19 Σεπ 2011

Καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον.

Επιμέλεια / Άρθρο : Partizanos

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σαρώνει το παρελθόν, κάνοντας τον βίο αβίωτο στο παρόν, και απειλεί με εξανδραποδισμό στο κοντινό μέλλον τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες. Αυξάνονται ραγδαία οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι που δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις βιοποριστικές τους ανάγκες. Καθημερινά γίνονται απολύσεις, μικρομάγαζα κλείνουν, κόποι, όνειρα μιας ζωής κονιορτοποιούνται κάτω από την αδηφάγο επέλαση φιλο-μονοπωλιακών πολιτικών, βυθίζοντας σε απόγνωση ολοένα και περισσότερους συνάνθρωπους μας.

Είναι φανερό ότι και στην πατρίδα μας εφαρμόζεται το κατά Friedman ευαγγέλιο της οικονομικής θεραπείας σοκ. Πρόκειται για ιδεολόγημα, οι θιασώτες του οποίου υποκλίνονται σαν μαθητευόμενοι μάγοι στις αυτορρυθμιστικές ικανότητες των δυνάμεων της αγοράς. Για αυτό το σκοπό, σε κάθε περίπτωση επιτίθενται με θράσος, αυθάδεια, εκβιασμούς και ψευδοδιλλήματα εναντίον μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών. Καταστρέφουν μεθοδικά και με λύσσα, κοινωνικές υποδομές, δημόσιους οργανισμούς και προωθούν το ξεπούλημα κοινωφελών ιδρυμάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους. ¨Όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο για τους τοκογλύφους και τα άλλα τσακάλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι θεράποντες του νεοφιλελευθερισμού που ασπάζονται αυτό το δόγμα, στοχεύουν με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία στοχοποιούν όλους τους τομείς της ζωής μας, ώστε να σπείρουν την σύγχιση, τον αποπροσανατολισμό, την απογοήτευση και μέσω αυτής την κοινωνική απάθεια και αδρανοποίηση των εργαζομένων στα βάρβαρα τεκταινόμενα που οι ίδιοι μεθοδευμένα εξαπέλυσαν. 

Το σκηνικό έχει στηθεί αλλεπάλληλες φορές ξεκινώντας από την Χιλή του Πινοσέτ, και φτάνοντας μέχρι την μετασοβιετική Ρωσία του Γελτσιν, την Βολιβία, την Αργεντινή, με τελευταίους σταθμούς την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες. χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά αποδεικνύουν την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου εναντίον των δυνάμεων της εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από εχθές, άλλος ένας εκβιασμός εξαπολύθηκε εναντίων του λαού μας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη, όχι όμως και τελευταία, καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων (απολύσεις στο δημόσιο, παραπέρα μειώσεις συντάξεων, φοροεπιδρομές, χαράτσια, συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις κλπ.).

Η τακτική της καμένης γης έχει αποδώσει καρπούς στους έχοντες και κατέχοντες βυθίζοντας στην φτώχεια και την ανέχεια λαούς ολόκληρους. Η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, συνακόλουθη με την φτώχεια των πολλών, είναι προϋπόθεση και όρος αναγκαίος για τον πλούτο και τη χλιδή των κεφαλαιοκρατών. Μετά το πρώτο σοκ την αμηχανία και την αδράνεια, λαοί ξεσηκώθηκαν, αντιστάθηκαν, και ανέτρεψαν κυβερνήσεις που εφάρμοζαν πολιτικές ανάλογες με αυτές που βιώνουμε στην Ελλάδα. Μετά τις ανατροπές του 89-91 τέτοια παραδείγματα είχαμε στην Βολιβία, την Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Σήμερα, στην Χιλή αναπτύσσεται ένα μαζικό κίνημα των εργαζομένων και των φοιτητών που αμφισβητεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές που επιβλήθηκαν μέσω οργίου δολοφονιών, στυγνής τρομοκρατίας από την αιματοβαμμένη δικτατορία του Πινοσέτ. 

