5 Σεπ 2011

Στο οβελιστήριον η Ελλάς

Σαν βγείς στον πηγαιμό για το σουβλάκι*...



Εχθές το βράδυ μετά το σχόλασμα από την δουλεία και όντας πεινασμένος και μονίμως λαίμαργος ανηφόρησα προς το πλησιέστερο(και καλύτερο) συνοικιακό οβελιστήριο προκειμένου να διαχειριστώ τις επείγουσες υποθέσεις του στομαχιού μου.
Ο σουβλατζής που με αποκαλεί  «Πάτερ» λόγω του μακριού μαλλιού και της περιστασιακής γενειάδας μου, καθόταν και έπινε μια μπυρίτσα και κάλεσε και εμένα να του κάνω παρέα μέχρι να φουμάρει ένα τσιγάρο, ή πιο σωστά μια από εκείνες τις καινούριες τις πίπες υδρατμού που έχουν γίνει μόδα τελευταία σε όλους όσους θέλουν να περιορίσουν το πατροπαράδοτο φράξιμο των πνευμόνων τους.
Άνοιξε μια ακόμα μπύρα για να πιω και εγώ, και όπως καταλαβαίνετε η κουβέντα δεν άργησε να πάει στα πολιτικά. Ξεκινήσαμε όπως ήταν φυσικό από την αύξηση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης ενω σύντομα άρχισαν να συμμετέχουν στην συζήτηση και δυο τύποι από το παραδίπλα τραπέζι, και εκεί άρχισε το καλό, η επίρριψη ευθυνών για την κρίση και την κατάντια της ελληνικής οικονομίας. Αρχικά για όλα έφταιγαν οι δημόσιοι υπάλληλοι που τους κρατάνε τόσα χρόνια και δεν τους απολύουν. Οι τύποι από το διπλανό τραπέζι ήταν κατηγορηματικοί και σχεδόν δεν θα κατάφερνα να μιλήσω αν δεν χρειαζόταν να κάνουν διάλειμμα για να μασήσουν, αν και πάλι έχω την εντύπωση ότι έδιναν
περισσότερη σημασία στο φαί παρά σε εκείνα που τους έλεγα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούσαν με τίποτα να χωνέψουν. Την σειρά πήραν οι «ξένοι», εκείνοι που σέρνουν μαζί τους όλες τις αρρώστιες του σύμπαντος, από χολέρα μέχρι οσφιοκαμψία, και οι άλλοι που βγάζουν τσουβαλιές το συνάλλαγμα από την χώρα με αποτέλεσμα να βουλιάζουν την τοπική οικονομία.
Στο σημείο εκείνο άρχισα να τους κάνω μια υπερανάλυση για το πώς πολλές καπιταλιστικές χώρες βάσισαν την ανάπτυξη τους στην είσοδο εργατών μεταναστών, για το γεγονός ότι τα χρήματα που παίρνουν τα επιστρέφουν με το παραπάνω σε μορφή έργου δια της εργασίας τους και ότι αν θέλουν να βρουν ενόχους για το ποιοι εξάγουν το χρήμα από την χώρα καλύτερα θα έκαναν να κοίταζαν προς την μεριά των τραπεζών και των πολυεθνικών. Είχαν μείνει με ανοιχτό το στόμα, προσπαθούσα να διαπιστώσω αν τους θάμπωσα με αυτά που τους είπα ή αν δεν καταλάβαιναν τίποτα, και πάνω που ήμουν έτοιμος να αποφανθώ το δεύτερο, παρατήρησα ότι μπάνιζαν δυο διερχόμενα γκομενάκια(με το συμπάθιο στις φεμινίστριες αλλά δεν θα αυτολογοκριθώJ) γύρω στα 20 χρόνια μικρότερα από αυτούς, που σημαίνει ότι βρισκόταν στην κατάλληλη ηλικία για εμένα, όμως στην μέση μιας πολιτικής συζήτησης, έστω και αυτού του επιπέδου, δεν αφήνουμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια. Όσο εγώ συνέχιζα λοιπόν τον μονόλογό μου, εκείνοι μουρμούριζαν κάτι για τα κορίτσια, μέχρι που σταμάτησα να προσπαθώ να τους εξηγήσω και περίμενα να βγούν απο το οπτικό μας πεδίο.
Έριξα μια ματιά στον σουβλατζή που ωστόσο είχε αποσυρθεί για να μου φτιάξει τα σουβλάκια αλλά δεν τα είχε έτοιμα ακόμα, οπότε γέμισα το ποτήρι με λίγη ακόμα μπύρα και ετοιμάστηκα για τον επόμενο γύρο(γύρο συνομιλιών όχι κρέατος).
Με το που συνήλθαν άρχισαν να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ, όχι επειδή έχει πάρει τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα από την εποχή του Λουδοβίκου, αλλά ακριβώς για το αντίθετο, επειδή υποτίθεται κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα η τρόικα να μην μας αφήνει στην ησυχία μας και να μας έχει γίνει στενός κορσές. Επειδή είμαι αρκετά ξεροκέφαλος αποφάσισα να μην τα παρατήσω και άρχισα να τους εξηγώ πως όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται δεν παίρνονται για να σωθεί ο λαός αλλά για να γίνει η εργατική τάξη της χώρας μας υποχείριο των διεθνών καπιταλιστικών συμφερόντων(βέβαια τους το είπα πιο αναλυτικά και με πιο απλά λόγια και όχι με τον κομμουνιστικό τρόπο που χρησιμοποίησα στο κείμενο). Μια φορά αγύριστο κεφάλι εγώ, δυο φορές εκείνοι(ήταν και περισσότεροι βλέπετε) , άρχισαν να μου αναφέρουν διάφορες χώρες, κυρίως της Ασίας, που όπως τους είχε διαβεβαιώσει ένας φίλος τους οικονομολόγος(μάλλον τον Βενιζέλο θα ρωτήσανε), έκαναν ακριβώς ότι και εμείς και τώρα έχουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Αφού τους ανέφερα ότι τα μεροκάματα εκεί δεν σε φτάνουν ούτε για να αγοράσεις σαρδέλα και ότι οι πατεράδες βγάζουν τις κόρες τους στο σφυρί, και αφού συμφώνησαν τουλάχιστον σε αυτό, απαιτούσαν από εμένα να παραδεχθώ ότι και εμείς παραήμασταν καλομαθημένοι(ξέρετε τα γνωστά, αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε 2 μήνες και έχουμε από 7 σπίτια ο καθ ένας).
Ευτυχώς πάνω εκεί τα σουβλάκια είχαν ετοιμαστεί και απέφυγα να επιλέξω έναν από τους δυο μοναδικούς δρόμους που υπάρχουν διαθέσιμοι σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή είτε να τσακωθώ, είτε να αρχίσω να τους δουλεύω ψιλό γαζί.
Ανέβηκα στην μηχανή, τους καληνύχτισα και κατευθύνθηκα προς το σπίτι μου κατά-απογοητευμένος από την πλήρη απουσία κριτικής και αναλυτικής σκέψης και από το αμάσητο χώνεμα των όσων ακούνε αριστερά και δεξιά(αλλά κυρίως δεξιά) από τα διάφορα ΜΜΕ οι κατά τα άλλα συμπαθείς συμπολίτες μου. Δυστυχώς, μέρα με την μέρα διαπιστώνω ότι αν περιμένουμε πρώτα ο κόσμος να αλλάξει μυαλά και ύστερα να ορμήξουμε στους καπιταλιστές θα χρειαστεί να περιμένουμε για πολύ καιρό. Γνωρίζω βέβαια ότι συγκεκριμένες καταστάσεις πυροδοτούνται από συγκεκριμένα γεγονότα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά θα ήθελα να παρατηρούσα γύρω μου και μια παραπάνω αφύπνιση, έτσι ώστε όταν θα έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα της επανάστασης και της οικοδόμησης να είναι περισσότεροι εκείνοι που ξέρουν τι κάνουν και το κάνουν συνειδητά , παρά να ακολουθούν απλά σαν κοπάδι εκείνον που σηκώνει ψηλά την σημαία λες και είναι πρόβατα.
Τουλάχιστον τα σουβλάκια τα ευχαριστήθηκα παρακολουθώντας μια καλή ταινία…

