολογία ευαισθησίας και ανανεούμενης οικολογίας) απευθυνόμενη σε συγκεκριμένες παρέες πελατών. Βέβαια, για να μην σταματήσει η παραγωγή (αυτό τον πόναγε) και να μην πάρουν «αέρα», δύναμη, κουράγιο και άλλοι εργαζόμενοί του (κι αυτό επίσης) άλλαξε πίσω από την πλάτη της το πρόγραμμα, της χρέωσε τη μέρα της απεργίας ως ρεπό της και φώναξε εκτάκτως στη θέση της μιαν άλλη λατζέρισσα.

Σαν το κατάλαβε η Γωγώ η απεργία είχε ήδη γίνει, και υπήρχαν άλλα ζητήματα να ασχοληθεί. Πέρασαν οι βδομάδες στο ίδιο μοτίβο ώσπου προκηρύχθηκε επόμενη κινητοποίηση. Δεδομένη η απόφασή της να συμμετέχει, βήμα μπροστά η ανακοίνωση του συνδικάτου που διένειμε στους συναδέλφους για απεργία και συγκέντρωση το πρωί στην Ομόνοια. Ε, αυτό πια πήγαινε πολύ... «Ακου Γωγώ, εγώ με τον εργαζόμενο είμαι, κι εγώ με την κυβέρνηση τα 'χω, και πολλά βράδια σηκώθηκα και πήγα στην πλατεία, στο Σύνταγμα, να τους μουτζώσω, να πάνε απ' εκεί που 'ρθαν. Αλλά μέχρις εκεί! δε θα αφήσουμε την δουλειά να τρέχουμε για βόλτες...». «Μα ποιες βόλτες; Εδώ μιλάμε για αγώνα, για...». «Εδώ μιλάμε και λέμε ότι στο σχόλασμά σου να πας όπου θες και να κάνεις ό,τι θες. Αλλα αν είναι να απεργήσεις μεθαύριο, να μην ξανάρθεις για δουλειά».

Τα 'πε όλα με μιαν ανάσα κι έφυγε να πουλήσει το ευχάριστο χαμόγελό του γύρω γύρω στα τραπέζια. Θόλωσε η Γωγώ, μέσα της, στο πρόσωπό της. Ολα θολά, πάλι κάθε εικόνα να τρέχει (σαν τη βρύση) η μια πάνω στην άλλη. Το τριάρι, ο πατέρας, η αδελφή, η λάντζα, η ανεργία... Στο σχόλασμά της το ξαναπέταξε «Γωγώ! όπως είπαμε...». Μια απλή φράση, τόσο ξεκάθαρος εκβιασμός.

Το πρωί σηκώθηκε κι έφυγε χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Πώς να είσαι κάτι άλλο απ' ό,τι είσαι; Να κάνεις άλλα απ' όσα πιστεύεις; Μπήκε μαγκωμένη στο τρένο, μετρούσε έναν έναν τους σταθμούς. Εφτανε Ομόνοια, λίγο παρακάτω «Επόμενος σταθμός: Θησείο». Οι πόρτες άνοιξαν, ασυναίσθητα κατέβηκε (άλλωστε πάντα εκεί ανήκε), κοντοστάθηκε, το τρένο έφυγε, μα και τις σκάλες δεν έλεγε να τις ανέβει. Θα 'ρχόταν κι άλλο τρένο δυο λεπτά πιο πίσω, μπορούσε να συνεχίσει. Ως τη δουλειά «της», την κουζίνα «της», και το όλο «κατανόηση» αφεντικό της. Κοντά ήταν να λυγίσει, δεν είναι και εύκολο πράγμα ο αγώνας, μεγάλες οι καθημερινές του θυσίες. Ωσπου νότες και λόγια βρήκαν το δρόμο απ' τα μεγάφωνα πάνω στην πλατεία, ως τα υπόγεια και τη συνείδησή της. Αχνά στην αρχή μα στη σκέψη της όλο και ξεδιάλυναν, ακούγονταν πια καθαρά: «Τη Γεωργία ξαφνικά την διώξανε από τη δουλειά... Πήγαινε, λέει, στις συγκεντρώσεις και φώναζε συνθήματα, πρόσωπα τέτοια στη δουλειά τους δημιουργούν προβλήματα... τράβα στο σπίτι σου κυρά μου μη γίνει επεισόδιο, και μην ξανάρθεις στη δουλειά ορθά κοφτά». Δυνατοί ο ένας στίχος μετά τον άλλον δέναν στην καρδιά της πυρώνοντάς την. «Μη σώσω και ξαναπατήσω ρε γάιδαρε» μουρμούρισε αγανακτισμένη η Γωγώ κι ανέβηκε δυο δυο τα σκαλιά ως την πλατεία με τις σημαίες.

30 σχόλια:

  1. Κράτα, γερά, Γωγώ ...

