20 Σεπ 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ: Η αγορά αυτορυθμίζεται (και δεν χρειάζεται να αξιολογείται;)


Ο τιτλος του αρθρου της εφημεριδας  Arbetaren απο την οποια μεταφρασαμε το πιο κατω κειμενο, ειναι: 
 "Η συμπαγής αδιαφορία της Δεξιάς για στοιχεία"


''Τα 20 χρονια πειράματων με ιδιωτικοποιήσεις δεν εδωσαν τις υποσχομενες βελτιώσεις στη προνοια. Αυτο δειχνει μια νέα έκθεση από το Κέντρο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία (Studieförbundet Näringsliv och samhälle).

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Γιατί κανείς δεν το ειχε ερευνησει πιο πριν;

Μια πολιτική βόμβα επεσε όταν το SNS (Κέντρο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία), το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία, κυκλοφόρησε την έκθεση Επιπτώσεις του Ανταγωνισμου. Τι γινεται με το Σουηδικο κρατος προνοιας;

Η έκθεση έδειξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας έχει οδηγήσει σε βελτιώσεις στην αποδοτικότητα κόστους και ποιότητας.

Οι αντιδράσεις δεν αργησαν να φθασουν. Στο Newsmill, ο πρώην αρχισυντάκτης της DN, Hans Bergström, ονομασε το αποτελεσμα των ερευνητων «προσβολή για τους επιχειρηματιες» και από άλλους αστούς της χώρας και πολιτικους συζητητές η κριτική σταθηκε κυριως σε 3 σημεια: 


  • στην επιθεση κατα της επιστημονικοτητας της έκθεσης,
  • στο ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν έχουν σημασία επειδη το δικαιωμα της επιλογής είναι πιο σημαντικο από την ποιότητα,
  • καθώς και στο οτι η βασική έρευνα είναι πολύ φτωχη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποίησεων γι αυτο και χαιρετίζουν τη προοπτικη για περαιτέρω έρευνες.

Το τελευταιο σημειο μπορεί να φαίνεται να είναι διανοητικά το πιο ειλικρινες και είναι επίσης ένα από τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης: Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα σε αυτόν τον τομέα και συμφωνα με το SNS ειναι "απαράδεκτο" ότι 20 χρόνια πειράματων ιδιωτικοποίησης δεν έχουν αξιολογηθεί.

Οτι απο την αρχη δεν ήταν εξασφαλισμένη η συλλογή στοιχείων με στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας και ότι δεν είχε γινει συνεπής έλεγχος της εποπτείας των δραστηριοτήτων που μεταβιβάστηκαν στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Στη Στοκχόλμη, για παράδειγμα, ελέγχονται τα 400 ιδιωτικά νηπιαγωγεία κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια, ενώ τα κοινοτικα σχολεια ελέγχονται συχνότερα.

Αλλά κανεις δεν ειχε σκεφτεί αυτό με την αξιολόγηση και την έρευνα;

Ναι, σιγουρα κάποιος το έχει κάνει. Πρόσφατα, φετος, τον Μάρτιο, καταψηφίστηκε μια τέτοια πρόταση στο κοινοβούλιο. Το Αριστερο κομμα πρότεινε οτι οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης πρέπει να ερευνηθούν. 

Η Επιτροπή Οικονομικών που ζήτησε την απόρριψη του νομοσχεδίου έγραψε στην απόφασή τους ότι θεωρούσε ότι μια ποικιλομορφία ερμηνειων θα μπορούσε να συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων. 
Έγραψαν, επίσης, ότι υπαρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι η ιδιωτικοποίηση "μπορεί να" αυξήσει τόσο την ποιότητα οσο και την αποτελεσματικότητα του κόστους.

Ετσι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, δεν χρειαζεται να διερευνηθουν γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιωθουν με διάφορους τρόπους. 
Η Επιτροπή Οικονομικών ήταν επίσης προσεκτικη στο να τονίσουν «τη σημασία των προσπαθειών της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της υγείας ως μέρος των προσπαθειών για την τόνωση της καινοτομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της πρόνοιας." 
Είναι ακριβώς η ανανέωση και αύξηση της παραγωγικότητας που η έκθεση εχει τρύπες. Στοιχεία (αποδειξεις) δεν υπάρχουν.


Ακόμα και περισυ το φθινόπωρο καταψηφίστηκε μια παρόμοια κίνηση και αν ψαξει κανεις προς τα πίσω στα βουλευτικα αρχεία, θα βρει κανεις πολλες τετοιες προτάσεις. Πολλοι εχουν υψωσει τις φωνες τους, ωστε να διερευνηθουν οι ιδιωτικοποίησεις, αλλά δεν έχουν ακουστει.

