18 Σεπ 2011

Για την ομιλία της Αλέκας στο φεστιβάλ της ΚΝΕ


Χαράματα Κυριακής, έχουμε πράμα που σαλεύει. Η ομιλία της Αλέκας στο φεστιβάλ της Αθήνας κατά την άποψη του γράφοντος, είναι μια απ' τις πιο σοβαρές, πιο βαριές, πολιτικά ομιλίες που έκανε ποτέ η Αλέκα. (http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/37_17.html ).
Η σοβαρότητα της περίστασης, η κρίση, οι βίαιες “καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις” που λέμε (διάβαζε: αντιλαϊκό πογκρόμ, μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, εφαρμοστικοί, εργασιακές εφεδρείες, ειδικά τέλη, κατάργηση ασύλου, αποποινικοποίηση και δε συμμαζεύεται), τα σύννεφα πολέμου στην ανατολική λεκάνη της μεσογείου στην οποία είναι πολύ πιθανό πια να βρούμε κάνα μπελά, όλ' αυτά αντικατοπτρίζονται μέσα στην ομιλία αυτή. Είναι ας πούμε μια σύνοψη της νέας πολιτικής στάσης του ΚΚΕ μετά απ' το 18ο συνέδριο (2009) τώρα που η κρίση βρίσκεται σε ανοδική φάση.

Αυτοί που παρακολουθούν κριτικά, αλλά και με ενδιαφέρον το ΚΚΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρχίζουν και δουλεύουν στο μυαλό τους αυτή την επίσημη πλέον στάση του κόμματος σε ορισμένα ζητήματα, πρώτος έπιασε το γαϊτανάκι o Radical Desire με ένα κείμενο το οποίο, με δεδομένη την δυσπιστία του συν-blogger, τηρεί μια στάση αναμονής με ενδιαφέρον όμως να δει τι θα γίνει παρακάτω (http://radicaldesire.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html).
Αν κι απ' την αρχή μέχρι το τέλος η ομιλία είναι μεστή από πολιτικά μηνύματα, από προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις που οι ψημμένοι στα κομματικά τις πιάνουν στον αέρα που λέμε, εμένα με τράβηξε περισσότερο το εξής τμήμα, το αντιγράφω όπως το διαβάζω απ' το Redfly Planet (δηλ με τις επισημάνσεις του Redfly) :
Ας υποθέσουμε ότι πέφτει η κυβέρνηση, πράγμα που και εμείς το θέλουμε, και στη θέση της αναδειχθεί η κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων» που φαντασιώνεται ότι θα διαπραγματευθεί τη μείωση του χρέους και θα καταργήσει το Μνημόνιο. Καταργώντας το Μνημόνιο και χωρίς να πειράξει την μονοπωλιακή ιδιοκτησία, το μόνο που θα πετύχει είναι τα μονοπώλια να ανασυνταχθούν και να πάρουν εκδίκηση, ο λαός ανέτοιμος και αποπροσανατολισμένος θα απογοητευθεί. Θα φουντώσει το γνωστό κίνημα της «κατσαρόλας».
Ας μας πουν οι εραστές μιας τέτοιας κυβέρνησης, σε ποια χώρα έγινε μια τέτοια πολιτική εναλλαγή και αν αυτή κατάφερε τελικά να επιβιώσει και να μη έλθουν τα πράγματα ξανά προς τα πίσω.

Έτσι δεν έγινε με τη κυβέρνηση της «επανάστασης των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία»», με την κυβέρνηση των σοσιαλιστών του ηρωικού ιδεαλιστή Αλλιέντε, με την κυβέρνησης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα; Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με το σημερινό, και ο εσωτερικός συσχετισμός επίσης περιέκλειε δυναμική που έμεινε αναξιοποίητη αφού η εργατική τάξη δεν μπόρεσε ή δεν κλήθηκε να παίξει τον ρόλο της.
Αλλά ας δούμε και σήμερα τι συμβαίνει. Οι λεγόμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε ορισμένες περιπτώσεις με την συμμετοχή και Κομμουνιστικών Κομμάτων δεν ξεχώρισαν σε τίποτε σε σύγκριση με τις φιλελεύθερες και κεντροδεξιές, ακόμα και απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κατοχή.

Ας δούμε όλες τις αντιφάσεις που διέπουν την μπολιβαριανή διαδικασία στην Βενεζουέλα. Πρόεδρος Τσάβες, με κυβέρνηση και κοινοβούλιο που αποφασίζει διαφορετικά από τις προεδρικές έστω διακηρύξεις. Ο κρατικός έλεγχος σε στρατηγικούς τομείς ή και η κρατικοποίηση ορισμένων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση. Τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο, η αντίδραση ανασυντάσσεται. Η διανομή της γης των καπιταλιστών γαιοκτημόνων σε εργάτες γης, που έγιναν μικροϊδιοκτήτες, αναπαράγει την καπιταλιστική ιδιοκτησία καθώς οι γαιοκτήμονες ξαναγοράζουν τη γή από τους φτωχούς αγρότες.

Δείτε την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, πρόεδρος κομμουνιστής, η χώρα δεσμευμένη στην ΕΕ, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο αποφασίζουν μέτρα λιτότητας, ενώ το σχέδιο ανατροπής του προέδρου καλά κρατεί.

Δείτε και την άλλη πλευρά όμως, η σοσιαλιστική Κούβα κατάφερε ως σήμερα να σταθεί στα πόδια της, μόνη της και εν μέσω βάρβαρου ιμπεριαλιστικού εμπάργκο και επέμβασης. Η αντοχή δεν είναι ηθικό ζήτημα, είναι δυνατή όταν ο λαός έχει την ιδιοκτησία και την εξουσία.

Άλλο πράγμα είναι να χάσεις την εξουσία ή να μη την πάρεις λόγω συσχετισμού και άλλο πράγμα είναι να παραιτείται η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της από την κατάκτησή της.
Το γεγονός ότι σήμερα φέρνουμε στην επικαιρότητα το πρόβλημα της εξουσίας καθόλου δεν μας αποτραβά από τα ασφυκτικά προβλήματα του λαού, από την καθημερινότητα του ανέργου, του συνταξιούχου, του αυτοαπασχολούμενου. Αντίθετα, εφοδιάζει το λαό με τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να διεξάγει πιο αποτελεσματικό αγώνα.”

Η Αλέκα βάζει καθαρά το πρόβλημα της εξουσίας, και πώς πλέον το κόμμα βλέπει ιστορικά γεγονότα, όπως την επανάσταση των γαρυφάλλων, την Χιλή του Αλιέντε, τη Βενεζουέλα, αλλά και την σαφή απόσταση που παίρνει πια με το ΑΚΕΛ και την κυπριακή ηγεσία.