    ΚΡΑΤΑΤΕ, ΓΕΡΑ, ΓΩΓΙΕΣ ...

    ΚΡΑΤΑΤΕ ΜΩΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι να υπηρχαν περισσοτερες κοπελλες συνειδητοποιημενες σαν τη Γωγω! Δυστυχως ομως λιγες ειναι και η αναγκη για ενα μισθο, ακομη και χωρις ασφαλιση, τις κανει ακομα.. λιγοτερες!

    Χρειαζεται μεγαλο κουραγιο και θεληση ωστε να ξεπερασει κανεις τις δυσκολιες ενος αδικου και αναλγητου συστηματος που βαζει απο την αρχη εμποδια στη ζωη και την ευτυχια πολλων ανθρωπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Τη Γεωργία ξαφνικά την διώξανε από τη δουλειά... Πήγαινε, λέει, στις συγκεντρώσεις και φώναζε συνθήματα, πρόσωπα τέτοια στη δουλειά τους δημιουργούν προβλήματα..."


    Μπα, αυτό δεν είναι τιποτα.
    Υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, που η Γωγώ ωχριά μπροστά τους...

    «Οι πρώτοι που απολυθήκανε ήταν οι 3 που ΜΠΗΚΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ και εκλεγήκανε εκπρόσωποι των εργαζομένων.
    ...«Τόλμησες να σηκώσεις κεφάλι;; Θα σε πεθάνουμε από την πείνα και την ανεργία».
    Και μάλιστα, τη στιγμή που η γυναίκα ενός εκ των τριών συναδέλφων ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.
    Αυτό πώς λέγεται, αν όχι απανθρωπιά και εκδικητικότητα;;»

    ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 902


    Τέζα η Γωγώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο καπιταλισμός ζει, "τρέφεται", με τις απολύσεις ...

    Όσο υπάρχει αυτό το βάρβαρο σύστημα, στο οποίο, όχι μόνο "επιτρέπεται" η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και επιβάλλεται αυτό, οι εργαζόμενοι δεν θα δουν άσπρη μέρα.

    Όσο, δηλαδή, τα μέσα παραγωγής, το κεφάλαιο, η γη, οι μηχανισμοί της οικονομίας, αλλά και της διατήρησης του συστήματος (αστυνομία, δικαστήρια, στρατός κλπ.) βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών, κανείς, ούτε καν κομματικές επιχειρήσεις μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
    Ακόμα κι αν η όποια υπεραξία που παράγεται, δεν πάει παρά στην ίδια την επιχείρηση ή για διακίνηση ιδεών, θέσεων, αντιλήψεων κλπ.

    Απλές ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που όποιος δεν μπορεί να τις αντιληφθεί ή εσκεμμένα εθελοτυφλεί, δυστυχώς δεν μπορεί να συμμετάσχει στην μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ώστε επιτέλους να βρει ο κάθε άνθρωπος την θέση που του αξίζει.
    Να ζήσει πραγματικά ελεύθερος.

    Ευτυχώς που η Γωγώ της Ιστορίας μας, αυτό, το κατάλαβε εξ αρχής.
    Ευτυχώς, επίσης, που υπάρχουν αρκετές, θα έλεγα πολλές Γεωργίες.
    Τόσες όσες χρειάζονται για να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς "απολυμένους του 902" (ή όποιον μιλάει εξ ονόματός τους): Για να μη τα ξαναλέμε, απ' την πλευρά σας καλά κάνατε και διαμαρτυρηθήκατε για τις απολύσεις σας. Εγώ δέχομαι ότι δεν είστε προβοκάτορες κλπ αλλά κανονικοί εργαζόμενοι όπως όλοι μας. Ειλικρινά τώρα:
    Σκοπός σας είναι πράγματικά η επαναπρόσληψη ή απλά θέλετε να πλήξετε το ΚΚΕ, αγνοώντας ότι είναι ο βασικότερος παράγων του λαϊκού κινήματος; (και μη μου πείτε δεν είναι, θα είναι απλά ψέμμα)
    Περιμένατε ή δεν περιμένατε να σας δείξει ο ΣΚΑΙ, γνωρίζοντας απο πριν ότι ο εφοπλισταράς Αλαφούζος την έχει στημένη στο ΚΚΕ, και λίγο νοιάζεται για σας;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ, "Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΣΥΝΕΠΕΣ ΕΙΝΑΙ (π.χ) ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κλπ.;"
    Αρνήθηκε ποτέ ο 902 έστω μια δραχμή που δουλέψατε να σας την πληρώσει, κι όταν δεν είχε να σας τη χρωστάει;

    Ντάξει παιδιά, σας άρεσει κατά βάθος που ο μισητός ΣΚΑΙ (και για σας) ξεσκίζει τα κουμούνια, έτσι δεν είναι;

