29 Σεπ 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Κυνηγωντας..πειρατες σωζουν θέσεις εργασίας!



Το Γερμανικο σωματειο ΙG Metall (Industriegewerkschaft Metall, "Industrial Union of Metalworkers'') βλέπει μια διευρυνόμενη αγορά για πολεμικά πλοία στη δράση κατά των πειρατών στο Κέρας της Αφρικής.  
To σωματειο που ειναι ταυτοχρονα και το πιο ισχυρο σωματειο εργατων Μεταλλου, στη Γερμανια, απευθύνει έκκληση για την προσαρμογή στον 21ο αιώνα, οσον αφορα το περιβάλλον ασφαλειας, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, στη Γερμανια, αλλά τώρα επικρίνεται για υποστηριξη στην αύξηση των εξαγωγών όπλων!

Σε μια έκθεση για τη στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία ισχυριζεται η IG Metall, οτι η ασφάλεια, στον 21ο αιώνα χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις, που μεταξύ άλλων, προερχονται από την "απειλή για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων".
Αναφέρονται στη συνέχεια, ειδικά στις διαδρομές του εμπορίου εξω απο το Κέρας της Αφρικής, όπου εγινε η πρώτη κοινή- στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, Operation Atalanta και συνεχίζεται ηδη από το 2008.

Η επιχειρηση Atalanta εχει συμφωνα με την ΕΕ, κύριο σκοπό την προστασία των ευάλωτων πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, αλλά και τη προληψη οπως και αποτροπή των επιθέσεων των πειρατών που δρουν στις ακτες της Σομαλίας....


Η επιχείρηση Atalanta έχει αμφισβητηθεί. Η κύρια κριτική είναι ότι παρέχει στρατιωτική προστασία για εμπορικα συμφερόντα, αντί για την ριζικη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κατάσταση με τις πειρατείες πλοίων και τους πειρατες στα ανοικτά της Σομαλίας έχουν προκύψει ως συνέπεια του οτι οι ντοπιοι ψαραδες έχασαν τα βιοποριστικα τους μεσα, σαν επακολουθο της μεγάλης λαθραλιείας.

Τα υδατα της Σομαλίας έχουν εξαντληθεί και απο παράνομα απόβλητα, όπως και απο εκτεταμένη λαθραλιεία, που συνεβη όταν οι ακτες έμειναν απροστάτευτες κατά τη διάρκεια του μακροχρονιου εμφύλιου πολεμου.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα Ευρωπαϊκα πλοία εχουν ευθυνες για ένα μεγάλο μέρος της λαθραλιείας που σύμφωνα με την οργάνωση το 2009 ανήλθε σε στη τιμή των 4 - 9.000.000.000 δολαριων. Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας έχει καλεσει τις διεθνείς δυνάμεις να δράσουν, όχι μόνο κατά των πειρατών, αλλά και κατα της παράνομης αλιείας.

Παρά την κριτική ότι η επιχείρηση Atalanta στρατιωτικοποιει μια ήδη ευπρόσβλητη ζώνη, εκει ακριβως ειναι που η IG Metall βλέπει μια αγορά για επέκταση.

Συμφωνα με την έκθεση υπαρχει ελπίδα για την αγορά πέρα απο την Ευρωπη. Η IG Metall απαιτει, γι αυτο, να αναθεωρηθεί το εξαγωγικό δυναμικό των γερμανικών όπλων και να αναπτυχθουν «νέα προϊόντα για νέες αγορές», που θα προκύψουν.
- Το σωματειο για να το θέσουμε ωμά, απαιτει αύξηση των εξαγωγών όπλων σε όλους τους εμπορικους πολέμους και τα εμπορεύματα, που πρέπει να προωθηθουν σε όλο τον κόσμο, ειπε η Kathrin Vogler, βουλευτης του κομματος της Αριστεράς "Die Linke", σε μια δήλωση που απορρίπτει την έκθεση.

