19 Σεπ 2011

Πώς φεύγουν από το...μαντρί;





Tο τελευταιο διαστημα, περα απ οσα διαβαζουμε και ακουμε καθημερινα, για ...απανωτους φορους και χαρατσια που δεν τελειωνουν ποτέ, εχουμε καθε λογο, οχι, μονο να αγανακτουμε, (πια), αλλα να ...εκνευριζομαστε φοβερα και με το γεγονος οτι γινομαστε μερα με τη μερα ακριβως αυτο που που μας θελουν να γινουμε....

Τι εννοω;

"Προβλεψιμοι", "κακομοιρηδες", "υπερβολικα προσεκτικοι", (βλεπε politically correct), επειδη δεν θελουμε να πεσουμε σε...χαμηλο επιπεδο και να ...τσακωθουμε με τον αλλο, να βριστουμε σε τελικη αναλυση, οπως γινοταν παλια, οταν ειχαμε ακομα ...ψυχη και ετσι φτασαμε απο την υπερβολικη ...''προσοχη'' να προτιμουμε το ρολο των....προβατων!

Πως ειπατε, ηταν υπερβολικο αυτο το τελευταιο;

1. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, που ενω η τροικα, μεσω του Μεσοπροθεσμου, πιεζει για νέα μέτρα λιτοτητος και δεσμευσεις 4 δισ. ευρώ, δεχομαστε ταυτοχρονα  απειλες του στυλ οτι «αν δεν εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, οι εταιροι θα επιβάλουν μέτρα εκβιαστικά» ;

2. Δεν ειναι υπερβολικο ομως το να εχουμε πρωθυπουργο που αφηνει αλλους να ...βγαζουν το φιδι απο τη τρυπα;

3. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, το να πρεπει να βλεπουμε και παλι προκλητικα εξωφυλλα απο το ιδιο περιοδικο, Focus, που ολοι θυμομαστε νομιζω, να απεικονίζει τον Παρθενώνα ...βυθισμένο σχεδόν μέχρι το αέτωμα σε μία θάλασσα, ενω προεξέχει το κεφάλι αγάλματος με ενα χαρτονόμισμα ευρώ πανω του;

4. Δεν ειναι υπερβολικο, ομως, οτι μετα απο ολα αυτα, σε κανενα μηνα και κατι θα γινουν και παλι ...παρελασεις, (!) θα εκφωνηθουν σε σχολεια λογοι..πατριωτικοι (!) και ποιος ο λογος, αραγε, oταν αυτο που λεγαμε καποτε ...''πατριδα'', δυστυχως δεν υπαρχει;
(συνεχιζεται)

Δε ξερω, αλλα τι αλλο να πει κανεις για καποιους που ενω βλεπουν που ακριβως πηγαινουν πια τα πραγματα, στην Ελλαδα, δεν φαινεται να ενοχλουνται, παρα φωναζουν, μονο οταν  θιχτουν οι ιδιοι, σε προσωπικο επιπεδο και αυτο φυσικα δεν το λεω μονο εγω, αλλα και πολλοι αλλοι στη μπλογκοσφαιρα, η οποια εκτος μερικων εξαιρεσεων, οσων ακομη ασχολουνται με πολιτικα θεματα, εχει καταντησει κατι σαν...περιοδικο ποικιλης υλης, οπου πολλοι διαβαζουν, αλλα ειναι ζητημα αν υπαρχει καμμια λογικη αντιστοιχια, πια, μεταξυ αναγνωστων και σχολιων, οπως συνεβαινε, πριν.

Μου αρεσει που ανησυχουσαμε και για την ...ανωνυμια, οταν μονοι μας "βγαζουμε τα ματια μας", με την αδιαφορια μας και την απαθεια μας για οσα συμβαινουν και οχι μονο για τα blogs, βεβαια, αλλα μιλαω γενικοτερα.

