9 Σεπ 2011

ΚΑΜΠΟΤΖΗ:Οι εργατες της πολυεθνικής H&M λιποθυμούν!



Σε ένα από τα εργοστάσια της εταιρειας ρουχισμου Hennes & Mauritz στην Καμπότζη, περίπου 300 εργαζομένοι λιποθυμησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι χαμηλοί μισθοί, ο υποσιτισμός, και οι χημικές ουσίες ειναι πιθανοτατα οι αιτιες των λιποθυμιων.

Οι εργαζόμενοι στη Καμπότζη πηγαν στο νοσοκομείο, αφου αρρωστησαν σε εργοστασια κλωστοϋφαντουργίας που προμηθεύουν την H&M με πλεκτά, είπε ο Suy Se, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων ΑFP στην πρωτευουσα Pnom Pehn.
Η κλωστοϋφαντουργία είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Καμπότζης . 300.000 άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο.
 
Στον προμηθευτη της H&M, την M&V Manufacturing στην Καμπότζη, εργάζονται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι. 
Οι κατωτατοι μισθοι είναι μόλις κάτω από 400 SEK κορωνες/ μήνα, (περιπου 44  ευρω!), που είναι φυσικα πολύ λίγα για να ζήσουν, οπως λεει το συνδικατο τους, τα δικαιώματα του οποιου είναι φυσικα πολυ περιορισμένα....

Ήδη απο το 2005 αναφεροταν ο ΟΗΕ σε περιπτωσεις λιποθυμιων, ως το βασικό πρόβλημα κυριως για τις γυναικες εργαζομενες της κλωστοϋφαντουργίας, στη χώρα.

-Εγινε μια έρευνα σε ένα από τα εργοστάσια όπου υπήρχαν πολλες λιποθυμίες, τον Απρίλιο. 

Η ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας λόγος ήταν οι χαμηλοί μισθοί που οδηγούν στη κακή υγεία των εργαζομένων, δήλωσε η Frieda de Koninck, εκπροσωπος της οργανωσης Clean Clothes στο Βέλγιο. 
Επισης οφείλεται σε ανεπαρκή εξαερισμό, επικίνδυνες χημικές ουσίες και επικίνδυνα υλικά.

Απο την H&M, λένε ότι προσπαθουν να ερευνήσουν την αιτία του τι συνέβη στα εργοστάσια στην Καμπότζη.

-Εχει συμβεί και σε πολλούς αγοραστές, έτσι πρέπει να συνεργαστουμε, σαφώς και δεν χρειάζεται να είναι ετσι τα πραγματα, λέει η Helena Helmersson, επικεφαλής των Κοινωνικών Υποθέσεων της H&M.
Αυτο ειναι το τίμημα που πληρώνει κανεις  για να αγοράζει φτηνά ρούχα απο την Η & Μ;

-Είναι μια κοινή λανθασμενη αντιληψη ότι η χαμηλή τιμή σημαίνει υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, αλλά δεν πρεπει να ειναι ετσι λεει η Helmersson.

Πως αλλιως, ομως, ειναι, ρωταμε εμεις;

Πηγη  SVT

                                  

Στίχοι: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας
Πρώτη εκτέλεση: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας

Για ένα κομμάτι ψωμί,
δε φτάνει μόνο η δουλειά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
πρέπει να δώσεις πολλά.

Δεν φτάνει μόνο το μυαλό σου,
δε φτάνει μόνο το κορμί σου.
Το πιο σπουδαίο είν' η ψυχή σου, δικέ μου.
Έχει τους νόμους τους αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.

Θα σου κρεμάσουνε μια μπάλα
και θα τραβιέσαι μ' αυτήν μέρα - νύχτα.
Έχεις κανάλι πολύ να τραβήξεις,
μέχρι να πάψεις να λες -"μα τι τρέχει;"
Έχει τους νόμους της αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.

Για ένα κομμάτι ψωμί,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα πιεις φαρμάκια πολλά.

Θα σε πετάνε από δω κι από κει
θα λαχανιάζει η ψυχή σου.
Θα φτύσεις αίμα απ' το στόμα, δικέ μου.
Έχει τους νόμους της αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.

Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα 'χεις ξεχάσει πολλά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα 'χεις πληρώσει ακριβά.
Και κάποια μέρα θα σε λύσουν,
μα θα φοβάσαι να φύγεις, θα τρέμεις.

Θα σε κλωτσάνε και θα σ' αρέσει, δικέ μου.
Σαν το σκυλί τους θα σ' έχουν, δικέ μου,
μα δε θα έχεις ψυχή να το νοιώσεις,
θα είναι για σένα αργά.