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)


* Σουβλάκια εμείς εδώ στα Χανιά λέμε την πίτα γύρο

42 σχόλια:

  1. ΝΑ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ "ΣΥΛΑΒΟΥΝ"...http://toronto.mediacoop.ca/story/blogger-arrested-naming-infiltrator/8047

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα !
    Αντί για σχόλιο (α-πα-ραί-τη-το), στο άρθρο μου, έκατσες και έκανες δικό σου άρθρο !
    Και καλά έκανες ...

    Μόνο, να σου πω, το εξής:
    Ο κόσμος έχει παρασυρθεί από την καθημερινή μαύρη προπαγάνδα των τηλεοράσεων ...
    Έχουν καταφέρει και τους έχουν πείσει για μια σειρά πράγματα, χρόνια τώρα !

    Αυτό με τους δημόσιους υπάλληλους κρατάει χρόνια. Όποιος δεν μπόρεσε να μπει στο δημόσιο, τους κατηγορεί - όχι ότι πολλοί δεν έχουν δώσει δικαιώματα, αλλά ...
    Το ... απόφθεγμα: "Εμείς σας πληρώνουμε ρε", πάει κι έρχεται - λες και αυτούς τους πληρώνουν ... άλλοι και όχι εμείς !
    Όλους μας, ... εμείς τους πληρώνουμε - δεν λένε να το καταλάβουν ή να το αποδεχτουν αρκετοί αυτό.

    Επίσης δεν μπορεί αρκετός κόσμος να καταλάβει ότι όλα όσα λένε για το χρέος, τα ελλείμματα και τα μέτρα είναι σκέτα φούμαρα. Στόχος τους είναι να πάρουν πίσω ό,τι όλα τα τελευταία χρόνια δώσαν !

    Να πω και το εξής:
    Αυτοί που συνήθως "δεν καταλαβαίνουν" είναι οι βολεμένοι !

    Οπότε, δεν χρειάζεται απογοήτευση, αλλά μεγαλύτερο πείσμα, γιατί ο απλός κόσμος, αυτός που πλήττεται από την βάρβαρη πολιτική της άρχουσα τάξης και του πολιτικού προσωπικού της ΚΑΙ καταλαβαίνει ΚΑΙ είναι έτοιμος να αντιδράσει ΚΑΙ μας περιμένει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρεσε ο απλος και περιεκτικος τροπος γραφης σου για ενα τυχαιο περιστατικο συζητησης σε συνδυασμο με το ολο κλιμα ενος ..σουβλατζιδικου και των θαμωνων του, που φανηκε οτι ειχαν παντος ειδους...πεινες και πενίες και ισως απ ολες,η κυριοτερη να ηταν η ...πνευματικη, (αλλά επειδη δεν ημουν εκει, δεν παιρνω κι ορκο!) :))

    Ειναι γεγονος οτι δεν μπορουμε να απαιτουμε απο ολους να συνειδητοποιησουν αυτα που κατα καιρους διαβαζουμε και μαθαινουμε, γιατι απλα
    καποιοι ανθρωποι εχουν μεγαλωσει σε διαφορετικο πολιτικοκοινωνικο περιβαλλον και με διαφορετικα ερεθισματα απο αλλους.

    Μετα ειναι και η ενασχοληση τους με τη πολιτικη.
    Καποιοι δεν ενδιαφερονται, ουτε αναλυουν πολυ τα πραγματα, πιστευοντας οτι η πολιτικη ειναι ξεκομμενη απο τη ζωη.
    Ισως γι αυτο καθονται και ..ξεροσταλιαζουν οσες κοπελλες περνανε απ εξω απο σουβλατζιδικα, αντι να συνειδητοποιησουν τη θεση τους και την ηλικια τους.Οντας δλδ ''μη ρεαλιστες'' ειναι κι αυτο μια πολιτικη θεση και μαλιστα δειχνει οτι καποιοι αρεσκονται να ζουνε με...ψευδαισθησεις, οπως οι περισσοτεροι (ανδρες 40+) στην Ελλαδα! :))

    Παντως αυτο που πιστευω, εγω, οτι προσγειωνει καποτε το κοσμο, ειναι η σκληρη πραγματικοτητα και οι εμπειριες στη ζωη.Ισως οταν ταρακουνηθει κι αλλο ο κοσμος τους, απο τη τροικανη λιτοτητα τοτε ισως να συνειδητοποιησουν ποσο λαθος πολιτικες ακολουθουσαν ολα αυτα τα χρονια, αν βεβαια εχουν τη δυναμη μυαλου να φτασουν μεχρι εκει και να βγαλουν καποια συμπερασματα. Η αληθεια ειναι οτι συνηθως δεν την εχουν και μενουν, ετσι, μια ζωη μπερδεμενοι και απογοητευμενοι,(οι Αγγλοι εχουν την εκφραση frustrated) ξεροσταλιαζοντας τη ζωη (και τις κοπελλες) μεσα απο....σουβλατζιδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστέυω ανώνυμε ότι όταν χρειαστεί να κάνουν κυνύγι μαγισσών Μακαρθικού τύπου δεν θα διστάσουν να το κάνουν, έτσι ειναι αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ""Σουβλάκια εμείς εδώ στα Χανιά λέμε την πίτα γύρο""

    εεεμμμ..δεν ειναι ετσι παντου?
    Σουβλακι vs καλαμακι?