Ισχυρίζεται ότι η IG Metall δινει προτεραιτοητα στην βιομηχανική πολιτική σε σχεση με την πολιτική ειρήνης και ότι η Ενωση θα πρέπει, αντίθετα, να επικεντρώνεται στη μετάβαση από την πολεμική βιομηχανία σε άλλες μορφες παραγωγής. 
Η IG Metall έχει μια μακρά αντιμιλιταριστικη ιστορία και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τη μετατροπή από την παραγωγή όπλων, παράδειγμα, στις ανεμογεννήτριες. Η Οργάνωση νεολαίας τους συνεργάζεται με το αντιπολεμικό δίκτυο και η Ένωση απευθύνει επίσης έκκληση για την απόσυρση των Γερμανικων στρατευματων  από το Αφγανιστάν.


- Είναι αραγε η ίδια IG Metall, που κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ενημερωνε πλήρως τους νέους και τα μέλη τους για την τακτικη της "αντίρρησης συνείδησης" και τις εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή όπλων και κατά τη διάρκεια των ειρηνικων διαδηλώσεων εξήγουσαν πόσα τραμ, θα μπορούσε κανεις να αγοράσει στην τιμή ενος απλού Eurofighter, διερωταται η βουλευτης Kathrin Vogler.

Σε μια δήλωση, ως απάντηση στους επικριτές, η IG Metall εξηγει οτι δεν υποστηρίζει την αύξηση των εξαγωγών όπλων και ανακοινωνει επίσης ότι θέση τους είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να βρει κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα που η στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει.

Ο Jürgen Wagner, από την αντιμιλιταριστικη οργάνωση Informationsstelle Militariserung λεει ότι η Ένωση είναι διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα των εξαγωγών όπλων.

- Μεσα στην IG Metall υπαρχουν ακόμη κλαδοι με αντιμιλιταριστικη παράδοση, αλλά και ομάδες που αντιπροσωπεύουν τους εργαζομένους στη βιομηχανία όπλων. Ομάδες που έχουν στενούς δεσμούς με το στρατό. Μια ομάδα εργασίας στα πλαίσιο της ενωσης για τη προωθηση στρατιωτικής τεχνολογίας και θέσεων εργασίας πιέζει για αυξημένες στρατιωτικες επενδύσεις. Τμήματα της IG Metall υποστηρίζουν τις εξαγωγές όπλων, λέει στην εφημεριδα, προσθέτοντας ότι είναι κρίμα που η έκθεση δεν προκαλεσε περισσοτερες συζητησεις/ αντιδρασεις.


Μτφ απο την Σουηδ. εφημεριδα Αrbetaren 
(Οι υπογραμμισεις δεν ειναι του αρθογραφου).

26 σχόλια:

  1. Η στρατιωτικοποίηση ολόκληρου του πλανήτη, μετά τις γνωστές ανατροπές, πρέπει να μπορεί να "περάσει" από καινούργια κανάλια ...

    Η δήθεν (από τους καπιταλιστές - μιλιταριστές) καταπολέμηση των ναρκωτικών, της πειρατείας είναι μέρος από τις καινούργιες δικαιολογίες ...
    Κάποια στιγμή θα φτάσουν ο στρατός να αντικαταστήσει λιμενικό, αστυνομίες κλπ.

    Ο στρατός έχει πιο πολλά κέρδη !
    Για τις βιομηχανίες των όπλων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΕΛΕΟΣ , ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ , ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΑΣ..
    ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ ΡΕΔ ΦΛΥ ΠΛΑΝΕΤ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ , ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ, ΕΙΜΑΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ Κ.Ο.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόβλημα χονδρό
    ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΌ είναι η many callatrava
    ή ο MANY CALATRAVA??????????????????????
    ρε παιδια ποιος ειναι αυτος ο "ομογυλοφιλος καλατραχα" που γινεται τοσοσ ντορος??????????
    ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ Ε ΤΟΝ "ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ" ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ???
    ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ """"ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΚΑΛΑΡΤΑΒΑ""""""?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έσκασε μύτη η καθοδήγηση. Εμπρός για μια ελεύθερη κοινωνία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδια σας παρακαλω ηρεμήστε, για παρεμβάσεις που δεν θελετε να φανουν εχουμε το email, μην αρχισετε παλι οι γνωστοι αγνωστοι τα ιδια.