13 σχόλια:

  1. ''Η Greenpeace κατηγορεί, 14 μεγάλες εταιρίες κατασκευής ρούχων ότι σε προϊόντα τους βρέθηκαν ίχνη τοξικών χημικών ουσιών που είναι πιθανό να πλήξουν τα όργανα αναπαραγωγής ζώντων οργανισμών.

    Η Greenpeace αγόρασε σε 18 χώρες δείγματα ρούχων από τις εταιρίες αυτές τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Μαλαισία και τις Φιλιππίνες και άρχισε τη διαδικασία ελέγχου τους.

    "Αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης (ΝΡΕ) εντοπίστηκαν στα δύο τρίτα των δειγμάτων", ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Λι Γιφάνγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση "Dirty Laundry 2".

    Οι αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης είναι χημικά προϊόντα που συχνά χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων, συνθετικών και μη. Όταν αποσυντίθενται, παράγεται νονυφαινόλη, ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν.

    "Η νονυφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές", υπογράμμισε η κ. Λι και διευκρίνισε ότι μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα και όταν βρεθεί εντός του οργανισμού να αποτελέσει απειλή για την γονιμότητα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξή.

    "Δεν είναι απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, αλλά και στις χώρες που πωλούνται τα ρούχα αυτά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που διαρρέουν όταν πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα", πρόσθεσε.

    Τον περασμένο μήνα η Greenpeace δημοσιοποίησε έκθεση με τίτλο "Dirty Laundry" στην οποία αποκαλύπτει πως ορισμένες μεγάλες φίρμες μολύνουν τα νερά ποταμών στην Κίνα με τα χημικά τους απόβλητα.

    Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, οι εταιρίες Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε χημική τοξική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία από σήμερα ως το 2020.

    Η Adidas δεν δέχτηκε να δεσμευτεί σε μια ανάλογη κίνηση, τόνισε η κ. Λι''.

    http://tsiliadoros.blogspot.com/2011/08/greenpeace.html

    ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟΞΙΚΑ!

    Μπουκοταζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε, το πνεύμα της ανάρτησης θαρρώ είναι οι άθλιες συνθήκες εργασίας στον καπιταλισμό. Σαφώς υπάρχει και θέμα με τη χρήση χημικών στη βιομηχανία που βλάπτει εργαζόμενους και καταναλωτές (που είναι το ίδιο, ο εργαζόμενος είναι και καταναλωτής και το αντίστροφο, ανεξάρτητα αν είναι σε διαφορετική χώρα). Μποϋκοτάζ ναι, αλλά αν τα προϊόντα των πολυεθνικών είναι πιο φτηνά από τα οικολογικά, ο μέσος εργαζόμενος που του έχουν κόψει μισθούς, επιδόματα κι έχει πέσει το βιοτικό του επίπεδο τι θα κάνει;
    Αρα αλλού είναι η λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδη λες οτι ειμαι εκτος θεματος μ αυτο το λινκ;
    Εσυ τι προτεινεις δηλαδη; Να μη κανουμε μπουκοταζ στις πολυθενικες και να ψωνιζουμε απο αυτες με τη λογικη οτι τα ρουχα τους ειναι φτηνοτερα,αρα μη μιλατε;
    Που ειναι δηλαδη η λυση του προβληματος κατ εσενα και δεν εννοω μακροπροθεσμα. Μη μου πεις παλι για το ΚΚΕ γιατι εγω δεν μιλαω θεωρητικα φιλε, αλλα πρακτικα και αναφερομαι στο ΤΩΡΑ, οχι στο ΑΥΡΙΟ που εσυ μαλλον με παραπεμπεις

    Κωστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρακτικά το μποικοτάζ δεν θα ρίξει τους καπιταλιστές διότι ειτε έτσι είτε αλλιώς αυτοί ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή, αρα και παλι απο εκει ψωνιζεις.
    Αλλωστε ενα ρούχο περνάει απο πολλά στάδια παραγωγής και διανομής οπότε σε καθε περίπτωση ενεπλέκονται πολλές εταιρίες απο την παραγωγη της πρώτης ύλης ως την διάθεση.
    Οι σχεσεις παραγωγής αυτες οι εκμεταλλευτικές παράγονται και αναπαράγονται απο το καπιταλιστικο σύστημα και θα σταματήσουν να υπαρχουν μονο όταν αυτό ανατραπέι.
    Εσυ αν θέλεις παίρνε απο τα "καλά" ρούχα ή μην πίνεις "κοκα κόλα" αλλα μην περιμένεις με αυτόν τον τρόπο να δεις κάποιο αποτέλεσμα.