Το ΚΚΕ πλέον “απογαλακτίζεται” από το συναισθηματικό δεσμό που έχει με ορισμένα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επειδή όμως τα κομμουνιστικά κόμματα δεν λειτουργούν με το συναίσθημα, οι δηλώσεις αυτές έχουν πολύ βαθύ πολιτικό, αλλά και ιδεολογικό περιεχόμενο σε σχέση με τη σημερινή του πρόταση εξουσίας.
Οι αριστερές, προοδευτικές, συμμαχικές κυβερνήσεις που μπορεί να προκύψουν σαν αποτέλεσμα του ανεβάσματος του λαϊκού κινήματος, είναι πλέον ιστορικά ξεκάθαρο στο ΚΚΕ ότι πλέον, σε καμμιά περίπτωση δεν οδηγούν στην επαναστατικοποίηση του κινήματος. Αργά (ο Τσάβες π.χ) ή γρήγορα (ο Αλιέντε) θα ανατραπούν ή θα ενσωματωθούν που λέμε.
Το κόμμα απ' το 96 στο πρόγραμμά του (http://goo.gl/1XyMe), που έχουμε δώσει πολλές φορές το λινκ, το αναφέρει σαν πιθανή περίπτωση και μάλιστα λέει ότι το επιδιώκει (“Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας”). Η Αλέκα, μέσα απ' αυτές τις παραγράφους που συνθέτουν τη νέα πολιτική σκέψη του ΚΚΕ, ουσιαστικά λέει ότι δεν πρέπει πια να τις επιδιώκουμε*.
Οι συνθήκες ωριμάζουν ταχύτατα, η κρίση του καπιταλισμού αντανακλάται όλο και περισσότερο στο αστικό πολιτικό σύστημα, οι κάτω δεν θέλουν και οι πάνω αρχίζουν και δεν μπορούν (το αναφέρει σε άλλο σημείο της ίδιας ομιλίας η Αλέκα), μένει να εκπληρωθεί μόνο το λενινιστικό κριτήριο της μεγάλης κινηματικής και οργανωτικής ανόδου της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Η Αλέκα, ξεκαθαρίζει ότι είναι χρήσιμο στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής Ελλάδας, πρέπει να βάζεις το ζήτημα της Λαϊκής Εξουσίας, χωρίς άλλους προθαλάμους (“εκδημοκρατισμός”, “αλλαγή” που λέγαμε παλιά, "μεταβατικό πρόγραμμα" που λεν άλλοι σήμερα κλπ) για τη σοσιαλιστική επανάσταση (αν πάμε σύμφωνα με το γράμμα του Προγράμματος), που μπορεί παλιά να λειτουργούσαν θετικά στη συνείδηση του κόσμου, σήμερα, σ' αυτή την άγρια φθορά του καπιταλιστικού συστήματος δημιουργούν μόνο αυταπάτες. Άλλες οι συνθήκες του καπιταλισμού τα χρόνια μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, που ξαναφτιάχνονταν ο κόσμος απ' τις καταστροφές του πολέμου, άλλος σήμερα που ξανακαταστρέφεται, που συντρίβεται απ' τις αντιφάσεις του.
Το επιχείρημα ότι το ΚΚΕ δεν ασχολείται με τα καθημερινά, τα ρίχνει όλα στο μέλλον, “τη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού”, της Λαϊκής Εξουσίας απαντιέται στην τελευταία παράγραφο απ' το απόσπασμα. Το ΚΚΕ εδώ και πολύ καιρό πια, βάζει στην ημερήσια διάταξη αυτό το ζήτημα, ακόμα και σε “μικρές” μάχες, κάτι που παλιά ας πούμε δεν έβαζε επειδή φαινόταν – και ήταν – πιο μακρινό, π.χ σε μια απεργία σ' ένα εργοστάσιο. Δύσκολο θα μου πεις, όταν του απλού εργάτη το μυαλό δεν πάει παραπέρα απ' τα χρεωστούμενα δεδουλευμένα, πρέπει όμως να αρχίζει να συνηθίζει στο άκουσμα, να ζυμωθεί μ' αυτές τις δυο λεξούλες, να του γίνουν βίωμα. Πολύ δύσκολο να συνδέσεις απλά οικονομικά αιτήματα με τη λαϊκή εξουσία, πρέπει όμως να στίψουμε τα μυαλά μας να βρούμε τρόπο. Είναι καιρός.

Προτείνουμε σε όλους να διαβάσουν προσεχτικά την ομιλία, και καλούμε όσους θέλουν να κάνουν επισημάνσεις στα σχόλια, πράματα που παρατήρησαν και θεωρούν ότι αξίζει να συζητηθούν.

*σημ. του ΑλεξΔ: μετά από φιλικές παρατηρήσεις που έγιναν στα σχόλια σχετικά με την λανθασμένη εκ μέρους μου ανάγνωση του συγκεκριμένου σημείου του προγράμματος, το νόημα της συγκεκριμένης παραγράφου της ανάρτησης είναι εντελώς λάθος, να μη λαμβάνεται υπόψη

41 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα ευτυχώς είναι μια ευλογημένη χώρα απο τη φύση Σε πλούσιο ορυκτό πλούτο και μια μιά επίθεση φιλίας στους Γείτονες μας μπορεί να κτίσει σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής!

    Εκείνο που χρειάζεται είναι ο "Περίγυρος" να έχει ένα ανεβασμένο Λαϊκό Κίνημα που να στηρίζει την ελληνική Λα:iκή Δημοκρατία απο Ιμπεριαλιστικές Επεμβάσεις ή να έχει αυτό

    http://www.youtube.com/watch?v=YmuyxY5Ev54&feature=related

    Ο Ιμπεριαλισμός "υποκλίνεται" μόνο στην Ισχύ των όπλων πουθενά αλλού.

    Ο Στάλιν έλεγε ότι "την εξουσία δε τη παίρνεις ΠΟΤΕ με βελούδινο γάντι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακολουθούν δυο "κολασμένοι μήνες" !
    "Αυτοί", θέλουν κόλαση τη ζωή του λαού !

    Εμείς, ας μετατρέψουμε σε κόλαση τη ζωή κυβέρνησης και Τρόϊκας !
    Μπορούμε !
    Στο χέρι μας είναι !

    Ας μην μας τρομάζουν οι εκφοβισμοί και εκβιασμοί των παπαγαλακίων τους στα παλιοκάναλά τους !

    Η Δύναμη είναι στα χέρια μας !
    Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα της Ομολίας της Αλέκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΚΚΕ ασκει πολυ μεγαλυτερη επιρροη στο λαο απ' οτι εισπρατει σε εκλογικα ποσοστα,συμφωνα και με τα μυστικα αρχεια των αμερικανων που διερευσαν προσφατα.Αυτον τον παραγωντα ισως να μην τον λογαριασαν σωστα η της τροικα.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΚΕ ΒΡΕ ΧΑΖΑ,δεν ειναι Πορτογαλια,Ιρλανδια,Ιταλια,κλπ,κλπ.Γι αυτο τραβηξαν και τα αφτια του Βενιζελου στο γιουρογκρουπ,βαζοντας θεμα ανυπακοης και μη εισπραξης των χαρατσιων.Σιγουρα μετρα του ζητησαν οπως,κωψιμο μεισθων,συνταξεων,απολυσεις στον στενο δημ.τομεα.Παλι ξεχνουν ομως οτι το ΚΚΕ στην Ελλαδα θα ειναι.(ειναι τρελοι αυτοι οι τρικανοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η άρχουσα αυτή τάξη πρακτικά δεν έχει λογοδοτήσει σχεδόν ποτέ γι αυτά τα εγκλήματά της κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και τις τύχες των πολιτών της. Με μοναδική ίσως εξαίρεση την εκτέλεση των 6 στο Γουδί, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη φυλάκιση των χουντικών της 21ης Απριλίου, πάντα έχαιραν ασυλίας. Πχ κανείς δεν τιμώρησε ουσιαστικά τους δοσίλογους και μαυραγορίτες της Κατοχής. Ενώ άνθρωποι που αποδεδειγμένα τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί και κατέστρεψαν τις λαϊκές ελπίδες για ουσιαστικότερη Δημοκρατία, τώρα τιμούνται σαν εθνάρχες και χαίρουν ευρείας αποδοχής στις μνήμες του κόσμου μέσα από την συνήθη τεράστια εκστρατεία αγιοποιησης και παραπληροφόρησης της άρχουσας ταξης. Πχ ο Βενιζέλος που ουσιαστικά έσωσε το θεσμό της Βασιλειας, όταν πρωτοήρθε από την Κρήτη σαν φερελπις σωτήρας. Και μετά μας έριξε στην περιπέτεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, αφού αυτό βόλευε τα Αγγλικά συμφέροντα εκείνη τη στιγμή…
    Ή ο Γεώργιος Παπανδρέου που τύλιξε το ΕΑΜ σε μια κόλλα χαρτί κι έφερε τους Άγγλους και τον εμφύλιο κι αργότερα έστρωσε το χαλί στη Χούντα. Ή ο Καραμανλης με τη δουλικότατη πολιτική του πορεία : αρχικά ώς όργανο του Παλατιού και της μαύρης Δεξιάς κι αργότερα των Αμερικάνων, ξέχασε τα κατοχικά δάνεια, έσωσε το ναζιστη Μέρτενς, ξαναμοίρασε τη χώρα μεταπολεμικά στις ξένες πολυεθνικές θέριεψε το παρακράτος που οδήγησε στη χούντα, ξεπούλησε πολλάκις την Κυπρο (συμφωνίες του Λονδίνου, μη επέμβαση στον Αττίλα 2 κοκ).