    Αρα λοιπόν η κινητοποίησή σας, ακόμη κι αν είχατε αρχικά πραγματικά ειλικρινή συναισθήματα, πέφτει στο κενό.
    Εκ μέρους των κομμουνιστών εγώ προσωπικά λυπάμαι που χάσατε τη δουλειά σας, αλήθεια.
    Λυπάμαι ακόμα κι αν κανένας σύντροφος δεν είχε καλή συμπεριφορά απέναντί σας, αυτό όμως όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το ξέρω.
    Αλλά μην στέλνετε στα σκουπίδια ολόκληρο κόμμα και τους χιλιάδες μέλη, συνοδοιπόρους και υποστηρικτές του. Και παρασυρθήκατε απ' την προπαγάνδα του ΣΚΑΙ, ούτε που τους ένοιαξε για σας, κι ούτε φυσικά θα ενδιαφερθεί ποτέ αν πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις και τα χρεοστούμενά σας. Μην ειρωνεύεστε το κείμενο και το ΚΚΕ λοιπόν.
    Εχετε κι εσείς συμφέρον να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ, αν το σύστημα μας τσακίσει και μας εκμηδενίσει (που δεν θα το επιτρέψουμε φυσικά εμείς οι υποστηριχτές του) θα πάει το κίνημα εκατό χρόνια πίσω.
    Με σεβασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε εναν απολυμένο τα παραπάνω ξέρεις πως ακούγονται? Παρλαπίπες. Στην τελική αν είσασταν τόσο αλληλέγγυοι εκεί στο κόμμα με τους ςργαζόμενους ας προτείναν οι κομματικοί εργαζόμενοι μειώσεις μισθών για όλους ώστε να παραμείνουν όλοι στη δουλειά . Αυτό θεωρόντας καλόπιστα ότι ο σταθμός δεν βγαίνει(που δε το πιστεύω) και χωρίς να θίξω το θέμα του αν πρέπει ή όχι τελικά το ΚΚΕ να έχει επιχειρήσεις.
    Σημειώνω ότι καμία σχέση δεν έχω με τους απολυμένους απλά σαν συμμετέχων στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ ,μέχρι τώρα και ποτέ ξανά, νιώθω βαθύτατα θιγμένος από την υποκρισία σας.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. o μαγαζατορας στο θησειο, την πληρωνε 70 ευρω, γιατι η ιδια προτιμουσε να παιρνει τα ενσημα στο χερι. η κνιτισσα ψευδεται.

    εκλεβε ποτηρια και πιατικα, τεμπελιαζε, και προσυλητιζε και τους υπολοιπους εργαζομενους.

    βλαστημησε την ωρα και τη στιγμη που την προσελαβε, εκανε χαρη σε κατι κνιτες που ειχε τακτικους πελατες, και πανω στην απελπισια της αναδουλειας, σκεφτηκε οτι ισως αν ταχε καλα με αυτους μπορει να μαζευονταν κι αλλοι στο μαγαζι.

    τελικα εσκασε, χρειαζοταν ανθρωπο να δουλευει, οχι μια μερα δουλεια και δυο απεργια, και την απελυσε.

    ε, μετα εφριξε το σκυλι, οι κνιτες δεν ξαναμπηκαν στο μαγαζι, μονο την εστηναν απεξω και διαμαρτυρονταν και εδιωχναν τους πελατες.

    σε λιγους μηνες αναγκαστηκε να το κλεισει, εχασε και το σπιτι του απο τα χρεη, εμειναν και στο δρομο και οι υπολοιποι εργαζομενοι.

    τωρα δουλευει σερβιτορος τη μερα, μπαρμαν το βραδυ, βγαζει καλα μεροκαματα, και συντομα υπολογιζει να εχει μαζεψει αρκετα ωστε να ανοιξει καινουριο μαγαζι. αλλα τωρα, μακρια απο κνιτες.εμαθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Παναγιώτη,
    Πιστεύω ότι εσύ υποκρίνεσαι ...
    Επειδή όμως, βάζεις ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό των μειώσεων των μισθών, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια απάντηση.

    Η πολιτική αυτή, των μειώσεων των μισθών με τον μπαμπούλα της απόλυσης να επικρέμεται, ασκείται σχεδόν από το σύνολο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, εδώ και δεκαετίες - δεν περίμεναν δα την ... κρίση !
    Είναι σαφές, ότι αυτό, εμείς το απορρίπτουμε ασυζητητί !

    Προφανώς, όμως, εσύ, ΔΕΝ ενδιαφέρεσαι τι γίνεται γενικά στην Ελλάδα, αλλά σε ενδιαφέρει τι γίνεται στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ !
    Έτσι δεν είναι ;
    Δεν σε νοιάζει αν η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά γιατί αυτό "αγκαλιάζει" και το ΚΚΕ !