Τον Απρίλιο του 2006 η σοσιαλδημοκρατικη κυβέρνηση ξεκινησε μια έρευνα να δει τη δυνατότητα των μικρότερων εταιρειων, συνεταιρισμων και εθελοντικων οργανώσεων να λειτουργούν εντός της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Αυτο που μπορούσε κανεις να δεί ήταν οτι οι μικρες σε προσωπικο εταιρείες ή συνεταιρισμοί εύκολα εβγαιναν ''νοκ άουτ'' από τον ανταγωνισμό των υπερεθνικων εταιρειων υγειονομικής περίθαλψης.

Το όραμα των πολιτικών οτι οι ιδιωτικοποιησεις θα ωφελουσαν τους μικρούς ιδιοκτήτες επιχείρησης, και που στις καμπανιες τους εδειχαν συχνά μια γυναίκα που εφευγε από το κλαδο της περιθαλψης και γινοταν επιχειρηματίας, φαινόταν ντροπιαστικο. Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας κυριαρχηθηκε από πέντε μεγάλες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης.

Η έρευνα, όμως, σταματησε το 2007 από τη κυβέρνηση συνασπισμου της δεξιας και ποτέ δεν πηγε σε ορισμένους απο τους ερωτηθέντες.

Η αποτυχία να εξεταστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα στηριζεται στην άποψη ότι θα τακτοποιηθει απο μονο του, σε μια ελεύθερη αγορά, όπου οι πελάτες μπορούν να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους μέσω των ενεργειών τους και απλά να επιλέξουν μια άλλη ανταγωνιστική επιλογή, αν η ποιότητα είναι χαμηλή.

Η απάντηση του υπ. Οικονομικων, Anders Borg, στην SNS είναι ότι είναι "πεπεισμένος ότι ο ανταγωνισμός φέρνει μεγαλύτερο κόστος." Κανενα στοιχείο δεν δείχνει ότι έχει γίνει έτσι, αλλά η πεποίθηση φαινεται οτι σε αυτήν την περίπτωση αρκεί. Οι μηχανισμοί της αγοράς θα φροντίσουν τα υπόλοιπα.

Μια έρευνα, που αφορα την υγειονομική περίθαλψη, όμως, έχει ξεκινήσει φέτος. Αλλά αυτο που θα διερευνήσει είναι το μερος της πολιτείας, στο συστημα υγειας και περίθαλψης, αν και κατα ποσο δηλαδη ειναι σκόπιμο και αποτελεσματικό. Φυσικά και ειναι αξιο ερευνας, αλλά η έρευνα αυτη δεν θα ασχοληθει με το αν το σύστημα των ιδιωτών είναι αποτελεσματικο.

Που διαλεγει να εστιασει κανεις, μαρτυρα και το πού βρίσκονται τα προβλήματα. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι προβληματικες και αναποτελεσματικες, ενώ η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν χρειάζεται να αξιολογειται''.


16 σχόλια:

  1. Αυτα βλεπει κανεις,εδω, μετα απο 20 χρονια πειρας σε ιδιωτικοποιησεις, τις περισσοτερες απο τις οποιες ενεκριναν και οι ...σοσιαλιστες, ενω ο κοσμος εχει παραπονα σε πολλους τομεις!

    Ας τα διαβαζουν και οι ...υπερμαχοι του νεοφιλελευθερισμου στην Ελλαδα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι χαρακτηριστικό πόσο πολύ μοιάζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν και εκεί σε σχέση με τις ιδιωιτκοποιήσεις! Το μόνο που χρειάζεται μια προσοχή είναι να μην χαθεί το δάσος έναντι του δένδρου. Να στοχοποιηθεί δηλαδή ο νεοφιλελευθερισμός, μια μορφή διαχείρησης του συστήματος και όχι το σύστημα καθ' αυτό, το οποίο είναι και το πιθανότερο από την αστική προπαγάνδα και την απουσία επαναστατικού κόμματος στη Σουηδία.

