21 Σεπ 2011

Oταν οι Αμερικανοί μιλούν για ..χούντες!



''Η πολιτική αστάθεια και η εξέγερση έχουν απλωθει κατά μήκος των ακτων της Μεσογειακης Βόρειας Αφρικής και μέχρι τη Συρία, αλλά γιατί να σταματήσουν εκεί; Γιατί να μην επεκταθουν και προς την Ελλάδα, για παράδειγμα'', (αναρωτιεται ο συντακτης του αρθρου της Wall Street Journal).

To αρθρο συνεχιζει:  

''Αξίζει να θυμηθούμε ότι Ελληνες στρατηγοί οργάνωσαν ένα πραξικόπημα το 1967 και στη συνέχεια κυβερνησαν στη χώρα ως χούντα . Η δημοκρατία δεν αποκαταστάθηκε μέχρι το 1975. Αυτό δεν συνεβει πολύ καιρό πριν.

Ο ελληνικος στρατος εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική δύναμη στη χώρα. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις της, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- 3,2%, ενω ο μέσος όρος στην ΕΕ ειναι 1,6%, -σύμφωνα με τα στοιχεια του Stockholm International Peace Research Institute (Διεθνους Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης στη Στοκχόλμη). 

Η ημέρα που η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα- σταματωντας άλλη μια τεράστια εισροη κεφαλαιων από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πλησιάζει μέρα με τη μέρα. Όταν οι γραφειοκράτες δεν θα πληρώνονται, βαζουν κάτω τα εργαλεία τους και πάνε σε απεργία. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα χρήματα σταματήσουν να ρεουν στο στρατο;.....

Τον Ιούνιο μια έκθεση από την CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν δυνατό να συμβει στην Ελλάδα. Αυτη δημοσιευτηκε στο blog Business Insider, για παράδειγμα.



Κάθε επιπρόσθετο κομμάτι της αναφοράς από την Αθήνα δείχνει πόσο ακυβέρνητη ειναι η χώρα. Οι φοροεισπράκτορες αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά λενε ψέματα σχετικά με τα εισοδήματά τους όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθον για να ελαχιστοποιησουν το φόρο που θα καταλήξουν να πληρώσουν. 
Μια απελπισμένη κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τους φόρους μέσω των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας του κοσμου, αλλά τα συνδικάτα ηλεκτρικής ενέργειας λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συλλογές φορων.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περικόψει ακόμα και το εργατικό δυναμικό της. Σύμφωνα με ένα άρθρο της Εφημερίδας Wall Street Journal, η Ελλάδα, η οποία συμφώνησε να απολύσει 80.000 εργαζομένους του δημόσιου τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το περασμενο Μάρτιο, επίσης έτυχε να προσλάβει 25.000 εργάτες τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπάρχουν άφθονοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τηρησει τις απαραίτητες υποσχέσεις για να πάρει τα χρήματα από την τρόικα για να τα καταφερει τους επόμενους μήνες. Οι προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μπορεί κάλλιστα να είναι έντιμες. Αλλά δεν έχουν καταφέρει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή επιβάλλοντας ακόμη περισσότερη λιτότητα σε μια συρρικνωμενη οικονομία, ακριβως ενισχύει το φαύλο κύκλο. Περισσότερα χρήματα απλα αναβάλλουν τωρα την πτωχευση.

Η μόνη επιτυχημενη εναλλακτική λύση θα ήταν η Γερμανία να αναλάβει τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα, με τη μορφή ενός ομολόγου της ευρωζώνης και ενος ενιαίου φορολογικού συστήματος για το ενιαίο νόμισμα. Το πρόβλημα εδώ είναι η επιβολή. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ήδη ειναι εκνευρισμενοι να εκλαμβανονται ως κοροιδα απο αυτό που θεωρουν ως μια απερισκεπτη περιφερεια.