    Μου θυμίζουν ολα αυτά καταστάσεις τύπου "η μέρα της γής" που κλείνουμε για μιση ωρα τα φωτα λες και αλλάζει κάτι έτσι ή λες και φταίμε εμείς που ξεχάσαμε μιση ώρα παραπάνω ανοιχτό το θερμοσίφωνα και όχι οι βιομηχανίες που έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβαλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επισης οι εταιριες αυτές πυο φτιάζουν αυτα τα ρουχα, οπως σου είπε και ο Δελάρζ, γνωρίζου οτι υπάρχουν κάποιοι που θα τα αγοράσουν, όχι επειδή γουστάρουν και είναι της μόδας να κυκλοφορούν με φτηνόρουχα, αλλά επειδή δεν εχουν να αγοράσουν άλλα(δες για παράδειγμα τι γίνεται στα φτηνά σουπερμάρκετ με προιόντα αμφιβόλου ποιότητος αλλα χαμηλής τιμής, εδω σε κάποιες χώρες επιτρέπεται να πωλούνται και τα λγημένα).

    Τώρα αν εγω εσυ και ο Χατζηπετρής(αν και τον χατζηπετρή τον εχω δει επανηλημενα να τα ψωνίζει) και αλλοι 100 δεν αγοράσουμε αυτά τα προιόντα, χεστηκανε αυτοί που θα μειωθούν κατα 0,0001 οι πωήσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορει οπως λες το μπουκοτάζ πρακτικά να μη ρίξει τους καπιταλιστές, αλλα αν ολοι εκαναν το ιδιο και αντδρουσαν πχ στη κακομεταχειριση των εργατων στις χωρες αυτες μπορει και να πιεζοταν το κεφαλαιο να κανει μερικες βελτιωσεις.
    Μην ειστε και τοσο σιγουροι, αν δεν ξερετε τι υπαρχει αλλου. Στο Βελγιο π.χ υπαρχει η οργανωση Clean Clothes oπως και αλλες που πραγματικα αγωνιζονται για να φτιαξουν οι συνθηκες των εργατων στα Ασιατικα κυριως εργοστασια της εκμεταλλευσης.
    Σα κι αυτη την οργανωση ομως υπαρχουν αρκετες και προσφερουν εργο, οχι λογια του αερα και αυτο εσεις φαινεται να το αγνοειτε, ή διαλεγετε να μην αναφερεστε..
    Δε χρειαζεται ομως να με ειρωνευεστε ρε παιδια με το να μου λετε ˝Εσυ αν θέλεις μην πίνεις "κοκα κόλα" αλλα μην περιμένεις με αυτόν τον τρόπο να δεις κάποιο αποτέλεσμα˝(!)

    Η "μέρα της γής" που αναφερεσαι ειναι οντως μια μαλακια και μιση και καμμια σχεση δεν εχει με αυτα που λεω.
    Ο Δελάρζ ειπε αυτα που ειπε αλλα δεν με επεισε με τη λογικη του φτηνου που επικαλειται γιατι εγω μιλαω για συνειδητη απορριψη τετοιων ρουχων και οχι λογω της φτηνης τιμης τους.
    Μετα πολλοι που εγω προσωπικα ξερω, κυκλοφορουμε συχνα με αγοραστα αλλα μεταχειρισμενα ρουχα, ανακυλωνοντας αυτα που ηδη υπαρχουν ωστε να μην υπαρχει ετσι μεγαλη ζητηση.

    Ποιος ειναι ο Χατζηπετρής, φιλε, καρφι δε μου καιγεται.

    Με τη λογικη ομως τη δικη σας θα πρεπει να ψωνιζουμε λεω για παραδειγμα παιχνιδια και απο τα Jumbo,αφου εκει ειναι πιο φτηνα, ή μηπως αυτους τους μπουκοταρουμε,αλλά τους άλλους οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ζήτημα δεν είναι τι πρέπει να κάνουμε αλλα τι γίνεται και τι είναι εφικτο. Καμια ειρωνία δεν έκανα απλα αναφερθηκα στο επιχείρημα σου.

    Γιατι και κατά τη γνώμη μας, πρέπει ολη η εργατική τάξη της Ελλάδας να ψηφίζει ΚΚΕ, έλα όμως που για διάφορους αντικειμενικούς λογους δεν το κανει.

    Προσωπικά εγω δεν λεω να παμε να ψωνίζουμε απο το Jumbo, λεω οτι με αυτήν την λογική, του μπουκοτάζ, δεν έρχονται αλλαγές, και σου ξαναλεω ότι στο σύνολο του το καπιταλιστικό σύστημα παράγει και αναπαράγει τις σχέσεις εκμετάλλευσης, αλλού λιγοτερο και αλλού περισσότερο.