Τι φταιει που κοπηκαν ετσι τα ..φτερα μας, λιγο πολυ το ξερουμε, αλλα μηπως ειναι και το οτι δεν αντεχουμε να μας θυμιζουν καποιοι με τα κειμενα τους, το …χρεος μας, οχι το οικονομικο, (ετσι κι αλλιως αυτο φροντιζουν να μας το θυμιζουν ...καθημερινα, πια, η κυβερνηση και οι εταιροι τους!)
Για το αλλο λεω, το ηθικο χρεος, αυτο που ολοι ξερουμε, αλλα προτιμουμε συχνα να γυριζουμε ....πλευρο, γιατι ειναι πιο...''ευκολα'' να ζεις ετσι! (;)

Απο ποτε, ομως, εγινε η αναζητηση της ...ευκολιας, καθημερινοτητα στην Ελλαδα; Απ οσο εγω θυμαμαι, τουλαχιστον στην Ελλαδα τα πραγματα δεν ηταν ποτέ..''ευκολα'' για τον περισσοτερο εργαζομενο κοσμο, που εκτος λιγων εξαιρεσεων, λογω προνομιων, δεν ενιωσε αυτο που ενιωθε, τουλαχιστον μεχρι τωρα, ο μεσος εργαζομενος, στο εξωτερικο, που και καλυτερο κρατος προνοιας, αλλα και καλυτερη ποιοτητα ζωης ειχε και σε πολλες περιπτωσεις ακομα εχει!


Γιατι λοιπον, εμεις, ...ξεπουλιομαστε τοσο φθηνα, οταν η ζωη μας στην Ελλαδα και πριν ακομα τα μετρα αυτα,  ηταν "η μερα με τη ...νυχτα", σε συγκριση με αλλων εργαζομενων στο εξωτερικο;

Ποτε ηταν δηλαδη η ..μητροτητα κατι που δεν ενοχλουσε τα αφεντικα σας, (εκτος βεβαια αν μιλαμε για το δημοσιο), ποτε ηταν το να ζητησει κανεις αδεια, ευκολο, ακομα και στο δημοσιο; Ποτε σταματησε ο κοσμος να ανησυχει στην Ελλαδα για το αν του ...''κολλουσαν τα ενσημα'', ποτε ηταν σιγουρος οτι δεν θα προσπαθουσαν να του ...καθυστερησουν το μισθο, να του "φανε" το ρεπο, το επιδομα, το ενα και το αλλο; Παντα με τη ψυχη στο στομα ηταν στη χωρα αυτη οι περισσοτεροι εργαζομενοι....
Ποτε δηλαδη αλλαξε αυτο και εγινε η χωρα μας...Βορεια Ευρωπη(!)  κι εγω δεν το καταλαβα;

Συζητωντας τις αλλες με τον φιλο  @αντιλογο, τη παθητικη μας σταση ως πολιτες της χωρας, αλλα συχνα και ως bloggers, μου ειπε οτι πιστευει «ότι νιώθουμε ανήμποροι σαν να είμαστε σε τέλμα. Η «αντίδραση» μας σε ότι ακούμε ή διαβάζουμε είναι ένα share ή ένα like στο facebook, ή το twitter. Δεν συζητάμε πέρα από το τετριμμένο «είναι όλοι ίδιοι» ή «τα πράγματα είναι χάλια», δεν ανταλλάσουμε απόψεις και δεν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία συνειδητοποίησης πως έχουμε ρόλο στο τι γίνεται και τι θα γίνει. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως γινόμαστε πρόβατα, (ειπε), πάντως έτσι από το μαντρί δεν πρόκειται να φύγουμε.... »



21 σχόλια:

  1. Συμπληρωματικα να πω επισης οτι

    Χθες στις ειδησεις της κρατικης Σουηδικης τηλεορασης ειχαν ρεπορταζ για κάποια Eλληνικα νοσοκομεια που δεν εχουν πια φαρμακα ουτε για τους..καρκινοπαθεις
    Video (Σουηδικα) http://www.nytt24.se/a/grekiska-sjukhus-utan-cancermedicin

    ενω γραφει σημερα και η εφημεριδα DN http://www.dn.se/ekonomi/medicinstopp-till-grekiska-sjukhus , οτι σε πολλα δημοσια νοσοκομεια που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους εδώ και χρόνια, θα σταματήσουν τώρα οι αποστολές φαρμακων, οπως λέει ο αντιπροσωπος της ελβετικής εταιρείας Roche CEO, Severin Schwan.