    Όλα αυτά τα ανθρωπάρια λοιπόν το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παραπληροφορούν τον Ελληνικό λαό, φουσκώνοντας τα πανιά του εθνικισμού από τη μια με τα λόγια, την ίδια στιγμή που ξεπουλούσαν την πατρίδα τους με τα εργα τους για να εξασφαλίζουν την πολιτική τους επιβίωση. Μεγαλύτερος μάρτυρας αυτών των γεγονότων είναι η σταθερή εναλλαγη στην εξουσία 3 οικογενειών (Καραμανλή, Παπανδρεου, Μητσοτάκη) τα τελευταία 40 χρόνια, με τους απαραιτητους “αντιβασιλεις” (πχ Ράλλης, Σημιτης) στο ενδιάμεσο.

    Τίποτα δεν είναι καινουργιο, αλλάξαν οι μηχανισμοί και τα προσωπα.
    Μόνο που εκεινοι δεν ειχαν τον ιδιο βαθμο πληροφορησης και μορφωσης με εμας.
    Μάλλον αυτό ήταν το λαθος του συστηματος γι αυτο και το πρόσφατο ντου στην Παιδεία ! Η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θα γινει σύντομα ταξικό προνόμιο των πλουσίων πάλι.


    (από ένα σχόλιο στο Techie Chan)

    Όλα πια είναι στο χέρι μας, έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα γνώσης ως προς τους πατεράδες και τους παππούδες μας.

    (πάρα, μα πάρα πολύς κόσμος αυτές τις τρεις μέρες στο φεστιβάλ σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑλεξΔ

    ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου και αξίζουν παραπέρα συζήτηση.

    Να κάνω όμως μια διόρθωση. Το Κόμμα στο Πρόγραμμα του μιλάει για μια κυβέρνηση των "αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το κοινοβούλιο" που μπορεί να προκύψει ΑΝ δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα. Δεν λέει ότι ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ως Κόμμα να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση τίθεται ως πιθανότητα ανάλογα με την εξέλιξη της ταξικής πάλης, πιθανότητα που ακόμα και αν δεν την επιδιώκει το Κόμμα (ή ακόμα και να την απεύχεται) μπορεί να προκύψει.

    Αυτό που ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ το Κόμμα είναι "μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας"

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημερα

    Στα τρελοκομεια πρεπει να υπαρχουνε 2 πτερυγες,η μια ανηκει στον απλο κοσμο και η αλλη στους αριστερους.Ο απλος κοσμοςμε φαρμακευτικη αγωγη συνερχεται,εσας δεν σας πιανει κανενα φαρμακο.Ξερω 3 κατηγοριες ανθρωπων που δεν τους πιανει η κριση,τους γιαχωβαθες,τους συνδικαλιστες και τους αριστερους.Εχω διαβασει απειρες φορες εδω μεα μην πληρωσετε φορους μην μην μην μην.Δεν εχω διαβασει μια φορα κοψτε μισθπ απο το δημοσιο,μην κανετε προσληψεις,κεντε καινουριες δουλειεα για τον κοσμο.
    Εγω ειμαι ελευθερος επαγγελματιας,σαν τετοιος το κρατος με θεωρει εν δυναμη κλεφτη.Για αυτο, αν και το εισοδημα μου δεν ξεπερναει τα 1500ε το μηνα,το κρατος πατωτας στην ηλιθιοτητα μου να ειμαι αφεντικο του εαυτου μου,με βαζει φορο ουσιατικα 60%.Ο αντιστοιχος δημοσιος υπαλληλος παιρνει 3500 το λιγοτερο το μηνα και δεν πληρωνει παραπανω απο 500 ε φορο το χρονο.Μια απορια...ποτε θα βγειτε εσεις οι αριστεροι εξω να φωναξετεοτι ειτε πρεπει να κατεβουμε ολοι στα 500 ειτε να πληρωνουμε ολοι τον ιδιο φορο?Μη ξεχνατε οτι εγω δουλευω 12 ωρες την ημερα 6 μερες την βδομαδα,και εσεις 5 μερες την βδομαδα και 8 ωρες την ημερα με τριωρω διαλειμα.Ειναι καλο λοιπον να σταματησετε να γραφετε αηδιες στα ποστγιατι εμεις εκει εξω δεν εχουμε σε πολυ μετα την εξαθλιωση μας,να παρουμε τα οπλα και να ερχισετε να κρυβεστε στα βουνα οπως κανατε στην δεκαετια του 50.
    Να σας θυμησω οτι εγω αν δεν πληρωσω φορο,δεν θα παρω ενημεροτηταπραγμα που εσεις δεν ξερετε καν τι ειναι και θα κλεισω την δουλεια μου...ειδικα σε τετοιους καιρους που δεν προκειται να με προσλαβει κανενας στα 40 μου.
    Ηρθε η ωρα λοιπον να γραφετε σοβαρα πραγματα στα ποστ γιατι το "εμπρος λαε αντισταση και παλη"δεν περναει πλεον ουτε στις κομμουνιστικες χωρες(που δεν ειναι κομμουνιστικες).Η Ρωσια εχει τον καπιταλιστη Πουτιν και η Κινα εχει δυομιση δισεκατομμυρια πληθυσμο που τα 2,3 ζουνε με 1.50 ευρω την μερα...αυτον τον κομμουνισμο ονειρευστε?
    Τελειωνω γραφοντας...2 κομματα μπορουνε να συννενοηθουνε και να ληστεψουνε τον λαο,3 κομματα ειναι δσυσκολοτερο.4 κομματα δεν θα συννενοηθουνε στην κλεψια...η λυση δεν ειναι ουτε κοκκινο ουτε πρασινο ουτε μπλε.η λυση ειναι πολυκομματικη κυβερνηση.
    Δεχομαι οποια απαντηση θελετε αρκει αυτο να μην ειναι ανοκοινωση του ΚΚΕ

    Megane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Εγω ειμαι ελευθερος επαγγελματιας,σαν τετοιος το κρατος με θεωρει εν δυναμη κλεφτη.Για αυτο, αν και το εισοδημα μου δεν ξεπερναει τα 1500ε το μηνα,το κρατος πατωτας στην ηλιθιοτητα μου να ειμαι αφεντικο του εαυτου μου,με βαζει φορο ουσιατικα 60%.Ο αντιστοιχος δημοσιος υπαλληλος παιρνει 3500 το λιγοτερο το μηνα και δεν πληρωνει παραπανω απο 500 ε φορο το χρονο."