    Anyhooooo..λειπουν κομβικα σημεια στην αφηγηση..

    όπως αν τα γκομενακια ηταν τουλαχιστον ικανη και αναγκαια συνθηκη (λογω καλλους) για να καθυστερησει η συνειδητοποιηση και ριζοσπαστικοποιηση των θαμωνων της σουβλακερις.

    Αν η ορεξη σου για σουβλακοκρεπαλη ηταν αντιστροφως αναλογη του ρυθμου εκτοξευσης μλκιας απο τους θαμωνες και αν ο εν λογω ρυθμος ητο σταθερος ή ευθεως αναλογος με την καταναλωση αλκοολης απο αυτους?

    Αν ο εκφυλισμος της συζητησης ηταν ευθεως αναλογος της ποσοτητας μπυρας αμφιβολου χημικης συστασης και προελευσεως που καταναλωθηκε.

    Και ποια ηταν η ωραια ταινια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φάρο ξέρεις τι, και οι δυο ήταν λαικοί ανθρώποι σαν και εμάς, ο ενας σερβιτόρος, δηλαδή συνάδελφος και ο αλλος δεν μου είπε τι δουλειά εκανε.

    Υπο αυτήν την έννοια, ασχετα αν δεν είχαν καταλάβει σε βάθος το τι συμβαίνει, θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να παίρνουν χαμπάρι το μέγεθος της κοροιδίας βλέποντας την τσέπη τους να αδειάζει, αντ αυτού εκείνοι ζητούσαν και περισσότερα μέτρα.

    Συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται απογοήτευση αλλα πείσμα και υπομονή, αλλα η απογοήτευση δεν σου χτυπάει την πόρτα, μπαίνει απο τις χαραμάδες:)

    Όχι ότι θα το βάλουμε κάτω...

    ...απλά την επόμενη φορά θα πάρω ντελίβερι:)

    (πλάκα κάνω, η κουβέντα χρειάζεται για να βλέπουμε πως "σκέφτεται" ο κόσμος και να ξέρουμε πως θα τον προσσεγγίσουμε, θεωρώ πως όλο και κάτι θα τους έμεινε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελβα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
    συμφωνώ 100/100 με την ψυχανάλυση και τους παραλληλησμούς σου.

    Όχι ότι δεν υπάρχουν και δεσμοί με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας, απλά 9 στις 10 φορές στηρίζονται σε αυτό που λέμε "λεφτά αισθήματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανυ για τα σουβλάκια κάνεις λάθος, τα λενε με πολλους τρόπους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, μερικοί απο τους οποίους είναι.

    - Πίτα γύρο
    - Σάντουιτς
    - Γυρο
    - Κεμπάμπ


    Κλπ

    Όσο για την αφήγηση, εσυ ειδικά πρέπει να γνωρίζεις ότι μια καλή δηήγηση πρέπει να αφήνει και μερικα πράγματα υπο σκιάν ώστε να αφήνει την φαντασία να δουλεύει.

    Αν πχ ελεγα ότι τα γκομενάκια ήταν ξανθά, θα απογοήτευα όλους εμας την μειονότητα που προτιμούμε τις μελαχρινές. Αν ελεγα ότι η μπύρα είναι άμστελ, πως θα μπορούσε να δεθεί με τον χαρακτήρα ο άλλος που πίνει χάινεκεν?

    Η ταινία ήταν ενα κατα τη γνώμη μου ωραίο θρίλερ στυλ Ταραντίνο με τίτλο Mothers Day. Ανάλαφρο και ωραίο, έτσι για να πάνε κατω τα σουβλάκια, αν και επειδή η ταινία είχε μερικά ξεκοιλιάσματα και σπαζοκεφαλιές(με την κυριολεκτική έννοια), ίσως σε μερικούς ευαίσθητους τα σουβλάκια αντί για κάτω να πηγαίνανε επάνω, εν πάσει περιπτώση εγω δεν ανήκω σε αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φραγκίσκο, πολύ ωραία ανάρτηση.

    Έχε υπ όψιν σου ότι το ένα εκ των τεσσάρων σουβλάκιων της φωτογραφίας με 23% αφαιρείται για το αγριογούρουνο της οικονομίας (Ε.Β.). Ίσως μείνει 2% κρεμμύδι στο πιάτο για να είμαι ακριβής.
    Να πω και για τους εργαζομένους στο δημόσιο: Υπάρχουν αυτοί που δουλεύουν για να έχουμε ρεύμα στο σπίτι μας και αναπνέουν το κάρβουνο την Κοζάνη υπάρχουν και οι γλείφτες που παντού και πάντα θα υπάρχουν. Ευτυχώς οι πρώτοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το επιχείρημα των δημοσίων υπαλλήλων καταρρέει με την εξοικονόμηση του ιλιγγιώδους ποσοστού (μέσω της μείωσης μισθών) του 0.7% του προϋπολογισμού. Ο αριθμός είναι σωστός. Αν θες να το πας ακόμα παραπέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού φεύγει σε τόκους, δάνεια, ομόλογα και άλλες δανειακές συμβάσεις. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι λοιπόν, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατι για τα χαλια του δημόσιου ποιος ευθύνεται αν όχι αυτοί που σήμερα μας υπόσχονται ότι θα μας απαλλάξουν απο αυτό για να μας σώσουν;

    Ευχαριστώ φίλε γκεκούδι, πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν ομολογουμένως, απλά ήθελα να εστιάσω περισσότερο στο πως υιοθετούν τις απόψεις των Καψήδων και των ομοίων τους οι διάφοροι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Magic, εγω τους τα είπα ολα αυτά, αλλά έιναι πιο εύκολο να αναμασάς αυτά που ακούς 100 φορές την μέρα και τα έχεις εμπεδώσει παρά να κάτσεις να αναλύσεις αυτό που σου λέει ο άλλος, που στο κάτω κάτω ως προσωπικότητα δεν έχει κανένα κύρος ούτε καμια καταξίωση όπως έχουν οι διάφοροι μεγαλοδημοσιογράφοι και πολιτικοι του κώλου.