    Το blog μας το διαβάζει διαφορετικος κοσμος και μπορεί να κρινει την ποιότητα και το ποιον των αρθρων μας, οι συντάκτες εχουν μια σχετική ελευθερια, δεν βάζουμε τον κανόνα, το ιδιο και οι σχολιαστες, μπορούν να που ότι θελουν χωρίς να γίνονται προσβλητικοί.

    Σας παρακαλω, μην κουβαλατε τα προσωπικα σας απο αλλα μπλογκ εδω, για την ακριβεια, μην τα βγάζετε ούτε εκει, ο καθ ενας εκτίθεται βασει της αποψης του, κρίνεται την άποψη του με ώριμο τρόπο και επιχειρήματα.

    Τώρα δηλαδή που χαλάσατε με τα άσχετα σχόλια το άρθρο της Ελβα βοηθησατε πιστεύετε το μπλόγκ και την κομμουνιστικη ιδεολογία;

    Αφηστε επιτέλους τις βεντέτες και σοβαρευτείτε, μην μας φέρνετε σε δύσκολη θέση.

    Λαγωνικάκης Φραγκίσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλω θερμα απο εδω και κατω τα σχολια να αφορουν το άρθρο, αν ειναι στο πνέυμα των παραπάνω, δηλαδή ζητήματα βεντέτας, θα σβήνονται.

    Για παρεμβάσεις που δεν θελετε να εμφανιστούν σαν σχόλια παρακαλώ χρησιμοποιείτε το e-mail μας.

    Ευχαριστώ

    ---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο 1 ανωνυμος παρακαλεσα και παρακαλω το σχολιο μου να αυτοκαταστραυτει..
    παρακαλω δεχτειτε την επιθυμια μου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς ανώνυμο: 1) ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια 2) στο blog μας δεν ισχύει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, επειδή ακριβώς οι συμμετέχοντες στo blog αυτό δεν συνιστούν κατα κανένα τρόπο πολιτική ή άλλου είδους οργάνωση, διάβασε αν έχεις την καλωσύνη, στο τέλος της σελίδας κάτω-κάτω την δήλωση αποποίηση ευθύνης, ή στην καρτέλα ταυτότητα/disclaimer. Θα έπρεπε να ξέρεις ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι οργανωτική αρχή που διέπει πολιτικές οργανώσεις και δη, επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, κάτι το οποίο δεν μπορεί κατα κανένα τροπο να συνιστά αυτό το blog ή οποιοδήποτε blog
    3) Αν ξαναναφερθείς σε πρόσωπα όπως συντάκτες άλλων ιστολογίων που δεν τους ξέρεις προσωπικά τα σχόλιά σου, σύμφωνα με τους όρους του γλόμπινγκ θα σβηστούν. Οι συντάκτες άλλων ιστολογίων είναι εξίσου φίλοι μας.

    Kαι τελειώνοντας: υπάρχει η τεχνική δυνατότητα στο ίντερνετ να βλέπουμε ποιος ακριβώς είναι ο κάθε χρήστης που σχολιάζει ανώνυμα. Ξέρουμε ποιος είσαι. Δεν είμαστε ούτε χαφιέδες, ούτε τίποτ' αλλο, μας αναγκάζει όμως η συμπεριφορά σου να λάβουμε κάποια μέτρα. Kι επειδή δεν σε τιμάει ο τρόπος που επιλέγεις να επιτεθείς στους συντάκτες αυτού ή άλλου ιστολογίου, θα σε παρακαλούσαμε για τελευταία φορά, να σταματήσεις αυτή την απαράδεκτη τακτική σου. Θα πρέπει να καταλάβεις αγαπητέ ότι αυτό που κάνεις δεν τιμά ούτε την ιδεολογία, ούτε τους σκοπούς των κομμουνιστών, ούτε το ήθος των κομμουνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνος σου αποκαλύφθηκες. Τώρα που ξεφτιλίστηκες κανονικά, ζήσε το μύθο σου στην blogοσφαιρα. Αντε γειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και εγω μαλακια είπα δε σβήνετε και το δικό μου?