    Το τραγικό είναι ότι δεν καταλαβαίνουν εκεί πάνω ότι η πορεία προς μια ενδεχόμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, είναι έτσι και αλλιώς αναπότρεπτη, ακόμα και στον επόμενο κύκλο της παρούσας κρίσης. ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ξέσκιζε και τα εναπομείναντα σοσιαλδημοκρατικά οράματα όπως εδώ. Από την άλλη η απουσία επαναστατικού κόμματος θα γυρνούσε την κουβέντα σε άλλα γήπεδα από αυτά που θα έπρεπε να παιχτεί η μπάλα μεταξύ των δύο βασικών τάξεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειάζεται να γινουν ιδιαίτερες μελέτες για να φανεί ότι παντού, όπου αφεθεί ελεύθερη η αγορά υπερισχύουν τα μονοπώλια σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Τα μονοπωλια βέβαια δεν νοιάζονται για την προσφορά στην κοινωνια αλλά για το κέρδος και μόνο(εχω κάποια στοιχεια απο "το δόγμα του σοκ" που προκαλούν σοκ πραγματικά για το πόσα χρήματα δίδονται απο τα κράτη σε εταιρίες κολοσσούς ή θυγατρικές κολοσσών για να κάνουν μια απλή δουλειά και ούτε αυτήν δεν κάνουν καλά καλά).

    Βέβαια μην ξεχνάμε οτι ο φιλελευθερισμός ειναι μόνο ενα απο τα πολλά πρόσωπα του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η άποψη περί αυτορύθμισης των ¨αγορών" έχει για τους θιασώτες της μία τελείως μεταφυσική υπόσταση.
    Τι και αν δεν έχει αποδειχτεί ποτέ και πουθενά;
    Το να ζητάς και μόνο, αποδείξεις για αυτό είναι τόσο έγκλημα, όπως το να ζήταγες αποδείεις για την ύπαρξη του Θεού στον μεσαίωνα.
    Από ότι φαίνεται ο καπιταλισμός στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την ύπαρξη του την ίδια, στρέφεται όλο και περισσότερο ενάντια στην ίδια την ιδεολογική μήτρα του,τον διαφωτισμό και τον ορθό λόγο, και αγκαλιάζει πλέον ολοφάνερα την μεταφυσική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρας- Αυτό στην πολιτική οικονομία είχε συμβεί ήδη στην εποχή που κυκλοφορούσε το κεφάλαιο. Υπήρχαν ήδη οι λεγόμενοι "αγοραίοι" οικονομολόγοι. Αργότερα και μέσα από αυτούς εμφανίστηκαν οι αντιεπιστημονικές σχολές του Μάρσαλ, του Κέυνς και άλλων...

    Ξαφνικά εμφανίστηκαν και κάποιοι που ερμήνευαν μηχανιστικά τον Άνταμ Σμιθ και υιοθετούσαν τις πιο λαθεμένες απόψεις του έργου του-παραφράζοντας ή αλλάζοντας τη συμβολή του στην επιστήμη της πολ. οικονομίας, όπως πχ την εργασιακή θεωρία της αξίας, κλασικός αστικός εκλεκτικισμός.

    Σε τέτοιες απόψεις σαν αυτές του κειμένου είχε απαντήσει ήδη ο νεαρός Ένγκελς στα γαλλογερμανικά χρονικά με το σχέδιο για μια νέα πολιτική οικονομία, που έλεγε ότι μονοπώλιο και ελέυθερος ανταγωνισμός πάνε μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται. Σκέψου, πριν ακόμα μελετήσει ο Μαρξ, συντονισμένα τον καπιταλισμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Giorgobookhunter

    Exεις δικιο, μαλιστα εγω πιστευω οτι πολλα απο τα κομματα της αριστερας, (και οχι μονο στη Σουηδια), σε αυτο ακριβως πονταρουν: Στην στοχοποιηση του νεοφιλελευθερισμου και όχι στο σύστημα καθ' αυτό, οπως λες, τους συμφερει, βλεπεις, να βρεθει ενας αποδιοπομπαιος τραγος και ειδικα μαλιστα σ αυτη την κρισιμη, για την επιβιωση του...συστηματος, εποχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Poe

    Εδω τις ερευνες τις εχουν σαν...ευαγγελια,(!) ασχετα αν καποιοι απο εμας δε χρειάζεται να διαβασουμε μελέτες για να καταλαβουμε τι πρακτικα σημαινει η υπερισχυση των μονοπωλιων που φυσικα αποβλεπει στο κέρδος του κεφαλαιου και μόνο. Δεν εχει, βεβαια, κανεις αυταπατες απο εμας οτι ενδιαφερονται για τον κοσμο....
    Παντως oι Σουηδοι πειθονται με νουμερα και οπου πας βλεπεις οτι εχουν στατιστικες ακομη και για τα πιο απιθανα πραγματα!
    Ειναι η χωρα που λατρευει τα hard data και οχι το...μπλα-μπλα, οπως συνηθως κανουν οι πολιτικοι στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TRASH

    Aκριβως. Eιναι σαν τη θεωρια που ψαχνει τη ..πρακτικη της εφαρμογη (και δεν τη βρισκει!) ;-)
    Σαν ''εγκλημα'', ομως, εκλαμβανεται μονο απο οσους ειναι εναντια στην επικρατηση του φιλελευθερισμου, ή και του ιδιου του καπιταλιστικου συστηματος.
    Αν ρωτησεις τους θιασωτες, δεν εχουν καμμια αντιρρηση, βεβαια, εφ οσον κερδιζουν απο το συστημα!
    Παντως πιστευω κι εγω οτι εχουμε να δουμε και ν ακουσουμε πολλα ...μεταφυσικα (!) ακομα πριν το ..game over του ολου συστηματος!

