20 Σεπ 2011

Η μεταφυσική σαν τελευταία γραμμή άμυνας στην υπεράσπιση του καπιταλισμού


Άπιστος που αμφισβήτησε το "άκτιστο και αιώνιο" του καπιταλισμού
Τελικά από ό,τι φαίνεται ο καπιταλισμός δεν καταστρέφει μόνο τις παραγωγικές δυνάμεις που κατορθώνει να δημιουργήσει προκειμένου να κρατηθεί στην ζωή, αλλά δεν διστάζει να καταπατήσει με τον πιο άτσαλο τρόπο και τις πνευματικές εκείνες που θα έπρεπε να ήταν η τιμή και το καμάρι του, όπως οι αξίες του διαφωτισμού και η χρήση του ορθού λόγου.
Εβλεπα το άρθρο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Σουηδία, και συνειδητοποίησα πως πουθενά δεν επιδιώχθηκε ποτέ να αποδειχτεί από την πράξη αυτό η καπιταλιστική θεωρία ισχυρίζεται:
Πως δηλαδή η «αυτορύθμιση των αγορών» επιφέρει –σε βάθος έστω χρόνου- γενικότερη κοινωνική ευημερία. Ισα-ίσα η κουβέντα και μόνο για την πειραματική απόδειξη κάτι τέτοιου συναντά την λυσσασμένη αντίδραση των ταλιμπάν των αγορών, οι οποίοι στην χειρότερη περίπτωση θεωρούν βλάσφημη, και μόνο την αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων για αυτό –το αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν αυταπόδεικτο αξίωμα, χωρίς όμως να μας λένε από που προκύπτει κάτι τέτοιο-, στην καλύτερη καταφεύγουν στο σόφισμα πως «οι αγορές» δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο και την «ελευθερία κινήσεων»(!!!!!!!!!!) προκειμένου να ... «αυτορυθμιστούν»(!!!!!!!!!!), την στιγμή που τα  προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και κατάργησης κάθε κρατικής κοινωνικής παρέμβασης έχουν ολοκληρωθεί στην Αγγλία και τις ΕΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του ’80! Πόσο χρόνο θέλουν πια αυτές οι ρημάδες οι «αγορές» που είναι ενάντια στο «κράτος» από άποψη, αλλά αποροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κοδυλίων όπου έχουν εφαρμοστεί αυτές οι πολιτικές; Επέφεραν τελικά μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία αυτές οι πολιτικές όπου εφαρμόστηκαν (και μάλιστα σε βάθος 35ετίας) ή τελικά επέφεραν για την συντριπτική πλειοψηφεία του πληθυσμού την μεγαλύτερη μεταπολεμική τουλάχιστον εξαθλίωση; Γιατί η κοινωνική ευημερία έτσι μετριέται και όχι βέβαια με το «κατά κεφαλή εισόδημα» που βγαίνει από την σούμα  των υπερκερδών που αποκομίζουν πέντε – δέκα παράσιτα δια των εκατομυρίων εξαθλιωμένων μιας χώρας. Για το τελευταίο μάλλον θα ρίξει ο Φρήντμαν φωτιά και θα με κάψει, κάτι σαν εμένα ξεσηκώνουν τον κόσμο να μην αφήνει τις αγορές να κάνουν την δουλειά τους....
Αλλά τα παραπάνω, όσο και αν φανεί παράξενο, απευθήνονται σε «σκεπτόμενους» ανθρώπους.
Η μεταφυσική του λαϊκισμού τους όμως είναι το κάτι άλλο, αυτοί τον Ρουσό θα τόνε καίγανε στην πυρά...
Και τώρα θαυμάστε επιχείρημα και υποκλιθείτε στους γίγαντες του ορθολογισμού αστούς δημοσιογράφους (από την χθεσινή συνέντευξη της Α.Παππαρήγα στο MEGA) επί λέξη:
«Πως μπορείτε να υποστηρίζετε (σ.σ. εννοόντας τον σοσιαλισμό) κάτι που δεν υπάρχει πουθενά;» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λες και ο καπιταλισμός υπήρχε από πάντα! Λες και υπάρχει το ο,τιδήποτε σε αυτόν τον κόσμο δίχως αρχή-μέση-τέλος (εκτός από την βλακεία τους-δεν παίρνω όρκο)!
Λες και ακόμη και το ίδιο το σύμπαν υπήρχε «από πάντα», οπότε κάτι τέτοιο θα όφειλε και ο σοσιαλισμός προκειμένου να τον πάρουμε σοβαρά.
Ακόμη και για τους παππάδες του μεσαίωνα, ακόμη και για τους ταλιμπάν, ακόμη και για τους πιο φανατικούς των σκοταδιστών, το μόνο που παραδέχονται ως «άκτιστο» (αναγκαστικά χρησιμοποιούμε θρησκευτική ορολογία, τι να κάνουμε;) είναι ο θεός!
Ε λοιπόν όχι κύριοι ταλιμπάν! Και ο καπιταλισμός «ακτιστος» είναι τελικά, υπήρχε από πάντα και προφανώς θα υπάρχει και για πάντα σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του MEGA, αφού «ό,τι δεν υπάρχει σήμερα, δεν θα υπάρξει και ποτέ!»
Και κανείς δεν τους πήρε με τις πέτρες (οι τομάτες έχουν πάει στα ύψη, το ξέρω)!
Τελικά έχουμε και όλη την δουλειά μπροστά μας, όπως ο πόλεμος με την μεταφυσική, που θα έπρεπε κανονικά να έχουν κάνει για εμάς οι αστοί.....