    12:04

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eυχαριστω πολυ τους συνbloggers poe και AλεξΔ για τις παρεμβασεις τους στα σχολια της αναρτησης και θα παρακαλουσα οσους εχουν διαφορα αλλα θεματα, εκτος των αναρτησεων, να μην αναρτουν τα ασχετα τους σχολια εδω.
    Γι αυτο το λογο υπαρχει το e-mail και ας μαθουμε να το χρησιμοποιουμε οταν χρειαζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομιζω πως ξεφυγαμε λιγακι, για να επανερχομαστε παιδια!Εγω προσωπικα θελω να ευχαριστησω την elva για τα πολυ ωραια κειμενα που δημοσιευει .Αν δεν ειχαμε και εσενα δεν θα μπορουσαμε να ξεφυγουμε νοητα απο τα ελληνικα συνορα και να αντιληφθουμε την βορεινη πραγματικοτητα.Βεβαια δεν μας εχεις μιλησει ποτε για την αριστερα και το κομμουνιστικο κομμα εκει στη Σουηδια.Καλο θα ηταν να αφηερωσεις κανενα αρθρο και για αυτα τα θεματα.Τελος θα ηθελα να σε ρωτησω τι ειδους εφημεριδα ειναι η arbetaren,εχει καμια σχεση με την σουηδικη αριστερα;
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Λαμπρο

    Σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Σχετικα με την εφημεριδα Arbetaren ειναι φυσικα αριστερης τοποθετησης, δε ξερω αν προσκειται σε καποιο κομμα, ασχολειται ομως με συνδικαλιστικα ρεπορταζ και θεματα απο τη χωρα και το εξωτερικο και με ειδησειςπου δε βρισκει κανεις σε αλλες εφημεριδες, παρα μονο σ αυτη. Τη θεωρω αξιοπιστη και πιστευω οτι ειναι η μονη στο τομεα του συνδικαλισμου που λεει τα πραγματα οπως ειναι.
    Μια αλλη φορα θα τυχει να αναφερθω και στην αριστερα, στη Σουηδια, το Vänster parti, που δεν εχει πια και πολυ σχεση με αυτο που ηταν και μ αυτο που λεω εγω ...Αριστερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στροφη δεξια ανταρσυακη το μπλογκ......
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λαμπρο

    Δεν καταλαβα τι εννοεις με το πιο πανω σχολιο σου. Αν θελεις μπορεις να μου το διευκρινισεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν νομίζω ότι το σχόλιο των 7.59 είναι του Λάμπρου που γράφει εδώ. Και έχω την αίσθηση ότι κάποιος/οι παίζουν με τα νεύρα των παιδιών εδώ μέσα.

    Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ασε φιλε Αντωνη μπλέξαμε με άτομα που χρειάζονται βοηθεια απο ειδικό...

    ...εμεις δυστυχως δεν μπορούμε να τους την προσφέρουμε.