    Αν και συμπάσχω πλήρως με το πρώτο μισό του παραπάνω, δηλαδή για το πώς νιώθεις για το πώς φέρεται σε σένα το κράτος, το δεύτερο μισό, για το πώς φέρεται στον Δ.Υ δεν είναι ακριβές. Ποιος αντίστοιχος με σένα δημόσιος υπάλληλος παίρνει 3.500 το μήνα το λιγότερο; Το ξέρεις ότι η πλειοψηφία, με δεδομένα τα δικά της δάνεια και τις δόσεις τους, βλέπει να μπαίνουν στην τράπεζα 200 ευρώ το μήνα και έχουν να ταίσουν και να μεγαλώσουν παιδιά;

    Για δες λίγο την αναλυτική μισθοδοσία των Δ.Υ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=412360. Ένας φίλος μου με παν/μιακή εκπαίδευση και 12 χρόνια υπηρεσίας (στην πολεοδομία) παίρνει λίγο πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα μισθό. Και ο ίδιος μού έλεγε ότι λυπάται τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, που τουν έχουν ξεσκίσει στη φορολογία.

    Επομένως, ακόμα και συμφωνήσουμε ότι περνάς χειρότερα, και όσο και να σε καταλαβαίνω για αυτό, δεν είναι δυνατόν να αγοράζεις την ιδέα ότι ο Δ.Υ κάνει μπάνιο με λεφτά. Έλεος. Οι διαφορές σου με έναν Δ.Υ είναι πολύ λιγότερες από όσες νομίζεις και η εχθρότητά σου πάει σε λάθος στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Megane:

    Διάβασε αυτή την ανάρτηση εδώ:

    http://sabotaz33.blogspot.com/2011/07/20.html

    και έπειτα διάβασε τα σχόλιά μου παρακάτω ...

    Δεν σου κάνω copy-paste links από το Ριζοσπάστη, ουτε ανακοινώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού αυτό ειναι το πρόβλημα για σένα! Fullstop!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς Μegane:
    Kαλωσήρθες καταρχήν. Κατ' αρχήν μην ξαναπείς "τους αριστερούς δεν τους πιάνει η κρίση". Ούτε ξέρεις ποιοι γράφουν εδώ, ούτε ξέρεις πως τη βγάζουν και είναι σχεδόν προσβολή να το λες αυτό.
    Οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι όπως όλος ο κόσμος, όπως εσύ, και πλήττονται άγρια απ' την κρίση. Δεν είσαι μόνο εσύ όλος ο κόσμος!
    Δεύτερον, αυτό που λες "να βγάζουν όλοι 500 ευρώ" είναι σχεδόν αισχρό, ατομικιστικό ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Να δούμε πώς θα διάολο θα δουλέψεις εσύ και όλοι στην ίδια μοίρα με σένα όταν απολυθούν μαζικά δημόσιοι υπάλληλοι που είναι οι μόνοι που έχουν κάποιο χρήμα σε μόνιμη βάση και καταναλώνουν.
    Τρίτον, δεν κατάλαβα "η φορολογική ενημερότητα", που "ούτε που ξέρουμε τι είναι", είναι η σωτηρία σου; Γι αυτήν δουλεύεις ή μας δουλεύεις; Εσένα το όνειρο της ζωής σου είναι η φορολογική σου ενημερότητα; (σόρυ για το ύφος αλλά εσύ μίλησες για γιαχωβάδες και ψυχιατρεία).
    Παρ' το χαμπάρι αγαπητέ/ή: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ, γι' αυτό δεν θα πληρώσουμε. Το καταλαβαίνεις ή όχι; Αν εσύ θέλεις να πάρεις δάνειο για να πληρώσεις (δηλ να ξαναχρεωθείς), να δανειστείς από συγγενείς (που επίσης δεν έχουν, εκτός αν έχεις πλούσιο σόι) μπαίνεις στον ίδιο φαύλο κύκλο της αυτοκαταστροφής σου. Η γκρίνια σου απέναντι στο ΚΚΕ είναι η κλάψα του μικροαστού που βλέπει το τέλος του.
    Πρέπει να καταλάβεις, ειλικρινά στο λέω, ένα πράγμα: στόχος των από δω και πέρα κυβερνήσεων είναι να σας εξαφανίσει σαν "μεσαία τάξη" που λέγαμε παλιά. Να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λίγες πολυεθνικές και όλοι οι υπόλοιποι να γίνουμε σκλάβοι των 500 ευρώ, όπως ακριβώς ονειρεύεσαι χαιρέκακα, επειδή δεν κατάφερες πλουτίσεις εσύ.
    Επιτέλους σταμάτα την κλάψα. Κι αν δεν θέλεις να αγωνιστείς, τουλάχιστον μείνε ουδέτερος. Όχι και να μας λες "όλοι πρέπει να πληρώνονται 500 ευρώ"! Τόσο χαμηλά κοστολογείς εσύ τους εργαζόμενους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ο αφορισμός "μη γράψετε απάντηση του ριζοσπάστη" και τέτοια, εδώ δεν πιάνει αγαπητέ/ή Megane. Ό,τι μας κάνει κέφι θα γράψουμε.
    Κι αν αμφιβάλλω αν διάβασες ποτέ στ' αλήθεια ριζοσπάστη. Είσαι προκατειλλημένος με το ΚΚΕ και το ριζοσπάστη, φαίνεστε από μακρυά πια αγαπητοί φίλοι.
    Θετικό βλέπω πάντως το γεγονός ότι ψάχνεσαι στα blogs, κάτι είναι κι αυτό. Θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις ριζοσπάστη (όπως και ο,τιδήποτε άλλο) με περισσότερο ανοιχτό μυαλό, χωρίς κολλήματα με το τι ειν' ο ένας και τι είναι ο άλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Πέτρο:
    Η ακριβής διατύπωση του προγράμματος είναι:
    "Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.

    Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.

    Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος."