Θα ηταν πρόθυμοι να δωσουν ακομη περισσότερα χρήματα σε μια οικονομία στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και την οποία δεν εμπιστεύονται; Επειδή ένα ομολόγο ευρωζώνης μεσα στην τρέχουσα δομή του ευρώ με την υπάρχουσα σύνθεσή των μελων της, σημαίνει πανω κατω μόνιμες μεταβιβασεις από τον πυρήνα προς την περιφέρεια.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να πτωχευσει και να παραμένει στη ζώνη του ευρώ; Μερικοί σχολιαστές υποστηριζουν οτι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, αν και, για άλλη μια φορά, χωρίς ομολογα ευρωζώνης η Ελλάδα όχι μόνο θα αποκλειστει από τις αγορές, αλλά θα πρέπει να "αποπληθωρισει" το δρόμο της προς την ανταγωνιστικότητα πολύ γρήγορα και στη συνέχεια να συνεχίσουν να ειναι υποχρεωμένοι να ζουν με επαχθείς περιορισμούς που επιβάλλονται από μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη προς τη γερμανική οικονομία. Και η λιτότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο χάος στους ελληνικους δρόμους και να δώσουν στο στρατο ακόμα περισσότερο κίνητρο για να παρέμβει. Ειδικά αν η δική τους θέση διαβρωνοταν.

Είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα; Ίσως όχι. Αλλά είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αν συνεβαινε αυτό, πόσο ευτυχής θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να έχει μια στρατιωτική δικτατορία, στην ομαδα της'';

11 σχόλια:

  1. Ενα αρκετα προκλητικο αρθρο, σε πολλα σημεια. Eνα παραδειγμα:

    "Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά λενε ψέματα σχετικά με τα εισοδήματά τους όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθον για να ελαχιστοποιησουν το φόρο που θα καταλήξουν να πληρώσουν".
    Εξισωνει τις εταιρειες με τα...νοικοκυρια(!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό μάλλον δεν είναι σενάριο αλλά απλή επανάληψη του γνωστού "Καραμανλής ή τανκς"- "ΠΑΣΟΚ ή Μακρόνησος". Μια τέτοια περίπτωση θα έπερεπε να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, γιατί απλά για τα μάτια του κόσμου δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια χώρα στην ΕΕ (ως γνωστόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ, σταμάτησαν επί χούντας για αυτό το λόγο). Αυτό πόσο περισσότερο που ακόμα η αστική τάξη μπορεί να ελέγξει σχετικά άνετα την κατάσταση με πιο σικ μέσα. ίσως να είναι μια σκέψη για το μέλλον αν το πράγμα δεν ελέγχεται με μια πιθανή έξοδο από την ΕΕ και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

    Δεν ξέρω πάντως αν το είδατε αλλά κάπου είδα ότι ιδρύεται πιθανόν και κόμμα αποστράτων!! Σε όλα αυτά λογαριάστε και τις δηλώσεις του γνωστού αστικού λαγού, Καρατζαφέρη για το κίνδυνο εμφυλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Elva είπε...

    Ενα αρκετα προκλητικο αρθρο, σε πολλα σημεια. Eνα παραδειγμα: ...

    Ναι Elva , έχεις δίκιο.

    Με την ίδια λογική μπορώ και γω να πω ότι, η κυβέρνηση ακυβερνησίας του ΓΑΠ για να εκτονώσει την οικονομικοκοινωνική κατάσταση, πετάει την μπάλλα (μάλλον τη βόμβα) στην εξέδρα, ξεκινώντας ένα πόλεμο με την Τουρκία με αφορμή και πρόσχημα την ΑΟΖ της Κύπρου, τώρα που κάναμε καλή κολεγιά με το Ισραήλ.

    Δεν είναι πιο λογικό σενάριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να με συγχωρούν οι αναγνώστες μας, αλλά εμένα αυτό το άρθρο "μυρίζει" ... Πάγκαλο !

    Σιγά μην το γράψαν μόνοι τους ...