    Ηδη, εσεις, ακουτε στην Ελλαδα καθημερινα ολο και πιο..μεταφυσικα πραγματα,απ ο τι μαθαινω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμεις ακουμε παραφυσικα οχι μεταφυσικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασικα μια φράση που σκεφτηκα τώρα.
    "Ο νεοφιλελευθερισμός ειναι το ιδεολογικό προκάλυμα της επιθετικής φάσης του καπιταλισμού"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι,ολες οι..φυσεις εχουν ..παραβιαστει, τα ακουω, δυστυχως! :(

    Διαβασε παντως και τι λεει μια δημοσιογραφος Σουηδικης εφημεριδας. http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2011/09/e_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμένα μου φαίνεται, και χωρίς να το βάζω συνωμοσιολογικά αλλά ταξικά, ότι η πολιτική της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια για ενίσχυση των μικρών επαγγελματιών, των αυτοδημιούργητων, των νέων, των γυναικών κλπ. είχε στόχο να μαζευτούν πάλι τα λεφτά σε λίγα χέρια.
    Θυμόμαστε όλοι τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ για νεανική επιχειρηματικότητα κλπ.
    Υπήρχε π.χ μια χρηματοδότηση "για αγορά περιφερειακών υπολογιστών" και τέτοια. Οι όροι που βάζαν για τη χρηματοδότηση, σε οδηγούσαν ουσιαστικά να αγοράσεις "περιφερειακά υπολογιστών" από τρεις-τέσσερεις πολυεθνικές και να χρεωθείς κι από πάνω σε δυο-τρεις συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες.
    Εκείνη η παράνοια με παιδιά που άνοιξαν μαγαζιά refill (μελάνια) οδήγησαν το 90% των χρηματοδοτούμενων σε κλείσιμο του μαγαζιού και χρέη για μια ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που λες Άλεξ, είναι προφανές! Έτσι λειτουργούσαν και οι αγροτικές επιδοτήσεις, στόχος η συγκέντρωση της παραγωγής με τις λιγότερες αντιδράσεις, σε συνδυασμό με κάποια ακόμα μέτρα. Προφανώς και οικονομία και πολιτική αλληλοεπιδρούν, με αποφασιστική την επίδραση της οικονομίας και οι αστοί το ξέρουν πολύ καλά, όπως δείχνουν και τελευταία. Το θέμα είναι να αρχίσουν να το πέρνουν πρέφα και τα λαϊκά στρώματα και πρώτιστα οι εργάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. AλεξΔ

    Eιναι σιγουρο οτι οταν ολοι αυτοι μιλουν για ευκαιριες, εννοουν για το ..μεγαλο κεφαλαιο και οχι φυσικα για τους εργαζομενους!
    Βεβαια εναποκειται και στους (ωριμους) εργαζομενους να καταλαβουν οτι με τετοιους ορους που δανειζουν οι τραπεζες, δεν ειναι ευκολο να στησεις επιχειρηση που να σταθει στα ποδια της και να καταφερει κανεις να ξεπληρωσει το χρεος.
    Η πραγματικη ζωη δεν ειναι οπως στις διαφημιστικες καμπανιες με τις καλες και βολικες τραπεζες που δειχνουν στο κοσμο και στην Ελλαδα και στη Σουηδια και αυτο θα πρεπει να το κανεις εχει απο την αρχη υπ οψιν.
    Αρκετα εχουν κοροιδεψει το κοσμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Giorgobookhunter

    ''Το θέμα είναι να αρχίσουν να το πέρνουν πρέφα και τα λαϊκά στρώματα και πρώτιστα οι εργάτες''.

    Σημερα που μιλουσα με γνωστους μου στην Ελλαδα μου ελεγαν ποσο απογοητευμενοι ειναι απο συζητησεις που ακουνε να γινονται σε λεωφορεια,κλπ κοινοχρηστους χωρους, οπου καποιοι που εχουν απηυδησει απο το Πασοκ, θα ψηφισουν, λενε, στις επομενες εκλογες τον..Καρατζαφερη! ;(

    Για ποια...προοδο μιλαμε αραγε, μερικες φορες αναρρωτιεται κανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...