    (το γράφω για τον κόσμο με υπογραμμίσεις)
    Θα συμφωνήσω ότι αυτό που λέει η Αλέκα, είναι στην ουσία απάντηση στις προτάσεις του ΣΥΝ για "αριστερή προοδευτική κυβέρνηση" κλπ. Νομίζω όμως ότι, άμα δεις τη γενικότερη απάντηση και τις περιπτώσεις που βάζει, απαντάει και σε διάφορα "μεταβατικά προγράμματα" που διαβάσαμε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αριστερά βήματα διαλόγου κλπ.
    Η αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση (σίγουρα ο ΣΥΝ λέει για κάτι άλλο) που μπορεί να προκύψει είναι κάτι σαν τα παραδείγματα αυτά που έβαλε στην ομιλία, και φαίνεται (εκτός αν εγώ το ερμηνεύω λάθος) ότι θεωρούνται πια λάθος.
    Το πρόγραμμα κατα βάση δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όχι επειδή είναι ευαγγέλιο, αλλά επειδή είναι συμπυκνωμένο κι ακριβές.
    Νομίζω ότι το λέει για να διαλύσει κάποιες ενδεχόμενες παρερμηνείες του προγράμματος, ότι αυτού του είδους οι κυβερνήσεις που επιδιώκει το ΚΚΕ μπορεί ο άλλος να τις καταλαβαίνει σαν ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό.
    Έτσι κάπως το καταλαβαίνω εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πέτρο, τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιο σου, και σαν αυτο-σαρκασμός :) (αν και βλέπω να γίνεται όργιο ειρωνίας μετά απ' αυτό) μοιάζει σαν το "πίστευε και μη ερεύνα" :))))
    Αν βάλεις κόμμα - λέει - στο "μη", αλλάζει τελείως το νόημα.
    Στο πρόγραμμα πάνω στη φράση:
    "Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας"
    Aν την αναδιατυπώσουμε ως εξής:
    Το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση. Ναι, μάλλον σημαίνει αυτό που λες εσύ :) Ποτέ δεν το σκέφτηκα έτσι!
    Χμμ, εδώ δεν χωράει ούτε συντακτική, ούτε διασταλτική ερμηνεία, αλλά ιδεολογική! Τι μ' έκανες, θα με κάνεις τώρα να ψάχνω προγραμματικά ντοκουμέντα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ή μάλλον καλύτερα:
    "Το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλει μια τέτοια κυβέρνηση, στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση"....
    Kαλά, ας οργανώσουμε πρώτα την άρνηση πληρωμής στα χαράτσια και θα ανησυχήσουμε αργότερα γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θα χει ενδιαφερον να υπαρξει μια μεταφραση στα αγγλικα ισως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όντως ανώνυμε: (αν έχεις και την καλωσύνη, διάλεξε ένα ονοματάκι, ό,τι θέλεις για να μη γίνεται μπέρδεμα)
    Το λινκ είναι το εξής:

    http://inter.kke.gr/Documents/docprogr/docprog7/

    Under conditions of class conflict and the great decline in the influence of the bourgeois parties and their allies, a government may emerge of anti-imperialist anti-monopoly forces based in parliament even without the conditions having been met for the revolutionary transition.

    The planning of government measures aiming to relieve the people, against transnational capital, dependence and Greece’s participation in imperialist associations, may rally the people and persuade them of the need for a more general breach with the past.

    KKE would seek for such a government, through its action and more general popular intervention, to contribute to beginning the revolutionary process.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι λύθηκε το μπέρδεμα, Αλεξ. Στο Πρόγραμμα του το ΚΚΕ κάνει καθαρό ότι δεν επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, αλλά ότι αν μια τέτοια κυβέρνηση προκύψει ως αποτέλεσμα της ταξικής πάλης πριν την έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας, τότε αυτή θα κριθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είτε θα προχωρήσει μπροστά στην επαναστατική ανατροπή της αστικής εξουσίας (αυτό "επιδιώκει" το ΚΚΕ), είτε θα πισωγυρίσει αργά ή γρήγορα.

    Τα ιστορικά παραδείγματα στην χτεσινή ομιλία της Αλέκας αυτό ακριβώς θέλουν να σηματοδοτήσουν. Ότι μια τέτοια κυβέρνηση (στο έδαφος του αστικού κοινοβουλίου) που μπορεί να προκύψει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς μας, θα κριθεί από το πως θα σταθεί απέναντι στο παραπάνω δίλημμα.

    Οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό. Ούτε να βλέπουν μια τέτοια κυβέρνηση ως ένα απλό όργανο της αστικής τάξης, ούτε όμως να την αναγορεύουν σε ενδιάμεσο στόχο, με χρονική διάρκεια στην ύπαρξη της, πρόγραμμα, κτλ. Η τελευταία οπτική (προσέγγιση των πιο "αριστερόστροφων" οπορτουνιστών) σε οδηγεί, στις σημερινές συνθήκες, στην αγκαλιά της αστικής τάξης.

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το πρόγραμμα είναι σαφές, η διατύπωση δεν επιδέχεται καμία παρερμηνεία:

    Το ΚΚΕ δεν στοχεύει στο να δημιουργηθεί μια τέτοια κυβέρνηση. Οι επιδιώξεις του είναι άλλες, είναι σαφείς και περιγράφονται σε άλλα εδάφια του προγράμματος.

    Αυτό που λέει είναι το εξής απλό: ότι δηλαδή, ΑΝ εμφανιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η κυβέρνηση να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει η επαναστατική διαδικασία.

    Καλό είναι να προσέχουμε λίγο τι λέμε. Διότι, αν μη τι άλλο, το να λες ότι η Αλέκα άλλαξε το πρόγραμμα του κόμματος και μας το ανακοίνωσε σε ομιλία στο φεστιβάλ συνιστά βαρύτατη κατηγορία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν από μόνο του βαρύτατο κομματικό παράπτωμα.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχεις πολύ δίκιο spiritus, πολύ δίκιο !

    Η επισήμανσή σου είναι απόλυτα σωστή, αν με ρωτήσεις γιατί δεν έκανα κι εγώ παρόμοιο με σένα σχόλιο, η απάντηση είναι ότι περιμένω να δω την ομιλία δημοσιευμένη σε επίσημο μέσο του Κόμματος.

    Στην εφημερίδα ή στο σάϊτ ...

    υ.γ. με την ευκαιρία, έστω και ένα "κόμα", από το Πρόγραμμα, για να αλλάξει, χρειάζεται Συνέδριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Megane:
    μας τα είπες όλα! Εσένα που παίρνεις 1500, εχρός σου είναι αυτός που παίρωνει 3.500 και πρέπει να τόνεφάς!
    Λύσε μου όμως μία αποροία:
    Εγώ που παίρνω μόμο 500, πρέπει να σας καταπιώ και τους δύο, ή μήπως τελικά δεν πάει έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υ.Γ. Διορθώστε κάποιος το σχόλιο, γιατί κολλάει το νετ και μου βγαίνουν άλλα αντί άλλων κάποια γράμματα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Spiritus, faros και όλοι οι αναγνώστες: για τη συγκεκριμένη ερμηνεία της ομιλίας της Αλέκας αλλά και την λανθασμένη - όπως φαίνεται - ανάγνωση του προγράμματος ευθύνομαι απολύτως και χωρίς περιστροφές εγώ.
    Να γιατί χρειάζεται τελικά η "δήλωση αποποίησης ευθυνών" προκειμένου να προστατευτεί το κόμμα από τυχόν λάθος ερμηνείες ή αναγνώσεις των ντοκουμέντων του κόμματος.
    Πάντα νόμιζα ότι έτσι διαβάζεται το πρόγραμμα και θεωρούσα ότι πάντα το είχα λυμένο στο μυαλό μου. Τώρα ασφαλώς αλλάζει το πράμα. Είναι γεγονός λοιπόν ότι τελικά μπορεί να υπάρξει παρερμηνεία του προγράμματος λόγω μιας συγκεκριμένης διατύπωσης. Η συγκεκριμένη ανάγνωση που είχα στο μυαλό μου οφείλεται 100% στη συγκεκριμένη διάταξη των λέξεων και σε κανένα άλλο λόγο.
    Ασφαλώς πουθενά δεν ισχυρίστηκα ότι η Αλέκα "άλλαξε το πρόγραμμα" μέσα από τις δηλώσεις της, αν και μπορεί να βγεί ένα τέτοιο συμπέρασμα. Δεν την έχω την Αλέκα για τέτοια, καλόπιστα το έγραψα, υπερβάλλοντας ίσως στην ισχύ που μπορεί να έχουν τα λεγόμενα ενός γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής.
    Επίσης απόλυτα ξεκαθαρισμένο στο μυαλό μου για το τι χρειάζεται για να αλλάξει το πρόγραμμα του κόμματος, απόλυτα κι έχω ξαναγράψει γι' αυτό. Αυτά.
    Αν δεν γινόταν αυτή η παρατήρηση απ' τον σχολιαστή με το όνομα "Πέτρος", ποτέ δεν θα αντιλαμβανόμουν την ορθή ανάγνωση της φράσης απ' το πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Trash, δυστυχώς φίλε δεν διορθώνονται τα σχόλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μην έχουμε τίποτα Βάρκιζες πάλι. Ότι και αν προκύψει οφείλει το κόμμα να το τραβήξει από τα μαλλιά αλλιώς το κίνημα θα ξανασηκώσει κεφάλι το 2100.

    Τρολλετάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημερα παιδια.. Καλη εβδομαδα!

    @Megane, μην κολλας στο ποσο των χρηματων. Π.χ. αν λεμε να κατεβουμε στα 500 ευρω εννοουμε πως ΟΛΕΣ οι βασικες αναγκες ειναι λυμενες.

    Για παραδειγμα, εσυ προσωπικα τι θα διαλεγες απο τις 2 περιπτωσεις:

    α) Να βγαζεις 1500 ευρω ΑΛΛΑ πρεπει να πληρωσεις στεγαστικο δανειο, υγεια, φαγητο, ΔΕΙ, νερο, ΟΤΕ, Ιντερνετ, καυσιμα, εξοδα για τα μαθηματα των παιδιων και αλλα 100 πραματα.

    β) Να βγαζεις (εστω για να ειμαστε λιγο υπερβολικοι) 300 ευρω ΑΛΛΑ ειναι ΗΔΗ πληρωμενα τα εξης: στεγη, υγεια, φαγητο, ΔΕΙ, νερο, ΟΤΕ, ιντερνετ, καυσιμα, μαθηματα των παιδιων και αλλων βασικων αναγκων. (και σαφως ΠΟΛΥ λιγοτερο αγχος που μεταφραζεται σε μια πολυ πιο δημιουργικη φαση για τον ανθρωπο).

    Sartiv

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάθισα σε μια γωνία να ακούσω την ομιλία της Παπαρήγα. Χωρίς πολλές φωνές και χειροκροτήματα. Ήσυχος, ανήσυχος και ευτυχής ανάμεσα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες.

    Η ενημέρωση της Παπαρήγα για την χειροτέρευση της κατάστασης, το κατεπείγον του λόγου της και των συνθηκών με έφεραν σε δυσκολία.
    “Τώρα ήρθε η ώρα. Τώρα θα βγούμε στο κλαρί. Τώρα” αυτή ήταν η έκφραση που είπα σε όσους συντρόφους μίλησα. Συμφώνησαν όλοι.

    Ήρθε η ώρα φίλοι για μεγάλους αγώνες. Το σύνθημα πλανάται από το Σάββατο το βράδυ στην ατμόσφαιρα στην κοινωνία ολάκερη.
    Όλοι οι αγωνιστές στη μάχη, στη μεγάλη ταξική πάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Megane,
    δεν εχεις καταλαβει καθολου μα καθολου τι λεμε.

    Εμεις λεμε πως είτε μονοκοματικη κυβερνηση, ειτε πολυκομματική, οσο τα μεσα παραγωγής ανήκουν σε ολιγαρχίες, το ίδιο που μας κανει.

    Επισης ποιοι ακριβως δη. ηπάλληλοι παίρνονυ 3500 ευρω; Γιατι εγω δεν ξερω κανεναν, ούτε και τον πατερα μου που εχω δει τα χαρτια μισθοδοσιας του.

    Εγω λοιπον που δεν ειμαι καν ελευθερος επαγγελματίας, αλλα ιδιωτικός υπάλληλος, ολα τα χρονια της ζωής μου, ο μισθός μου ποτέ δεν ξεπέρασε τα 830 ευρω, και όμως σε συνθήκες καπιταλισμού ποτέ δεν είπα, "να κατέβουν τα ποσα που παιρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να γινουν ιδια με τα δικά μου", μιας και το 90/100 τουλάχιστον εξ αυτών, απλά παιρνουν αξοπρεπείς μισθούς.

    Αντι να επιθυμω λοιπον να πέσει ο δικος τους μισθος, ζητάω να ανέβει ο δικος μου. Ετσι και αλλιως, οι περικοπές στο δημόσιο όπως θα ειδες, δεν σημαίνουν καλυτερευση των μισθων των υπολοιπων μισθωτων, σημαίνει απλα περισσοτερα λεφτα για την πλουτοκρατια.
    συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επισης, να ξέρεις, ότι εφόσον εξαθλιωθούν, που εξαθλιώνονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα το πληρώσετε εσείς οι ελεύθεροι επαγγελματιες και οι καταστηματάρχες, μιας και δεν θα μεινει κανεις να αγοράζει πια τα αγαθα και τις υπηρεσίες σας.

    Αν κάποιος μπορούσε να αγορασει με σχετική ευκολία ενα ρουχο, να βγει σε μια ταβέρνα να φάει ή να καλέσει εναν τεχνικο να του φτιάξει κάτι στο σπίτι, ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τωρα που τους πανε στα 900 ευρω, θα δεις και τα δικά σου εισοδήματα να κατρακυλούν. Το λενε κοινωνικό ιστό και καλά θα κάνεις να γνωρίζεις οτι τα συμφέροντα του λαου ειναι αλληλένδετα μεταξυ του, και ευθέως συγκρουσιακά με την πλουτοκρατία.

    Οσο για το να μας παρετε στο κυνήγι που λες, διαλυστε πρωτα τα μικροαστικά σας όνειρα, και μετα θα δουμε ποιος τρέχει πιο γρήγορα.

    Τέλος, το ΚΚΕ μεσα απο τα όργανα του και μεσα απο τα σωμματεία, παλεύει για τα προβλήματα όλων των ειδών εργαζομένων, το οτι εσυ δεν ξέρεις την "ατζεντα" του και τις θέσεις του, δεν σημαίνει ότι δεν έχει, μαθε ψαξε ρώτα πρωτα, και μετα το ξανασυζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ρε megane που δεν εισαι για τρελοκομειο, μηπως δεν θες και κομματα καθολου; μηπως ενα κομμα καθολου; γιατι απο οτι διαβασα, ουτε λιγο ουτε πολυ για το κρατος αυτο, φταινε οι αριστεροι και ποιο συγκεκριμενα το ΚΚΕ και το γεγονος οτι δεν υπαρχει πολυκομματικη κυβερνηση. το ''συστημα'' δεν φταιει καθολου ε;
    επειδη δυσκολευτικα να διαβασω το ποστ σου απο τα ορθογραφικά και την συνταξη του χαρου, δυο τεινα συμβαινουν ή εχεις πολλα νευρακια με το ΚΚΕ γιατι σου χαλαει την σουπα και απο τα νευρα σου δεν καταλαβαινεις τι γραφεις ή εχεις σοβαρο προβλημα στην βασικη σου εκπαιδευση και ο λογος που δεν διαβαζεις ''Ρ'' ή κομματικες ανακοινωσεις ειναι γιατι δεν μπορεις να τις καταλαβεις
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. http://lassietteaubeurre.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=44&action=edit&message=4