Αυτά τα κινήματα είτε θα προχωρήσουν μέχρι την ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, επομένως και των καπιταλιστικών σχέσεων στη σφαίρα της οικονομίας που θα ξεριζώσει και το υπόλοιπο εποικοδόμημα, είτε εν τέλει, η αστική τάξη με την πολιτική εμπειρία της θα τα ποδηγετήσει και θα τα ενσωματώσει στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της. Μέχρι τώρα, δεν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένα συνεπές κίνημα που θα αμφισβητήσει ουσιαστικά την κυριαρχία των μονοπωλίων στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Ένα κίνημα που θα αμφισβητήσει και σε μια πορεία θα ανατρέψει την αστική εξουσία με τους θεσμούς και τις αξίες της εργατικής εξουσίας. Που θα κοινωνικοποιήσει τα μεγάλα, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα εφαρμόσει τις αρχές της σχεδιοποιημένης οικονομίας κάτω από τον έλεγχο της εργατικής εξουσίας.

Η έλλειψη οργανωμένων επαναστατικών κομμάτων σε αυτές τις χώρες, κομμουνιστικών κομμάτων με ευρύτερη επιρροή στην κοινωνία δεν επέτρεψε να ωριμάσει η δράση των μαζών σε επίπεδο που να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η ανατροπή της εξουσίας των εκμεταλλευτών. Έτσι, η εργατική τάξη δεν ήταν εφικτό να αποκτήσει ταξική συνείδηση, συνείδηση δηλ. του κοσμοαπελευθερωτικού της ρόλου. Ως αποτέλεσμα, η έφοδος στους ουρανούς μένει να πραγματωθεί στο απώτερο μέλλον παρά την αναγκαιότητα και επικαιρότητά της. Ο κίνδυνος βέβαια της οπισθοδρόμησης και απογοήτευσης πάντοτε ελλοχεύει. 

Όπως η εξαθλίωση γεννάει απογοήτευση και δεν οδηγεί από μόνη της στην επαναστατική συνειδητοποίηση του υποκειμένου, έτσι, και το αυθόρμητο που δεν γίνεται σε μια πορεία του αγώνα συνειδητό, αναπόφευκτα ενσωματώνεται, δεν κάνει βήμα παραπέρα από το εκμεταλλευτικό σύστημα, ανεξάρτητα από διακηρύξεις ή/και προθέσεις. Για την ώρα η εργατική τάξη θυμίζει τον γίγαντα που αφυπνίζεται αποζητώντας όμως παράλληλα και απεγνωσμένα την θαλπωρή του ονείρου που βίαια διακόπηκε από τα χαστούκια μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Βρισκόμαστε στην βασανιστική εποχή της μαζικής απογαλακτοποίησης από το μικροαστικό ψευδο-όνειρο. Για αυτό, πολλοί εργαζόμενοι σήμερα συμπεριφέρονται σαν τον τυφλό που όντας κλεισμένος στο σπίτι του αφουγκράζεται με ανησυχία την μπόρα που έξω λυσσομανάει, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να παραμυθιάζει τον εαυτό του πως με κάποιο μαγικό/μεταφυσικό τρόπο δεν θα βραχεί ξεπορτίζοντας επειδή την καταιγίδα δεν την βλέπει…

Στην Ελλάδα το ΚΚΕ, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των ανατροπών δεν υπέστειλε την σημαία του αγώνα για τον Σοσιαλισμό/Κομμουνισμό. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων. Μέσα από επίπονη, επίμονη, συλλογική εργασία έβγαλε και βγάζει συμπεράσματα για τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Ανέλυσε και πρόβλεψε, σωστά τις εξελίξεις, το αναπόφευκτο της κρίσης, το βάθος και την έκταση της. Μιλάει, εδώ και χρόνια, για την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και της ανατροπής του Καπιταλισμού με παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας/οικονομίας. Αυτή, είναι μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες που προανέφερα. Η ορθότητα, το εμπεριστατωμένο των αναλύσεων του, η σταθερότητα του, του προσδίδουν κύρος και επιρροή που ξεπερνάει κατά πολύ τα εκλογικά του ποσοστά. Το ΚΚΕ, μπορεί και είναι αναγκαίο να γίνει ο καταλύτης που θα επιταχύνει τις διεργασίες που γίνονται στην ελληνική κοινωνία. 

Όσο συντομότερα πειστεί ο λαός μας για τα αδιέξοδα των υποσχόμενων διαχειριστικών λύσεων εντός των ορίων του Καπιταλισμού, όσο συντομότερα πειστεί για την αναγκαιότητα της ρήξης και ανατροπής με προοπτική την εργατική εξουσία, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα επωμιστεί, τόσο λιγότερες θα είναι οι απώλειες που θα μετρήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο.