    Να σου πω, λοιπόν, ότι αν έκανε κάτι τέτοιο το ΚΚΕ, πάλι θα βγαίνατε μερικοί και θα το επικρίνατε (όχι ότι θα είχατε άδικο) - η αναφορά σου ότι δεν πιστεύεις ότι δεν "βγαίνει" ο 902 το αποδεικνύει αυτό, προφανώς είσαι προκατειλλημμένος.
    Από την άλλη, σκέψου αν οι εργαζόμενοι θα δέχονταν κάτι τέτοιο ...
    Όπως λες είσαι απ΄έξω και δεν ξέρεις ...
    Άρα ;
    Επίσης, σκέψου και την παρακάτω παράμετρο.
    Απολύθηκε κάποιος από τον 902, πήρε την αποζημίωσή του ΟΛΟΚΛΗΡΗ και μπορεί να βρει κάτι άλλο καλύτερο. Το να τον έχεις εκεί για ... τρεις και εξήντα, απλά τον εξοντώνεις !

    υ.γ. 1: Συγνώμη που θα το πω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταλάβεις έστω και μία λέξη από αυτά που λέω (θα χαρώ να με διαψεύσεις), αλλά πίστεψέ με δεν τα λέω μόνο για σένα.
    υ.γ. 2: Εκφράσεις του τύπου "παρλαπίπες", παρακαλώ στο ... σπίτι σου και όχι στο γλόμπινγκ. Εδώ θα σχολιάζεις εσύ και άλλοι με ευγένεια και σωστό τρόπο. Εντάξει ; Φχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τον άλλον Ανώνυμο ...

    Ο ... Φώσκολος σε ξέρει ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. " Συγνώμη που θα το πω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταλάβεις έστω και μία λέξη από αυτά που λέω (θα χαρώ να με διαψεύσεις), αλλά πίστεψέ με δεν τα λέω μόνο για σένα."

    Το συνηθιζετε εκει στο κομμα να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας τελικα.

    " Εκφράσεις του τύπου "παρλαπίπες", παρακαλώ στο ... σπίτι σου και όχι στο γλόμπινγκ. Εδώ θα σχολιάζεις εσύ και άλλοι με ευγένεια και σωστό τρόπο. Εντάξει ; Φχαριστώ."

    Παρόλες. Καλύτερα τώρα?

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παναγιώτη-
    Ας τα πάρουμε ένα ένα, παρότι το θέμα σχολιάστηκε εκτενώς σε άλλες αναρτήσεις.