    Για να εκφοβίζουν τον κόσμο (δεν αποκλείεται να μας μοστράρουν ακόμα κι αυτό που λέει χαριτολογώντας ο spiral architect), όσο δεν βλέπουν τον κόσμο τελείως φοβισμένο και δεχτικό στις βάρβαρες πολιτικές τους, ίσως δούμε και αλλού τέτοια δημοσιεύματα - ξέρουν άλλωστε, ότι πολύς κόσμος θα "τσιμπήσει" και θα τα κυκλοφορήσει ...
    (δεν υπονομώ επ ουδενί ότι γίνεται εδώ κάτι τέτοιο)

    Ας κρατάμε μια πισινή για τέτοια δημοσιεύματα.
    Αυτό προσπαθώ να πω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό θα ήταν τέτοια άρθρα να μην τα βλέπουμε σαν προσπάθεια τρομοκρατίας μια και δεν απευθήνονται στο ελληνικό κοινό, όχι πως δευτερευόντος δεν λειτουργούν και σαν τέτοια. Γενικά θεωρούν πολύ πιθανή μία ξενική εξέγερση στην Ελλάδα και προφανώς εξετάζουν τις εναλλακτικές σε περίπτωση που το αστικό πολιτικό σύστημα δεν θα μπορεί πλέον να χειραγωγήσει τον κόσμο. Από ότι φαίνεται μία δικτατορία εξετάζεται πλέον στα σοβαρά από τους "συμμάχους" μας, σαν μία "θεμιτή" εναλλακτική λύση. Το νου μας, να μην μας ξαναπιάσουν στον ύπνο όπως το '67!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Giorgobookhunter

    Σιγουρα εχει την ιδια μυρωδια οπως το γνωστο "Καραμανλής ή τανκς"- κλπ τετοιου τυπου διλημματικα σλογκανς, που η αστικη ταξη επιτηδες πλασαρει και ας ελπισουμε οτι ειναι αυτο που δειχνει να ειναι, ενα τρομολαγνικο σεναριο και μονο!
    Δεν είδα αυτο που λες για...κόμμα αποστράτων, αλλα σε ...δυσκολους καιρους και στη προσπαθεια αποπροσανατολισμου, ολα τα..σεναρια παιζουν! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. spiral architect

    Και το δικο σου..."σεναριο",θα τους βολευε!

    Ειτε ετσι, ειτε αλλιως κατι ...εφευρισκουν παντα, ωστε να τρομοκρατουν το κοσμο. Το θεμα ειναι κατα ποσο το αντιλαμβανεται ο κοσμος και κατα ποσο προσπαθει να αποτρεψει τετοιες πολιτικες ...
    Και εμεις εχουμε χρεος να τα αποκαλυπτουμε,
    σωστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε μου faro

    Δε νομιζω οτι χρειαζεται να ....ζητας συγγνωμη απο τους αναγνωστες! Γιατι;
    Δεν θα πρεπει αραγε να αναρτωνται τετοια αρθρα ξενου, ή και ντοπιου τυπου, που δειχνουν το που αποσκοπουν με τη προπαγανδα τους; Το αρθρο φυσικα και "μυρίζει" τρομοσεναριο και ακριβως γι αυτο το λογο το αναρτησα!
    Ας μην υποτιμουμε τοσο τους Αμερικανους, αφου απο εκει "παιρνουν γραμμη" οι ηγεσιες της χωρας, οποτε ποιος ξερει, faro, ποιος επηρεασε ποιον να το γραψει....
    Oσο για το οτι και το ....σεναριο του @spiral architect θα μπορουσε να γινει πραγματικοτητα, κανεις δεν αμφιβαλλει, oσο τραβηγμενο και να ειναι, προκειμενου να κρατησουν το κοσμο στο σπιτι του και μακρια απο διαδηλωσεις!
    Εγω, παντως, θεωρω οτι θα πρεπει να μην αποφευγουμε τιποτα απο αυτα, αλλα αντιθετα, να να ξεμπροστιαζονται και οσοι τα εμπνεουν, αλλα και οσοι εχουν συμφερον απο το ολο....σεναριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤRASH

    Συμφωνω στο οτι θα πρεπει να τα εχουμε υπ οψιν, αλλα φυσικα να τα βλεπουμε με μια κριτικη ματια και να αναρρωτιομαστε επισης για το σκοπο υπαρξης τους, ωστε να μη μας προλαβουν αυτοι στον υπνο, οπως λες κι εσυ, αλλα να ξερει πρωτα ο κοσμος τι εναλλακτικες λυσεις σκεφτονται για τη περιπτωση που δεν μπορεσουν να χειραγωγησουν τον κοσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας παρακαλώ διαβάστε το παρακάτω

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24295&Itemid=139

    και θα καταλάβετε καλύτερα τι προσπαθώ να πω.
    Που το πάνε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...