    Δυστυχώς ο κόσμος αναγνωρίζει και ακολουθει την εξουσία γιατι αυτό τον απαλλάσει απο το να παρει κάποια πράγματα στα χέρια του, έστω και αν αυτοί τον πατάνε κάτω καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατσε κατσε..γιατι διαπιστωνω προβλημα ορισμου ανα την χωρα (το συνολο σουβλακι εχει αρκετα στοιχεια που αποτελουν τον πληθυσμο του

    σουβλακι {γυρος, καλαμακι, κεμπαπ)

    γυρος=πιττα γυρος (ταυτοτητα) ∈ σουβλακι

    κεμπαπ ∈ σουβλακι, αλλα ειναι αυτη η αηδια με τον κιμα (?)

    σαντουιτς?!?!)

    on a side note, μολις συνειδητοποιησα οτι εισαι του μοντερνισμου στη λογοτεχνεια και οχι του κλασσικου αγαπημενου ρεαλισμου, αλλιως θα μας περιεγραφες μεχρι και τις κουρτινες της σουβλακερι --βλεπε τολστοι--: /

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγω απλά λεω τα πράγματα με τα ονόματα τους:)
    Εσυ άρχισες τις εξισώσεις και τους ισολογισμούς για να μας μπερδέψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. poe

    Αυτο με τη λεξη ''σουβλακι'' που δηλωνει διαφορετικα πραγματα, ανα περιοχη, μoυ θυμισε λιγο τις διαφορες με τις τυροπιτες και τις μπουγατσες, κλπ, στη Θεσσαλονικη.
    Στην Αθηνα άλλο ειναι η τυρόπιττα με φετα τυρι και άλλο η γλυκειά μπουγάτσα, οι Θεσσαλονικείς εχουν (αν ειναι δυνατο!)...μπουγάτσα με τυρί και μπουγάτσα με ...κρέμα, οπως ειχα ακουσει και τελικα ειχα μπερδευτει μεχρι να παραγγειλω τι ηθελα!
    Ισως να ηταν ευκολοτερο αν ειχα ρωτησει σε...
    Αγγλικα, με τετοιο μπερδεμα που τελικα εχασα και την ορεξη μου! :)

    Mετα ειχαμε αλλο ενα μπερδεμα με τη λεξη ''τυρι''. Στην Αθήνα το κάθε τυρί έχει το όνομά του.
    Στη Θεσσαλονίκη ομως τα διαφορετικά κίτρινα τυριά τα εντάσσουν όλα στη γενική κατηγορία "κασέρι". Καλα μόνο κασέρι εχουν εκει πανω ή βαριουνται να λενε τα υπολοιπα ονοματα;

    Ολα αυτα τα λεω σαν ενα απλο και αστειο παραδειγμα του οτι ουτε μεταξυ μας σαν χωρα,(Βορρας με Νοτο), δε μπορουμε να... ...συνεννοηθουμε και για ζητηματα φαγητου! Τι να λεμε μετα; :-)

    Σημ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χεχε εδω μπερδεψα τον εαυτο μου : ]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελβα, δεν πειράζει εχουν πλάκα αυτά:)

    Ασε που ειναι ολόκληρη ιστορια να μάθες να ξεχωρίζεις τα τυριά.

    Για εμένα υπάρχουν 4 κατηγορίες

    Η φέτα
    Η μυζύθρα
    Το κασέρι με τρύπες
    και το κασέρι χωρίς τρύπες

    α και το ροκφόρ

    κάτι ανθότυρους και κάτι τέτοια δεν μου πολυαρέσουν οποτε δεν ασχολούμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα ξέρει, τα ξέρει ο poe. Καθίστε να σας τα ξεμπερδέψω. Στη Σαλονίκη "σουβλάκι", εννοούμε τη λέξη με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ της έννοια, δηλαδή μια "μικρή σούβλα", μια μικρογραφία της σούβλας. Ένα λεπτό ξυλάκι δηλαδή, με περασμένα μικρά κομμάτια κρέατος. Μας φαίνεται αστείο, να μην πω γελοίο (σόρυ κιόλας) να παραγγέλνεις "ένα σουβλάκι με γύρο" !!! Άρα λοιπόν, πίτα γύρο απ' όλα, σουβλάκι σε πίτα, σουβλάκι σε ψωμάκι με ρώσικη χωρίς ντομάτα, γύρο σε ψωμάκι με ουγγαρέζα χωρίς κρεμμύδι (μπορεί να φιλήσεις με γλωσσόφιλο αργότερα) κλπ.
    Σάντουιτς σύμφωνα με τον πραγματικό ορισμό, είναι δυο φέτες ψωμί με γέμιση ό,τιδήποτε ενδιάμεσα. Οπότε, ο γύρος, το σουβλάκι, το μπιφτέκι με τα διάφορα μπιχλιμπίδια ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί το λες και σάντουιτς. Στην επαρχία συνηθίζεται περισσότερο απ' ότι στη Σαλονίκη που δεν το λεν καθόλου έτσι. Όχι μόνο το κρύο σάντουιτς, αλλά και τα τοστ, σάντουιτς τα λεν εδώ.
    Και επί του απολαυστικού κειμένου: δεν περιμένω κι εγώ να πειστούν όλοι για το σοσιαλισμό. Κόβω φάτσες, βλέπω ποιος σηκώνει κουβέντα και ποιος όχι. Όποιος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως, απλά την κρίσιμη στιγμή είναι πιο πιθανό να το βουλώσει και να κάτσει σπίτι του παρά να σταθεί απέναντί σου, χωρίς να αποκλείεται κιόλας να γίνει φασισταριό του κερατά. Τότε απλά ή σου σπάει το κεφάλι αυτός, ή του το σπας εσύ (μιλάμε πάντα την κρίσιμη στιγμή, όχι στο γυράδικο!)
    Χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα κι όχι το σύνολο του πληθυσμού να διεξάγει την επανάσταση. Αν το επαναστατικό κίνημα κινηθεί γρήγορα, τσακίσει αποφασιστικά την αντίδραση και το αστικό κράτος, τότε όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα έρθει προ τετελεσμένων. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα προσπαθείς να πείσεις, όσο κι αν σου σπάνε τ' α.... ορισμένοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά, για τη μπουγάτσα άστο Έλβα, δεν έχετε φάει μπουγάτσα στη νότια Ελλάδα, μόνο απομιμήσεις! :) http://goo.gl/VlqPy