    1.Σε όλες τις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι παίρνουν τη ΣΣΕ, δεν υπάρχει θέμα με τις απεργίες, αντιθέτως απεργούν ακόμα και οι διευθυντές. Από το πρώτο σκέλος καταλαβαίνεις ότι δεν γίνεται να πέσουν οι μισθοί κάτω από τη ΣΣΕ, πολύ απλά γιατί αυτό σημαίνει καταστρατήγιση της.
    2.Λες ότι οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ, είναι «κερδοφόρες», ότι ο σταθμός βγαίνει, τότε γιατί απολύθηκαν αυτοί οι άνθρωποι για να δίνει το ΚΚΕ, σε διάφορους λόγο να το χτυπήσουν; Στο παρακάτω θέμα μπορείς να δεις τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων του ΚΚΕ, http://e-globbing.blogspot.com/2011/09/902-reloaded.html, από όπου προκύπτει ότι μόνο κερδοφόρες δεν ήταν αλλά αντιθέτως καλύπτανε τις ζημιές τους από άλλα έσοδα του κόμματος. Το μόνο που μπορεί να καταλογίσει κανείς στο ΚΚΕ, είναι ότι δεν εκτίμησε σωστά το συντονισμένο επιχειρηματικό πόλεμο (σε συνδυασμό με ανοίγματα που υπολόγιζαν αλλιώς την αγορά) που έγινε στην Τυποεκδοτική με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσανάλογες τρύπες, σε συνδυασμό με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Στο μέλλον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πλήρης αποκλεισμού του ΚΚΕ από αυτή, αν μπει προαπαιτούμενο η κρατική παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος, κάτι που το κόμμα θα απορρίψει.
    3.Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί της άρχουσας τάξης. Και αυτοί δεν είναι κερδοφόροι, και αυτοί χρηματοδοτούνται από άλλες εταιρίες του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου προκειμένου να λειτουργήσουν ως μέσο προπαγάνδας, μέσο πίεσης προκειμένου να γίνουν δουλειές της άρχουσας τάξης γρηγορότερα. Ενώ δεν είναι τυχαία η σιωπή όλων πλην ΣΚΑΙ, γιατί ξέρουν ότι μόνο θετικά για αυτούς δεν θα είναι τα πράγματα αν το θέμα πάρει διαστάσεις.
    4.Στο ίδιο θέμα θα πρέπει να σου διαφεύγει ότι το ΚΚΕ, προσπάθησε να μη φτάσει σε αυτή τη θέση ακόμα και την ύστατη στιγμή. Μέσα στο καλοκαίρι προκύρηξε μεγάλη δίμηνη οικονομική εξόρμηση (αν ψάξεις σχετικά στο ψαχτήρι του ριζοσπάστη θα το βρεις), προκειμένου να βρεθούν χρήματα για κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών (και κάποιων άλλων), στην οποία και ενώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το λαϊκό εισόδημα, οι φίλοι και τα μέλη του Κόμματος έδωσαν από το υστέρημα τους
    5.Για το αν πρέπει ή όχι το ΚΚΕ να έχει επιχειρήσεις θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις τα σχετικά θέματα. Δεν είναι θέμα που θα αναλύσουμε εδώ.
    6.Οι σχέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ήταν πολύ καλύτερες από οπουδήποτε αλλού. Παρόλα αυτά, όπως και να έχει ο σταθμός του 902 TV, θα κλείσει έτσι και αλλιώς γιατί δεν μπορεί να μπει στη νέα ψηφιακή εποχή, οπότε έτσι και αλλιώς το θέμα αυτό θα δημιουργούνταν και ίσως και ήταν χειρότερο αν έφευγαν με τη μία όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 7.Τώρα και το σημαντικότερο σημείο. Έρχεσαι εσύ και κάποιοι ανώνυμοι παρουσιαζόμενοι ως εργαζόμενοι στο 902 και γκρινιάζουν σε ένα κείμενο που μόνο για αυτούς δεν είναι και εξηγούμαι. Η στάση του κάθε ατόμου στο κοινωνικό γίγνεσθαι κρίνει και τη δική μας στάση απέναντι του. Όταν αυτοί, μια μειοψηφία των (δυστυχώς) απολυμένων του σταθμού, σηκώνουν το θέμα έτσι ώστε να αποτελέσει όπλο υπέρ του αντιΚΚΕδισμού από τους οπορτουνιστές, μέχρι το δεχόμενο συγχαρητήρια, από την αμερικάνικη πρεσβεία ΣΚΑΙ, το οποίο κάλεσαν στην κινητοποίηση τους την ίδια ώρα που καταγγέλλει ΟΛΟΥΣ τους εργατικούς αγώνες, διάλεξαν μόνοι τους το στρατόπεδο τους. Μη μιλήσω τώρα για το σπρώξιμο από το έτερο μεγάλο φασιστοθεσμό της ελληνικής κοινωνίας το ΛΑΟΣ, αυτά εσένα σου φαίνονται αθώα; Να θυμίσω και ένα ιστορικό γεγονός κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Οκτώβρη, στη Ρωσία, οι τραπεζίτες, οι ιδιοκτήτες σιδηροδρόμων κ.α. πλήρωναν τους εργαζόμενους το λεγόμενο «απεργιακό κονδύλι», δηλαδή προσαύξηση στο μισθό προκειμένου να κάνουν απεργία και να δυσκολέψουν τη νέα εργατική εξουσία- αυτοί οι άνθρωποι παρότι ικανοποιούνταν στενά ατομικά, έπαιζαν ή όχι το παιχνίδι της αντεπανάστασης; Αυτό εννοώ αυτοί που στοιχίζονται; Με τα αφεντικά ικανοποιώντας ΣΗΜΕΡΑ και μόνο το ατομικό τους συμφέρον; Ή με τους εργάτες βλέποντας πέρα από τη μύτη τους, τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα τους, εκεί προφανώς έγινε και η σχετική κουβέντα με το κόμμα. Αντιθέτως ξέρουμε ότι οι κομμουνιστές επέλεγαν ακόμα και το θάνατο, από το να φανούν αρεστοί σε αφεντικά και κομμάτια του κρατικού μηχανισμού. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί, κομμουνιστές δεν είναι, αλλά και από ότι φάνηκε άτομα με χαμηλό επίπεδο συνείδησης, που είναι μαθημένοι στο στενά ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ συμφέρον αντί να δουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους. Απολύθηκαν και άλλοι που δεν συμμετείχαν σε αυτό το show, ίσως κατάλαβαν αυτό που λέω, ίσως όχι. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τη Γωγώ του διηγήματος μας, μια κοπέλα που παρουσιάζεται συνειδητοποιημένη και ακριβώς έτοιμη να συγκρουστεί με τους συμμάχους των συγκεκριμένων. Και παρλαπίπες πιθανόν να φαινόταν τα ανάλογα στα αυτιά φτωχών- εξαθλιωμένων ανθρώπων που για ένα κομμάτι ψωμί κατέδιδαν κομμουνιστές τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια όταν τους είχε στρατολογήσει η ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τον άλλο ανώνυμο- καλά εδώ γίνεται οικονομική κρίση, οι μικρές επιχειρήσεις στον οξυμένο ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Η κυβέρνηση φέρνει τον ένα φόρο πίσω από τον άλλο προκειμένου να σώσει τους μεγάλους επιχειρηματίες, φόρους που κυριολεκτικά καταστρέφουν το εισόδημα των μικρών επαγγελματιών. Το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που είναι και αυτό που κινεί αυτά τα μαγαζιά πλήτεται τόσο που σχεδόν εξαφανίζει την πελατεία και μετά του κάθενός από αυτούς τον πειράζει η καθε Γωγώ; Πολύ μονόπλευρη θεώρηση και επηρεασμένη δυστυχως από χυδαίο αντικομμουνισμό τύπου ΛΑΟΣ και αστικά κανάλια (τη δουλειά του κάνουν στην τελική). Ο κάθε τέτοιος τύπος πρέπει να γκρινιάζιε με τη Γωγώ ή να κλείσει το μαγαζί του τη μέρα της απεργίας (που έτσι και αλλιώς δεν έχει κίνηση) και να κατέβει και αυτός στο δρόμο μαζί της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή γράφεις σεντόνια δε σημαίνει ότι έχεις και δίκιο.Και οι απολυμένοι του 902 ταυτίζονται με την Γωγώ ξέρεις γιατί? Γιατι ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ρε. Μήπως το KKE ρε υπερισχύει τελικά?