    - Έρχεται ένα σημείο όπου δεν βγαινει πια να γινονται δουλειες, λέει ο Schwan.

    Βλέπει ανάλογα προειδοποιητικα σημαδια και σε άλλες χωρες οπου πλήττονται από οικονομικη κρίση, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα είναι προσχεδιασμένα !
    Και μάλιστα τέλεια !

    Εδώ και πολλά χρόνια ...

    Είπαμε, από τη μέρα που "έπεσε" ο Σοσιαλισμός ...

    Η Βαρβαρότητα κυβερνάει μόνη της ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλε μου faro

    ''Η Βαρβαρότητα κυβερνάει μόνη της'', ή με τη.. βοηθεια oσων ψηφιζαν χρονια αυτες τις κυβερνησεις που μας εφτασαν στη σημερινη ελεεινη θεση;

    ''Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρει'', που λενε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "οπου πολλοι διαβαζουν, αλλα ειναι ζητημα αν υπαρχει καμμια λογικη αντιστοιχια, πια, μεταξυ αναγνωστων και σχολιων, οπως συνεβαινε, πριν. "

    Εδω τι εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Poe

    Εννοω οτι βλεποντας τις στατιστικες στα blogs φαινεται καθαρα ποσοι διαβαζουν και ποσοι αφηνουν σχολια. Παλιοτερα ο κοσμος δεν διαβαζε μονο, αλλα αφηνε και αντιστοιχα σχολια. Το τελευταιο διαστημα ειναι κανονας πια οτι πολλοι διαβαζουν, αλλα πολυ λιγοι, πια, αφηνουν σχολια!
    Μη μου πεις οτι δεν το ηξερες, ή οτι δεν το εχεις παρατηρησει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασικα πριν 1-2 χρονια ηταν τα blogs πιο της μοδας, και η κουτσή Μαρία είχε.

    Φταιει και αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουράστηκε ο κόσμος ...

    Και αυτοί που διαβάζουν ... και αυτοί που σχολιάζουν ... και άλλοι !

    Αυτή είναι η αλήθεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπα ειναι θεμα μοδας, οσο παει ο κοσμος πολιτικοποιείται ολο και περισσοτερο, εστω και με τον χειροτερο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή η κριτική,καμιά λύση,πώς θα γίνει να πληρώσουν αυτοί που τα κάνανε τα εγκλήματα,που φτάσαν εδώ τα πράγματα κ όχι ο λαός;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η λυση ειναι το εργατικο κινημα,αλλη λυση δεν υπάρχει οσο και αν το θέλουμε. Οσο εχουν το πανω χερι, η δουλεια τους θα ειναι ναμας φορτωνουν τα βάρη τους, μέχρι να κάνουμε και εμεις το χρεος μας και να τους στειλουμε στο διαολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασικά έχω μία ερώτηση ουσίας(ίσως λίγο άσχετη):Στις χώρες τους τρίτου κόσμου που τους πατάνε ακόμα περισσότερο γιατί δεν έχουμε επαναστάσεις κ ξεσηκωμούς;;;

    O από πάνω είμαι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ''O από πάνω'',

    Δεν εχεις βαλει ενα ονοματακι ομως...και εχουμε πει οτι χρειαζεται ενα nick για να συνεχισεις να γραφεις.
    Οσο για τις ''χωρες του τριτου κοσμου'' που γραφεις, ο ορος ''τριτος κοσμος'' ειναι παλιος και αμφισβητησιμος, ακριβως επειδη δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός 'αντικειμενικός' ορισμός των εννοιών 'χώρα του Τρίτου Κόσμου' ή 'Τρίτος Κόσμος', οποτε εσυ συγκεκριμενα, σε ποιες αναφερεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όποια θες πιάσει,Νιγηρία ας πούμε που έχει μεταλλεύματα κ πετρέλαιο....

    Βασικά ρε σεις πως μπορώ να φτιάξω προφίλ για να γράφω κ εδώ με κάποιο νικ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δωσε ομως ενα nick, μεχρι τοτε γιατι εισαι εναντια στους κανονες μας, αν συνεχισεις να γραφεις ανωνυμα.Εκπιζω να καταλαβαινεις οτι δεν θα σου απαντησω την επομενη φορα, αν δεν δω ενα ονομα.