    Είναι τούρκικης προέλευσης και περιλαμβάνει ΟΛΕΣ τις γεμίσεις, όχι μόνο την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Οι μπουγάτσες που φτιάχνουν στην Αθήνα είναι για τα σκυλιά, εκτός αν βρεις πουθενά κανένα μπουγατσατζίδικο "Ο ΣΕΡΡΑΙΟΣ" (έχει σ' όλη την Ελλάδα, στα Σέρρας φτιάνουν την καλύτερη μπουγάτσα ever).
    Και στη Σαλονίκη έχει πέσει αισθητα η ποιότητα της μπουγάτσας, από τότε που το franchise μπουγάτσας "ΤΟ ΧΡΥΣΟ" έγινε σχεδόν μονοπώλιο και έριξε την ποιότητα για την ποσότητα. Τυρόπιτα στη βόρεια Ελλάδα, δεν είναι αυστηρά η μπουγάτσα, αλλά οι παραδοσιακές πίτες που φτιάνουν στα χωριά, ιδιαίτερα η Κοζάνη έχει μεγάλη παράδοση σ' αυτού του είδους τις πίτες. Η αλήθεια είναι μία: στην πρωτεύουσα, λόγω του τρόπου ζωής, τις μεγάλες αποστάσεις, για να πας στη δουλειά θες δυο ώρες μες στο νερό, τρως στο πόδι κλπ κλπ. όλ' αυτά έχουν αλλάξει έννοια και προσαρμόστηκαν, απλοποιήθηκαν και ισοπεδώθηκαν. Εγώ ξέρω αν δεν ήταν η Κρητική κουζίνα και να διασώζει λίγο την ποιότητα και τις ελληνικές διατροφικές παραδόσεις, θα 'μασταν όλοι σαν τους αμερικάνους, τετράπαχοι απ' τις μπουγάτσες, τα σουβλάκια και τα goody's

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @AλεξΔ.

    Δεν μας τα λετε καθολου καλα στη συμπρωτευουσα και οι ονομασιες που εχετε ...εφευρει, μας θυμιζουν κυβερνητικες...''ηξεις, αφηξεις'' δηλωσεις, που κι εκει, επισης, δεν βγαζεις ακρη! :)

    ''Και τα τοστ, σάντουιτς τα λετε''; Δλδ αν θελεις να παραγγειλεις ενα τοστ πως το λες;
    Ενα ...ζεστο σαντουιτς; :))

    Ειναι...τρελλοι αυτοι οι θεσσαλονικεις, παντα το ελεγα! :)

    Ως μειοψηφια παντως που ειστε εκει αγαπητοι θεσσαλονικεις, φροντιστε να μαθετε τα Ελληνικα των ...Αθηναιων, (ως πλειοψηφια), ή εχετε τα τουλαχιστον αναρτημενα και σε...Αγγλικα, μηπως και συνεννοηθουμε καμμια φορα! :)


    Υ.Γ 1. Παντως δεν θα συνιστουσα ..ραντεβου μετα απο φαγωμα σουβλακιων με, ή και χωρις πιττες, με ή και χωρις καλαμακια και γυρους!
    Not so ..romantic, if I may say so! :))

    Υ.Γ 2. Μερσι και για τη διαλεξη περι μπουγατσας! Στην επομενη ...εξορμηση μου στο Βορρα του Νοτου, θα ξερω τι θα ζητησω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανα γεια σου! όταν πήγα Αθήνα, έβαλα άλλους να παραγγείλουν για μένα, να κάνουν μετάφραση στα αθηναίικα το "πίτα γύρο απ' όλα (δηλ. χωρίς τζατζίκι)
    Αμα θες να παραγγείλεις τοστ, λες τοστ. Αλλά άμα φας γύρο, μπορείς να πεις π.χ "έφαγα ένα σαντουιτσάκι σήμερα". Καλά αυτό περι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, δεν θα το σκολιάσω. Και το ΚΚΕ μειοψηφία είναι αλλά δεν λέμε, ψηφίστε ΠΑΣΟΚ επειδή είναι πλειοψηφία!
    Τελευταία εξέλιξη στις μπουγάτσες: το ΧΡΥΣΟ έβγαλε και μπουγάτσα με σοκολάτα! με κρέμα δηλαδή που έχει μέσα και κακάο. Μεταξύ μας, πολύ μαλακία είναι, εγώ εξαπανέκαθεν προτιμούσα με κιμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑλεξΔ

    ''Καλά αυτό περι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, δεν θα το σχολιάσω. Και το ΚΚΕ μειοψηφία είναι αλλά δεν λέμε, ψηφίστε ΠΑΣΟΚ επειδή είναι πλειοψηφία''!

    Καλά, στη Θεσσαλονικη και τα αστειευομενα σχολια τα παιρνετε ''τοις μετρητοις''; :-)

    Kι εγω τοτε, με τη σειρα μου, δεν θα σχολιασω τις προτιμησεις σας σε μπουγατσα με...κιμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το λοιπόν !
    1. Σάντουιτς είναι ψωμάκι ή πίτα, που βάζεις μέσα από κρεατικό (χοιρινό ή κοτόπουλο κλπ.), τυρί ή κασέρι, μέχρι ... πρασινάδα !
    2. Σουβλάκι είναι αυτό που οι ... χαμωτζήδες λένε "καλαμάκι", αποτελείται από μικρή ξύλινη ή σιδερένια μικρή (πολύ μικρή) σούβλα, αποτελούμενη από μικρά κομματάκια κρέατος (είπαμε από χοιρινό μέχρι κοτόπουλο), είτε το αγοράσεις ψημένο σε σουβλατζίδικο (από κει βγαίνει η λέξη "σουβλατζίδικο), είτε ωμό και το ψήνεις σπίτι σου, στο τζάκι ή στην κουζίνα.
    3. Γύρος είναι αυτό το μεγάλο πράγμα που μοιάζει με ... σάκκο του μποξ, συνήθως είναι κρέας χοιρινό, αλλά τελευταία γίνεται και από κοτόπουλο.
    Σερβίρεται συνήθως σε σάντουιτς με πίτα, αλλά πάει και σε ψωμάκι ή σκέτο σε πιατέλα.
    4. Φυσικά, υπάρχουν και τα κεφτεδάκια, τα μπιφτέκια ή και τα λουκάνικα, που τουλάχιστον εδώ στην Αλεξανδρούπολη κάνουν τη ... διαφορά !
    5. Μιλάτε οι διάφοροι για μπουγάτσα γιατί δεν έχετε έρθει να φάτε μπουγάτσα (α, μπουγάτσα με τυρί, μπουγάτσα με κρέμα, μπουγάτσα με κιμά και όχι σαν κάποιους που όταν λένε μπουγάτσα εννοούν ένα ... υποκατάστατο του με κρέμα) στην Αλεξανδρούπολη και μετά τα λέμε !