    Εγώ γι αυτό συμμετείχα με το ΠΑΜΕ. Αλλά η υποκρισία και εδώ περισσεύει. Πάρτε το χαμπάρι όποιος έχει αντίθετη άποψη απο εσάς δεν ειναι προβοκάτορας. Ντροπή σου να τους κατηγορείς έτσι. Και κάτι άλλο. ΑντιΚΚΕ δε σημαίνει αντικουμμουνιστής.

    Δεν θα επανέλθω γιατί είστε πολλοί και δεν αξίζει να χάσω τη μέρα μου στο διαδίκτυο.Και που σαι μην πάρεις τον διάλογο μας και τον κάνεις ανάρτηση. Ξέρεις εσύ. Το νου σου.

    Φιλικά, Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βρε,βρε, λες ο ανώνυμος παναγιώτης είναι ο γνωστός ανώνυμος troll παλαιότερων αναρτήσεων;;
    Πάντως "Παναγιώτη" ή όπως σε λένε, ο bookhunter γράφει σεντόνια όπως λές αλλά γράφει με επιχειρήματα μεστά και απλά εσύ ουτε σεντόνια γράφεις,δεν απαντάς στο ουσιαστικό και το μόνο που έχεις να δηλώσεις είναι ένα αντικκε μένος...ερώτηση,αν η Γωγω της ιστορίας δεν ήταν κνιτησα και ήταν όλως τυχαίως λέω εγω τώρα νΚΑ,θα σε πείραζε πάλι το άρθρο;;;;Ιδού η αποροία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και ο Παπανδρεου μιαμιση ώρα μίλαγε στη ΔΕΘ είπε τίποτα? Η μάλλον με μια φράση τα είπε όλα. Την υπόλοιπη ώρα τσαμπα γράφανε οι κάμερες.


    Το άλλα λέω και άλλα κάνω με πειράζει από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

    Επίσης σου είπα πως καμία διάθεση δεν έχω να συνεχίσω την κουβέντα. Μην μου απευθύνεις ερωτήματα σε παρακαλώ πολύ. Πες απλά την αποψή σου και όταν εχω χρόνο θα μπω να την διαβάσω να είσαι σίγουρος.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ"-ακριβώς για αυτό δεν θα έπρεπε να δώσουν χείρα στα αφεντικά και να δουλέψουν για αυτούς-θα έπρεπε ή όχι να αρνηθούν την παρουσία του ΣΚΑΙ εκεί;Η μήπως το σκηνικό στήθηκε τόσο καλά και από πριν; Περισσότερα με ανάλογα παραδείγματα πάνω στο νούμερο 7. Δηλαδή αυτοί στη Ρωσία, με ποιον ήταν, υπερασπιζόταν το δίκαιο του εργάτη γενικά; Γιατί το κάθε άτομο εργάτης, ανήκει στην τάξη, αλλά αυτό που απασχολεί είναι το συνολικό συμφέρον της τάξης και όχι το στενά ατομικό συμφέρον-είναι αυτό που λέγαμε και αλλού για το ατομικό και το κοινωνικό, και μη νομίζεις οι καπιταλιστές έτσι σκέφτονατι ήδη, για αυτό και διώχνονται τα λαμόγια που κάνουν κακό στην τάξη τους σαν σύνολο όταν πιάνονται-.Δηλαδή τον απεργοσπαστη τι του λες; Και αυτός δίκιο του βλέπει το δικαίωμα στην εργασία, κάνει ή όχι ζημιά στο εργατικό κίνημα, ωφελεί ή όχι τα αφεντικά;