ΥΓ1 Οι εξελίξεις δείχνουν πως στο σημερινό επίπεδο συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, η μόνη εφικτή διαχείριση στα πλαίσια του Καπιταλισμού είναι η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

ΥΓ2 Όσοι προτείνουν Νέοκεϋνσιανές λύσεις, καλό θα είναι να κρατήσουν μια υποσημείωση. Οι αντιθέσεις του καπιταλισμού πουθενά και ποτέ δεν ξεπεράστηκαν με τέτοιου τύπου διαχειριστικές προτάσεις.

ΥΓ3 Στα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα η μοναδική λύση είναι το επαναστατικό ξεπέρασμα του Καπιταλισμού, δηλ. ο Σοσιαλισμός/Κομμουνισμός.

27 σχόλια:

  1. Να ευχαριστήσω τον Redfly για την εικαστική επιμέλεια! Πολύ καλες επιλογές (οι εικόνες 2 και 3 είναι must!!!).

    Partizanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχο και ευαναγνωστο κειμενο, κομμενο και ραμενο για εμας τους μικρους αγωνιστες.Παρεπιπτοντως στο φεστιβαλ της ΚΝΕ μαζι με τον Ριζο εδιναν και μια ανακοινωση του πολιτικου γραφειου σχετικα με την κριση.Ειναι ενα φοβερο κειμενο με σχεδον αγνωστα μεχρι τωρα στοιχεια.Θα το χαρακτιριζα αποκαλυπτικο μιας και ξεσκεπαζει την ηθελημενη...αγνοια των τοτε πολιτικων κυβερνησεων για την συνεχη διογκοση του χρεους.Καλο θα ηταν να το ανεβαζατε στο γλομπινγκ κυριως το κομματι που αναφερεται στο γιατι φτασαμε ως εδω ετσι ωστε να το αναλυαμε ολοι μαζι μιας και καποιες αποριες.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντροφοι, είμαι αναγνώστης του blog όπως όλοι σας. Αν γράψω κάτι που μπορεί να αξίζει να διαβαστεί το στέλνω στο REDFLYPLANET και από εκει τα πράγματα παιρνουν το δρόμο τους.
    Όποτε μπορώ προσπαθώ να βοηθήσω με τις δικές μου δυνάμεις και τον χρόνο που έχω στην προσπάθεια που γίνεται.
    Partizanos

    Ευχαριστώ για τα σχόλια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακαρι να είστε όλοι συμμετοχικοί:)

    Στα σχολια, και με αρθρα εννοείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πιο πάνω σχόλιο ήταν για προγενέστερο σχόλιο που σβηστικέ...Μάλλον ο Μαννυ έβαλε το χέρι του??? :))))
    Partizanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητηρια για το νεο αρθρο σου Παρτιζανε.
    Ελπιζω ο ανωνυμος συντροφος και επωνυμος blogger να ξεπερασει καποια στιγμη την υστερια που τον εχει πιασει με το reflyplanet και εμενα και να αφησει τον κοσμο να διαβασει την αναρτηση σου.

    Αυτα απο μενα. Γραφε οποτε μπορεις και για οποιο θεμα σε ενδιαφερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν βαριέσαι Παρτιζάνε.

    Με τέτοιες θερμοκρασίες το Φθινόπωρο, είναι αναμενόμενο πως μερικοί δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΑΝΝΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΚΕΔΩΝ.
    ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι και αλλιώς ο κενσυανισμος αποτελεί μια απο τις μάσκες του καπιταλισμού ή οποία επιτρέπεται να μπει σε συγκεκριμένες φάσεις του.

    Μια πολυ καλη ανάλυση ειχα βρει σε ενα βιντεακι απο εναν αμερικανο μαρξιστή για τον κενσυανισμο, αν θες πες μου να σου το βρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανωνυμε σε παρακαλω σταμάτα να λυνεις τα προσωπικά σου εδω και εκει.

    Σεβασου τους σχολιαστες, το παιδι που έγραψε το άρθρο, τον χώρο μας και την "δουλεια" που προσπαθούμε να κάνουμε.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάπου στη πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση, διαβάζουμε για το "μικροαστικό όνειρο" !