    Τώρα όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται απαραίτητα με μπυρίτσα ή με τσιπουράκι για να βγει και η κουβέντα στη σωστή της βάση !

    Είπαμε, Poe, έχουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο !
    Με μεγάλη υπομονή και επιμονή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φαρο, λες αμα τον ταισουμε ολα αυτά να μας ακουει μετα;

    Να φάτε και απο τα Χανια μπουγάτσα Ιορδάνη και τα ξαναλέμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Poe: Λέω λέω ... χε χε

    Κοίτα, μου φαίνεται ότι πρέπει μάλλον να αρχίσουμε να στέλνουμε ο ένας στον άλλον ... ταπεράκια !!!
    Για να λυθούν οι απορίες ... Χε χε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παντως ενα δικιο για τους ΔΥ το εχει ο κοσμος.Μη μου πειτε τωρα πως οι ΔΥ πνιγονται στην αλληλεγγυη για τους ανεργους και τους υπαλληλους του ιδιωτικου των 700ε, ή η πλειοψηφια τους δεν ειναι γλυφτρονια των δυο μεγαλων κομματων.Να μη μιλησω και για το ανυπαρκτο αισθημα ευθυνης απεναντι στην κοινωνια και χαρακτηριστω φερεφωνο της Ξαφα.Εχοντας δουλεψει σαν συμβασιουχος για τρια χρονια , εχω μονο τα χειροτερα λογια να πω.Ο δε μικροαστισμος τους και η απαθεια τους δεν περιγραφονται,σε σημειο να θες να βγεις εξω απο τα ρουχα σου.Μονο για τους νοσοκομειακους γιατρους ,το νοσηλευτικο προσωπικο,τους σκουπιδιαριδες και για τους δασκαλους τρεφω καποιο σεβασμο ,για ολους τους υπολοιπους δεν μου καιγεται καρφι πλεον.Αν και θεωρω πως οι απειλες απολυσης ειναι μια επικοινωνιακη φουσκαρα ,δεν θα χυσω μαυρα δακρυα για αυτους αν αυτο συμβει.Και μη μου αρχισετε τα περι μπαλας που συμπαρασυρει τον ιδιωτικο γιατι ηδη τρωω διχρονο αγγουρι ανεργιας και το μελλον που μου ετοιμαζουνε ειναι τυπου Ουγγαριας.
    Οσο δεν παρατανε τον παρτακισμο τους και την κομματοσκυλιαση και δεν ενωνονται με την υπολοιπη εργατια,για μενα ειναι το ιδιο εχθροι με την οποιαδηποτε εξουσια.
    11888

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και κατι που ξεχασα.Κακως το ΚΚΕ χαιδευει τα αυτια τους.Οι περισσοτεροι απο αυτους θα διακατεχονται απο το αισθημα της υποχρεωσης απεναντι στα αφεντικα τους και παντα θα φιλανε το χερι που τους ταιζει.Μια φορα δουλος για παντα δουλος.
    11888

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμε, εμεις δεν τα κοιτάμε τα πράγματα μονοδιάστατα γιατί κάθε φαινόμενο έχει απο πίσω του κουβάδες διεργασιών και αιτιών.

    Οσον αφορά τους δημόσιους υπάλληλους, μπορεί να μην είναι και τα καμάρια της χώρας, όμως δεν μπορούνε να έρχονται αυτοί που είναι οι πρώτοι υπέυθυνοι για την κατάντια στο δημόσιο και να μας λένε τώρα πως δεν ειναι του γούστου τους.

    Και φυσικά η χρόνια αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα(γιατί δεν είναι σημερινό το φαινόμενο) δεν γίνεται για να μειωθεί η ανεργία, ούτε για να μειωθούν τα έξοδα του κράτους, οι υπεργολαβίες κοστιζουν πολύ περισσότερο άλλωστε. Όσον αφορά τις υπηρεσίες τώρα, εγω καμια βελτίωση δεν είδα για παράδειγμα στον ΟΤΕ απο όταν ιδιωτικοποιήθηκε.

    Η κυβέρνηση πασοκ και η κυβέρνηση νδ, οδήγησαν το δημόσιο σε αυτήν την παρακμή, επειδή ως άξιοι υπηρέτες της πλουτοκρατίας κάνουν χώρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ολους τους νευραλγικούς τομεις(μεταφορές, ενέργεια, επικοινωνίες κλπ). Ύστερα απο αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας παραγωγικής βάσης της χώρας, καταλαβαίνεις ότι αυτή μένει γυμνή, εκτός και αν νομίζουμε ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις υπάρχει έστω και μια περίπτωση να δει άσπρη μέρα ο ελληνικός λαός, που δεν υπάρχει.

    Αλήθεια επίσης είναι ότι όχι μόνο οι μισθοί θα πέσουν, αφού και η ανεργία θα αυξηθεί και θα κατέβει ο μέσος όρος, αλλά και οι συνθήκες εργασίας γενικά θα αλλάξουν μιας και το δημόσιο κράταγε κάποια στεγανά για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, το οποίο τώρα θα χαθεί. Επιπλέον, ως λαος, και αφού μιλάμε για αλλυλεγγύη, δεν θα έπρεπε να ζητάμε να κατέβει ο μισθός των άλλων που απλά ήταν αξιοππρεπής(όχι ότι δεν υπήρχαν και ακραία φαινόμενα), αλλά να ανέβει και ο δίκός μας. Και εν πάσει περιπτώση μήπως τα λεφτά που θα εξοικονομήσουν απο τους δημόσιους θα τα δώσουν στους ιδιωτικούς υπάλληλους, ή μήπως και αυτά, όπως και τα άλλα θα καταλήξουν στα γνωστά ταμεία(και δεν εννοώ τα ασφαλιστικά);

    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σκέψου και το άλλο, μια μεγάλη μερίδα μέχρι σήμερα του ελληνικού λαού, οι δημόσιοι υπάλληλοι δηλαδή, κινούσαν και την μικρομεσαία οικονομία της χώρας. Αγόραζαν ρούχα, πήγαιναν στις ταβέρνες, έβγαιναν για καφέ, επισκεπτόταν ενα προορισμό διακοπών, τώρα αυτά τα χρήματα που ανακυκλονώταν έστω και προσορινά στα χαμηλά και μεσαία λαικά στρώματα(μικρομαγαζάτορες κλπ) που θα πάνε; Μα φυσικά σε εκείνους που δεν ξέρουν πόσα έχουν, και σίγουρα απο αυτούς, όσα και να ξοδέψουν, δεν μπορούν να ζήσουν τα μικρομάγαζα.