    "Πάρτε το χαμπάρι όποιος έχει αντίθετη άποψη απο εσάς δεν ειναι προβοκάτορας. Ντροπή σου να τους κατηγορείς έτσι. Και κάτι άλλο. ΑντιΚΚΕ δε σημαίνει αντικουμμουνιστής."-Φυσικά και όποιος δεν συμφωνεί δεν σημαίνει ότι είναι προβοκάτορας, αλλά όταν δρας έστω και αθέλητα ως τέτοιος. Πρόσεξε ότι δεν χρησιμοποιώ το αντικομμουνισμός αλλά το αντιΚΚΕ, στο σχόλιο για σένα, το αντικομμουνισμός πάει στον άλλο (εκτός αν είσαι ο ίδιος, ξέρω και εγώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Και ο Παπανδρεου μιαμιση ώρα μίλαγε στη ΔΕΘ είπε τίποτα?"
    Σου απάντησα στο προηγουμενο σχόλιο...
    "Το άλλα λέω και άλλα κάνω με πειράζει από οπουδήποτε και αν προέρχεται. "
    Μπορείς να το διευκρινήσεις λίγο γιατί δεν το πολυ κατάλαβα;

    Δές και αυτά:
    http://e-globbing.blogspot.com/2011/09/902.html
    http://e-globbing.blogspot.com/2011/09/902_08.html
    http://e-globbing.blogspot.com/2011/09/902-reloaded.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Σημειώνω ότι καμία σχέση δεν έχω με τους απολυμένους απλά σαν συμμετέχων στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ ,μέχρι τώρα και ποτέ ξανά, νιώθω βαθύτατα θιγμένος από την υποκρισία σας."

    Μα οι επιχειρησεις του ΚΚΕ εχουν αρχισει και απολυουν εδω και κάμποσο καιρο, εσένα τώρα σε πείραξε; Μάλλον σε άγγιξε το άρωμα του ΣΚΑΙ ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Μα οι επιχειρησεις του ΚΚΕ εχουν αρχισει και απολυουν εδω και κάμποσο καιρο, εσένα τώρα σε πείραξε; Μάλλον σε άγγιξε το άρωμα του ΣΚΑΙ ε;"

    Εσύ μεγάλε ειδικά το έχεις καβαλήσει το καλάμι πιο πολύ απ΄όλους εδώ μέσα. Πάρε παράδειγμα από τον bookhunter τουλαχιστον. Ασχέτως αν διαφωνώ, τουλαχιστον έχει επιχειρήματα εσύ μόνο ειρωνεύεσαι. Ντάξει είμαι τοσο για τον πεοντα ιδεολογικά που δεν αξίζει να επιχειρηματολογήσεις εναντίον μου ,το καταλαβαίνω, οπότε θα σε παρακαλέσω να μην ασχολείσε μαζί μου.

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μα και του μπουκχαντερ σε ξυνιζουν τα σχολια γιατι οπως υποννοήσες "δεν ειναι απο καρδιας"

    Δεν με αφορά τι είσαι ιδεολογικά, εσυ εκτιθεσαι ετσι κι αλλιώς, εγω απλα εντοπίζω μερικες αντιφάσεις στα ίδια σου τα λόγια.

    Και όπως σου ξαναείπα, η στάση μου και οι απαντήσεις μου είναι ανάλογες με τον συνομιλιτή που εχω απέναντι μου, μου τη σπάνε οι κουτοπόνηροι πως να το κανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ασχέτως αν διαφωνώ-όχι με όλα-αυτός έχει επιχειρήματα, το ψάχνει πώς το λένε. Ούτε μου ξινίζουν ούτε με γλυκαίνουν. Διαφωνώ-συμφωνώ.
    Ιδεολογικά ξέρεις τι είμαι? Δε γουστάρω τις μπαρούφες αυτό είμαι. Μπορεί να συμπαθούσα και το ΚΚΕ αλλά σιγά την απώλεια. Με ξέρεις προσωπικά και λες ότι είμαι κουτοπόνηρος? Άμα σου έδωσα τέτοια εντύπωση λυπάμαι. Μην βλέπεις εχθρούς παντού φιλαράκο. Καλά να σαι και εσύ και το κόμμα σου. Εγώ τα έτσι και γιουβέτσι δε τα μπορώ.

    Α και στο ΣΚΑΙ βλέπω μόνο φίδια και αράχνες για να σου λυθεί η απορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το νεο τραγουδι του ΣΚΑΙ

    http://www.youtube.com/watch?v=UynYJudjUaw

    Περα απο αυτα, ευχαριστω για τις ευχες για εμενα και το κόμμα μου, το ίδιο εύχομαι και δι εσε.

    Τέλος, το τι εισαι και το τι δεν εισαι το κρίνω απο αυτα που λες και ξαναλες εναντιον του ΚΚΕ του 902 και της κοινής λογικής.

    Στο πρώτο ποστ που σχολίασες όπως ειδες σε πήρα στα σοβαρα και σου απαντούσα στα ερωτήματα με υπομονή διοτι νόμιζα πως πραγματικά σε ενδιέφερε το ζήτημα. Ε τι να κάνουμε, αποδείχτηκες τραμπαρίφας και τρολακι, κουτοπόνηρο κιόλας.