    Οσο για τον ιδεολογικό μας προσανατολισμο

    καθαρος ουρανος αστραπες δεν φοβάται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λαμπρε 7:59(ή μάλλον καλύτερα ΜΑΡΚΟ) μας περνάς για ηλίθιους;
    Λάμπρε 2:15. Σου είπαμε πολλές φορές, για τελευταία φορά θα σε παρακαλέσω: κάνε λογαριασμό στο blogger, δεν είναι αστροφυσική, εύκολο είναι. Όπως βλέπεις μπαίνουν άλλοι και χρησιμοποιούν το όνομά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κι επειδή ιδεολογικοπολιτικές παρατηρήσεις δεν δεχόμαστε από αλήτες θα βγάλετε το disclaimer απ το μπλογκ σας. Το ποιος είναι καλύτερος κομμουνιστής θα φανεί στη ζωή μέσα (την οποία όπως φαίνεται εσύ και ο κολλητός σου ο Τάσος την αναλώνετε στα ξίδια) αντί να σχολιάζετε μεθυσμένοι, εντελώς θρασύδειλα χρησιμοποιώντας ονόματα άλλων.
    στα τσακίδια "κομμουνιστές" της πλάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΑλεξΔ εξεπλάγην διαβάζοντας τα σχόλια να αναφέρεται το όνομα μου και να με προσβάλεις βάναυσα χωρίς λόγο και αιτία.Αυτή είναι η πολιτική του μπλόγκ σας να προσβάλεται τον κόσμο έτσι;;από που και ως ταυτίζεις εμένα με το λαμπρό και με οποιοδήποτε άλλο ανώνυμο που αφήνει σχόλια στο μπλόγκ;;;;δηλάδη και χαφιές να ήσουν δεν θα μπορούσες να το πεις γιατι πολυ απλα δεν ήμουν εγω ο λαμπρός 7.59 που αναφέρεις,αυτό δηλώνει το έπιπεδο των επαγγελματιών της "κομμουνιστικης" ιδεολογιας οτι εχω να πω βγαίνω και το λέω επώνυμα,αλλά δεν περίμενα τέτοια μικροψυχια και κομπλεξ απο ανθρωπους που αυτοαποκαλουντε κομμουνιστες.

    Υ.Γ. έχω συμμετάσχει σε πολλές συζητησεις επώνυμα και προσπάθησα να συμβάλλω στον προβληματισμό των αντίστοιχων θεμάτων,αλλά απο ότι αποδείκνυεται έχανα το χρόνο μου....ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός που μπορώ να σας προσδώσω είναι φτηνοί προβοκάτορες.
    Οι απαιτήσεις σου πέρι disclaimer κλπ,είναι τουλάχιστον απαράδεκτες....αυτή η νοοτροποία δηλώνει την "πλουραλιστική" σας αντίληψη.
    τέλος είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προσβάλετε άτομα όπως κάνατε με έμενα χωρίς να έχουν συμβάλει καθόλου στα γεγονότα...απλά η φαντασία σας οργιάζει...αλλού είναι ο ταξικός εχθρός αλλά έχετε χάσει το δρόμο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είσαι σίγουρος γι' αυτά που λές; Οργιάζει η φαντασία μας ε;

    Για πες μας αγαπητέ, τι καιρό κάνει το Τορίνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι δουλεία έχω εγώ με το Τορίνο;Είσαι βαθεία νυχτωμένος....για το Τορίνο μονο τη γιουβέντους ξέρω....ούτε για πράκτορας δεν είσαι ικανός....ποιό Τορίνο;;και στο ρόλο του πράκτορα αποτυχημένος είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Και να πεις τον φίλο σου τον Τάσο, αυτά που κάνετε ξεφτιλίζουν εντελώς την ιδεολογία μας. Και για να τελειώνουμε: δεν θέλουμε άλλες παρτιδες μαζί σας , δεν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε σχέση μαζί σας, κάντε αυτό που κάνετε και επιπλέον: να διαβάζετε καλύτερα την κοσμοθεωρία, η ημιμάθειά σας είναι καταστροφική .
    Kι όσον αφορα το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, μάθετε που εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται σε μπλογκς. Τελειώσαμε αγαπητέ, οποιαδήποτε συζήτηση από δω και στο εξής μαζί σας δεν έχει κανένα νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...