    Που, όπως είναι φυσικό - έτσι είναι όλα τα όνειρα -, έχει αρκετές για να μην πω πολλές αντοχές !
    Το σπιτάκι του, το αυτοκινητάκι του, τον μισθουλάκο του, την συνταξούλα του, ο καθένας την αγαπάει πιοτερο κι από τον ... εαυτό του.
    Και, νομίζει, ότι δεν τα χάσει ...
    Κανένα απ΄αυτά !

    Ή, το νόμιζε μέχρι πριν λίγες μέρες ...
    Άντε ξαφνικά να καταλάβει τι του συμβαίνει !
    Μα, ... μόλις που άρχισε να ξυπνάει από το όνειρο - κάτι σαν λήθαργο ένα πράγμα.
    Γι΄αυτό κι οι πρώτες αντιδράσεις του είναι σπασμωδικές ... άναρχες ... χωρίς αρχή και τέλος !
    Μέχρι, όμως, να ξυπνήσει για τα καλά !

    Και τότε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Και, νομίζει, ότι δεν θα (να μπει ένα "θα" εκεί) τα χάσει ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΓΩ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑ ΑΓΑΠΗΤΕ POE ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΑΡΕΙΝ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ BLOG ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΕΓΡΑΦΗ.
    ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ , ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ" ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ , ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ .
    ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ , ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΠΕΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ , ΑΥΤΟ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,
    ΑΛΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΜΗΔΕΝ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,
    ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΡΩΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΟΠΟΤΕ ΤΑ "ΑΝΕΠΙΘΗΜΗΤΑ" ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να σου πω δεν ειδα το πρωτο σχολιο που λες, μπορουμε να ηρεμησουμε λιγο;

    Ξανακανε το σχολιο σου αν ειναι και δεν θα σβηστει(αναλογα και το περιεχομενο δηλαδη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΥΧΑΡΙΣΤΩ POE, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ :
    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΟ ΚΚΕ.

    Υ.Γ.1
    ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ?
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ
    Υ.Γ.2
    ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ "ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ REDFLY" ΕΛΠΙΖΩ NA MHN EINAI KAI H ΜΑΝΝΥ ΕΔΩ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    ---


    Αυτο ειναι το σχολιο σου, εστιαζεις σε προσωπικα ζητηματα, σε ενα μπλογκ και σε ενα ποστ που δεν εχει καμια σχεση με την εριδα που εχει ανοιξει με εσενα και την Μανυ ή το Ρεντφλαι.

    Σε παρακαλω μην μετατρέψεις το Γλομπινγκ σε αρενα και μας αναγκαζεις να κανουμε πράγματα που δεν θελουμε.

    Αν ελειπε το δευτερο ΥΓ. θα ηταν μια χαρα σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παρακαλώ τον ανώνυμο, σύμφωνα με τους κανονισμούς σχολιασμού του γλόμπινγκ να διαλέξει ένα ψευδώνυμο (αν δεν έχει ήδη) και μπορεί να σχολιάζει κανόνικά με το θάρρος της ιντερνετικής του ταυτότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Poe, το έχω υπόψη μου αυτό το βιντεάκι που λες. Ήταν από μια διάλεξη σε πανεπιστήμιο. Το θέμα είναι πως δεν μπορώ να το βρω. Αν έχεις το λινκ στείλτο. Ξέχασα και το όνομα του καθηγητη...γεράματα :)))
    Thanks, Partizanos

    Μαννυ, θα την παλέψω με τα πλήκτρα όσο πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εδω ειμαστε