    Σαν απαντηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. http://lassietteaubeurre.wordpress.com/2011/09/19/omilia_paparhga/

    Σορρυ, αυτο εννοουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φιλε/οι μου
    Εσυ/εις που με απαντατε...δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι εχεις/τε διαβασει εστω και μια φορα τι λεει ο Μαρξ και ο Λενιν,και αυτο γιατι πολυ απλα τα μισα που εγραψα μου τα αποδιδεις/τε λαθος.Αυτο πρακτικα σημαινει οτι εσυ/εις ειδικα πρεπει να ξαναγυρισεις/τε στο δημοτικο και να πιασεις το λολα να ενα μηλο,διαφορετικα αν αυτο σε προσβαλει... που εμενα θα με προσβαλε,θα το διαβασεις καμμια πεντακοσαρια φορες αυτο που εγραψα και μετα θα ξανααπαντησεις.Για να σε βοηθησω δεν εχει γραφτει πουθενα σε κανενα δικο μου κειμενο να παιρνουμε μισθο 500ε.Με 500ε ασχετε δεν αγοραζεις ουτε τα τσιγαρα σου.
    Τωρα για οσους δεν ξερουνε χωρις φορολογικη ενημεροτητα επαγγελματιας δεν υπαρχει.Που σημαινει οτι ειτε δεν ξερεις να διαβαζεις ειτε μας δουλευεις.Για να θεωρησω βιβλιο εσοδων εξοδων...κοινως για να διατηρησω την επιχειρηση που εχω πρεπει να πληρωσω...αν δεν πληρωσω πρεπει να βαλω λουκετο.Μου προτεινεις δηλαδη να πεινασει η οικογενεια μου προκειμενου να κανουμε την χαρη στην Παπαρηγα και να υπακουσουμε στις λαλακιες που λεει.Σε ποια πτερυγα ανηκεις εσυ ?Σε αυτους που τους πιανουν τα χαπια η σε αυτους που δεν γινεται τιποτα?
    Εχετε κανει την Ελλαδα σκατα καλο ειναι να κατσετε στην ακρη γιατι αν καμμια 200αρια σαν και μενα την ψωνισουνε απο την πιεση και την ανεχεια,να θυμαστε οτι τα βουνα πλεον εχουνε καει και δεν θα βρειτε ουτε εκει να κρυφτειτε.Αν εχεις να προτεινεις κατι σοβαρο,οχι κομμα ,εδω ειμαι να το διαβασω...αλλα την επομενη φορα που θα μου γραψεις για αριστερους,δεξιους,κοκκινους,πρασινους,μπλε,θα με δωσεις να καταλαβω οτι απλα εισα/στε βολεμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φιλε/οι μου
    Εσυ/εις που με απαντατε...δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι εχεις/τε διαβασει εστω και μια φορα τι λεει ο Μαρξ και ο Λενιν,και αυτο γιατι πολυ απλα τα μισα που εγραψα μου τα αποδιδεις/τε λαθος.Αυτο πρακτικα σημαινει οτι εσυ/εις ειδικα πρεπει να ξαναγυρισεις/τε στο δημοτικο και να πιασεις το λολα να ενα μηλο,διαφορετικα αν αυτο σε προσβαλει... που εμενα θα με προσβαλε,θα το διαβασεις καμμια πεντακοσαρια φορες αυτο που εγραψα και μετα θα ξανααπαντησεις.Για να σε βοηθησω δεν εχει γραφτει πουθενα σε κανενα δικο μου κειμενο να παιρνουμε μισθο 500ε.Με 500ε ασχετε δεν αγοραζεις ουτε τα τσιγαρα σου.
    Τωρα για οσους δεν ξερουνε χωρις φορολογικη ενημεροτητα επαγγελματιας δεν υπαρχει.Που σημαινει οτι ειτε δεν ξερεις να διαβαζεις ειτε μας δουλευεις.Για να θεωρησω βιβλιο εσοδων εξοδων...κοινως για να διατηρησω την επιχειρηση που εχω πρεπει να πληρωσω...αν δεν πληρωσω πρεπει να βαλω λουκετο.Μου προτεινεις δηλαδη να πεινασει η οικογενεια μου προκειμενου να κανουμε την χαρη στην Παπαρηγα και να υπακουσουμε στις λαλακιες που λεει.Σε ποια πτερυγα ανηκεις εσυ ?Σε αυτους που τους πιανουν τα χαπια η σε αυτους που δεν γινεται τιποτα?
    Εχετε κανει την Ελλαδα σκατα καλο ειναι να κατσετε στην ακρη γιατι αν καμμια 200αρια σαν και μενα την ψωνισουνε απο την πιεση και την ανεχεια,να θυμαστε οτι τα βουνα πλεον εχουνε καει και δεν θα βρειτε ουτε εκει να κρυφτειτε.Αν εχεις να προτεινεις κατι σοβαρο,οχι κομμα ,εδω ειμαι να το διαβασω...αλλα την επομενη φορα που θα μου γραψεις για αριστερους,δεξιους,κοκκινους,πρασινους,μπλε,θα με δωσεις να καταλαβω οτι απλα εισα/στε βολεμενοι

    Megane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εγω αντι να διαβασω ριζοσπαστη αδερφε καθησα και ακουσα την παπαρηγα,τον τσιπρα,τον σαμαρα,τον παπανδρεου(μακρυα απο μας)..μιλανε λες και ηρθαν στην Ελλαδα χθες.Αν δεν κανω λαθος αυτοι ειναι στο πολιτικο μας συστημα εδω και 35 χρονια.Ξαφνικα τους ακουσα να θυμουνται οτι πρεπει να αποκτησουμε σαν χωρα παραγωγη,πρωτες υλες,παιδεια.Εσυ μπορει να αισθανεται ανετος διαβαζοντας καποια κειμενα καποιων πολιτικων οργανωσεων που εκλεγουν αυτους τους ανθρωπους στις ηγεσιες μας.Εγω δεν αισθανομαι ανετα γιατι τους πηρε 35 χρονια για να καταλαβουνε οτι μια χωρα αν δεν παραγει το φαγητο της και την ενεργεια της και απλα εχει δημοσιους υπαλληλους χρεωκοπει.Την γιαγια στο χωριο να ρωτησεις που ειναι 95 χρονων και ο εγκεφαλος της εχει συρρικνωθει κατα 80% (επιστημονικααποδεδειγμενο),θα σου πει οτι αν δεν εχω ξυλα να βαλω στο τζακι και σιταρι να κανω αλευρι δεν βγαζω τον χειμωνα.Αυτη την γιαγια αν κατεβαινε στις εκλογες θα την ψηφιζα.Την καθε παπαρηγα και τον καθε πολιτικο αρχηγο κοψε μου οτι ακρο εχω δεν θα τον ψηφισω μεχρι να πεθανω.
    Ειπαμε... φτωχος ειμαι,μαλακας δεν ειμαι.

    Megane

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Megane, χωρις πλακα, αν ειχες καμια σχεση με την πραγματικότητα θα σου απαντούσα, αλλά είσαι αυτο που κατηγορείς 100/100...

    ουτε καν δεν δινεις να καταλαβουμε σε ποιον απαντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πολύ φιλικά και συντροφικά, θέλω να σχολιάσω το παρακάτω σημείο της κριτικής σου - ας την πω έτσι.