6 σχόλια:

  1. Καλο ξεκίνημα
    τωρα εχει διαδληλωση με το ΠΑΜΕ
    θα το διαβασω μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλο κειμενο για αρχη!
    Kudos trash!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίζει πολύ και το σενάριο μέσα στην κοινωνία "δεν μπορεί να υπάρξει άλλο σύστημα".
    Αυτοί που τα λεν αυτά φυσικά (μπορεί και καλόπιστα καμμιά φορά) δεν έχουν ιδέα περι κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, έτσι ήταν νομίζουν απ' τον άνθρωπο του Νεάτερνταλ "πάντα θα υπάρχει ένας δυνατός κι ένας αδύνατος, κι ο πρώτος θα εκμεταλλεύεται τον δεύτερο. Έτσι είναι η φύση!"
    Κι όταν τ' ακούς να το λεν αυτό εργατόπαιδα, σου φεύγει το καφάσι. Σα να λες "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''Επέφεραν τελικά μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία αυτές οι πολιτικές όπου εφαρμόστηκαν (και μάλιστα σε βάθος 35ετίας) ή τελικά επέφεραν για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού την μεγαλύτερη μεταπολεμική τουλάχιστον εξαθλίωση;''

    Μονο οι προοδευτικοι σ ολο το κοσμο θα υποστηριζαν κατι τετοιο, οι αλλοι θα μας ελεγαν το κλασσικο και αθανατο ηλιθιο επιχειρημα- καραμελλα:

    ''Εχουμε ομως την ελευθερια της επιλογης!''

    Οσο για το ποιες ειναι οι επιλογες τους, θα ελεγα οτι κυμαινονται μεταξυ του να κοιμηθει κανεις σε....χαρτοκουτα,ή στο πεζοδρομιο, οπως ειχα δει αρκετα χρονια πριν στην Αγγλια και οπως δυστυχως βλεπουμε, πια, και στη χωρα μας...

    Υ.Γ (Καλη αρχη, ευχομαι!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια!
    Συμφωνώ και εγώ με το πνεύμα του κειμένου. Και θα ήθελα να πω συμπληρωματικά ότι δεν έχουμε μόνο αυτά τα μεταφυσικά!
    Κατά τη γνώμη μου ο στόχος τους είναι να αποτρέπουν τον κόσμο από το να σκέφτεται λογικά και ψύχραιμα και κάνουν το παν για να μην μπορέσει να εισαγάγει στη σκέψη του ταξικό κριτήριο.
    Γι'αυτό στοχεύουν στο συναίσθημα. Καλλιεργώντας διάφορα συναισθήματα, φόβο, ανασφάλεια, οργή κλπ με σκοπό να αποπροσανατολίσουν. Με χίλιους δυο τρόπους.
    Για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων:
    Με ψέματα (όλοι μαζί τα φάγαμε, είσαστε κοπρίτες και αργόσχολοι).
    Με εκβιασμό και άμεση τρομοκράτηση (θα αρνηθούν την επόμενη δόση και θα χρεοκοπήσει η χώρα, θα κοπεί η ηλεκτροδότηση σε όποιον δεν πληρώσει το χαράτσι).
    Με έμμεση τρομολαγνεία-τρομοκρατία (σε κάθε οικογένεια θα επιδιώξουμε να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος).
    Με το "διαίρει και βασίλευε" (χειρωνακτική-πνευματική εργασία, δημόσιος-ιδιωτικός τομέας, μόνιμοι-συμβασιούχοι).
    Με ευθύ αντικομμουνισμό (εδώ ό,τι θέλουν για το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, σε μια σειρά χωρών επισήμως ανιστόρητη εξίσωση κομμουνιστών με φασίστες-ναζί).
    Με τη φενάκη της ενότητας της αριστεράς (όπου σχεδόν αμέσως μετά την τελευταία μεγάλη διάσπαση η μία πλευρά πήγε καρφί και ψήφισε το Μάαστριχτ που πληρώνουμε σήμερα, αλλά η καλοπροαίρετη ξαδέρφη μου και αρκετοί άλλοι γνωστοί μου συναισθηματικά θα ήθελαν "να τα βρούμε").
    Με χάιδεμα και χειραγώγηση (επιδεικτική υπερπροβολή των προσφάτως "αγανακτισμένων", φωτογραφίες και σαμπάνιες και πανηγυρίσματα το βράδυ της 21/07/2011).
    Με δικαιολογίες του κ..ου (όλα αυτά είναι επιταγές της τρόικας, οι εδώ μένουν στο απυρόβλητο)
    ...και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί επ'άπειρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...