    Οσο για τις ΜΚΟ, επέτρεψε μου να μην τις εμπιστεύομαι καθολου καθότι οι περισσότερες απο αυτές λειτουργούν υπέρ του συστήματος αφού εστιάζουν στο δέντρο και αφήνουν το δάσσος να καίγετε, ενω άλλες κερδοσκοπούν οι γίνονται μοχλός για την κερδοσκοπια τεράστιων εταιριων. Δεν ξερω για αυτες που λες εσυ παρόλα αυτά δεν πιστεύω οτι με τέτοιο σκεπτικό θα καταφέρουμε τίποτα.

    Πως να στο πω, διαφωνούμε, τι να κανουμε δεν γινεται να συμφωνούμε στα πάντα. Εμενα και των περισσοτέρων κομμουνιστών αυτή ειναι η άποψη μας, ο καθ ενας έχει δικαίωμα να διατηρει και να υπερασπίζεται αλλα και να προπαγανδίζει τη δική του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσο για τον Χατζηπετρη, ήταν σχήμα λογου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ η αγορά προϊόντων δεν είναι μόνο θέμα επιλογής αλλά και εισοδήματος.
    Ο μεξικάνος εργάτης στην καλιφόρνια που δουλεύει απ το πρωί μέχρι το βράδι και δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει, αλλά και να προλάβει δεν έχει τα χρήματα για να αγοράσει υγιεινές τροφές, τρώει φαστ φουντ με ένα δολάριο.
    Δεν λέω "πάτε όλοι αγοράστε απ' την πολυεθνική", λέω την πραγματικότητα. Το μποϋκοτάζ δεν λύνει τίποτα, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε διαφωνω φιλε στο οτι με τη λογικη του μπουκοτάζ και μονο δεν έρχονται αλλαγές, αλλα κι εγω ρωταω αν βλεπετε καμμια βελτιωση στο δυναμωμα του εργατικου κινηματος με τη δικη σας λογικη, προσπαθωντας δηλαδη να πεισετε κοσμο ο οποιος δεν δειχνει να πειθεται απο κανενα πια, παρα τα οσα περναει.
    Η ανεργια εχει φτασει sky high, λουκετα πεφτουν σε καθημερινη βαση, χαμος. Παρολα αυτα ομως ρε παιδια ουτε κι εσεις πειθετε και επειδη πιστευω οτι ειστε ειλικρινεις νομιζω οτι κι εσεις θα το εχετε καταλαβει οτι δεν τραβα το πραγμα οπως θα επρεπε. Το γιατι να το συζητησουμε, αλλα ενω θα περιμενε κανεις η αριστερα να εχει λογο και εργο καλυτερο, το μονο που κανει ειναι σε καθε κινητοποιηση να προσπαθει να μαντρωσει εκει κοσμο με ενα ξεπερασμενο για την εποχη τροπο και λογο. Δε θα επρεπε να εχετε μια διαφορετικη αποψη απ οτι αρκετα χρονια πριν; Οι καπιταλιστες ελισσονται γιατι οχι και εσεις;

    ΑλεξΔ
    Το μποϋκοτάζ μπορει να μη λυνει τιποτα, αλλα ουτε και τα κομματα που εχουμε στην Ελλαδα ανταποκρινονται στις περιστασεις και αυτο να εξηγουμαστε δεν το λεω μονο εγω, ετσι;
    Βγειτε παρα εξω και ρωτηστε ποσοι ειναι αυτοι που εμπιστευονται ενα κομμα πια, εκτος απο αυτους που εχουν σκοπιμοτητες, ετσι; Εχει φτασει στο αμην ο κοσμος και εσεις που ασχολειστε με μπλογκς θα επρεπε να το ειχατε ηδη καταλαβει και στειλει ενα μηνυμα πιο πανω και για οσους ακομη δεν καταλαβαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Κωστή

    παρακολουθώ πολύ τακτικά την λίστα της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα και γενικά με έχει επηρεάσει κατά καιρούς στα προϊόντα που ψωνίζω για φαγητό..δεν μ αρέσει καθόλου αυτή η ιστορία και με τα ρούχα που λες στο πρώτο ποστ σου.

    Από την άλλη έχω όμως τεράστιες αμφιβολίες για τις εταιρίες που αφήνει η greenpeace απ έξω (δεν της έχω εμπιστοσύνη δλδ παρ όλο που μόλις παραδέχτηκα ότι με έχει επηρεάσει).