    Τώρα αν θέλουμε να βρούμε κάτι να κατηγορήσουμε τους δημόσιους δεν θα δυσκολευτούμε, άλλωστε οι ΠΑΣΟΚΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξέρει πολύ καλά πως λειτουργεί το σάπιο σύστημα που έχει στήσει και ξέρει που να χτυπήσει έτσι ώστε να διαιρεί και να βασιλεύει. Ναι μεν ΄πολλοί την έχουν λερωμένη την φωλιά τους, και οι ταξιτζήδες, και οι δημόσιοι υπάλληλοι κλπκλπ, όμως σκέψου σε τι σύστημα λειτουργούσαν, και διέκρινε που αποσκοπούν τα νεα μέτρα, σίγουρα όχι να κάνουν τα πράγματα καλύτερα για τον λαο. Γιατί και ο οτετζης, και ο ταξιτζής και ο φορτηγατζής και ο δεητζής, ακόμα και αν είναι μικροκομπιναδόρος, πάλι λαός είναι και καλύτερα να καταλήγουν σε αυτόν τα λεφτά παρά στα ταμεια των τραπεζικών οίκων και τον εργολαβων και των εμπόρων όπλων.

    Τώρα βέβαια εμείς οι κομμουνιστές δεν επιθυμούμε διαιωνισμο του συστήματος αυτού, για να μην παρεξηγηθώ, θέλουμε εναν δυνατό και παραγωγικό δημόσιο τομέα. Όμως όταν με την διάλυση του δημοσίου μεθοδεύεται ενα πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις και στην κοινωνία γενικά, υπέρ των μονοπολίων, ε τότε ναι, θα τους πάμε κόντρα με όλες μας τις δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φάρο αυτό που λες δεν ειναι κακό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αλεξ το χειροτερο ειναι στην Λαρισσα που αμα δεν τους πεις τίποτα σου βάζουν μεσα στο σουβλάκι απο μόνοι τους μουστάρδα την οποια δεν θέλω ούτε να βλέπω. Ειχα παλια μείνει 3 μήνες εκει και την είχα πατήσει 2-3 φορές επειδή ξέχασα να τους πω να μην μου βάλουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ευχαριστω για τις απαντησεις ,αλλα το σκεπτικο μου δεν εγινε κατανοητο,ουτε υποστηριζω την μπουρζουαζια.

    "Γιατί και ο οτετζης, και ο ταξιτζής και ο φορτηγατζής και ο δεητζής, ακόμα και αν είναι μικροκομπιναδόρος, πάλι λαός είναι και καλύτερα να καταλήγουν σε αυτόν τα λεφτά παρά στα ταμεια των τραπεζικών οίκων και τον εργολαβων και των εμπόρων όπλων"

    Δε συμφωνω καθολου με το παραπανω.Μονο λαος(με την εννοια που φανταζομαι υπονοεις) δεν ειναι ο γλυφτης και ο κομπιναδορος που εκαναν και συνεχιζουν να κανουν την ζωουλα τους σε βαρος των φτωχων ανθρωπων.Αυτο δεν σημαινει ομως οτι θελω να τους στειλω στην πυρα επειδη ηταν πιστα σκυλια και αριστοι τιμητες της αστικης ιδεολογιας.Ο χρονος ομως τελειωνει και δεν εχουν κανει τιποτα για να αποδειξουν οτι επιδιωκουν την ανατροπη του καπιταλισμου.Το συστημα μπορει να ειναι σκατενιο αλλα και η ατομικη ευθυνη ,δεν παυει να ειναι ενα φορτιο που το κουβαλαει ο καθενας μας ξεχωριστα.
    11888

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αμα ειμαστε τόσο αυστηροί με τους συνανθρώπους μας, τοτε δεν πρόκειται ποτέ να βγει άκρη. Άλλωστε με την ιδια έννοια που είναι τσάτσος του συστήματος ο δημόσιος είναι και ο ιδιωτικός, και μάλλιστα πιο κακοπληρωμένος τσάτσος.

    Δεν κανουν οι δημοσιοι υπάλληλοι τη ζωούλα τους εις βάρος των φτωχών, εκτός και αν θεωρείς τα 1500-2000 ευρώ τον μήνα υπερμισθό, που πολλοί δεν παίρνουν ούτε τοσα.

    Τώρα ότι πρέπει να διαλέξουν πλευρά, και αυτοί και άλλοι πολοί, είναι αλήθεια ότι πρέπει να διαλέξουν, όμως όταν δεν έχουν διαλέξει τη σωστή πλευρά ούτε καν εκείνοι που ζούν κάτω απο το όριο της φτώχειας και θα έπρεπε να μισσούν το σύστημα, πως περιμένεις να την έχουν διαλέξει οι δημόσιοι υπαλληλοι που μέχρι πρόσφατα τα ψιλοέβγαζαν περα;

