23 Σεπ 2011

Οι κερδοσκόποι του πολέμου!


Στο Ισραήλ, κερδίζουν οι εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών εκατομμύρια δολάρια επειδη το λιμάνι της Γάζας είναι αποκλεισμένο. Στη Γάζα, οι "βαρωνοι των τουνελ" γινονται ακόμη πλουσιότεροι απο το λαθρεμπόριο από την Αίγυπτο. Στο Μεξικό, βγαζουν οι εταιριες σωματοφυλακων χρυσαφι με το ...σουγια και στη Σομαλία κερδιζουν ηγέτες φατριών και αδίστακτοι επιχειρηματίες εκατομμυρια απο το προγράμμα βοήθειας του ΟΗΕ.

Αν γινει ειρήνη, ωστόσο, θα μπορούσε να σημάνει το χασιμο δισεκατομμυριων για πολλους.


ΙΣΡΑΗΛ και ΓΑΖΑ  
Η ανταποκριτής της εκπομπης  Korrespondenterna, Lena Scherman, ταξίδεψε με το φωτογράφο Tomas Hallstan, στo ισραηλινo λιμάνι του Ashdod. Εκει ερχονται ολα τα εμπορεύματα για τη Γάζα επειδή το Ισραήλ για λογους ασφαλειας εχει κλεισει τα συνορα της Γαζας. Αλλά η τιμή για τον αποκλεισμο είναι υψηλή- και αυτό πρεπει να το πληρωσουν οι κατοικοι της Γάζας και τα Ηνωμένα Εθνη.....


O oδηγος Youssef Ashraf  (Φωτο: SVT)
Εκατομμύρια δολάρια που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν κάθε χρόνο για τη μεταφορά και τη μεταφόρτωση. Τα χρήματα καταλήγουν στις τσέπες των Ισραηλινών ναυτιλιακων πρακτορων. Συναντα επισης τον Παλαιστινιο, Youssef Ashraf, οδηγό φορτηγου, που μεταφερει φορτίο μέσω του Ισραήλ και των Ισραηλινών πρακτορων και ο οποίος προτιμα να μη μιλά για τις καλές δουλειές που κανει. Κάθε αποστολή κοστίζει περίπου 10.000 SEK, (κορωνες) επιπλέον, για τη μεταφορά και μεταφόρτωση στο Ισραήλ

Στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, υπάρχουν και εκει άλλοι κερδοσκόποι. Με την ευλογία της Χαμάς έχουν περίπου 1000 τούνελς σκαφτει κάτω από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ιδιοκτήτες των τουνελς, οι λεγόμενοι "βαρόνοι των τουνελς" πλουτιζουν απο προϊόντα λαθρεμπορίου, αλλα και απο την ηγεσια της Χαμάς φροντίζουν, επισης, να πάρουν το μερίδιό τους από τα έσοδα.

H σηραγγα στα συνορα με την Αιγυπτο, (Φωτο: SVT)

Μόνο η ανεπίσημη φορολόγηση των λογαριασμών των καυσίμων αντιστοιχει στο 1/3 του προϋπολογισμού της Γάζας λέει ο υπουργός Οικονομικών της Χαμας, Alladin Rafathi, στη Lena Scherman. 
Και στη συνέχεια προσθέτει: Τώρα θα απασχολουμε 500 τελωνειακούς υπαλλήλους για να πάρουμε τον έλεγχο του συνόλου των εισαγωγών από τα παράνομες σήραγγες.
Συναντουμε ενα "βαρωνο των τουνελ", που δείχνει στη Lena και τον Thomas το προσφατα αγορασμενο αυτοκίνητό του – απο την Λιβύη που το οδηγησε στη Γάζα μέσα από σηραγγα!



ΜΕΞΙΚΟ
Μεξικο. Το συνεργειο της εκπομπης βρισκεται σε ενα πολυ καλα προστατευμενο σπιτι ενος επιχειρηματια. Ψηλοι τοιχοι, τανκς, και ατσαλινες πορτες προστατευουν απο εκβιαστες και απαγωγεις.  (Φωτο: SVT)
Χιλιάδες σωματοφύλακες σκοτώνονται κάθε χρόνο στο Μεξικό, που οι επιχειρήσεις σωματοφυλακων κανουν χρυσες δουλειες. Έχουν τα τελευταία δέκα χρόνια τετραπλασιαστεί σε αριθμό, από τις περίπου 1000 επιχειρήσεις εχουν γινει τωρα πάνω από 4000.
Ο ανταποκριτής της SVT, στην Λατινικη Αμερικη, Βοsse Lindwall, (φωτο), ακολουθει ένα σωματοφύλακα κατά τη διάρκεια μιας βαρδιας του και συναντιεται με εκπροσώπους του κλαδου, που μιλουν για μια προσοδοφόρα, αλλά πολύ επικίνδυνη επιχείρηση. Περίπου 6.000 σωματοφύλακες χανουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στο Μεξικό.


ΣΟΜΑΛΙΑ 

Ο Claes JB Löfgren και ο φωτογράφος Μarco Nilsson, ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Mogadishu για να ερευνησουν γιατί τόσο μεγάλο μέρος της βοηθειας που στελνεται, χάνεται στο χάος της Σομαλίας.


Ο Claes JB Löfgren σε ενα στρατοπεδο προσφυγων στο Μogadishu. (Φωτο:SVT)

Βρηκαν ότι στη μέση του χάους υπαρχει μια πολύ καλά οργανωμένη απάτη, εις βάρος των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Επισιτιστικου Πρόγραμματος. Τρεις οικογένειες ελέγχουν όχι μόνο όλες τις αποστολές της βοηθειας και πληρώνονται καλα για αυτό. Το μισο όλης της βοηθειας έκτακτης ανάγκης κλεβεται και καταλήγει, αντιθετα, στις αγορές.

Ο ΟΗΕ εχει, βεβαια, σε δικες του έκθεσεις,  καταγραψει το πρόβλημα, αλλά δεν εχουν καταφερει να το σταματησουν. Και ακόμη πιο περίεργο είναι ότι όταν ο Claes και ο Marco καταφέρνουν να μπουν σε μια αποθήκη στο Λιμάνι του Mogadishu. Υπάρχει αφθονία τροφίμων στην Σομαλία, τη χωρα που ο κοσμος πεθαινει απο πεινα -απλα τα τροφιμα αυτα ανήκουν σε εμπορους που τα κρύβουν σε μεγάλες αποθηκες!


2 σχόλια:

  1. Επισης ενα ενδιαφερον αρθρο που μιλα για...“Iraq Opportunities” και..Party For War Profiteers, απο την Ηillary Clinton.

    http://firedoglake.com/2011/06/03/hillary-clinton-hosts-iraq-opportunities-party-for-war-profiteers/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γουόρ ίζ μπίζνες ...
    Καλά τα λέω η λεζάντα στη φωτό !

    Τα άλλα είναι περιττά ...
    (όχι ότι δεν χρειάζεται να τα λέμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...