    "Οι αριστερές, προοδευτικές, συμμαχικές κυβερνήσεις που μπορεί να προκύψουν σαν αποτέλεσμα του ανεβάσματος του λαϊκού κινήματος, είναι πλέον ιστορικά ξεκάθαρο στο ΚΚΕ ότι πλέον, σε καμμιά περίπτωση δεν οδηγούν στην επαναστατικοποίηση του κινήματος. Αργά (ο Τσάβες π.χ) ή γρήγορα (ο Αλιέντε) θα ανατραπούν ή θα ενσωματωθούν που λέμε".

    Για να γίνει αυτό καλύτερα(από μεριάς μου) πρέπει να αναφερθεί το συγκεκριμένο χωρίο της ομιλίας της Αλέκας, που νομίζω ότι στάθηκε η αφορμή γι΄αυτή την αναφορά.

    "Ας υποθέσουμε ότι πέφτει η κυβέρνηση, πράγμα που και εμείς το θέλουμε, και στη θέση της αναδειχθεί η κυβέρνηση των αυτοαποκαλούμενων «προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων» που φαντασιώνεται ότι θα διαπραγματευθεί τη μείωση του χρέους και θα καταργήσει το Μνημόνιο. Καταργώντας το Μνημόνιο και χωρίς να πειράξει την μονοπωλιακή ιδιοκτησία, το μόνο που θα πετύχει είναι τα μονοπώλια να ανασυνταχθούν και να πάρουν εκδίκηση, ο λαός ανέτοιμος και αποπροσανατολισμένος θα απογοητευθεί. Θα φουντώσει το γνωστό κίνημα της «κατσαρόλας»".

    1. Λέγεται κατά κόρον και τελικά είναι σωστό, αν κανείς απομονώνει ένα σημείο και το σχολιάζει, το πιο πιθανό είναι να πέσει σε λάθη.

    2. Πουθενά η Αλέκα δεν μιλάει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα "προκύψει σαν αποτέλεσμα της ανόδου του λαϊκού κινήματος".

    3. Μια τέτοια κυβέρνηση (της "αριστεράς" και ας γίνουμε και λίγο ... αποκαλυπτικοί, αναφέρεται στις αιτιάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οπορτουνιστικών σχημάτων), τη χαραχτηρίζει η Αλέκα ως "κυβέρνηση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων" ... έτσι όπως ακριβώς την προσδιορίζει: ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ !

    4. Ξεκάθαρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση - και όπως θέλει ας αυτοονομαστεί - που δεν θα βάλει το ζήτημα ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, σε πισωγύρισμα, σε απογοήτευση του λαϊκού κινήματος.

    5. Ακριβώς μια ΤΕΤΟΙΑ κυβέρνηση (δηλαδή που θα ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ), που θα φέρει τα πάνω κάτω, θα βγάλει το λαό από τα αδιέξοδά του, ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ με την Ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, μια Ομιλία απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις Αποφάσεις των Συνεδρίων του, τη Φιλοσοφία του !

    Συγνώμη αν έγινα κουραστικός ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το έχω υπόψη μου Φάρε όλο το κείμενο και το διάβασα πολύ-πολύ-πολύ προσεχτικά.
    Το άρθρο δεν είναι κριτική προς την Αλέκα και γι' αυτό είναι άστοχο να την πεις έτσι, δεν βγαίνει απο πουθενά ότι είναι κριτική.
    Το κείμενο τονίζει τη βαρύτητα της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως που έχει μεγαλύτερο βάθος απ' ότι συνήθως.
    Από τη στιγμή που προέβην στην διόρθωση, βασισμένη σε μια εσφαλμένη ανάγνωση του προγράμματος, όλα τα επιχειρήματά σου δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης, οπότε τζάμπα συνεχίζεις την κουβέντα.
    Το θέμα είναι ότι όντως υπάρχει πρόβλημα ερμηνείας στο συγκεκριμένο σημείο του Προγράμματος, ιδιαίτερα άμα το συνδέσεις με την τακτική του ΑΑΔΜ. Ομολογώ ότι εξεπλάγην κι εγώ ο ίδιος με το πόσο έξω είχα πέσει, αλλά επειδή δεν θεωρώ και τον εαυτό μου βλάκα, είμαι στο μέσο όρο, μπορώ να υποθέσω ότι κι άλλος κόσμος θα το είχε παρανοήσει αυτό το σημείο αν το διάβαζε.
    Τι διάολο, μόνο εγώ που blog-άρω κάνω λάθος; Το σχόλιο του spiritus ήταν σαν να με θεωρούσε εντελώς ηλίθιο (το "φιλικά" που γράφει στο τέλος δεν το σώζει), εντελώς αντίθετα με το σχόλιο του "Πέτρου" ο οποίος κάνει την επισήμανση με τον τρόπο που πρέπει.
    Κάνω αυτό το σχόλιο και λέω ότι από δω και στο εξής, σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με ζητήματα ερμηνείας κομματικών ντοκουμέντων δεν θα συμμετάσχω. Αν μου δημιουργηθούν απορίες ή παρανοήσεις και τις διαπιστώσω με τον τρόπο που πρέπει, όπως του σχολιαστή "Πέτρου" ξέρω με ποιον/ους πρέπει να το συζητήσω.
    Κι εγώ ζητώ συγνώμη για την παρανόηση απ' όλους. Πάμε παρακάτω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αλεξ, δες το απο την θετικη του πλευρα, αν δεν εκτιθοσουν, ακομα θα το ερμήνευες λάθος.

    Καλα ειναι και τα λαθη, μεσω αυτων μαθαίνουμε.

    Εμενα προσωπικα μου αρεσε που παρολο που εγινε το λαθος εντοπιστικε και διορθωθηκε.

    Και φυσικα εκτιμω εκεινον που το εκανε με τον σωστο τροπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Και εννοειται εχω γράψει και εγω σε αρθρα ανακρίβειες που μετα που τα είδα, ή που μου τα ειπανε, αναρωτήθηκα"μα τοσο ζωον ειμαι;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Να κι άλλο θετικό λοιπόν. Με προσεχτική και ωραία κουβέντα μαθαίνει κανείς!
    Φυσικά και μαθαίνουμε απ' τα λάθη, να μη σου πω ότι και το να γράφω στο γλόμπινγκ με βάζει στην πρίζα, να ψάξω, να μη γράψω κάτι λάθος κλπ.
    Ο Λένιν έλεγε "δεν υπάρχουν έτοιμοι κομμουνιστές". Το να είσαι κομμουνιστής λοιπόν είναι μια διαρκής διαδικασία εκμάθησης.
    Κι αυτό φυσικά ισχύει για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αν και ισως πρεπει να γινει ξεχωριστο αρθρο ή συγκεκριμένη κουβέντα, το να γραφεις σε μπλογκ
    σιγα σιγα σε κανει να θελεις να εισαι πολυ προσεχτικος οσον αφορα το τι γραφεις.

    Ειδικα οταν ξερεις οτι το αρθρο σου θα αμφισβητηθει, θελεις να μην εχει καθολου λαθη απροσεξιας που να δωσουν λαβη στον αμφισβητια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και ο David Harvey, αντιστοιχα, όταν τον ρώτησαν αν πιστευει οτι μπορει να υπαρξει μια τελεια κοινωνια, απαντησε.

    Οι τελειες κοινωνιες ειναι βαρετες, προβληματικες, ειναι για τους θρησκους που ψαχνουν παραδεισους, εγω θελω μια κοινωνια που συνεχως να βελτιώνεται.

    Καπως ετσι το ειπε βαριουμαι τωρα να βρω την συγκεκριμενη συνεντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...