    Δυστυχώς ο δρόμος και το έργο μας είναι δύσκολο και θέλει πάνω απο ολα υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τα υπόλοιπα αύριο γιατι ειμαι κουρασμένος και είχαμε σήμερα πολυ δουλεια καληνύχτα φιλτατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. vidalius:
    Την καλημέρα μου σε όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές. Σε μια στιγμή, διαβάζοντας το άρθρο αγχώθηκα για το επίπεδο της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων. Μετά πάλι χαλάρωσα μόλις διάβασα ότι όλα αυτά συμβαίνουν στα Χανιά. Μη ξεχνάμε πως η Κρήτη είναι ο κατεξοχήν τόπος στον οποίο το ΠΑΣΟΚ χειροκροτείται ότι και να πράττει. Είναι ο τόπος που το ΠΑΣΟΚ αν πάρει κάτω από 60% σε εκλογές θεωρείται αποτυχία. Οπότε ας μη σκάμε ιδιαίτερα (κάνω πλάκα φυσικά). Βέβαια, εγώ είμαι κάπου από τη Βόρεια Ελλάδα που όπως καταλαβαίνετε οι Ψωμιάδηδες ζουν ανάμεσά μας, και όχι μόνο οι Ψωμιάδηδες.
    Και παρεπιπτώντως:
    Σουβλάκι λέμε το σουβλάκι, πίτα την πίτα, γύρο τον γύρο, καλαμάκι το καλαμάκι (μόνο που μ'αυτό ρουφάμε τους φραπέδες και δεν τα τρώμε).
    Επίσης να προσθέσω και κάτι ακόμα. Η μπουγάτσα είναι μέρος της παραδοσιακής κουζίνας της βόρειας Ελλάδας. Ονομάζεται έτσι το φύλλο και όχι όλο το πακέτο. Άρα, όταν ζητάς μπουγάτσα είναι σαν να ζητάς φύλλο χωρίς γέμιση. Γι'αυτό λοιπόν λέμε μπουγάτσα με τυρί, μπουγάτσα με κρέμα, μπουγάτσα με κυμά κλπ. Αυτή είναι η πραγματικότητα δεδομένου ότι η μπουγάτσα πέρασε τα τέμπη για να φτάσει τελικά και στην Αθήνα ως εξαγώμενο προϊόν της μακεδονίας. Αυτά! Ραντεβού όλοι στα συλλαλητήρια του Σαββάτου στη ΔΕΘ με το ΠΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ""Να φάτε και απο τα Χανια μπουγάτσα Ιορδάνη και τα ξαναλέμε:)""

    Κοντράρει στα ίσα ο,τι μπουγάτσα έχει φάει ο Manny στην σαλόνικα!

    (θυμάμαι την παραφιλολογία που έχετε εκεί ψηλά με τα τυριά και τα κασέρια και τις μπουγάτσες, αλλά ομολογουμένως δεν ενθυμόμουν ότι το έχετε πάει και ένα βήμα παραπέρα με τα σουβλάκια!)

    : ]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

    Βέβαια υπάρχει κάτι ασυναγώνιστο -μιλάμε πάντα για φαΐ- στην Σαλόνικα που όμοιο του δεν έχω βρει αλλού: Τα τσουρέκια του τερκενλή -αν το λέω σωστά (μιαμ μιαμ μιαμ)

    Επιφυλάσσομαι για την μπουγάτσα Αλεξ/πουλης που λέει ο Φάρος διότι δεν την έχω δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Για να σοβαρευτούμε λίγο τώρα. Καλά φάγαμε, ώρα για εμετό...

    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/blog-post_9477.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ωραια και γιατι δεν μας λεει ο Νικολαιδης τι πιστευει ο ίδιος;

    Νικολαιδηδες υπάρχουν πολλοί ΚΚΕ όμως ένα(που λεει ο λόγος:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Poe δε καταλαβαινω το σκεπτικο σου.Αυστηροτατοι πρεπει να ειμαστε με τους "συνανθρωπους"μας (τι ειδους συνανθρωπος ειναι αυτος που δεν δινει τσακιστη δεκαρα για τον διπλανο).Οταν γινεσαι τσιρακι της αστικης ταξης(αυτο ισχυει για ολους) και ασπαζεσαι την ιδεολογια της, σε ποιανου βαρος ζεις.Εγω δεν τους κατηγορω για τους μισθους αλλα για την απαθεια τους που δυο χρονια μετα την εφοδο του κεφαλαιου ,συνεχιζεται σα να μη συνεβει τιποτα.Που ηταν εξαφανισμενοι οι δημοσιοι που χαλουσαν τον κοσμο για ψυλλου πηδημα ,στις απεργιες του Ιουνη;Το ξερεις και το ξερουμε πως αν θελησουν με μια απεργεια διαρκειας μπορουν να γκρεμισουν το συστημα,αλλα ας ειναι καλα η αγια πασοκαρα και η δεξια μπουχεσοκρατια.Δε συνεχιζω αλλο γιατι εγινα κουραστικος.
    11888

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. καλά αν είναι δυνατόν να είσαι σε σουβλατζίδικο, να κάνεις πολιτική ανάλυση και οι άλλοι να κοιτάνε τις γκόμενες... τι ξεπεσμός... μήπως τους την κάνεις πολύ συχνά αυτή την ανάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δεν κατάλαβα γιατί ειναι πρόβλημα το σουβλατζήδικο; Υπάρχει προκαθορισμένος χώρος για να γίνονται πολιτικές συζητήσεις;

    Όπως και να εχει το ζήτημα ειναι οτι όση σημασια εδωσαν αυτοί στην ανάλυση μου, αλλη τόση εδωσαν οι γκομενες σε αυτούς.
    Όταν σταματήσουν λοιπόν αυτοί να μπανίζουν γκόμενες επι ματαίω, τότε θα σταματήσω και εγω τις πολιτικές συζητήσεις επι ματαίω.

    Μέχρι τότε, ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μια παρεμβασούλα στα όσα λέει ο φίλος Ανώνυμος 11888 (τελικά του ... ΟΤΕ είσαι; χε χε):

    Κοίτα, ένα δίκιο το έχεις !
    Φυσικά και η ατομική ευθύνη του καθένα πρέπει να αναλαμβάνεται, αλλά και να αποδίδεται !
    Δεν θα χαϊδέψουμε αφτιά !

    Απλά, με την απόδοση ατομικών ευθυνών, κοιτάμε το ... δέντρο (ή έστω μερικά ... δέντρα) και δεν κοιτάμε το ΔΑΣΟΣ !
    Που είναι η πολιτική των αστικών κομμάτων ΚΑΙ στο δημόσιο τομέα ΚΑΙ στον ιδιωτικό - μη μου πεις ότι στον ιδιωτικο τομέα δεν υπάρχουν χίλια τρωτά, έ ;
    Και μην μου πει κάποιος ότι υπάρχουν άνθρωποι που ναι μεν φίλησαν κατουρημένες ποδιές για να μπουν στο Δημόσιο, αλλά το ίδιο έχει γίνει και στον ιδιωτικό τομέα !
    Εκεί να δει κανείς τι έχουν ... φιλήσει κάποιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...