    Οπως διαβαζω απο τη wikipedia για τη Νιγηρια, η χωρα μαστιζεται απο εμφυλιους και αυτο μαζι με το χαμηλο μορφωτικο επιπεδο και τη διαφθορα των κυβερνωντων ισχυει και για πολλες αλλες χωρες της Αφρικης με παρομοιες συνθηκες. Υπηρχαν προβληματα απ ο τι διαβαζω στις βουλευτικές εκλογές περισυ τον Απριλιο, οι οποιες αναβλήθηκαν μια φορα και τελικα εγιναν στις 9 Απριλίου, ομως μία ημέρα πριν την ψηφοφορία, εκδηλώθηκαν επιθέσεις με βόμβες, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άτομα! Ο πανικος που σπειρεται συχνα δεν αφηνει και πολλα περιθωρια για εξεγερσεις.
    Σε 15 επαρχίες γερουσιαστών και σε 48 ομοσπονδιακές περιφέρειες, οι εκλογές αναβλήθηκαν ξανά για τις 26 Απριλίου εξαιτίας λογιστικών προβλημάτων.

    Επισης τον Νοέμβριο του 2008, ξανα απο την ιδια πηγη διαβαζω οτι έπειτα από τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών, ξέσπασαν διήμερες ταραχές στην πόλη Τζος, ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, με περισσότερους από 400 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 7.000 εκτοπισμένους. Αιτία ήταν η διαμάχη για το νικητή των εκλογών. Επρόκειτο για τις χειρότερες θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις στη χώρα έπειτα από 4 χρόνια. Το 2004 είχαν βρει το θάνατο γύρω στους 700 ανθρώπους σε παρόμοια επεισόδια. Οι ταραχές του 2008 έλαβαν τέλος με την επέμβαση του στρατού, στα τέλη Νοεμβρίου του 2008.
    Ισως αυτα να δινουν μια εικονα του γιατι δεν ειναι παντα ευκολες, αλλα οχι και παντα αδυνατον να συμβουν, οι εξεγερσεις.

    Στο Βlogger, Google Account μπορεις να φτιαξεις ενα προφιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανωνυμε, βαζε εστω και απλα ενα nickname στο τελος του σχολίου σου, για λειτουργικους λογους το θελουμε, γιατι αμα γραφουν ολοι ως ανωνυμοι δεν ξέρουμε ποιος εχει γραψει τι και εχουν δημιουργηθει παρεξηγησεις κατα το παρελθον, ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Poe

    Eβαλε τελικα, το ''The wave'', που γραφει πιο πανω, αλλα θα επρεπε να το ειχε βαλει απο την αρχη της κουβεντας του, οπως του εγραψα κι εγω προηγουμενως, αν το διαβασες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έφτιαξα λογιαριασμό κ στο φόρου,θα ήθελε κ εδώ να εμφανίζεται το ίδιο νικ αλλά δεν ξέρω αν γίνεται,οπότε θα το γράφω.

    ''The wave''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Wave, εχει επιλογή να δώσεις nickname και email νομιζω

    Και μετα στο εμφανίζει πάνω, όπως και σε εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα συμφωνησω με την άποψη του faros ότι ο κόσμος εχει κουραστεί ή μάλλον απογοητευθεί τόσο πολύ πια , που δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει ή να σχολιάσει....ή ακόμα ακόμα, δεν θεωρει αυτόν τον τρόπο , τροπο διεξόδου ή ( λιγο τραβηγμενο ίσως )τρόπο αντίστασης ...;;;
    Απ' τη μια κακό γιατι παύει να σκέφτεταικαινα ενημερώνεται και ετσι γίνεται εσωστρεφής ( μακάρι να μην είναι έτσι) απο την άλλη όμως ίσως αυτό ειναι αφορμή να ξεφύγει ο κόσμος από την αντίσταση του πληκτρολόγιου ..... ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δυο είναι. Μακάρι να είναι το δεύτερο και να στραφεί στην αντίσταση του πεζοδρομίου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...