    Την μαθαμε την αποψη σου για τις απολύσεις, το κομμα και τον 902(που συμπίπτει με αυτη του ΣΚΑΙ)
    σου ειπαμε τη δική μας πανω απο 1000000 φορές
    τι παραπάνω θέλεις; Δεν σε πείσαμε, δεν μας έπεισες.

    Η πέρνα σε άλλο θέμα, ή κάτσε και λέγε τα ίδια, αλλά μην με κατηγορείς για το δούλεμα.

    και θα κλέισω όπως ο Θερσίτης γιατί σου αρμόζει

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με την κοινη λογική εχεις τσακωθεί εσύ και το κομμα όχι εγώ. Όπως και με την ελευθερη σκέψη και έκφραση. Όσο για τους χαρακτηρισμούς δεν ξέρω μπροστά μου αν θα τους επαναλάμβανες. Θρασύδειλος είσαι και καραγκιοζάκος. Σιγά μην ασχοληθώ παραπάνω με την παρωδια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η αλήθεια ειναι οτι οταν ειμαι απένατι σε πασοκους φοβάμαι να λεω την άποψη μου ελεύθερα επειδή ειμαι μιτσιαλός ασθενικός και κοντοπίθαρος, και όσες φορες το έκανα με μπαουλιάσανε, ευτυχως που εφευρεθηκε το ιντερνετ και μπορω και εγω και εκφράζομαι, ή μάλλον κατ εσε, λεω το ποιηματάκι μου όπως μου το έμαθε το κόμμα.

    Οσο για τα περι ελευθερίας δες εκει αμα θελεις

    http://poexania.wordpress.com/2011/07/03/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωχ πάλι αυτά με την ελέυθερη σκέψη και έκφραση, αν δεν πρόκειται για τρολλιές ο καθένας μπορεί να λέει ότι γουστάρει. Άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι, εμείς σαν άτομα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε αν αυτό δεν γίνει στην πασούσα φάση δεν πειράζει. Κανείς δεν είναι δεδομένος από την άλλη για καμία ιδεολογία ή θεωρία ή οργάνωση, νομίζω είναι καθαρό. ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ θέλει και να βλέπεις γύρω σου αλλά όχι άκριτα αλλά με αρχές (οι οποίες μπορεί και εν' μερει να αλλάζουν στην πορεία της ζωής, όσο την ανακαλύπτεις πιο πολύ και πιο ολοκληρωμένα). όπως έλεγε και ο μεγάλος Δάντης (όχι ο τραγουδιστής χεχεχε) "τράβα μπρος και μη σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑι η βουγιοκλάκη το λεγε αυτο:)

    Just Kidding:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλά, ρε παιδιά, δεν είπε ο "Παναγιώτης", ότι θα φύγει απ΄ το μπλογκ ;;;
    Τι θέλει και εδώ ... κατοικοεδρεύει όλη μέρα ;;;

    Και, φυσικά, ΔΕΝ με διέψευσε !

    Και, επειδή, δω γύρω είσαι, βάλτο καλά στο μυαλό σου, το να είσαι ευγενικός και να μην ... θορυβείς είναι πολιτισμός !
    Αν καταλαβαίνεις την λέξη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. κόκκινοςδρόμοςΠέμ Σεπ 15, 12:12:00 π.μ. EEST

    "Ασχέτως αν διαφωνώ-όχι με όλα-αυτός έχει επιχειρήματα, το ψάχνει πώς το λένε."

    σε αντίθεση με εσένα που κάνεις φτηνους εξυπνακισμούς:"Παρλαπίπες", "Παρόλες" κλπ.

    "Επειδή γράφεις σεντόνια δε σημαίνει ότι έχεις και δίκιο"

    Η απελπισμένη απάντηση ενός "ταπωμένου". Αν δεν έχει δίκιο πες το που δεν έχει δίκιο. Το να επικαλείσαι το μέγεθος της απάντησης και όχι την ουσία της είναι τουλάχιστον παιδαριώδες. Και αφού γράφει σεντόνια, έχεις την δυνατότητα να πάρεις έστω και μια πρότασή του από τις πολλές που έχει και να τον αντικρούσεις. Γιατί δεν το κάνεις; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδηγμα.

    υγ Αν ήσουν εσύ στο ΠΑΜΕ εγώ είμαι η κάιλι μινόγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συγκινήθηκα, σύντροφοι! Τρίζουν και τα κόκκαλα του Ζντάνοφ στον τάφο του, οπότε συγκινήθηκα διπλά...

    "Ούτε καν 40 να στρογγυλέψει ο εκμεταλλευτής το ποσό"!
    Εκμεταλλευτής είναι ο μικροαστός της διπλανής καφετέριας, του διπλανού μικρομάγαζου. Απάνω του, σύντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...