    Είχα παρακολουθήσει κάποια στιγμή ένα ντοκυμαντερ (νομίζω κούλογλου) για την μοσάντο και πως αυτή ελέγχει ένα τεράστιο ποσοστό των τροφίμων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩς! Από τον σπόρο που καλλιεργείται, το μηχάνημα που χρησιμοποιεί μέχρι και τις ζωοτροφές..και πως είχε ομήρους τους φτωχούς αγρότες στην Ινδία και πόσοι από αυτούς αυτοκτόνησαν..

    Με λίγα λόγια, για να μην μακρηγορώ, δεν ξέρουμε από που να φυλαχτούμε! Ποιος μου λέει εμένα ότι αν ακολουθήσω αυτή την λίστα και αγοράσω από κάποια άλλη εταιρία, ότι είμαι καλυμμένη!

    Γενικά, στο σύστημα αυτό, λόγω ανταγωνισμών των εταιριών και προσπάθειας κερδοφορίας, οι ιδιοκτήτες τους θεωρώ ότι εφαρμόζουν λίγο πολύ τις ίδιες πρακτικές.

    Ποιος μου λέει εμένα πχ ότι τα ρούχα της Χ εταιρίας δεν ράβονται και αυτά σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, όπου εφαρμόζονται συνθήκες γαλέρας..ή ότι οι πρώτες ύλες (πχ κλωστές) τις οποίες ψωνίζει η εταιρία με εργοστάσια στην Ευρώπη, δεν έρχονται από τις εν λόγω χώρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σημείωση (γιατί αλλιώς δεν βγάζει νόημα):
    η μοσάντο κάνει καλλιέργειες μεταλλαγμένων τροφίμων (και σχετίζεται με πάνω από 80% των τροφίμων παγκοσμίως--δεν θυμάμαι ακριβές νούμερο αλλά ήταν κάπου εκεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στο ότι δεν πείθουμε κι εμείς, ντάξει να το δεχτώ φίλε, και είναι και δική μας ευθύνη. Ωστόσο δεχόμαστε πόλεμο ιδεολογικό κάθε μέρα, λες κι ο σοσιαλισμός ήταν μια κόλαση! Για θέματα ποιοτικών ελέγχων η ΕΣΣΔ ήταν απ' τις πρώτες χώρες που θέσπισαν στάνταρτς, ήταν η πρώτη χώρα που θέσπισε πρόστιμα για μόλυνση του περιβάλλοντος από εργοστάσια (θα μου πεις το πρόστιμο για τη ρύπανση είναι μια μπούρδα, αλλά στο σοσιαλισμό που δεν υπάρχει κυνήγι του κέρδους, είναι ανασταλτικό) κλπ.
    Για το θέμα της ευελιξίας, οκ θα συμφωνήσω.
    Απλώς το μποϋκοτάζ για μένα στην πραγματικότητα απομακρύνει το μυαλό απ' τις πραγματικές αιτίες για την ανθυγιεινή εργασία και τα ανθυγιεινά προϊόντα.
    Πάντως για την απαξίωση των κομμάτων, μόνο το ΚΚΕ δεν φταίει γι' αυτό φίλε μου. Τα μεγάλα κόμματα, τα αστικά κόμματα που λέμε εμείς δεν ήταν τίποτα παρά μηχανισμοί ευρέσεως εργασίας στο δημόσιο και ξεπεράσματος γραφειοκρατικών εμποδίων.
    Το ΚΚΕ ποτέ δεν έβαλε στο δημόσιο κανέναν, ποτέ δεν έκανε ρουσφέτι, ποτέ δεν "έταξε" τίποτα, ποτέ δεν αγόραζε ψήφους, ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από εφοπλισταράδες και βιομηχάνους. Δεν είναι το ίδιο λοιπόν με τους άλλους, αυτό προσπαθούμε να το σπάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε χρήστης μπορεί να σχολιάσει στο γλόμπινγκ αφού επιλέξει διακριτικό ψευδώνυμο για αποφυγή συγχίσεων είτε με λογαριασμό Google είτε με τη χρήση της υπηρεσίας openID είτε με την απλή επιλογή ονόματος χρήστη.
Προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια για συντάκτες ή σχολιαστές θα διαγράφονται. Δεν ενθαρρύνεται η χρήση υβριστικών λέξεων ή εκφράσεων.
Ο σχολιασμός γίνεται με το ελληνικό αλφάβητο και με μικρά γράμματα

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε διαγραφή σχολίων που δημιουργούν σκόπιμη ή μη σύγχιση και απομάκρυνση από το θέμα της ανάρτησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...