    http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ ενδιαφέρον το video, Θα μπορούσα να το ονομάσω CAPITALISM FOR DUMMIES. Παρ'όλα αυτά όμως παιδιά, θεωρώ ότι όλοι εμείς οι κομμουνιστές-αριστεροί όπως και ο Wolff στο συγκεκριμένο video έχουμε υποπέσει σε ένα ατόπημα. Ποιο είναι αυτό; Αυτό είναι η εναλλακτική λύση που έχουμε να προτείνουμε. Έχουμε παρασυρθεί στο να προσπαθούμε να εξηγήσουμε πως δουλεύει ο καπιταλισμός, πόσο βάρβαρο σύστημα είναι και μπλα μπλα χωρίς να μπορούμε να διατυπώσουμε προτάσεις για το "άλλο". Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας καταιγισμός προτάσεων για την οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, ακόμη και η μεγαλύτερη μπούρδα που θα διατυπώσει κάποιος μπορεί να είναι χρήσιμη. Δεν λέω ότι δεν έχουν γραφτει προτάσεις κατά καιρούς, απλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πιο έντονα. Στην ουσία θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε στις πρώτες ημέρες γέννησης του σοσιαλισμού και προσπαθούμε να τον οργανώσουμε. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η δυναμική αντίθεση που προτείνει ο Wolff ανάμεσα σε επιχειρήσεις ιδιόκτητες από τους εργάτες και κρατικές-κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ίσως είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει από τον σοσιαλισμό όπως τον γνωρίσαμε στο παρελθόν. Πιστεύω επίσης πως μόνο ένας δυναμικός παράγοντας σαν αυτόν και όχι το κόμμα από μόνο του μπορεί να συνεισφέρει στο πέρασμα από τον σοσιαλισμό στον κομουνισμό και την κατάργηση του κράτους.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βασιλη δεν γινεται αυτο, διότι δεν ξερουμε ακομα τι ακριβως προκλήσεις θα αντιμετωπίσουμε την μερα εκείνη, τι συμμαχιες θα κάνουμε και ποσο γρήγορα η αργά και που και πως θα προχωρήσει.

    Αυτη βέβαια ειναι αποψη δικη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χαχα τρολεταριε αυτο το κομματι ειναι που γράφω απο κάτω οτι "λεει τα δικά του":)

    Παντως θεωρώ ότι τέτοια άτομα το ΚΚΕ πρέπει να τα προσεγγίσει, καθότι αλλες οι συνθήκες στην χώρα τους, λογικό να μην συμπίπτουνε οι αποψεις μας για τον σοσιαλισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ απόλυτα με τον Βασίλη,κοντεύει να μας πιάσει κατάθλιψη με ολα αυτα που ακούμε και βλέπουμε στις ειδήσεις μην συνεχίζουμε να τα αναπαράγουμε και μεις σε τοσο μεγάλο βαθμό,ειναι καιρός να μιλάμε για το τι θα γίνει στο Σοσιαλισμό μας και πως αυτος θα φερει πραγματικά καλύτερες μέρες σε ολους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Bill και stelth: Πολύ σημαντικές οι επισημάνσεις σας, κυρίως σε έναν ιντερνετικό διάλογο, θα μου επιτρέψετε σας παρακαλώ να πω τα παρακάτω.

    1. Εμείς, εδώ, δεν είμαστε επ ουδενί, ας το πω έτσι, "η φωνή του ΚΚΕ".
    2. Σε πολλά άρθρα μας, σίγουρα, βάζουμε και κάποιες προτάσεις ή θέσεις δικές μας.
    3. Το ΚΚΕ, φυσικά και προβάλλει ΤΗΝ εναλλακτική λύση που προτείνουμε.
    4. Το παραπάνω, τελευταία, έγινε με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

    Σ΄αυτήν, έχοντας υπόψη μας και την Θέση, ότι μέσα στο καμίνι του αγώνα, θα αναπτυχθούν, θα ιδρυθούν εκείνοι οι λαϊκοί Θεσμοί εξουσίας που θα οικοδομήσουν τη Λαϊκή Εξουσία, τον Σοσιαλισμό, καταλήγει σε πολύ σοβαρές Θέσεις, που θα μου επιτρέψετε, να αναπαράγω και να καταθέσω αυτές:

    "Επομένως οφείλουμε γρήγορα, χωρίς καμία αναβλητικότητα και χρονοτριβή να αποβάλλουμε τα φαινόμενα καμπανιακής δουλειάς χωρίς σχέδιο προοπτικής".

    "Να βάλουμε τέρμα στο φαινόμενο στο όνομα της ευθύνης και του φιλότιμου να παίρνουμε όλο το βάρος της οργάνωσης του αγώνα, χωρίς να δείχνουμε πρώτα το ενδιαφέρον να παρακινούμε και άλλους, να ζητούμε την γνώμη και την συμμετοχή τους".

    Εγώ, θα κρίνω ως εξής τα παραπάνω.
    Από τη μία βγαίνουμε μπορστά ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΥΣΗ, απ΄την άλλη όμως, καλούμε σε ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...